Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,493
Ar trebui sa "omoare" RDS broadcasturile DHCP pe porturile clientilor din echipamentele lor. Ai fi surprins sa vezi cati nu sunt in stare sa conecteze un ruter corect la retea.
 
  • Like
Reactions: Neo

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,565
Cred că routerele normale ignoră interfața odată configurată cu PPPoE. Mikrotik-ul meu e mai special pentru că e configurat manual și nu m-am gândit să opresc DHCP client-ul de pe portul ăla ethernet. Chestia e că totul funcționa în afară de DNS. Totuși nu reușesc să mă conectez la chestia aia, încă e activ serverul DHCP, și e destul de agresiv (lease 2 minute, probabil special pentru config, ca să uite repede PC-ul conectat după ce s-a configurat).
 
  • Like
Reactions: Neo

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,116
Am constatat cu neplăcere că pe WiFi-ul de acasă, unele aplicații de pe telefon nu merg (Reddit, Materialistic), deși browserele nu au probleme. Am incercat chestiile evidente, cu DNS, dar nu se schimbă nimic. Iar logcat eu plin de junk. Fuck it, chiar nu am chef să fac troubleshooting.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,806
Verificare rapida: faci hotspot de pe unul din telefoanele mobile.
Alta verificare rapida: aplicatiile au in permiuni acces la wireless? Mi s-a intamplat si mie si nu inteleg cum au ramas faara permisiunea aia, eu sunt covins ca nu am schimbat setarile constient.
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,116
Am testat cu hotspot - a mers fără probleme.

Apoi am făcut restore to factory settings pe router și am refăcut configurația. Merge acum. TP-Link....
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Am un server 2000 (da, stiu…) la munca care-i pe post de AD. Sta pe o masa in biroul alaturat de 22 ani. Mi-au intrat in domeniu de la statii Windows 98 la Windows 10 fara sa sughite.
Nu are instalat nimic pe el, doar citeva share-uri pe care le acceseaza unii-altii din retea ca sa-si puna fisiere Excel/Word sau sa lanseze un program (de casierie).
Pe la sfirsitul lui aprilie m-am trezit ca nu mai pot accesa share-urile pe el. Zicea: Not enough server storage is available to process this command.
Am dat un restart ca userii aveau nevoie de acces la fisiere.
Acu’ doua saptamini iar, aceeasi problema. Intre timp am citit cit m-a dus mintea pe goagle da’ n-am gasit ceva care sa ma ajute sa rezolv/identific problema.

Ce am observat intre timp. Services.exe creste la numarul de handles. M-am holbat o data citeva minute bune si am vazut ceva de genul creste cu 4-5 handles, scade cu doua-trei, iar creste si tot asa. Intotdeauna cresterea e mai mare decit scaderea. Cind ajunge pe la 150000 se apropie buba cu mesajul de eroare la acces shareuri.
Memoria disponibila imi dispare incet-incet cu toate ca in Task Manager ramine cam la fel la procese.
Utilizarea CPU e zero.
In Event Viewer nu am nimic deosebit fata de ce stiu ca apare acolo de douj de ani.
In timpul zilei cind sunt toate calculatoarele in retea cresc handles alea cu fo’ 5-6000. Dupa terminarea programului si pina dimineata cresc cam cu 6-700 ceea ce m-a dus cu gindul ca e in functie de cite calculatoare am deschise (dupa program mai lasa astia vreo 6-7 calculatoare deschise).

Nu prea am ce programe sa instalez pe el ca sa caut ceva, am gasit un Process Explorer da’ nu ma ajuta prea mult, si plus de asta daca ma bag in chestii de debug sunt clei la soft.
M-am uitat si cu Autoruns si totul pare linistit si acolo.
Din ce-am observat imi ia cam o luna pina trebuie sa dau restart. Acu’ asta e, un restart pe luna n-ar fi o tragedie, dar daca se indeasa treaba si ajung la un restart pe saptamina sau mai rau?

Nu inteleg ce naiba l-a apucat dupa 22 ani in care nu stiu daca a vazut alte restarturi in afara de alea cind schimbam bateria de la UPS. Nu am schimbat absolut nimic nici la calculatoare, nici la server.
Nici macar nu ma logam pe el decit din An in Paste sa mai adaug un user nou.

Virus nu cred ca e. Am antivirus pe serverul de mail si toate statiile au antivirus si astia ai mei sunt destul de educati ca sa nu deschida orice mail/atasament/link. Plus de asta nu stiu ce virus ar functiona pe Win 2000. :nuts:
Am scanat de pe statia mea directoarele uzuale pe unde s-ar ascunde goangele da' mi-a dat verde.
Ma mai gindesc sa nu fie f'un update de Windows 10 (ca Win 7 nu mai are demult update-uri) care cere ceva in plus de la 2000.

