Experienţe hardware/software mai neobişnuite...

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Săptămâna trecută vine un client la noi cu un sistem care "nu porneşte". Într-adevăr, în afară de curent nu intra şi nu ieşea nimic din el. Nu tu semnal video, bip-uri în difuzorul ăla la care nu se mai renunţă, nimic. După ce am schimbat memorii, CPU, placă de bază, placă video, HDD, PSU, unitate optică, cooler (!), m-am enervat aşa de tare încât l-am montat frumos la loc şi i-am dat o palmă răsunătoare (dar răsunătoare, nu glumă!). L-am lăsat acolo şi am ieşit din service să mă calmez cu o ţigară. La întoarcere, am mai apăsat o dată, de chestie, pe butonul de power-up. Ghiciţi cu toţii ce s-a întâmplat. Şi uite-aşa, am mai rezolvat un sistem cu probleme. Uneori ajută şi o palmă.

Aşa că hipopotamii ştiu să zboare...
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Se dă routerul de Linux bazat pe un Compaq antic (nu mai ştiu seria şi routerul e prin vecini) care nu vroia şi pace nici măcar plăcile de reţea să le ia, ce să mai zici de conectări. L-am lăsat nemişcat mai bine de 2 saptămâni, neatins şi într-una din zile, din plictiseală, am zis să mai încercăm odată; a mers fără nici o problemă.
 
T

Tom

Guest
1. ce se intampla la altii: un amic de-al meu a salvat pana acum vro 4 sau 5 harduri care aveau deja crucea pe ele. Nu mai functionau de nici o culoare plus niste clankuri destul de zgomotoase. Simplu. Le-a bagat la congelator cam 20 30 de minute si probabil platanele s-au "separat" mai bine. Dupa tratament lasat la incalzit inca vro juma de ora, bagat inapoi in calculator si pam pam pim pam, functioneaza perfect. Bine, metoda el zicea ca ii garanteaza inca vro cateva saptamani de functionare perfecta, dupa cedand definitiv. In genere Samsung-uri erau.
2. ce se intampla la mine: am 2 writere si un dvd rom in sistem. Daca ma apuc sa jonglez cu ele prin panglici si alimentari, mi se produc chestii ciudate la hard. Schimb alimentarea dintr-un drive in altu pac nu imi mai booteaza hardu. Nu se mai alimenteaza. I-o schimb. Nici acum. I-o pun pe cea veche la loc. Merge perfect. Si chestii de genu asta patesc in nenumarate combinatii. O data merge hardu doar cu a doua alimentare. O data merge cu aceeasi fara sa schimb nik dar peste cateva minute de repaus. Weird science
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Location
Bucureşti
La juma' de Bucureşti distanţă era senin, la mine ploua cu găleata, a plouat şi pe placa de bază frumos întinsă pe masă. Eu eram cu căştile şi nu înţelegeam de ce s-a oprit muzica şi se auzeau nişte pârâituri. Vreo 10 secunde a băut apă săraca, şi nu câteva picături ci în şiroaie. Interesant e că nu s-a blocat. :biggrin:

Şters, uscat câteva ore, acu' merge totul bine. :smoking:
 

SoNic

<img src="/images/rating/2stars.gif" alt=""><br>Me
Joined
May 4, 2005
Originally posted by melcu
Fiind primul meu post pe acest forum sper să nu o dau în bară :biggrin:
Că tot a venit vorba de "fenomene paranormale" am şi eu o povestioară mai ... neobişnuită. Este vorba de un harddisk Fujutsu de 10Gb. Într-o zi cu soare el a încetat să mai funcţioneze. L-am luat frumusel din calculator, am refăcut toate lipiturile de pe placa electronică folosind un pistol cu aer cald (temp ~250-270°C). După acest "tratament" a pornit, dar acum avea alta problemă şi anume ... clanţ clanţ. Mi-am luat adio de la el şi l-am parcat într-un sertar. După ceva vreme (a se citi săptămâni) mi-am adus aminte de el. L-am băgat în sistem şi facea la fel.
Înarmat cu un set de şurubelniţe am zis că-l fac "material didactiv". L-am desfăcut şi am zis totusi să-l mai conectez în sistem. Fatalitate! A pornit normal, a încărcat sistemul de operare (98SE era pe el). Eu foarte mirat i-am pus capacul la loc şi de atunci (asta se întampla în vara lui 2004) merge în continuu în serverul reţelei (şi este destul de chinuit).

