Discutii despre UPS-uri

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Nimeni nu foloseşte semnalele APC pe care le înţelege serviciul ăla de UPS din Windows, în afară de câteva UPS-uri vechi sau proaste de la APC (non "smart"). Soft-urile de monitorizare de la APC au ca prim pas în instalare să dea disable la serviciul ăla :smile:.

Semnalele APC "dumb" = UPS-ul pur şi simplu pune unele din firele de serială pe high la evenimente (unul din ele când se opreşte curentul, altul când se termină bateria, etc). Îţi trebuia cablu special, pentru că fiecare serie de UPS-uri avea alţi pini pe care-i punea pe high.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
"On Windows Server 2003, Windows XP, and Windows 2000, a system-supplied UPS service provides support for UPS units that are connected to COM ports and that support "simple signaling," which provides very limited control capabilities and status information." Sursa: MSDN.

Pentru Mustek, un citat care e aplicabil este:
"On Windows Server 2003, Windows XP, and Windows 2000, if your UPS model is connected to a COM port and supports "smart signaling," you should provide a UPS minidriver. This minidriver, which is a user-mode DLL called by the system's UPS service, performs the following operations:" (tot MSDN)
Asta inseamna ca poti folosi serviciul de UPS din Windows daca ai driverul potrivit, altfel softul de la Mustek iti ofera functionalitatea direct, fara sa mai apeleze la Windows.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Unde nu exista? In Windows? Microsoft nu face driveri pentru echipamente pe care nu le fabrica sau nu le vand ei, atunci cand o fac (ex. driverul de Sound Blaster Live din Win XP) e o exceptie cu motive serioase (acel driver a fost un exemplu despre cum se poate face un driver care sa consume de 25 de ori mai putina memorie decat varianta facuta de Creative Blasts; de asemenea era si un model de driver stabil, ceea ce Creative nu a reusit aproape niciodata sa faca). Nu ai driver de la Mustek? Vezi suportul online, daca nu e nimic acolo vezi ce aplicatie de management furnizeaza ei, daca nu au nici asa ceva foloseste UPS-ul cum poti. Nici eu nu am cablu serial de UPS de la APC, asa ca nu stiu cata baterie am, nu stiu incarcarea, nu face shutdown programat, dar a fost ieftin si asta inseamna ca accept niste limitari.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Location
Brăila
Pai tu esti AdrianB1, la tine e normal. La mine nu. :biggrin:
Mi-am luat cablu serial si stiu incarcarea, tensiuni, etc. Dar nu-mi place ca programele oficiale sunt in Java si WinMust e dependent de .NET. Doar n-o sa las pornit non-stop un program java sau .NET!
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Da, blasfemie curata sa nu fie scris in assembler direct din linie de comanda, .NET e blakc (inverted fingers) magic si Java e bad Vodoo :frown:

Tocmai am mutat acum o saptamana inca 28,000 de useri pe o platforma Java-based. Inca merge, 24x365, de vreo 2 ani. Nu o sa bat vreodata recordul TPC-C, dar face fata in real business, cu un UPS nu cred ca s-ar descurca, e prea greu.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Nici eu nu am cablu serial de UPS de la APC, asa ca nu stiu cata baterie am, nu stiu incarcarea, nu face shutdown programat, dar a fost ieftin si asta inseamna ca accept niste limitari.
Nu e Smart? Nu-s decât vreo 2 fire de schimbat într-un serial normal ca să meargă.

Cât despre Java, am mai întâlnit gândirea "aaaa, aia pentru telefoane!", pierdere de vreme să fie combătută.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
E Smart, dar nu ma intereseaza cablul, daca aveam nevoie de el il faceam de mult. E un Smart de 1400 cu indicatoare pe panoul frontal (incarcare baterie si consum) cu echipamente pe el de 150W max, pentru ce am eu nevoie e suficient.

Btw, nu am nici serial extern pe placa de baza si nici pasiunea de a pune unul :smile:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Daca tii musai se rezolva cu un adaptor USB-serial, dar nu cred ca te ajuta cu ceva la acel model (in afara de a inchide computerul la timp cind nu esti linga el).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Dupa cum spuneam, daca ma interesa sa leg UPS-ul o faceam deja, dar nu prea am nevoie si nu ma mananca pe nicaieri de UPS.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Hai ca resuscitez eu thread-ul: am cumparat un APC Smart-UPS 620 caruia i-am schimbat bateria. Vreau acum sa ii schimb si replacement date-ul acumulatorului din UPS ca am inteles ca nu incarca complet bateria daca nu faci asta. Problema e ca nu am cablu serial de UPS asa ca daca are cineva unul de care sa vrea sa scape spuneti!

Alternativ, daca are cineva cablul respectiv si binevoieste sa imi programeze UPS-ul e la fel de bine, ca nu tin sa am cablul meu.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Eu am un cablu. Dacă mai ai seriale îți împrumut cablul, ca să nu te cari cu UPS-ul.

Teoretic ar trebui să se descurce și singur să detecteze bateria nouă, dacă-i faci un self-test (din buton), dar în unele cazuri nu funcționează. Nu data schimbării bateriei e importantă cât "battery constant", ușor de schimbat cu apcfix.
 

lauru'_balauru'

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 14, 2005
Am rezolvat cu ajutorul lui miahi care a fost extraordinat de amabil si a verificat toti parametrii sa fie in regula - multumesc mult!
 