Ca idee pe masa alaturata sta si un Windows 2003 Server care la fel are niste share-uri pentru fisiere si un program si ala n-are nici pe dreq. Singura diferenta ar fi ca e chel, n-are AD, replicare, nik, practic e un desktop cu 2003 Server instalat.

WTF? :eek:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,103
E posibil sa fie orice, de la buguri sau limitari din Win 2000 pana la virusi. Dar nu m-as ingrijora un restart pe saptamana, la mine toate serverele fac un restart lunar obligatoriu (pentru Windows Updates, altfel FDA imi mareste numarul de gauri existente) si la nevoie si mai des.

Daca nu face prea rau, ignora-l. La un moment dat tot trebuie scos la pensie. Pana atunci muta file sharing pe altul, ca AD si file sharing e un mare no-no.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
617
Baga si tu un scheduled task sa faca restart duminica noaptea la ora 03:00 si ai rezolvat problema elegant. La ora aia probabil ca nu mai lucreaza nimeni si are timp sa porneasca, oricat de gloaba ar fi hardware-ul ala.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,248
La Management / Shared folders / Sessions si Open files ce zice?
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Daca nu face prea rau, ignora-l. La un moment dat tot trebuie scos la pensie. Pana atunci muta file sharing pe altul, ca AD si file sharing e un mare no-no.
Păi deocamdată ignor și dau restart dar eram curios de ce după atâta amar de vreme...
Baga si tu un scheduled task sa faca restart duminica noaptea la ora 03:00 si ai rezolvat problema elegant. La ora aia probabil ca nu mai lucreaza nimeni si are timp sa porneasca, oricat de gloaba ar fi hardware-ul ala.
Yep, dar îmi trebuie și un simulator de Press F1 că nu mai vede floppy și CD-ul la boot. :biggrin:
La Management / Shared folders / Sessions si Open files ce zice?
Nimic deosebit, câteva fișiere deschise, câțiva useri prin directoare.
Prin câțiva înțeleg 6-7 iar ca fișiere puțin peste 10 să zic.
Nu e înghesuială la deschis fisiere, n-a fost niciodată.
Ceva de genul pozelor.


LE. Apropo de schimbat serverul. Până și eu sunt conștient că trebuie. Am de un an juma' în magazie un server cu Win 2019 Server plus CAL-urile aferente dar sunt practic singur ca să fac treaba asta.
Am făcut acasă o simulare în mașini virtuale cu Win 10 și Win 7 în rețea cu 2000 Server și apoi migrate pe 2019 Server și spre surprinderea mea a mers.
Problema mare pentru mine e că fiecare calculator trebuie scos din domeniul vechi, băgat în ăsta nou și apoi configurat de la zero ca-si face alt profil. Deci tot ce aveau pe desktop, Outlook, setările din IE pentru conexiunea la SIUI/SIPE/CEAS/ERP de la CNAS, setarea proxy pentru net, shortcut-urile pentru share-uri și aplicațiile noastre. Toate astea înmulțite cu 60 de stații și nu-i pot deranja în timpul programului de lucru că sunt în priză cu furnizorii și asigurații. :insane:
 
Last edited by a moderator:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,248
Si uite asa ai incalcat GDPR-ul. Ma duc sa te reclam!:rotf:

Ma gandeam ca poate ai vreun client stupid care deschide fisiere in prostie, dar se pare ca nu-i asta. Arata ca ceva gen resource leak. Erau la moda pe vremea aia.
1) Nu merge sa instalezi 2003 peste el?
2) N-am folosit niciodata un domeniu, dar mi se pare un pic aberant sa muti calculatoarele dintr-un domeniu in altul. Nu poti seta 2019 ca backup domain controller, sa-si copieze totul de pe 2000, apoi sa scoti 2000-ul din retea si sa devina ala DC-ul principal?
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Messages
617
Ia vezi aici (mai ales aia cu IRPStackSize), poate scapi de instalarea de server nou sau macar o amani pana moare de tot ala vechi :smile:

L.E. Vad ca si McAfee are un KB legat de asta, verifica daca iti apare event 2011 in System Log.
 
Last edited:

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
@Marius.
Calculatorul cu pricina e un PII 350 MHz, 256 MB RAM și un HDD SCSI de 8 GB. :smile:
Nu mai instalez nik, îl las să moară așa cum l-am adus pe lume. :biggrin:

2019 nu e compatibil cu 2000. Ar fi culmea. Până și 2003 când am vrut să-l fac secondary DC mi-a cerut să rulez nu'ș ce pe 2000 ca să fac AD-ul compatibil cu 2003 și m-am lăsat păgubaș.

