Căşti - experienţe personale

Eram recent în căutarea unor căști noi pentru PC și am mers pe Audio-Technica ATH-AVC500, care sunt în jur de 300 lei. Nu sunt vreun mare audiofil sau cunoscător în materie de căști, dar, față de alte modele pe care le-am mai avut din gama asta de preț, astea m-au surpins plăcut. Le trag printr-un DAC FiiO E10K.

Două aspecte vreau să subliniez: sunt foarte comode, iar construcția pare solidă, și individualizează foarte bine instrumentele. Aici recunosc un oarecare bias al ‘testelor’ pe technical death metal, deci e posibil să fie și de la producție, dar în general sunetul mi s-a părut detaliat indiferent ce am ascultat.

Am mai luat de curând o pereche de Edifier X5, care sunt intraaurale fără fir (primele de genul ăsta pe care le încerc) și vreo 150 lei. Aici m-a interesat în primul rând o construcție decentă, pentru că în general modelele pe care le-am văzut în zona asta de preț par cadou la punga de pufuleți. Iar X5 stau foarte bine la construcție și finisaje, inclusiv cutiuța, care în schimb pare mai șubredă la pipăit din cauza plasticului subțire.

Nu le-am testat foarte mult, dar pare că stau bine la voce (gen convorbiri și podcasturi), și mai puțin bine la muzică față de intraaurale cu fir la același preț - eu am avut de-a lungul timpului doar modele Sony și Sennheiser, iar alea sunt net superioare la muzică.

Tot eu. Pentru că în ultimul an mă simțeam singurul din București fără căști de fițe, dar pentru că nu voiam să dau bani pe căști de fițe, am încercat niște EarFun Air Pro 3, despre care citisem de bine.
Într-adevăr surprinzător de bune pentru 300 lei; oricum mult peste Edifier X5 de mai sus, mai ales la muzică. Construcție solidă, conectare rapidă la orice, sunet de calitate, autonomie suficientă și izolare periculos de bună (adică mi s-a reproșat că nu sunt atent la discuția de lângă mine :B).

Procesoarele astea de sunet recente fac minuni la casti portabile ieftine. Nu numai ca suna bine dar si consuma ridicol de putin. Eu mi-am luat acum un an si ceva niste Redmi Buds Essential de vreo 80 ron si concureaza fara probleme cu vechile mele Sennheiser Momentum in-ear de 400 ron, chiar le bat la multe capitole. Din pacate pe telefonul meu vechi de 6 ani nu suna la potentialul real - inaltele se pierd partial pe drum - dar le-am auzit pe un S23, pe o versiune mai noua de BT si sincer nu imi vinea sa cred cate detalii si mai ales cata dinamica pot avea prostiile astea de plastic mai mici decat o boaba de strugure...

Need info: ce versiuni de BT sunt pe telefoanele alea? S23 are BT 5.3. Eu la telefon am BT 5.2. Acum 6 ani se folosea BT 5.0 care pe hartie difera de 4.2, dar nu difera de 5.2-5.3 la partea audio. Sunt curios de unde vine diferenta intre cele 2 telefoane, poate cel vechi avea BT 4.2?

Am vrut sa imi iau o pereche de Pixel Buds de BF (pe Google Store) luna trecuta, dar nu eram convins ca e o idee buna si am renuntat pentru ca alea scumpe erau prea scumpe, iar alea ieftine au autonomie prea mica pentru conferintele interminabile cu care imi pierd vremea uneori.

Velkan , din ce magazin le-ai luat?

Se găsesc Pixel buds Pro pe OLX cu 450 de lei sigilate, dacă nu ții să ai factură neapărat de la google. Am cumpărat chiar ieri o pereche nouă lu' fi miu, că i s-a stricat casca stângă și suferea cumplit după ele. Pentru Teams as zice că-s decente spre bune, iar bateria e chiar satisfăcatoare. Nu-s my daily driver (cum zici asta in limba romana ? )/nu le folosesc in mod obișnuit pentru Teams sau vorbit la telefon, dar le folosesc intensiv cand fac sport sau mă plimb și s-au achitat cu brio de sarcină. Nu știu insă cum se comportă cu alte telefoane decat google Pixel.