Explicaţia ?:hmm:
HDD-urile au nevoie de aer la presiunea normala pt a functiona. Au un mic orificiu cu un filtru submicronic prin care "respira". Daca te-ai jucat cu pistolul ala cu are cald, poate ai incalzit si carcasa, aerul incalzit/dilatat a iesit afara si apoi presupun ca orificiul ala s-a blocat cumva (s-a topit filtrul ala?). Cand aerul din HDD s-a racit, presiunea de dinauntru nu a mai fost suficienta pt a face capetele sa "pluteasca" peste platane - de unde nefunctionarea. Vidarea/presiunea redusa s-a mentinut pana l-ai desfacut. S-a echilibrat presiunea si acum merge fara sa mai aiba "respiratie". Asta inseamna ca la incalzirea lui, presiunea aerului dinauntru creste, ducand la indepartarea capetelor ceva mai mult de platan decat daca ar avea presiunea constanta. La un hdd de densitate mai mare a datelor ar avea importanta, la al tau - poate ca nu.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Se dă un sistem nărăvaş cu plăci de reţea şi mai şi. După îndelungi combinaţii sloturi PCI vs. placa de reţea mă trezesc că monitorul rămâne în stand-by (sistemul funcţiona, se simţea cum se încărca Windowsul la pornire, etc.). Scot mufa să văd să nu aibă vreun pin rupt şi nimic, dar nici monitorul nu iese din stand-by în no-signal. După calmare că i-am stricat omului monitorul şi că la câte am pe cap mai trebuie să-l şi repar, îl scot din priză şi-l bag la loc după 10sec ca să fac un fel de reset. A funcţionat. Acum am învăţat că şi monitoarele se blochează :frown:
 

Xllerator

Colţ Alb
Joined
Oct 11, 2003
Location
Giurgiu
Nu cred că monitorul este vinovat. Am dat peste plăci video (un exemplu este un Asus 9600 XT) care aduceau monitorul - de fapt, orice monitor, că am încercat vreo trei - în stand-by, şi acolo rămînea. Doar uneori, şi fără legătură cu Windows-ul, PC-ul rulînd Memtest de peste 12 ore.
Alte combinaţii specifice placă video+mainboard prezentau aceleaşi simptome la *unele* boot-ări, direct de la rece.
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Alte combinaţii specifice placă video+mainboard prezentau aceleaşi simptome la *unele* boot-ări, direct de la rece.
De nenumarate ori. :smile:
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Location
Bucureşti
Ieri, printre altele, calculatorul meu nu voia să stea închis. Dădeam shutdown, se închidea, peste 2 secunde pornea iar. Apăs pe butonul de power-off, se închide, iar porneşte.
Azi nu a mai făcut aşa.
 

Wolfie

ulf de mare
Joined
Oct 12, 2003
Location
Constanţa
Idem. E de la retea, ai wake on lan activat. Bine, la mine nu conteaza, face chiar daca e dezactivat, solutia este sa scot cablul din switch/NIC.
 

cart00n

Twisted User
Joined
May 8, 2004
Location
Bucuresti
AW8-MAX rulz. Placa de bază proaspăt scoasă din cutie face un mic overclock la procesor fără sa întrebe nimic deşi era prima oară când se pornea sistemul.. P4 630 la 3GHz default dus la 3.96GHz cu FSB 265. Ramul folosit Corsair 5400C4 2x256.

P.S. Scuzaţi calitatea, dar este filmat cu telefonul.
 

Attachments

Hatshepsut

Membru Senior
Joined
Jun 28, 2005
Location
Valea Regilor
Este drept, ideea "geniala" nu-mi apartine... personal mi se pare de domeniul incredibilului. Am un prieten care are o metoda extrem de originala de a-si curata CD-RW: il pune in cada in apa cu dero (DA, dero!!!) il lasa ce-l lasa, dupa care il limpezeste elegant cu dusul... il pune pe calorifer sa se usuce, il lasa circa 3 zile (el cel putin asa spune) si merge ca nou...
Am fost martora la operatiunea de spalare, am luat seria unitatii ... si da, functioneaza. Nu am prins curaj sa folosesc metoda... inca ma mai chinui cu desfacut, curatat lentile cu betisor de urechi... etc.

:biggrin: Geeeez... hai sa facem dus la cd-rw!!!:goofy:
 

WizzBall

Membru Senior
Joined
Aug 3, 2004
Stai sa vezi cind o rugini motorul si ce alte subansamble metalice mai are CDRW-ul ala prin el :goofy: :hihi:.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Location
Ploiesti
Mă întreb la ce îi e de folos detergentul? De microbi?