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
De cand cu socul si groaza ca a nins oleaca, am inceput sa am intreruperi de curent de o fractiune de secunda, suficient insa sa-mi frece macar un sfert de ora ca sa repornesc totul. Sunt mare consumator de Lync, CISCO UC si VPN, iar intreruperile nu sunt acoperite de fisa postului.

In coinsecinta am nevoie de un UPS care sa duca 1 desktop, un NAS (configuratii lejere i3; i5 nimic deosebit) si 3 monitoare, astfel incat sa nu ma prinda cu izmenele jos si sa am si eu timp sa sting toate alea, plus sa-mi dea timp sa anunt interlocutorii ca ma voi deconecta.
Cum nu stiu ce sa cumpar, va rog sa-mi sugerati, niste modele/branduri ce sunt mai rasarite. Bugetul e flexibil (cu cat mai mic cu atat mai bine.)


A 2-a parte a povestii e ca am nevoie de UPS # 2, deoarece routerul principal e situat pe alt etaj, impreuna cu "venus boxul??" de fibra, plus un switch gigabit si banuiesc ca pentru astea nu-mi trebuie cine stie ce scula.

Multumesc anticipat pentru sugestii!
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
De când am schimbat placa grafică (ATI 7870) am trecut unul din monitoare (mai vechi, non-led, ~100W) direct pe priză, pentru că ajungea UPS-ul de 700VA pe la 90% încărcare în unele jocuri (PC+2 monitoare+NAS+router+switch+modem). Din cauza asta aș zice că unul de 1000VA ar fi mai bun pentru 2 sisteme + 3 monitoare, dacă tot iei. Of course, ar fi frumos un APC, dar iei vreo 4-5 Mustek de banii unuia, și oricum n-ai nevoie de sinus. Pentru celălalt etaj, cel mai ieftin UPS posibil e suficient (eu am cumpărat un Mustek second-hand cu 50 de lei, i-am schimbat bateria cu vreo 30-40 de lei și funcționează de câțiva ani).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Da, ceva de genul. Cosmin avea un Mustek mai nou, îți poate zice mai multe despre ele. Pentru router și switch-uri aș lua unul offline, consumă mai puțin (în cazul ăla probabil UPS-ul consumă mai mult decât ceea ce protejează). Unul line-interactive stabilizează tensiuni mari/mici, adică nu trece pe baterie la orice fluctuație de tensiune, așa că ține un pic mai mult bateria. Cel offline trece pe baterie la orice tensiune în afara intervalului "normal". Dacă ești sigur că nu îl vei folosi și pentru altceva, și ăsta e bun, cu mențiunea că va trebui să bricolezi un prelungitor ca să poți să-l bagi în UPS. Downside: UPS-urile offline au un timp de switching mai mare decât line-interactive (câteva milisecunde în plus), nu cred că e o problemă pentru router și switch, dar nici nu bag mâna în foc :smile:.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Ce tot spui acolo, eu am Mustek-uri mai vechi ca alea. :biggrin: Au cam 5-6 ani, sau poate 6-7 ani; ce-i sigur e ca este un an diferenta intre ele. In afara de bateria schimbata periodic alte probleme nu au avut, intra de fiecare data cand trebuie (destul de des in zona mea) si nu am avut reseturi sau sistem sau alte probleme. Nu am folosit niciodata softuri de PC, mi-au ajuns beepurile lui (initial sunt rare, cam la 3-4 secunde, apoi cand se goleste partial se inmultesc, iar cand e aproape gol beepaie aproape continuu).
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
E mai nou decât al meu :smile:. Acum îmi dau seama că are vreo 10 ani, avea deja vreo 2 ani prin 2006, când l-am luat.

Eu tocmai de-aia folosesc softurile de la UPS, să scap de beep-uri :smile:. Știu că la Mustek-ul ăla vechi a fost the hard way (scos buzzer-ul de pe placă); mergea disable din soft, dar dacă rămânea fără curent de tot (adică scos din priză și se termina bateria) uita setarea.
 
Joined
Feb 8, 2014
Location
Bucuresti
Salutare!
Vreau sa-mi fac un NAS home-made dintr-un sistem mai vechi, cu sistem de operare FreeNAS (vezi discutia aici: https://xf.ro/showthread.php?t=3842&page=19&p=142485&viewfull=1#post142485), NAS pe care as vrea sa-l las sa mearga 24/7. Pentru asta trebuie sa il pun pe un UPS care stie sa inchida calculatorul cand a ramas doar pe baterie. Cum eu nu m-am jucat niciodata cu un UPS la modul asta, singurul UPS pe care il am este asta: http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=bk650mi&tab=features si pe care il folosesc ca UPS de backup, fara management (cand se opreste curentul opresc si eu calculatorul imediat), nu stiu daca cel pe care il am eu stie sa-mi inchida viitorul NAS sau trebuie sa iau un altul care stie asa ceva. In caz ca al meu nu stie, asta este bun? http://www.azerty.ro/ups-uri/ups-mustek-powermust-848-lcd-850va
Stiu ca acesta din urma este supradimensionat pentru un NAS dar ma gandesc ca pun amandoua sistemele pe el, daca PC-ul meu este pornit in acel moment il inchid eu (caci PC-ul meu nu functioneaza decat cand sunt acasa) si UPS-ul opreste NAS-ul. Numai ca fiind bata la asa ceva habar n-am cum si daca se poate.
 
Last edited by a moderator:
Top Bottom