Se mai găsesc Google Pixel buds PRO 2 pe OLX 700 lei sigilate, preț bun comparativ cu pretul google store (219€) insă eu zic că încă-s prea scumpe, mai aștept!

radul , exact asa si eu: mai astept dupa Pro 2. Pana atunci am comandat de pe eMag cele de mai sus, vreo 280 de lei cu totul (nu au transport gratuit nici cu Genius). La banii astia si cu garantie, pentru mine e o alegere buna.

Actualizare: eMag a "anulat livrarea", mi-au trimis mail ca vanzatorul nu poate livra. Noroc ca mai exista o a doua sursa, dar cu livrare la anu'. Impresii si pareri, prin ianuarie 2025.

Impresii si pareri, prin ianuarie 2025.
Au venit. Sunt OK-ish.

Au setari limitate, nu au mute, spre exemplu. Si nu au integrare in Teams. Si nu se poate schimba modul (normal-ambient-noise cancelling) in timpul unei conversatii, desi uneori chiar ai nevoie. Preseaza cam tare in urechi, dupa 1 ora devin incomode, posibil sa se rezolve incercand diverse marimi de cauciuce din alea vreo 5 seturi cu care vine. Dar astupa complet urechea si sunetul exterior, ceea ce poate fi bine daca asta vrei, dar poate fi si rau, modul ambient nu e realist.

Cred ca antena BT din laptopul meu e proasta, au cam acelasi range prin casa ca si casca Plantronics. Cu aia in birou vorbeam si la 25-30 de metri de laptop, cu pereti din rigips prin cladire, in casa abia merg pana in bucatarie la 5-6 metri sa imi pun de o cafea in timpul unei conferinte.

Calitatea sunetului e ok, nimic sa ma dea pe spate, dar la 300 de lei e ok. Microfoanele, cele 4, nu stiu cat de bine merg, dar cand am folosit doar casca dreapta nu ma mai auzeau, cu aia stanga era ok. Facusem schimbul ca sa mai odihnesc urechile intr-o conferinta de vreo 2 ore dupa alte vreo 4-5 ore inainte.

Comenzile touch nu sunt fiabile, merg cam aleator.

Concluzie: pentru 300 de lei sunt ok. Cine are nevoie de mai mult are oferte de la altii, pana la 1000-1500 de lei. A nu se folosi in masina ca sofer, ca nu se aude traficul, sirene, etc.

Ale mele (Sony) isi schimba modurile adaptiv. Si spre surprinderea mea detecteaza sunetul sirenelor si chiar il amplifica. E destul de ciudat ca atenueaza tot ce te inconjoara dar lasa sirena sa treaca. Imi dau jos castile si nu mai aud sunetul sirenei care se pierde in zgomotul ambiant, pun castile la loc si e acolo. Apoi evident se apropie.
Cat despre folosirea unei singure casti, algoritmul cauta un punct dintre microfoane de unde sa vina sunetul care e considerat "valid". Daca nu vine de acolo este atenuat.
Astea scumpe au mai multe microfoane si de asta algoritmul ghiceste mai bine spatial. Ba chiar am unele Plantronics care au senzori ca sa stie daca sunt pe urechi sau nu.

Plantronics a absorbit Polycom în 2018, de-atunci funcționează sub brandul Poly și e owned de HP, deci are un alt target audience decât muzica.

Din păcate nu mai pot folosi căști tip dop; canalul auditiv reacționează rapid și intens la a fi astupat. Se pare că am și o oarecare alergie la silicon, ceea ce exclude o sumedenie de produse care ar fi în contact cu pielea mai multe ore. Iar asta înseamnă că am pus cruce la minunatele in-ear Sennheiser și mă rezum la over-the-head cu burete ușor pe pavilionul urechii pentru conferințe, la Shokz cu inducție în os pentru youtube, iar muzica așteaptă când pot să o dau pe boxe fiindcă la inducție nu se pot reproduce nici măcar aproximativ egal toate frecvențele din spectru. :(

Pentru conferințe am fost client fidel Plantronics de ani de zile; ultima pereche era cu o singură cască și un microfon pe braț articulat, care avea mufă de 3,5mm pe care o puteam scoate din „telecomanda” (de fapt placa de sunet) USB și să folosesc casca și la telefonul mobil - surprinzător, cu noise cancelling cu tot. Dar ultima dată când a trebuit să comand ceva m-am uitat la catalogul oficial Teams și, surpriză, brandurile s-au mai schimbat. Așa că am luat un Yealink wireless pe DECT, cu care mă pot mișca prin casă pe câteva etaje și să ies chiar și pe-afară.

Back