P.S. Cumva e apă distilată? Sau după 3 spălări lentila este perfect mată de la depunerile de piatră?
 

gallardo

Membru
Joined
Jul 17, 2005
Offtopic: Dupa aproape 3 ore de citit pe forum scriu si eu primul post. Trebuie sa recunosc ca atunci cand am citit primul topic legat de ceea ce se vrea XF si anume un forum de elitisti si cand am citit ca trebuie sa trec de un "test" pentru a putea fi membru deja am zis ca e deja prea de elitisti m-am speriat un pic... Am cont pe xtremesystems forums si pe Tom's Hardware si trebuie sa trec de o perioada de proba pe un forum .ro??? Apoi am citit mai departe topicurile si mi-am dat seama ca nu e chiar asa rau cum suna... Ce am citit pe topicul asta mi-a starnit o gramada de rasete si sper sa provoc aceeasi reactie cu propriile mele experiente:

Ontopic: Sa o luam in ordine. Acum vreo 2-3 ani aveam un HDD de 30GB Nikimi care incepuse sa faca figuri. L-a dus tata la reparat unde mesterul de acolo i-a facut ceva la electronica, dar cand l-am luat acasa tot nu mai pornea. Am zis ca e decedat, tata s-a ofticat(ca pierduse niste fisiere importante pentru firma lui), dar a luat alt HDD. Acum cateva luni mi-am facut primul meu computer pe bucati(la teorie sunt bun, dar nu prea am experienta practica). HDD-ul pe care il luasem considerand ca facusem o afacere(HDD Maxtor 80GB la 1,3 milioane) nu avusese nici cea mai mica problema cand l-am probat, dar la 1 zi dupa ce l-am instalat in sistem a murit. Ce sa fac? Caut prin casa amintindu-mi ca vazusem eu un HDD pe undeva si-l gasesc pe asta micu' de 30GB PLIN de praf, sub o gramada de CD-uri. Am dat praful de pe el, l-am pus in sistem si a mers fara nici cea mai mica problema. De 3 luni functioneaza ca HDD pentru sistem si nu a zis nici pâs. Celalalt HDD(cel de 80GB)a mers dupa ce l-am lasat 1 zi in pace. Doar ca mergea cu 10MB/s... Ma tot enerva Windows-ul cu Scandisk-ul lui ca HDD-ul asta avea BAD-uri, SMART-ul arata ca ceva nu e in regula si trebuia sa-i dau de fiecare data skip ca sa intru in Windows(daca il lasam sa-si faca treaba nu ma ajuta cu nimic). Dupa 2 saptamani i-am dat de 3 ori consecutiv Scandisk(de 2 ori cu toate 5 etapele) si incepuse sa mearga cu 25MB/s... deja nu mi se mai sacada computerul cand incepea sa citeasca ceva de pe HDD. Peste 2 zile i-am mai dat un Scandisk cu toate etapele si mergea cu 40MB/s. Eram chiar fericit. Aveam de gand ca in ziua urmatoare sa instalez Windows-ul pe HDD-ul mare. A doua zi mergea cu 3MB/s. De atunci nu a depasit viteza asta uimitoare. Din 2 in 2 zile trebuie sa-i dau Scandisk ca altfel incepe sa faca urat. Ce e ciudat e ca problemele se manifesta prin faptul ca nu mai citeste datele de pe HDD. Cateodata imi zice si "The disk is not formatted. Would you like to format it now?". (Ce politicos e Windows-ul cand vine vorba sa pierzi toate datele de pe HDD...) Dupa ce termina Scandisk-ul vede toate datele (cu aceeasi viteza de 3MB/s). BTW: daca ma poate ajuta cineva, chiar va rog sa nu va abtineti!

