Criza - v-a afectat? O simtiti macar?

Eu nu stiu cum sa ma îndatorez mai mult, asteptând inflatia care sa-mi spele datoriile. Eu percep un credit ca o unealta, un mijloc, nu o risipa sau alta decizie prosteasca. Chiar daca in Ro forma e oribila (bancile sunt totuna cu camatarii de la colt dpdv al calitatii si pretului), pentru orice persoana care nu da fuga sa-si ia plasma când îi intra un credit în cont, fondul ramâne în picioare.

Iar bancile sunt niste entitati tare prostanace, greoaie si anticipabile, daca reusesti sa le cunosti punctele slabe, faci ce vrei cu ele.
 
Eu nu m-aș arunca așa de sigur, chiar crezi că băncile nu-și iau măsuri de precauție având în vedere situația economică actuală?
 
E cam dificil sa aperi legenda urbana "Banca câstiga mereu" si inteligenta saltimbancilor din front- si back-office pe vremurile astea. :D
 
Adica ?
Evident ca o inflatie fara cresterea salariilor nu te ajuta cu nimic când ai datorii. Si nici o deflatie. Dar ma gândesc ca daca totul o ia la vale, în cele din urma si veniturile se vor mai ajusta. Vorbesc la nivel general, de societate, de tara, de sistem monetar, nu la nivel individual.
In cel mai rau caz nu pierd nimic, în cel mai bun câstig plata datoriilor (bani luati cu valoare) cu bani care nu mai valoreaza nimic.
 
Adica exact asa cum ai zis tu. Pentru a beneficia de inflatie trebuie ca in vreme ce multi sufera in urma efectelor ei - scade puterea de cumparare - tu, sa ai cel putin pastrarea nivelului veniturilor in termeni absoluti.

Ce folos ca ai de platit, sa zicem, 1k Euro/luna daca tie nu ti-au crescut veniturile astfel incat sa-ti conservi puterea de cumparare si asa acea mie de euro sa ti se para mai mica?
 
Vorbesc la nivel general, de societate, de tara, de sistem monetar, nu la nivel individual.
In cel mai rau caz nu pierd nimic, în cel mai bun câstig plata datoriilor (bani luati cu valoare) cu bani care nu mai valoreaza nimic.

Dacă gândești așa, atunci România iese în câștig dacă primește acum nuș'câte miliarde de euro pe care le va da înapoi când nu vor mai valora atât. Deci FMI e prost la faza asta. :D

Iar dacă poți convinge o bancă să-ți dea un împrumut acum pe care să-l returnezi peste 5 ani (să zicem) la o dobândă care se va păstra la nivelul de acum iar inflația o va acoperi ca valoare sau măcar raportul dintre ele va fi defavorabil dobânzii, într-adevăr câștigi ceva. Dar nu cred că poate muritorul de rând să facă asta. Banca iese mereu câștigătoare în fața lui. De exemplu, cu cât va crește inflația anul ăsta, dacă banca îmi cere să dau 25% dobândă pe o perioadă de un an pentru o sumă de aproape 1000E?
Ah, dar am uitat, consideri că ieși câștigător în fața băncii pentru câțiva epuroi câștigați pe un mecanism din ăsta în decursul câtorva ani? Atunci da, într-adevăr ai păcălit banca. :)
 
Nu vorbim (de fapt nu vorbesc) de camatarii oficiali din Ro, cu dobânzi de 25%.
In alte parti se practica dobânda fixa la tot ce misca, aceasta fiind mititica în termeni absoluti. De exemplu sub 5% DAE la un credit pe 4 ani. Asta înseamna ca pentru 1000 unitati împrumutate, platesti în decursul a 4 ani 1100 unitati.

Deci pentru confortul si mai ales siguranta unor bani valorosi luati azi, accepti un cost de 10% rasfirat pe 4 ani minus inflatia pe 4 ani (care se face simtita inclusiv la Euro în vremuri pasnice). Ori iesi în echilibru - deficit neglijabil (daca se pastreaza inflatia la Euro ca pâna acum, 2-3%) si cu afacerile de azi rezolvate gratie creditului, ori, daca vine inflatia puternica peste noi, poti câstiga mult mai multe unitati din creditul ala.

Si când am pus dobânda de sub 5% fix pe 4 ani am pus o dobânda de tejghea, adica ce primeste bisonul care face cerera la ghiseu. Cu mici trucuri poti scoate o dobânda mai mica.

Iar pentru un credit imobiliar, avem în prezent 4,2% DAE fix (si scade) pe 20 de ani, în intervalul asta cred ca mai prinzi si a doua criza cu inflatia de rigoare. :D

Exista si un risc undeva - deflatia. Dar daca vezi ca lucrurile nu merg cum trebuie, rambursezi si gata (sau refinantezi cu dobânda -5% de deflatie :D).

Dar ne-am cam îndepartat de subiect, e drept ca am o abordare cam neobisnuita a celor financiare, si asta pleaca de la o filozofie cum ca pe lumea cealalta nu exista recuperatori, dar nici averea pusa la ciorap nu poti s-o iei. Deci trai pe credit cât încape, viata e scurta si nu stii daca mâine mai profiti de ea, dar azi ai trait categoric bine (spre deosebire de furnicute care sacrifica ziua de azi pentru mâinele incert, iar mâinele incert pentru poimâinele iluzoriu).

