Discutii generale despre surse

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Care omoară factura de curent, într-adevăr. Aia este diferența între 300W și 1kW, ți se pare că este la fel de "semnificativă" și între 300 și 500W, după cum se discuta? :smile:
Nu, dar mi se pare ca diferenta intre o sursa care consuma 14W si una care consuma 50W e ca prima poate fi racita pasiv fara probleme, a doua mult mai greu. Gandeste-te la alimentatoarele de laptop care nu au racire activa, sunt un mic brick din plastic la exterior.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Disipatia termica a sursei este legata de eficienta ei, adica de puterea care este pierduta in componentele interne si convertita in caldura.
Intrucat aceasta putere este un procent, sigur ca o sursa de laptop de 50-130w sa zicem, disipa mult mai putin (in cantitate absoluta) decit o sursa de PC 300-1200W.
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Location
NL
Cu siguranta, daca la mine duce un i7 si GTX670 eu zic ca-i intr-adevar alegerea perfecta.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
1. Nu e 80+ Gold. 2. Nu are nici de departe randament atat de bun la cei ~50W la care sta acel calculator 95% din timp....

Sau tu intrebai asa, la modul general? Ca in cazul asta sunt de acord cu tine. :smile:
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Location
Bucuresti
L-am re-descoperit in debara pe Seasonic SS-300FS
De dragul amuzamentului si al unui "Proof of concept" propun sa incercam sursa intr-un sistem de tip mainstream. Ma gandesc la un Q6600 / HD6770 / 2 X HDD (mainstream mai vechi :smile: )

Io p-acasa n-am consumatori mari, dar pot sa ma deplasez cu sursa si presimt un articol fain.

Timp liber sa fie ca nu ne impiedica nimeni sa ne distram "ca pe vremuri".
 

L

factorul uman
Joined
Oct 11, 2003
Am incercat eu un i3-540 (sau 530 - nu mai stiu) la 4.2 GHz + Radeon HD 6970, pe o sursa de 380W (OEM Seasonic). Mergea. Now what - read: 'care-i scopul'?
 

maxu

Membru Senior
Joined
Oct 6, 2005
Location
Bucuresti
Have fun, enjoy a beer one, twice, (adica o bere doua... noua). Man, atat de virtualizati am ajuns?

E ca si cum as intreba de ce a pus iepuru doua ventilatoare pe un radiator Titan prin 2001
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
On topic: cum tine cu succes o sursa care nu face fata pe hartie si cum nu pot calcula corect consumul total al unui computer.

M-am procopsit pentru cateva zile cu un AMD FX 8350. Un monstru de procesor, vine cu o cutie mare de tabla (genul celor de cafea Jacobs cu 2 pachete de 500g) in care e un procesor mic si un cooler urias si foarte greu, talpa de cupru masiv si heatpipes. TDP: 125W. Am zis sa il bag in computer sa vad cum se misca, dar a venit si cu o placa de baza ATX care nu intra la mine in carcasa micro, asa ca l-am lasat pe-afara dar am transplantat placa mea video si sursa, FSP Bluepower 350W cu recap facut de ipman dupa ce nu mai pornea. Placa video e un 7770, TDP vreo 80W. Totalul teoretic sub 250W, cu randamentul sursei cu tot spre 300W la priza.

Asa ca am pus imbarligatura de piese si cabluri la priza, am pornit-o si imi arata vreo 140W: enorm. Setat din BIOS ce era de setat, boot in Windows: 70W. Nu mai e groaznic. Pus un VirtualDub sa comprime H.264 - vreo 150W, doar ca framerate e jalnic, 12.5-13 fps. Jucat cu numarul de threaduri din auto in manual intre 4 si 8 (procesorul e 8-core), consumul nu a variat cu mai mult de 5-10W iar performanta a stat intre 10.5 si 13 FPS, deci scalarea codecului e jalnica.

Pus si un joc: Skyrim. De la 45 FPS pe computerul meu (aceeasi configuratie, CPU dual la 2.9) in Solitude la iesirea din Blue Palace s-a lipit la 60 FPS (limitat de v-sync, probabil) si a ramas acolo. Bine, procesorul nu ca e 8-core, ci are frecventa de baza la vreo 4 GHz fata e 2.9. Ce e mai interesant, consumul nu a trecut de 160W, departe de asteptari.

Deci, astept sugestii despre cum pot sa testez ceva mai intens consumul maxim; 150W nu e nici macar consumul maxim al procesorului la care se adauga placa de baza si randamentul sursei, stiu ca recomandarile de surse de mii de watts sunt aberatii dar nu reusesc sa consum mai mult de jumatate din cat scrie in carte, sursa de 350W e deja cam mare pentru configuratia asta temporara si uriasa pentru a mea cu maxime de 100-110W.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Nu scalarea codecului este jalnică, ci procesorul este infect. Nu este octo-core adevărat, ci mai degrabă are opt jumătăți de core. Arhitectura este la pământ.

Cu ce poți să testezi? OCCT CPU sau Prime95 doar pentru procesor, Furmark doar pentru video apoi însumezi valorile, sau, dacă ai sânge-n șosete, OCCT PSU Test din prima, dar așteaptă-te să iasă fum sau să intre sursa în protecție :biggrin:

LE: dacă vrei aplicații real-life:
- rip la un CD cu foobar în FLAC cu maximum compression;
- Photoshop actions ceva cu multe chestii de procesat, e.g. gaussian blur. Nu mai știu exact cum se făcea să-ți arate timpul în care termină;
- Premiere -> encoding de la uncompressed la h264;
- 3DS Max iei un model de pe net și-l randezi, cu Mental Ray ar trebui să-ți folosească 100% procesorul;
- jocuri - Deus Ex Human Revolution (mie îmi bagă UPSul în overload când îl joc pe desktop și am lappie pus tot pe UPS :biggrin:), Metro 2033 (testul ăla), Battlefield 3, Crysis 1;
- 3D Mark something vezi care-i mai nou, n-am mai dat cu el de mult :biggrin:
 
Top Bottom