Criza - v-a afectat? O simtiti macar?

Sooo... @ work, colegul meu Vlad face 3 luni de cand s-a angajat, recomandat fiind de mine. Incep sa intreb pe la HR cand primesc prima de recomandare inscrisa in ROI. Dupa vreo 2-3 zile ma ia sefa departamentului deoparte sa-mi spuna ca nu-i frumos sa cer bani, acu, cu criza, cand firmele nu mai fac angajari, oamenii sunt dati afara (hint hint), nu-i mai angajeaza nimeni (hint), salariile nu mai cresc (hint), e jale pe strada, mor oameni in Iran, incalzirea globala ne afecteaza pe toti...

Io zic ca si fara criza, jigodii se gasesc peste tot, da acu macar au motive.
Asa ca a trebuit sa fiu proactiv si mi-am updatat CV-ul pe bestjobs, doar-doar nu m-o prinde criza urmatoare tot in firma asta.
 
E prima data cand aud de "prima de recomandare". :D
Pâna acum ma gândeam ca bonusul (daca este, o bere, un breloc) îl primesti de la ala recomandat, pentru a ti-ai pus obrazul în joc, nu de la angajator.
Lumea e mare. :)
 
Ei teoretic te rasplatesc pentru ca ai adus un om capabil in firma, care dupa o perioada de timp si-a demonstrat aptitudinile si a adus valoare produselor scoase. In mai toate firmele la care am lucrat existau astfel de bonusuri, diferind in valoare de la caz la caz. Si nu, nu era vorba de brelocuri sau bere.

La Hostway facuseram si afise si le puseseram pe undeva pe hol, ceva western-style pe care scria mare "WANTED, REWARD 500$". Era subiect de caterinca la tigara cand incepeam sa ne recomandam unii pe altii sefului. La Freescale, din cate stiu suma respectiva era in euro si acordata undeva dupa 6 luni parca.

In fine, se prea poate ca experienta mea sa fie limitata.
 
Atunci la ce mai foloseste departamentul HR, daca fiecare angajat e transformat într-un mic heads hunter ?
Probabil sunt unele domenii în care practica respectiva merge mai usor ca în altele.

Btw si daca angajatul recomandat da chix, ai penalizare la salar sau cum ? :D
 
Se practica la multe firme pana o inceput criza asta si in IT cel putin erau destul de consistente bonusurile (chiar si 1000€ daca aduceai un meserias). Si se acorda dupa 3-6 luni tocmai ca sa se vada ca e OK omul. Ideea e ca ai prieteni / cunostiinte in domeniu si daca vine cineva prin tine, ala stie exact despre ce-i vorba (de la tine) si firma se bazeaza ca omul e OK daca il recomanzi tu. HR-ul habar n-are de obicei pe cine angajeaza.
 
Costul pentru gasirea unui candidat bun pentru angajare e destul de mare, poate ajunge la cateva mii de euro pentru unele pozitii - vorbesc de plata anunturilor pe site-uri si ziare, filtrarea la HR, interviuri etc. Daca recomanzi pe cineva poti face o economie serioasa si atunci se justifica prime de recomandare, dar 500 EUR mi se pare totusi cam mult.
 
Personal riscurile pusului obrazului pentru altii mi se par prea mari, nu cât sa merite o prima de acest gen, si aia smulsa cu patetism.

Da, costurile cu recrutarea sunt mari, uneori foarte mari, dar totusi, nu mai bine bagi banii în HR ? Cu cât mai putine interactiuni din astea subiectivo-arbitrare în companie, cu atât mai bine. Dupa un timp risti sa te trezesti cu trupa lui papuc. Si noi primim mailuri de la HR "ca daca stim pe vreunul meserias pe domeniul X ..." dar recomandarile, acolo unde e cazul, se fac pe gratis, si cât mai indirect posibil (nimeni nu-si pune obrazul pentru altul, doar transmite o informatie seaca de disponibilitate). Zic pe gratis pentru ca angajatul e direct interesat de gasirea unui coleg bun, ca nu-l ia HR-ul acasa. Sa ceri o prima ca tu l-ai indicat pe Xulescu mi s-ar parea balcanic, privind de aici.
 