Edit : de fapt nu are multa legatura cu filozofia asta, criza cu inflatia posibila e o oportunitate mult mai riguroasa, matematica, pentru orice amator care ia bani acum cât valoreaza ceva, si lasa inflatia sa ramburseze în urma lui.
In Ro nu avem decât cei 20 de ani de tranzitie ca reper economic (si ala dubios si anemic), dar în alte tari care în ultimii 60 de ani au avut multe perioade de crestere si recesiune, multi si-au rezolvat investitii sanatoase rambursate în final cu capace. Ceea ce povestesc eu nu e o viziune iesita din tărtăcuţa mea.
 
Economia occidentală a încurajat puternic traiul pe împrumut, de aceea lucrurile sunt mult mai limpezi și mai așezate decât pe aici, inclusiv la nivelul legislației economice. Ăsta e și unul din motivele pentru ridicarea nivelului de trai, dar din câte se pare și unul din factorii ce contribuie la agravarea crizelor care apar inevitabil, cel puțin din ce s-a constatat până acum. BNR-ul vrea să urmeze același model, iar acum suge puternic euroi de pe piața internă pentru a stimula leul amărât, dar și pentru a nu împinge băncile spre reținerea de a da împrumuturi. Totuși nu cred că e o mișcare bună, mai ales acum când mahării economiei mondiale se gândesc la schimbarea din temelii a strategiilor jocului. Dacă se va întâmpla așa, vom fi iar cu un pas în urma celorlalți.

Și ca să revenim la subiect, pe aici se simte criza inclusiv în sectorul IT. Să-i mai văd eu pe experții ăia economici care și-ar fi pus gâtul la bătaie că IT-ul se va dezvolta în continuare. O fi în dezvoltare, dar din moment ce unele departamente dau oameni afară...
 
Nu confunda dezvoltarea sectorului IT în general cu rentabilitatea unei anumite firme (sau a unui departament).
 
Desființarea unor departamente (.NET în speță) înseamnă dezvoltare?
 
OK hai că încerc din nou. Dacă o firmă sau un departament dintr-o firmă nu sunt rentabile şi sînt desfiinţate, nu înseamnă automat că întreg sectorul IT nu se mai dezvoltă.

Dacă aveţi cifre care demonstrează o stagnare sau regres de masă, vă rog.

Eu personal cred că vom vedea mai degrabă o reorientare spre mai multă eficienţă. Cei care lucraţi în IT, gîndiţi-vă la ce vedeţi în jur (în România, dar nu numai). În cîte cazuri ar fi loc de mai bine? În cîte se irosesc resurse şi bani?
 
Ba, acu vreo cateva zeci de ani unii ziceau despre telefonia mobila ca e o irosire de bani si timp. Despre penicilia, despre proiectul genomului uman, despre televiziune prin cablu sau bloguri.

Asa de cacat cum e "managentul" unor firme din Romanica, astia vin cu bani la buget si platesc educatia alora care or sa va plateasca voua pensia. Personal ma rog sa nu eficientizeze astia asa de mult firmele astea ca pana la urma sa ajungem sa avem doar jumate din ele la sfarsitul anului, si nu ma refer la alea cu contracte babane la stat. Nu zic ca sustin lipsa de performanta, da daca or sa fie toti aia de la noi uber specialisti o sa ajungem sa ne lege indienii sireturile.

Faza cu figures or gtfo o merge la o dezbatere televizata, io pot sa-ti zic ca in mai toate firmele mari de soft prin care am trecut s-au facut restructurari serioase (nu la nivel de personal de HR), iar alea mici au trecut toate pe PFA-uri. Toti prietenii mei imi povestesc cum stau cu destele-n fund din lipsa de contracte. Un tip care lucreaza la organizat de nunti a zis ca acu presteaza si pe produse in natura cand nu-s bani (nu, nu-i ia lu ala mireasa).
 
Am fost până la Arabesque în Băneasa după niște colțari de jgheab. Au un depozit mare acolo și o parcare la fel de mare, de obicei era depozitul plin ochi, dube și camioane mici la greu, mașini ale angajaților puține. Acum depozitul era aproape gol, poate 5% din capacitate (ca să ridici marfa după ce o plătești mergi direct în depozit pe o ușă pe care scrie că accesul e interzis), mașini ale angajaților parcate alandala prin parcare, iar lângă ușa de la intrare 3 locuri de parcare cu tăblițe "Doar pentru MANAGEMENT" în care zăceau 2 SUV-uri.

Din câte se pare, pentru Arabesque e criză. Respect pentru clienți nu prea e, dar criză sigur este.
 
Eu momentan am rămas jobless, după 5 luni în care firma a băgat numai în training-urile mele 5000+EU (fără salariu, combustibil pentru maşină + alte cheltuieli gen cazare, etc). Motivul: restructurare post.

Dacă ăsta nu e management prost... :D

P.S.: nu, n-a trebuit să achit trainingurile.
 
Logica ar fi ca nu ai dat randament destul chiar si cu banii bagati in training-urile tale ca sa scoti postul din cacao :D
 
Poate că postul respectiv era prea scump ca să și-l mai permită. Salariu + chirie birou + mașină + combustibil e mult peste costul mediu pentru un proaspăt absolvent fără experiență. Până la urmă cei 5000 EUR sunt ieftini față de cât i-ar fi costat un asemenea angajat anual.
 
Astia au innebunit??? 54 RON cutia de detergent (Somat - adica ala mai ieftin) pt. masina de spalat vase??? :climb: :capu: :(
 
Back
Top