Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

termita

Membru Senior
Joined
Oct 7, 2004
Messages
257
Vazusem un sistem care dupa ce statea un pic in priza, nu neaparat pornit, incepea sa tiuie/caraie. Am uns coolerele, am scos hardul, am schimbat sursa, m-am scarpinat in cap si am vazut ca zgomotul il scotea modem-ul :rolleyes:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,181
Acum câţiva ani maică-mea auzea un post de radio (străin) în boxele conectate la calculator. Cercetând problema, am observat că atunci când se auzea postul de radio clipea LED-ul de la placa de reţea (placă neconectată la nimic, pusă în slot-ul ISA de lângă placa de sunet, tot ISA). Dacă am scos placa de reţea nu s-a mai auzit nimic.

Acum câteva zile mi-am luat un cablu audio prelungitor, să mă pot plimba mai departe de calculator cu căştile pe urechi. Bag cablul în placa de sunet, bag căştile în cablu... se aude muzică în căşti. Winamp-ul era trecut pe boxe, şi oricum nu cu melodia aia. Dau volumul general la minim, nici o diferenţă, muzica persistă. Mişc colacul de cablu (prelungitor de 5 metri) de lângă cablul de reţea... se aude mai încet. Îl pun pe cealaltă parte a calculatorului, să nu mai treacă peste cablul de reţea, nu se mai aude deloc. Probabil cablul de 50 de metri de la switch-ul de pe bloc până la mine este o antenă foarte bună. Împământare la calculator am. Dar unde e dioda? :smile:
 

Wolfie

ulf de mare
Joined
Oct 12, 2003
Messages
306
Eu am cablu de 100m aerian, intre blocuri. Cand ridic receptorul telefonului se amesteca vreo 3 posturi din cate am reusit sa-mi dau seama. Foarte deranjant in timpul convorbirilor. Acel sunet de greiere se aude si la mine cand fac scroll si vine de langa procesor, nu am reusit sa identific sursa exacta, dar banuiesc ca e tot un tranzistor. Se aude asa de multi ani, nu a provocat nici o problema pana acum.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Pe unul din posturile TV româneşti se aud uneori convorbirile radio ale Poliţiei din cartier (la 500m). Furnizor de cablu: RCS.
 

rdunare

Membru Senior
Joined
Apr 26, 2004
Messages
55
Acum ceva vreme sursa din PC-ul meu de la serviciu a început să facă figuri: loveam mai tare biroul şi animalul se oprea brusc. Am dat sursa la purecat la un electronist (e pentru compaq cu 24 pini şi nu puteam aştepta una nouă) şi tipul după ce s-a uitat în ea şi a măsurat ce a ştiut el, a refăcut nişte lipituri şi mi-a adus-o. De atunci a mers bine cam un an, apoi iar a început să se oprească la lovituri uşoare aplicate biroului. O scot iar, trimit la nenea, se miră la ea, măsoară, îşi aduce aminte pe unde a umblat la ea, reface lipiturile, bagă în priză. Măsoară iar ce ştie el acolo, apoi îmi atrage atenţia că din ea se auzea un ţârâit discret. Plec de lângă el gândindu-mă că o fi vreun traf sau condensator. După o jumătate de oră se întoarce zâmbind. Găsise o componentă dintre cele prinse de radiatoare cu 2 picioare (din 4 câte are) rupte. Nu îmi imaginez cum a fost posibil, cert e că acolo se realiza contactul atâta vreme cât nu aplicam şocuri sursei.
 