Eu zic sa nu va mai agitati, din cate stiu nu m-a evaluat nimeni sa vada daca sunt OK sau nu - deci pur si simplu nu vor sa dea bonusul. Maimutz, HR-ul nu va fi niciodata la fel de bun ca recomandarile prin prieteni, unde-si pune unul obrazul la bataie, mai ales cineva care a stat in firma si mai stie ce sa recomande.

Astia sunt fraieri ptr ca programatorii se stiu intre ei; pentru ca nu au vrut sa-i dea bonusul ala amarat, o sa se duca vorba, oamenii or sa stea in banca lor si nu mai recomanda pe nimeni, iar firma o sa angajeze exclusiv eminente cenusii de pe ejobs. E o pierdere neta, mai ales cand e criza si vrei angajati putini si buni, eventual plecati de pe la alte companii cu credentiale.
 
Nu zic că e normal să ceri o primă pentru că ai recomandat pe cineva, dar dacă există o prevedere a companiei că ți se va da o primă în acest caz și nu primești nimic nu e iarăși normal, iar în acest caz chiar e corect să ceri banii promiși. Din experiență am avut destul de puține angajări pe bază de recomandări, în unele cazuri a ieșit bine, în unele nu, dar am mai multă încredere în cineva cunoscut care recomandă un angajat cu care va lucra împreună (deci va fi afectat de calitatea acestuia) decât de ce poate scoate HR-ul la înaintare când îi ceri x candidați cu un anume profil din care să îți alegi unul pe care să îl angajezi. HR-ul îți va da oameni cât să iasă numerele și fără să aibe idee dacă ce scrie în CV ("sunt expert în C++, ASP.NET etc") e adevărat sau nu.

LE. Dacă e criză să actualizeze ROI și să le spună oamenilor dinainte "bă, nu prea stăm bine cu banii așa că suspendăm sau reducem primele alea de recomandare" - nu cred că o să se supere nimeni, dar dacă spui "l-ai recomandat, l-am angajat, e bun, face banii, țeapă că nu vei primi nimic că e criză" e de rahat.
 
Nu stiu daca chestia respectiva exista in ROI, dar lu asta micu i s-a dat de inteles ca va fi recompensat, si a dat o gramada de telefoane ca sa aduca oameni in firma. Ceea ce se intampla e cuvantul ala care incepe cu g si se termina cu ainarie.
 
La noi există în ROI, faza e că am avut vreo 6 recomandări trimise, oameni unul şi unul, până la urmă nu i-au angajat şi au angajat o ştoarfă cu IQ 50 (dacă adaugi şi gradele unei ţuici tari). Beats me...
 
Se cheama "cut costs". Tema din zilelea astea: solutii cat mai ieftine (a se citi open source) pentru colectare si corelare loguri, aplicatii care sa faca marea si sarea tot de pe acolo; deci e criza :)
 
Din puţinele şi umilele mele cunoştinţe corelate cu un anume bun simţ, deduc faptul că la noi în ţară se aplică iară forma fără fond. Ei spun cut costs, eu o numesc zgârcit la tărâţe. Nu mi se pare normal să păstrezi oameni proşti şi incompetenţi şi să dai afară oameni care au habar cu ce se mănâncă respectivul domeniu.

Am avut o discuţie cu cineva şi a reieşit o concluzie destul de îngrijorătoare: la noi, managerii de obicei nu gândesc pe termen lung. Ei vor profituri imediate şi cât mai mari, or, asta nu se poate în niciun domeniu, poate doar valutiştii de după `89 au avut de profitat la modul acesta. Lor totuşi li s-a dat apă la moară, pentru că în perioada de boom economic normal că profiturile au fost foarte mari - în anumite cazuri aplicându-se politica de monopol dincolo de lege, cu măgării şi găinării de altfel imposibil de dovedit :D - iar amu, că e criză, toţi se dau cu capul de pereţi, dar nu se gândesc la ce o să fie peste 4-5 ani, ci la "mnezeule cum închei anul ăsta?!".