@laur Am citit ăla prin căutările mele pe net, pare OK, dar mesajul meu apare din cauză că îmi cresc handles în Services.exe și concomitent îmi dispare RAM-ul free lucru care nu s-a întâmplat în cei 22 ani.
Practic undeva pe la sfârșitul lui martie s-a întâmplat ceva cu rețeaua/desktop-urile mele de o ia razna serverul. Încet da sigur. :frown:
Și eram curios ce dreq s-a schimbat.

Mă mai uit și cu Wireshark de pe calculatorul meu să văd ce trafic mai e prin zona lui și iar nu văd ceva suspect față de ce știam.

Atâta vreme cât merge cu un restart la 3-4 săptămâni o s-o mai hârâi așa cât se poate și o să rămân cu un mister nerezolvat.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,190
Chiar nu vrei macar prin a incepe sa-l virtualizezi? Physical to virtual nu ar trebui sa fie o tragedie, nici chiar pe Win2000. Imi amintes ca batai de cap mai serioase am avut pe NT4 pe vremea lui ESXi 4. Dintr-un foc ii dai 3GB de RAM cat duce si te poti juca si cu snapshoturi ca sa fii sigur ca nu mucesti AD-ul la conversie catre 2003. Sau ridici pe cel nou HyperV si sigur exista jdesolutii de migrade P2V. Chiar si cu putin chin cu un Acronis bootabil sau ceva sa stie sa faca backup imagine cu CD/USB bootabil si mai departe la restore te joci putin sa-l gadili sa o ia din loc. Asta doar ca sa nu fii nevoit sa mai instalezi vreun agent care in ziua de azi o data ca sigur nu o sa vrea pe Win2000 si oricum ar vrea RAM din start cat are tot serverul ala :smile:
Si ar fi cazul sa incepi sa muti shareurile de pe el pe cel nou. Eventual intr-o alta instanta de VM in acelasi HyperV.
Cred ca toata manevra asta va fi dificila ca dispare atat know-how cat si tooluri, ISO-uri si chestii necesare intermediare si probabil ar fi mai important de facut cumva migrarea mai putin tragic cum ar fi dupa decesul serverului si creat AD-ul acela de mana.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,688
Am șters pozele fiindcă date personale. :smile:

Și eu aș sugera virtualizarea lui, așa cum e. Acu' 15ish ani am folosit un Acronis care a convertit o mașină fizică într-una virtuală foarte elegant, cu un CD bootabil, fără să instalez nimic pe serverul original. Și dup-aia în mașina virtuală poți face chestii, da' cel puțin ai o variantă de backup în caz că râșnița aia veche dă ortu popii.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,609
Buey, io și virtualizarea, baba și mitraliera.
Una e să mă joc acasă în Virtualbox cu iso-uri "împrumutate" și alta e ce vorbiți voi acolo.
Cum virtualizez antichitatea actuală? Cum și pe ce calculator instalez virtualizarea?
Și dacă practic virtualizez cu problema actuală de ce ar dispare cu serverul rulat virtual? :what:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,103
Credeam ca se lamureste lumea ca daca tii un computer cu Win Server 2000 nu prea ai chestii noi pe care sa muti AD.

Daca virtualizezi nu dispare problema, dar cu un snapshot poti dupa aceea sa te joci cu upgrade de AD la 2003 in siguranta si de acolo poate la versiuni mai noi, poate din deceniul asta.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,654
Buey, io și virtualizarea, baba și mitraliera.
Una e să mă joc acasă în Virtualbox cu iso-uri "împrumutate" și alta e ce vorbiți voi acolo.
Cum virtualizez antichitatea actuală? Cum și pe ce calculator instalez virtualizarea?
Și dacă practic virtualizez cu problema actuală de ce ar dispare cu serverul rulat virtual? :what:
1. Nu te subestima. Faptul că te-ai jucat acasă cu Virtual Box te pune în categoria "mildly priceput".
2. Bună întrebare unde virtualizezi. "Cum" se rezolvă cu instrumente de la VMWare de exemplu, mai există și alte posibilități, dă-i cu google "physical machine to VM" și să vezi câte rezultate ai. Dar unde este o întrebare bună. Există vreun datacenter disponibil cu un server disponibil pentru așa ceva? Dacă răspunsul este "da", atunci restul se rezolvă.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,248
Windows-urile din perioada aia se virtualizeaza cat se poate de direct. Faci imagine dupa HDD si o bootezi in VM. Windows-ul o sa-si instaleze singur driverii la prima bootare, doar sa nu-i bifezi chestii SF la virtualizare, gen SATA.

BTW, ce placa de baza are serverul ala? :nuts:
 
Top Bottom