Nu vorbim (de fapt nu vorbesc) de camatarii oficiali din Ro, cu dobânzi de 25%.
In alte parti se practica dobânda fixa la tot ce misca, aceasta fiind mititica în termeni absoluti. De exemplu sub 5% DAE la un credit pe 4 ani. Asta înseamna ca pentru 1000 unitati împrumutate, platesti în decursul a 4 ani 1100 unitati.
Deci pentru confortul si mai ales siguranta unor bani valorosi luati azi, accepti un cost de 10% rasfirat pe 4 ani minus inflatia pe
4 ani (care se face simtita inclusiv la Euro în vremuri pasnice). Ori iesi în echilibru - deficit neglijabil (daca se pastreaza inflatia la Euro ca pâna acum, 2-3%) si cu afacerile de azi rezolvate gratie creditului, ori, daca vine inflatia puternica peste noi, poti câstiga mult mai multe unitati din creditul ala.
Si când am pus dobânda de sub 5% fix pe 4 ani am pus o dobânda de tejghea, adica ce primeste bisonul care face cerera la ghiseu. Cu mici trucuri poti scoate o dobânda mai mica.
Iar pentru un credit imobiliar, avem în prezent 4,2% DAE fix (si scade) pe 20 de ani, în intervalul asta cred ca mai prinzi si a doua criza cu inflatia de rigoare.
Exista si un risc undeva - deflatia. Dar daca vezi ca lucrurile nu merg cum trebuie, rambursezi si gata (sau refinantezi cu dobânda -5% de deflatie
).
Dar ne-am cam îndepartat de subiect, e drept ca am o abordare cam neobisnuita a celor financiare, si asta pleaca de la o filozofie cum ca pe lumea cealalta nu exista recuperatori, dar nici averea pusa la ciorap nu poti s-o iei. Deci trai pe credit cât încape, viata e scurta si nu stii daca mâine mai profiti de ea, dar azi ai trait categoric bine (spre deosebire de furnicute care sacrifica ziua de azi pentru mâinele incert, iar mâinele incert pentru poimâinele iluzoriu).
Edit : de fapt nu are multa legatura cu filozofia asta, criza cu inflatia posibila e o oportunitate mult mai riguroasa, matematica, pentru orice amator care ia bani acum cât valoreaza ceva, si lasa inflatia sa ramburseze în urma lui.
In Ro nu avem decât cei 20 de ani de tranzitie ca reper economic (si ala dubios si anemic), dar în alte tari care în ultimii 60 de ani au avut multe perioade de crestere si recesiune, multi si-au rezolvat investitii sanatoase rambursate în final cu capace. Ceea ce povestesc eu nu e o viziune iesita din tărtăcuţa mea.