Da, am inteles nu prea renteaza pt producatori sa mai faca surse excelente la 350-450W dar asta nu inseamna ca trebuie sa imi placa treaba asta si sa sar in sus de bucurie ca pot sa imi iau o sursa de 500W de a carei putere nu am nevoie (plus ca puterea ei e si o scuza pt pret mai mare). Era placut sa vezi cum o sursa de 350W brand avea mai multa putere ca un gunoi no-name de 600W, puteai sa zici, da frate asta e intradevar o sursa de calitate. Nu m-ar mira in viitor sa faca ca producatorii de no-nameuri sa isi faca reclama cu expresii de genul "ia neamule sursa de 1000W, ieftina ca braga !".
Nasol, deal with it. Sau apucă-te și produ în serie o sursă de 300W reali, format mai mic, aș fi primul tău client
Faptul că te plângi nu rezolvă nimic, doar generează bytes de whining. Soluții? Nici una propusă până acum.
Poate fac un NAS la care nu schimb componente, nu overclockez nimic, vreau consum foarte mic si randament foarte mare. Am consum 50W si randament de 75% pentru ca nu gasesc decat surse de 600W care la incarcare de 8% au randament extrem de prost cand mie mi-ar fi buna o sursa de 100W care are suficiente rezerve de putere pentru NAS si randament de 90%. Ar fi si mai ieftina, doar ca nu se fabrica.
Fix din motivul de mai sus nu as cumpara o sursa de 500W in locul uneia de 300W cand am un sistem cu consum de 50...200W. Si am vreo 7 desktopuri in casa si nici unul nu trece de 200W, media e pe la 100W, deci as fi un client pentru vreo 7 surse de 2-300W. Da, cu 7 surse nu se face primavara, dar nici mentalitatea "more is always better" nu e corecta (vezi secventa cu negrul si prostituata cu "too beaucoup").
Serios, o să leșin de atâta NASuri, toată lumea își face NAS. Din păcate, se găsesc gata construite, cu HDDuri incluse, la prețuri care scad sub media cheltuielilor pe NASuri din threadul dedicat pe forum aici. Da, știu, nu-s în oferte în .ro, corect, dar peste tot în rest sunt, și, din păcate, NAS home made reprezintă o minoritate pentru care pur și simplu nu rentează să produci surse. La fel și sistemele low-power, mai degrabă producătorul carcasei include pico-PSU made in-house sau te lasă să pui ce sursă vrei tu (scăzând masiv flexibilitatea sistemului care va fi montat în respectiva carcasă din lipsa spațiului).
Randamentul sincer mi se pare o chestie nejustificată. La ce folosește să ai sursa încărcată 80% în loc de 30%? Mai multă căldură degajată, durată de viață mai scurtă a condensatorilor, mai mult zgomot... Nu văd avantajele nicăieri. Consumul din priză de pentru componente ce consumă 150W este tot același, fie sursa de 1kW, fie de 300W.