Amu io nu zic că nu tre să se gândească şi la aia, dar overall, din ce am observat prin unele locuri, nu se gândeşte realist. Adică prefer să obţin profit 200-300% la 6 luni decât 25-30-40-45% pe lună. Cuvântul bişniţă_cu_bun_simţ nu s-a inventat, ştiu :D

Şi da, normal, există jigodele care se plâng că este criză şi o folosesc ca pretext. Bine că n-am întâlnit persoane care să facă asta, adică în cazul meu chiar o fost vina crizei :D Probabil este extrem de frustrant.
 
Am avut o discuţie cu cineva şi a reieşit o concluzie destul de îngrijorătoare: la noi, managerii de obicei nu gândesc pe termen lung. Ei vor profituri imediate şi cât mai mari, or, asta nu se poate în niciun domeniu,

Așa e, dar nu numai la noi. Peste tot în companii managerii au obiective trimestriale și anuale în funcție de care își iau cea mai mare parte a banilor (un zvon spune că salariul de bază nu prea mai crește de la un nivel în sus în multe companii, ci doar bonusurile). Top managerii au share price și dividendele ca țintă, că mult compania până la os pentru a le îndeplini nu e problema lor, de obicei au un contract pe un număr relativ scurt de ani (nu vorbim de Bill G. sau Steve Jobs, sunt doar excepții) și interesul lor e să își încaseze bonusurile și share options după care își iau lumea în cap. Dacă după ei compania merge prost o să se spună "ce manager bun au avut înainte și ce slab e cel nou", nu "a făcut prăpăd și acum se văd rezultatele".

Îmi amintesc de un caz concret și recent, o companie multi-n în RO căreia câțiva ani la rând îi crescuse cifra de afaceri serios, că era creștere economică, dar la creșteri de 3-5 ori personalul creștea cu 20% deși complexitatea creștea la rândul ei aproape liniar și costurile cu personalul erau un procent foarte mic din cifra de afaceri (câteva procente). A fost fabulos, directorul general a încasat banii, a fost promovat și a plecat, după care următorul director general a descoperit că dacă vrea să evite un colaps trebuie să angajeze o grămadă de oameni. Vreo 2 ani mai târziu se mirau că aproape 50% din oamenii din companie erau foarte tineri și neexperimentați, sub 2 ani vechime, iar cifra de afaceri creștea sub creșterea generală a pieței :D

Apoi a venit criza. Ce fac băieții? Reduc personalul, că dacă vor avea nevoie de oameni peste 1-2-5 ani când se termină criza o să aibe de unde să îi ia, o să fie plină România de șomeri din care unii bine pregătiți sau dacă nu măcar la fel de proști ca angajații concurenței. It's just business, they say :yuk:
 
Când ai sute de mii de acționari care au și ei câteva zeci sau sute de acțiuni fiecare atunci chiar dacă nu dormi nu prea ai ce să faci: la nivelul ăsta cumperi sau vinzi acțiuni ca o marfă oarecare, nu ca un drept de control (infim) asupra unei companii. Cum crezi că ajung CxO-ii să câștige zeci de milioane de $$$ anual, cu blagoslovirea acționarilor? Ba bine că nu.

Orice sistem are slăbiciunile lui. Asta e una din ele.
 
Mâncarea pentru iepuri s-a scumpit cu 25%.
 

Attachments

  • IMG_2017.JPG
    IMG_2017.JPG
    37.4 KB · Views: 44
  • Feedme.jpg
    Feedme.jpg
    39.8 KB · Views: 44
Adică morcovii de la 2 lei s-au făcut 2.5 :D?
Sunt curios ce s-o întâmpla după ce şi ultima pătură care nu avea acces la credite se va înrobi băncilor. Prevăd o înrăutăţire a economiei după "prima casă". Atunci să vezi criză ca la carte cu şomaj de 1x%, inflaţie şi tot meniul.
 
Back
Top