bogdan192

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2004
Messages
976
Colegul meu de camera are un Seagate la 80 de GB pe placa SiS 746. La sfarsitul scolii, omul isi baga unitatea sub pat si o acopera cu o punga (o pune culcata) ca sa nu se mai care cu ea pana acasa. Cand incepe scoala, primu' lucru pe care-l fac cand ajung in camera e sa mufez dracia in toate gaurile posibile si-i dau drumu'. Car car car... hardu', chestii chestii, porneste windowsu... astept un sfert de ora pana termina antivirusu' treaba, dau sa pornesc winampu...bag tare in difuzoare... muzica se aude distorsionata rau... Ma sa fie, schimb outputu' la winamp pe directSound, acelasi rezultat. Incerc cam toate chestiile posibile (gen verific conectivitatea mufelor la placa de sunet, reinstalez driverul la placa de sunet, reinstalez winampu, ma uit la sistem sa nu am conflicte)... nimic. Mai ramaneau doua variante: ori placa de baza are probleme... ori hardu lu' asta a incasat-o. Fac rost de utilitare de test, dau drumu la unu si surpriza: hardu' scria si citea cu 2 MB pe secunda. Dupa indelungi eforturi, descopar ca in loc sa fie Primary master pe UDMA, era PIO. Cum ajunsese asa, nu ma intrebati... o fi fost fantoma din carcasa... Acum il am pe slave si merge perfect.
Si tot pe tema "chestii ciudate", dar acum are o explicatie foarte logica, de care nu sunt deloca mandru: la un moment dat am descoperit ca poti sa folosesti microfonu' sa dictezi texte (prin Windows), direct in Word. Cum sunt in tip comod am inceput sa-l setez, dar pe la jumatetea procesului m-am plictisit de citit texte din alea stupide asa ca am lasat-o balta. La vreo cateva zile dupa vine colega-miu ofticat rau si zice ca avem un virus nasol rau: nu-l mai lasa sa scrie in Word si se apuca el (virusu adica) sa scrie tot felu de tampenii. Am incercat cam tot ce stiam in materie de curatat virusi (mai aveam nitel si formatatm partitia cu OS-ul) pana cand ma intreaba cineva, zambind, daca am microfonul conectat cand scriu in Word. Il aveam. Aparent utilitarul ala inca incerca sa ma ajute cu scrisul.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Probleme ciudate cu hardware-ul... 2 harduri Maxtor.
Hardul 1 - 80GB, funcţionează impecabil în alt sistem, în timp ce în sistemul meu porneşte o data la 5-6 încercări (adica e detectat). Uneori e vazut de bios dar nu de Win, sau e văzut ca neformatat, etc. Cablurile sunt bune, poziţia jumper-ilor, la fel.
Hardul 2 - 40GB, funcţionează perfect aproape 2 ani, îl scot din comp (era pus la vanzare), il aşez cu toată grija în raft, jumatate de oră mai târziu, cu clientul in faţa lui, hardul e plin de baduri. Baduri detectate de on-line scan de la Seagate şi toate utilitarele de la Maxtor. 2 ore mai tarziu şi o călătorie până la un prieten 2 etaje mai jos, hardul era ca nou, nici urma de baduri sau de avertismentul S.M.A.R.T. cum că "The drive is failing".
Nu am acţionat în nici un fel asupra lui.
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Messages
2,527
Nici vorbă. Hardul de 80GB e bine şi sănătos. Acum e in comp şi merge bine. Ambele harduri din comp merg ireproşabil şi nu am avut alte probleme cu ele. Placa de bază nu are nimic.
P.S. Intâmplările cu hardurile sunt de acum vreo 4 luni.

A mai aparut o chestie ciudata, la un calculator care a stat nefolosit de 1 an si ceva. Are win98se si un hard de 4,3GB. O partitie de 1,3GB (C) si o partitie de 3GB (D). Ciudat e ca mai apare o patitie de 3GB (E). Este practic o copie a lui D, dar daca scriu ceva in E, nu e vazut si in D si invers. Practic am 7,3GB in calculator. Nu am rezolvat nici cu format, nici cu rescrierea MBR-ului. Nu mai am idei. O sa incerc sa pun si o poza.
P.S. Am avut Linux instalat de vreo 2 ani si a mers bine.
 
Last edited:

termita

Membru Senior
Joined
Oct 7, 2004
Messages
257
Se da un hard disk Samsung de 60 GB, cu 3 partitii NTFS. Din motive cu totul si cu totul obscure la un moment dat ultima partitie, de vreo 30 GB, plina de muzica, este vazuta ca fiind neformatata - la orice incercare de a o accesa apare o fereastra in care zicea ceva de genul: "This partition is unformatted. Do you want to format it now?" Nedandu-mi seama despre ce era vorba, o "ascund" in Disk Management, in ideea ca as putea sa incerc recuperarea datelor mai tarziu. Dupa cateva zile hard-ul ajunge la mine acasa, il instalez in calculator si constat ca partitia respectiva este vazuta de XP, fara probleme. Il duc iarasi in calculatorul din care a plecat, "dez-ascund" partitia buclucasa si totul este OK.
Happy-end fericit! :biggrin:
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
1,965
PC-ul unui coleg: uneori, aleator din cate am vazut noi, ledurile de la tastatura clipesc de cateva ori, difuzorul bazaie ascutit si calculatorul "ingheata". Dupa un restart din buton functioneaza perfect.

