Discutii despre UPS-uri

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Likes
636
Location
The Emerald Dream
Ok, deci după interminabile procese de conștiință, trebe să-mi fac NAS. Pentru care am deja UPS :biggrin: (este un APC Back-UPS 800VA, trebuie să-i schimb bateria dar duce clar un NAS).

Acum aș vrea și eu unul pentru PCul personal. Menționez că nu mai știu cum arată o pană de curent de vreo 6 ani și nici spikes n-am avut (am niște prelungitoare cu protecție oricum), dar pentru liniștea mea sufletească aș vrea să iau ceva și pentru desktop. Problema este că-n full load trage ceva (mult, în jur de 800W), dar șansele sunt absolut minime să mă prindă pana de curent fix când dau Prime95 și furmark în același timp sau OCCT. Deci nu știu cât m-ar ajuta.

Chestia este că aș prefera să iau ceva mai vechi și mai solid, eventual fără baterii pentru că am Maplin lângă mine și prefer să plătesc banii de transport pe o baterie nouă :biggrin:

Ceva sugestii?
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Likes
295
Location
Dream Theater
Saptamana trecuta am schimbat o baterie in unul din cei doi Mustek aflati in casa; cel vechi are 12+ ani, cel "nou" are si el vreo 7-8 deja. Bateriile folosite sunt foarte ieftine (~40 ron bucata, Shimastu cica) si tin cam 2 ani. UPS-ii astia consuma cam 20W pe ora indiferent daca ai ceva conectat/mergand pe ei sau nu. M-am uitat si eu dupa condensatori, urme de lipituri reci, dar nimic detectabil cu ochiul liber iar de mers chiar merg bine, la mine in Dristor electrica ii testeaza la fiecare 1-2 luni, sau 1-2 saptamani pe timpul verii.

P.S. Au aparut si pe la noi Fortron, bunicele si ieftine in raport cu alde APC: https://www.pcgarage.ro/ups/fortron/
 
Last edited:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Likes
1,687
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Eu am făcut din greșeală scurt pe o porțiune mare din PCB-ul unui APC de 700VA, de s-a făcut scrum solder mask-ul pe vreo 15 cm (cu tot cu fum urât mirositor); și tot mai merge. Am avut noroc că era pe partea de minus, unde sunt late conexiunile.

Neo: păi îți trebuie ceva de >=1200VA, dacă zici că tragi chiar așa de mult (4 GPU-uri? presupun că dacă ți-e frig pornești furmark; și eu mă gândeam că 170W ai 1080 e mult). Timpul pe baterie în cazul utilizării chiar desktop (adică ești lângă el) nu contează foarte mult, dar totuși ți-aș recomanda un UPS cu USB, ca să poată opri automat PC-ul la nevoie. Cele de care vorbim noi sunt doar cu serială.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Likes
282
Location
Brăila
Eu am cautat cu serial si n-am (mai) gasit.
Am luat un Mustek 1400 VA. Din cauza de USB si distanta, nu merge shutdown automat. => fail cand nu sunt acasa. Dar altfel n-am avut probleme. Merge de un an. In mod normal ventilatorul e oprit. Cand tensiuea este sub 200V, porneste AVR-ul si ventilatorul face zgomot mult. Daca ar fi fost cu management, i-as fi setat o limita mai joasa.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Likes
636
Location
The Emerald Dream
Neo: păi îți trebuie ceva de >=1200VA, dacă zici că tragi chiar așa de mult (4 GPU-uri? presupun că dacă ți-e frig pornești furmark; și eu mă gândeam că 170W ai 1080 e mult). Timpul pe baterie în cazul utilizării chiar desktop (adică ești lângă el) nu contează foarte mult, dar totuși ți-aș recomanda un UPS cu USB, ca să poată opri automat PC-ul la nevoie. Cele de care vorbim noi sunt doar cu serială.
Este vorba de full load, nimic special, single GPU (Titan X Maxwell core). Da, ceva cu USB ar fi fain, generația ăstuia care-l am dar de putere ceva mai mare - PCul vechi cu CPU Xeon X3440 și GPU GTX680 mi-l băga în overload când porneam un joc, deci 800VA nu-s suficienți.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Likes
807
Location
offline
Nu ai cum sa ajungi la 800W cu o singura placa video si un singur CPU. Placa video consuma sub 300W, procesorul maxim 125W (nu ai Threadripper, nu?) restul poate 50-75W, total 500W. Pentru asta iti ajunge un UPS de 1000VA.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Likes
636
Location
The Emerald Dream
4930k@4.3GHz, 64GB RAM... Clar, placa mea video consumă maxim 300W - ca idee, ia în jur de 400W în Crysis 3 care nu-i cine-știe-ce :smile:

Dacă am spus mai sus că vechiul UPS de 800VA plângea cu sistemul vechi care consuma mult mai puțin.. :smile:

Eu mă uitam la o valoare în jur de 1200VA :hmm:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Likes
636
Location
The Emerald Dream
Am făcut și asta :smile: Consumul din priză în full load este pe la 800W. Da, ține și amplificator și monitoare și alte nebunii (imprimantă nu). :smile:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Likes
295
Location
Dream Theater
Nici amplificatorul nu are rost sa stea in UPS, ba dimpotriva, poate sa-i faca rau la sunet din mai multe puncte de vedere.

Quark, uite aici bateriille respective: http://www.cel.ro/acumulatori-ups/acumulator-pentru-ups-v_mark-np7_12-pOCQwPDc-l/
Nu e chiar la pretul luat de mine - pret special pentru angajati, importator direct, dar nu pot abuza sa iau mai multe. :biggrin:
Ah si sunt cu gel inside, atunci cand mor si o iau razna nu se scurge zmegma din ele / nu se umfla.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Likes
477
Location
Bucuresti
Zici tu ca o baterie cu gel nu poate sa faca poc? Pot sa-ti demonstrez, dar urmarile nu vor fi placute.

Si inca ceva, pentru toti: bateriile plumb-acid se incarca CC-CV, si le place sa stea mereu incarcate, deci nu este trickle charge, ci pur si simplu incarcare continua.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Likes
295
Location
Dream Theater
Eu nu zic nimic, nu sunt eu expertul care sa afirme ceva in domeniul asta. Pana acum am avut 3-4 bucati d-astea cu gel terminate si nu le-am gasit umflate sau scurse, cum patisem pana atunci cu 100% din bateriile folosite pe UPS, inclusiv vechile Shimastu fara gel. Una d-aia no gel am gasit-o extrem de fierbinte intr-un UPS din firma (80 grade, daca nu mai mult) am decuplat-o si nici dupa o ora nu se racise ca lumea. Astea noi nu mai au probleme de acest gen.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Likes
807
Location
offline
Nu e gelul diferenta, ci calitateaa bateriilor, ce zice ipman e corect dar in acest caz nu prea conteaza: daca sunt baterii bune, cu gel sau fara e in regula.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Likes
1,823
Pe vremea mea toate bateriile pentru UPS erau cu gel. Dar eu sunt mai tanar ca voi. :biggrin:
 
Top Bottom