Alta intamplare(nu e vorba de voodoo, am inteles ce s-a intamplat): Ma cheama tata la el la servici sa-i fac din 3 computere mai vechi(cel mai rapid sistem dintre cele 3 era echipat cu un "monstru" de Pentium 133MHz) macar unul sa mearga. Am zis ca daca tot ii fac unul sa mearga sa fac unul cat mai bun. HDD-ul cel mai mare era de 2GB, procesorul cel mai rapid era acel Pentium la 133MHz, iar cea mai mare memorie era de 32MB... din pacate era doar un modul, asa ca nu mergea pe sistemul Intel. Am zis ca nu e mare diferenta intre Pentium la 133MHz si AMD la 100MHz, asa ca merg pe varianta cu mai multa memorie. Nu apucam sa instalez Windows-ul din cauza unei erori(nu mai stiu acum ce se intampla, cert e ca nu puteam sa instalez Windows). Trec pe sistemul celalalt, P133MHz cu 32MB RAM. Acolo nu-mi vedea mouse-ul nici mort(incercasem 3 mousi, sa rotesc din mufa, sa intru in BIOS, din Windows, sa-i dau un picior...nimic n-a mers). Incerc celalalt sistem Intel. Era un sistem Compaq, cu carcasa orizontala(nu stiu cum se numeste genul ala de carcasa, dar intelegeti voi...genul ala de computer pe care pui monitorul). Ma uit eu la sursa si vad acolo 230V...era un switch. Opresc sursa de la buton(adica o trec pe 0) si dau de switch sa vad ce mai stie(acum 1 an mi se parea o minunatie faptul ca o sursa stie si 220V si 110V). Sursa a trecut pe 110V si a facut POC si a inceput sa iasa fum din ea... Back to the drawing board. Inapoi pe sistemul AMD nu mai stiu ce m-a posedat sa scot sursa. Cand s-o pun la loc nu mai stiam cum vin firele acelea la butonul de power... ma uit la sistemul Intel(ala care nu l-am ars) si le pun la fel. Cand sa apas pe buton sa-l pornesc se opreste curentul in toata autobaza(prin asta se intelege o cladire de birouri dintre care 2 ale lui tata si o hala, tot a lui tata). Ma minunez eu de norocul meu ca tocmai cand sa apas pe buton nu mai am curent, astept 20 minute sa umble un mester la o siguranta, ma duc la computer, apas pe butonul de power iarasi si... iarasi cade curentul in toata autobaza(nu tocmai placut pentru lumea care muncea acolo).. Atunci mi-am dat seama ca nici prima data nu fusese o coincidenta ca exact in momentul in care apasasem eu pe buton cazuse curentul... La 2 luni dupa evenimentul acela am invatat la fizica ca(scuzati cacofonia, dar la ora asta n-am gasit alta formulare) nu e bine sa legi faza cu nulul... Ooops! :smile:
Back to the drawing board. Din 3 sisteme cu unele probleme minore am reusit sa raman la unul singur care n-a vrut in ziua aceea nici mort sa-mi vada mouse-ul. A trebuit sa vin si a doua zi sa vad ce mai pot sa fac... N-a mai avut nici o problema computerul...si nici n-a mai avut vreo problema cu mouse-ul de atunci. Wierd...
Si niste intamplari mai ciudate pentru care invinovatesc placa de baza: Acum 3 saptamani overclockez procesorul(era o perioada in care nu ma decideam intre voltaj default si 2GHz sau 1,7V si 210x11). L-am lasat pe 210x11, il opresc si ma duc la culcare. A doua zi nu-mi mai vedea reteaua. Dupa 2 zile in care am injurat totul de la provider pana la Windows sa-mi dau seama ca nu mai aveam retea fiindca nu-mi detecta placa de baza placa de retea integrata. In BIOS nu aparea. Dupa ce m-am dus la magazin-ul de unde am cumparat-o sa-i intreb pe cei de la garantie daca ei au vreo idee geniala sau daca ar trebui sa aduc placa sa mi-o schimbe ei imi zic sa incerc cu alta sursa si sa ma uit in BIOS. Ajung acasa, ma uit in BIOS si gasesc acolo LAN-ul. M-am rusinat, dar parca totusi nu era acolo cu 1 zi inainte si chiar nu era, fiindca mi s-a mai intamplat sa-mi pice si nu mai apare in BIOS. Totusi imi mai facea placa de baza probleme cateodata schimbandu-mi multiplicatorul de la 10 la 11. Cum sa plece saracul la 2,2GHz la doar 1,5V? Alta problema ar fi ca pana saptamana trecuta imi baga voltaje aiurea in procesor(cateodata chiar +- 0,1V ajungand la maxim 1,9V cand eu ii setasem 1,7!!!). Am fost nevoit sa schimb locul unde era amplasata placa de baza(nu am carcasa) si vad ca acum iarasi baga voltaje aiurea, nu la fel de periculos, dar tot imi baga 0,05V in plus... Sursa e de calitate si am incercat si cu alta sursa(tot de calitate) si la fel a facut(si cu voltajele, dar si cu schimbarea multiplicatorului).

Cam atat deocamdata, dar sunt tanar... se mai pot intampla multe! :biggrin:

EDIT: acum vad marimea mesajului... Oops! Nu va suparati! :rolleyes:
 

gallardo

Membru
Joined
Jul 17, 2005
La HDD-ul de 30GB sau la placa de baza care face figuri(apropo, am uitat sa mai spun, dar daca opresc sistemul cateodata ramane ceasul in urma cu jumatate de ora... asta de la ce mai e?) nu as zice ca e vorba de EBKAC. Ce am facut cu computerele alea vechi e in totalitate vina mea, intr-adevar. :rolleyes:
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Location
Bucureşti
Să se noteze că am băgat o placă de reţea Realtek 8139D (100 Mbps) şi e văzută ca 8129 (10 Mbps), plus „Device cannot start”. Plus că furtuna de ieri mi-a distrus reţeaua onboard. Deci da. :capu:
 
Top Bottom