The truth is out there.:biggrin:
 

mister_rf

Membru Senior
Joined
May 19, 2004
Messages
0
Posibile probleme de alimentare: sursa-> defecta sau contacte imperfecte, cablul de alimentare, priza de perete, intrerupator retea... sau contacte imperfecte la conectorii de alimentare si chiar condensatoarele de pe placa de baza... de obicei se descopera doar atunci cind lucrurile se complica...:biggrin:
 

Thor

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Dec 6, 2004
Messages
1,965
Posibil, oricum pana la urma problema cred ca s-a rezolvat. A schimbat tastatura si functioneaza perfect (cel putin de 2 zile nu s-a mai manifestat ).
 

mister_rf

Membru Senior
Joined
May 19, 2004
Messages
0
Si daca este vorba despre "experiente" mai putin obisnuite, atunci eu am o poveste cu o imprimanta...
Folosesc de aproape 1 an o imprimanta HP model CP1700, color, inkjet, capetele si cartusul de cerneala separate, capabila sa tipareasca A4 si A3 la o calitate foto foarte buna. La momentul cumpararii am luat ca rezerva si un set de cartuse de cerneala, pentru a le schimba din mers daca este necesar. Recunosc ca nu am folosit-o foarte des, asa ca abia prin toamna am schimbat primele rezerve de cerneala. Si acum de curind am avut si o mica surpriza... La initializarea imprimantei, dupa secventa de test si autocalibare am primit un mesaj de eroare in genul: "cyan ink cartridge expired"..."please change cyan ink..." :rolleyes: iar imprimanta nu accepta sa mai printeze. Si asta in conditiile cind cartusul este plin iar capetele de printare sunt curate.
Intrebindu-l pe Googal, am descoperit ca mai exista si alti "clienti fericiti". Unii au gasit chiar si timpul necesar sa protesteze la HP pentru ideea minunata de a introduce in rezerva de cerneala un circuit mititel care sa tina evidenta valabilitatii produsului, iar altii mai curiosi au pornit la demontarea imprimantei in cautarea unei baterii, responsabila cu mentinerea ceasului intern la imprimanta HP... Si au descoperit-o... Asa ca am facut si eu o pauza de printare si am desfacut imprimanta cu pricina. Dupa ce am scos bateria, am facut scurt pe contactele respective, apoi am lasat si timp de o ora ca efectul de reset sa-si faca datoria :biggrin: , am repus bateria in circuit si am asteptat cu interes rezultatul operatiei.
Se pare ca sunt si eu un pic norocos, deoarece acum am o imprimanta mai "tanara" cu un an-doi si care nu se mai supara ca folosesc cartusele de cerneala "expirate". :wink:
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Messages
2,210
Mă pune dracu' să încerc să fac overclocking la Radeon 7000-ul de la Gigabyte cu care voi sta ceva vreme în sistem pentru că 2D-ul se mişcă groaznic. Frecvenţe de 148/148, memoria probabil pe 64 de biţi. Bun, bag ATITool şi apăs „Find Max Mem” ca să nu-mi mai bat capul. Boom! Exact asta s-a întâmplat. :biggrin: Init of findMax: Subsequent images are different. Please report this bug. Bun, se mai întâmplă. Dau restart. Ghinion, nu mai merge reţeaua, cablul cică e unplugged. Îl scot, îl pun din nou, nimic. Pun cablul pe alt sistem, merge perfect. După juma' de oră de căutat inutil altă placă de reţea prin cameră, crezând că cea onboard de pe Syntax-ul meu şi-a dat duhul, mai încerc o dată şi văd că primesc un reply la ping. Unul singur, după care urmează zeci de request timed out-uri. Mai aştept puţin şi văd că-şi dă drumul, mai întâi cu 20%, apoi cu 2% loss... La sfatul lui ipman am închis sistemul şi l-am pornit peste 10 minute. Şi da, merge. :cool:
 
Last edited by a moderator:

