Discutii despre UPS-uri

Marius '95

troubleShooter
Poate ar fi trebuit sa postez la "Intrebari pe care ni le punem de mult", dar cred totusi ca discutia merita un topic separat.

Cum se face ca toate UPS-urile ridica tensiunea bateriei de 12V pentru ca apoi sursa calculatorului sa o coboare inapoi la 12V sau mai jos. Doar mie mi se pare extrem de ineficient? De ce nu se fac UPS-uri care sa inlocuiasca sursa si sa alimenteze direct componentele calculatorului?
 
Din cauză de consumerism și utilizare flexibilă. Că altfel există și picoPSU cu alimentare la 12V cu brick sau baterie auto, sau Google care și-a customizat containerele de servere încât fiecare placă de bază să aibă propriul acumulator de 12V în locul unui UPS mare...
 
Sa zicem ca am un UPS care alimenteaza doar monitorul iar PC-ul este alimentat de un picoPSU conectat direct la bateria UPS-ului. Functionarea picoPSU va fi in vreun fel afectata de prezenta in circuit a incarcatorului bateriei sau de momentul comuntarii UPS-ului pe baterie la caderea curentului? Condensatorii aia mici pe care ii are nu-mi inspira deloc incredere.
 
Cred ca bateriile din UPS nu sunt la 12V decat atunci cand UPS-ul e pe baterii, cand trebuie sa le incarce e pe la 15V. Nu am masurat, e doar o presupunere stiind ca bateriile de UPS folosesc aceeasi tehnologie cu cele de masina (vrei sa vezi moto cu baterie de UPS?) si tensiunea de incarcare la masina cam atat este. Nu stiu daca vrei sa alimentezi PC-ul la 15V, desi sursa ar putea sa reziste la aceasta tensiune de intrare si sa o corecteze.
 
Nu prea vezi aparate care să se alimenteze din acumulatorii care tocmai se încarcă.

Dacă alimentezi altceva din acumulatorul UPS-ului o să zăpăcești și UPS-ul, care știe că e acumulatorul lui și îl încarcă cum are chef, posibil să-l raporteze ca fiind defect dacă vede că trage prea mult curent sau se descarcă repede, sau să se supraîncălzească din cauză că trebuie să meargă tot timpul încărcarea. Soluția corectă în cazul ăsta e un acumulator separat, cu încărcător separat, sau o sursă PicoPSU specială automotive, care știe tensiune variabilă, de pe la 11 la 30V (că tensiunea de la bricheta auto poate varia destul de mult) - dar trebuie să vezi ce zice UPS-ul.
 
Motivul e simplu: orice baterie care foloseste plumb si acid este considerata descarcata mult sub pragul de 12V. Asa ca un PC ar trebui sa aiba un convertor buck-boost ca sa se poata alimenta din baterie, care la rindul lui pierde energie, degaja caldura si alte neplaceri.
UPS-urile mari folosesc multe baterii in serie-paralel, in general 48V care corespunde cu tensiunea folosita industrial, sau chiar mai mari daca sint complet autonome.
 
Cred ca bateriile din UPS nu sunt la 12V decat atunci cand UPS-ul e pe baterii, cand trebuie sa le incarce e pe la 15V. Nu am masurat, e doar o presupunere stiind ca bateriile de UPS folosesc aceeasi tehnologie cu cele de masina (vrei sa vezi moto cu baterie de UPS?) si tensiunea de incarcare la masina cam atat este. Nu stiu daca vrei sa alimentezi PC-ul la 15V, desi sursa ar putea sa reziste la aceasta tensiune de intrare si sa o corecteze.

Așa și este.

Marius, nu te împiedică nimeni să înseriezi niște acumulatori AA și să faci un mic circuit de încărcare pentru ei pe care să-l bagi în priză. Apoi tear thread that way ->
 
AA sunt infim de mici.

Voltajul:
12V / 1.2V = 10 bucati in serie pentru a obtine tensiunea necesara.

Capacitatea: 1 bucata ~= 1200 mAh
7 Ah / 1.2 Ah ~= 6 bucati in paralel pentru a obtine capacitatea echivalenta cu un UPS mediocru.

Pana acum 10 in serie * 6 in paralel = 60 de AA-uri. Ai idee cat costa 60 de bucati?
Si nici n-am luat in consideratie amperajul. 6 in paralel nu scot nici pe departe suficienti amperi cat pentru un PC. AA-urile sunt lente. Scot curentul in ore. Daca ii pui sa se descarce in 10 minute i-ai distrus.
 
Vroiam să spun că este absolut absurd să existe ceea ce spui tu. Producătorii de surse scot bijuterii care abia încap în carcasele de surse standard, cu filtraje și tensiuni superstabile și tu ai vrea adăugată și o baterie suficientă să-ți țină PCul deschis cât să salvezi chestiile și un circuit de încărcare. Eventual să mai facă și cafea.