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Messages
818
Bă... te bat daca te mai prind ca faci prostii. Mai intai cu FX5200, pe urma cu NeoPower, acum cu R7000... dear God, what's next? :biggrin:

Probabil un condensator ramasese incarcat aiurea undeva pe placa de baza. Altfel nu se explica de ce a inceput sa mearga dupa ce ai tinut computerul stins ceva mai mult.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Ceva asemănător am păţit eu în materie de reţea. Am avut o legătură calculator-calculator, nothing fancy, numai că la un moment dat nu mai mergea ping, nimic. Sistemele păreau a fi fizic conectate unul cu celălalt, numai că nu comunicau. Restartat ambele sisteme, nimic. Înlocuit cablu, nimic. Până la urmă am închis complet ambele sisteme, le-am scos din priză, am scos cablul din plăcile de reţea, am aşteptat câteva minute, apoi am pus cablul înapoi, am pornit sistemele et voila! Merge perfect.
 

Bobses

Membru
Joined
Feb 21, 2005
Messages
13
Combo Toshiba SD-R1312: la intervale aleatoare, variind între cîteva zile şi cîteva luni, nu se mai deschide. Sistemul de operare îl vede, la restart BIOS-ul îl recunoaşte, LED-ul pîlpîie de cîteva ori şi gata. Dacă am vreun CD în interior, nu-l pot scoate decît cu agrafa prin orificiul special conceput pentru situaţii de genul ăsta. Îşi revine singur, după 10 minute sau cîteva ore. N-am nici cea mai mică idee care ar putea fi cauza.
 

Fiziflash

Membru
Joined
Feb 20, 2005
Messages
3
Incep postarea mea pe acest forum "povestind" doua intamplari:
1. Se intampla acum 5-6 ani. Aveam un HDD Q. Fireball de 2.1 G.
Fiind chemat la masa, am inchis monitorul, iar cand am revenit, datorita "senzatiei" ca e inchis tot calculatorul am apasat butonul de power, deci l-am inchis. Am asteptat cateva secunde, l-am repornit si surpriza: BIOS-ul nu imi detecta HDD ul. Dau un reset dupa care aud un "pacait" in HDD. Se defectase iremediabil dupa cum am observat mai tarziu. L-am plimbat pe la toti "specialistii" dupa care l-am desfacut si eu. Am observat ca "pacaitul" era generat de lovirea capetelor de axul platanelor. Nici pana acum nu imi explic de ce s-a defectat asa "subit".
2. Aveam un cartus de lexmark negru infundat. Am incercat sa il desfund cu alcool izopropilic, cleaning head din soft, nimic. Resemnat l-am pus intr-un suport de refill si l-am lasat acolo. (apucasem sa pun in el cativa ml de cerneala). Dupa cateva luni cineva m-a rugat sa ii testez o imprimanta lexmark, si neavand alt cartus am incercat cu ala. Surpriza: cartusul imprima perfect.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,341
Re: Experiente hardware/software mai neobisnuite...

Originally posted by Cosmin_C
O alta intamplare, mai recenta, s-a petrecut acum vreo doi ani. Am ajuns acasa pe seara iar fratele meu ma informeaza ca mouse-ul nu mai merge; inchid calculatorul, verific mufele, totul pare in regula. Il pornesc si ma gandesc sa intru in bios dar nu reusesc; reset din buton, iar incerc, iar nu merge. Dupa cateva secunde constat uimit ca nu mai mergea nici tastatura! ma gandeam ca s-a ars controlerul de pe placa de baza dar cu tastatura si mouse imprumutate de la un vecin a mers. A doua si mi-am cumparat un mouse si o tastatura noua, care merg si acum... care sunt sansele sa se arda mouse-ul si tastatura intr-un interval de cateva ore fara nici un motiv clar?
Completare la post: am pastrat tastatura aia defecta in ideea sa am piese de schimb in caz de nevoie. La un moment dat, prin toamna (2004) i-am dat-o lui Rabbit pentru ca ii trebuiau niste butoane - parca. Bun, dupa cateva luni surprize-surprize: Rabbit a bagat tastatura pe calculatorul sau si ii merge perfect...
Mouse-ul l-am aruncat, mai aveam deja vreo 2. Daca il pastram oare acum ar fi mers si ala? :goofy:
 
Top Bottom