Trecând peste asta, la modul cel mai serios, un UPS foarte bun este scump. Întreținerea este la fel foarte scumpă, la 2 ani trebuie schimbat acumulatorul musai. Eu am un APC de 800VA care este excelent și are ani de zile (vreo 7), a costat 8 milioane ROL atunci, dar trebuie schimbat pentru că am consumul în full load foarte mare și pur și simplu nu-mi permit să-l schimb. Am folosit acumulatori third party cu succes (nu, nu trebuie musai acumulatori APC de 3 ori mai scumpi, țin la fel de puțin - sau de mult - ca și cei 3rd party).

Dar acest APC de 800VA este de vreo 3-4 ori mai greu ca sursa mea (care este și aia sort of industrial grade) și nu ar avea loc într-o carcasă de sursă PC laolaltă cu sursa PCului.

Ce te sfătuiesc este să cauți ceva de 800-1000VA SH, APC și să-i pui acumulatori 3rd party. Am unul de 350VA de la puterfixer în București pe care ți-l pot dona dacă vrei să vezi ce și cum.

Apropos, renunță la ideea de a băga monitor + toate chestiile în UPS pe baterie. Le pui pe surge only sockets și nu ai nevoie de 500VA pentru ce ai tu acolo. Programul de la APC de exemplu (că Win98 nu cred că știe) poate băga totul în hibernate când cade curentul, thus nu ai nevoie de monitor alimentat.
 
N-am zis ca totul trebuie sa incapa in sursa.

Zi-mi unde gasesc baterii 3rd party. Si mai zi-mi daca se poate ajunge la bazaitoarea aia care suna cand pica curentul; vreau s-o scot si eventual sa pun un LED in loc.
 
Păi ce UPS ai momentan? Eu am luat din Brăila de la un magazin de electrice/electronice tip Dioda. Poți încerca la Elfast în București. Cu bâzâitoarea nu te pot ajuta, eu folosesc lucrurile, nu le demolez :D (well, not anymore și nu în procentul în care o făceam :D)
 
Acumulatori cu plumb la Conex Electronic, pe str. Maica Domnului. În UPS contează tensiunea și capacitatea; până acum am avut de 12V 7,2Ah, chiar și în centralele de alarmă tot din ăsta am găsit. Un Panasonic e 120 lei, Yuasa 105 lei, HQ 65 lei, ABT 59 lei. Aș merge pe Panasonic, fiind unul din cei mai mari producători de celule. Uită-te la data fabricației să fie cât mai recentă; chiar și dacă stă degeaba, un acumulator cu plumb moare în vreo 3-4 ani.
 
Zi-mi unde gasesc baterii 3rd party.
Caranda si Rombat. Amandoi sunt fabricanti si amandoi vand si direct, nu stiu detalii dar intreb, ca frate-meu ia cateva zeci odata (are UPS-uri cu cate 20 de acumulatori in ele), cel mai mic pret de pe piata si fabricati recent, ca nu stau pe stoc in fabrica.

Nu te arunca la acumulatori scumpi, la unul japonez se dubleaza pretul doar din transport si or fi celulele ceva mai bune, dar e tehnologie atat de matura ca pana si romanii ii construiesc deja foarte bine, inclusiv cu gel si alte variante moderne. Ca idee ultimii acumulatori de masina Rombat m-au tinut peste 5 ani fiecare, iar pretul a fost sensibil mai mic, iar de UPS are frate-meu de diverse vechimi si acum schimba din aia vechi de peste 3 ani folositi in depozite de-ale lor prin tara unde pica curentul destul de des (au pus generatoare din cauza asta cam peste tot). Acumulatorii originali de la APC m-au tinut tot 3 ani in centru de calcul in SUA la temperatura aproape constanta si o singura intrerupere de curent anuala pentru verificarea instalatiei (sunt obligatorii prin lege acolo la cladirile comerciale) si mai faceam si eu cate o calibrare de run time, practic nefolositi.
 
Zi-mi unde gasesc baterii 3rd party. Si mai zi-mi daca se poate ajunge la bazaitoarea aia care suna cand pica curentul; vreau s-o scot si eventual sa pun un LED in loc.
Caranda, cum zice și Adi, găsești pe net distribuitori, ultima dată am luat de la unii de lângă mall-ul Cotroceni. Bâzâitoarea se scoate din soft la APC-uri, nu trebuie desfăcut nimic. LED de stare au toate, dar oricum îl auzi când e pe baterie, că bâzâie convertizorul.
 
Luat Mustek PowerMust 600 USB de pe okazii.ro. Inca nu l-am testat.
Stie cineva un program de management bun? Mustek are doua, ambele niste jeguri scrise in Java care nu merg. Am mai testat NUT (inutil, nu stie decat shutdown si notificari) si WinMust (nu-l vede, plus ca e scris in .NET).
 
Back
Top