Domnilor, in sfârșit dupa ce am citit toate paginile acestea si am văzut filmulețele lui mantic59 de pe youtube, am făcut si eu pasul, am trecut de la Gillete Fusion Power la Wilkenson Sword cu lama (safety razor). CE sa va spun in tinerete (acum am 33 ani) îmi amintesc ca m-am mai ras cu lame când încă nu apăruseră cele de unica folosința, si nu a fost chiar plăcut.
Personal nici acum nu mă omor după respectivul aparat, îl găsesc nu suficient de agresiv, şi l-am încercat cu o juma' de duzină de tipuri de lame. Este, totuşi, singurul
safety razor nou de o calitate rezonabilă care se găseşte pe la noi, aşa că merită încercat, dacă
vintage nu vă coafează.
FWIW, nici pe mine.
Nu m-am mai ciupit in schimb ca si prima oara fata iese ușor iritata si când aplic aftershave cu alocool e tare neplacut....
Voi ce aftershave folositi? Oricum voi reveni cu impresii...
Sunt şi loţiuni după ras fără alcool, la un moment dat Farmec (firma de la Cluj) făcea una, sub marca "Athos" - acum nu o mai găsesc pe site-ul lor. Am folosit şi eu o butelcă, bunicică. Un produs de genul ăsta (i.e. fără alcool) ţi-ar putea fi de folos, dacă ţii să foloseşti o loţiune.
Am încercat şi apă de trandafiri, merge, iar mirosul nu rămâne mult timp. Altă posibilă soluţie fără alcool, şi nici prea scumpă nu era (eu am dat vreo 13 lei pe 300 ml, parcă).
Dacă nu, există balsamurile după ras de tot soiul, în genere mai blânde cu obrăjorii. Unele au conţinut redus de alcool, altele chiar nu conţin deloc.
Actualmente, la o frecvenţă de 5-6 raşchetări pe săptămână, folosesc o loţiune (de multe ori cu alcool) şi după asta o ţâră de balsam.
IMHO, mărcile au mai puţină importanţă la chestiile astea (am încercat diverse), mai degrabă compoziţia.
Eu nu folosesc aftershave şi mă bărbieresc în cel puţin 2 ture, maxim 3 - prima oară în sensul de creştere, apoi, dacă barba e crescută tura 2 tot în sensul de creştere şi ultima tură în răspăr. Până acum n-am avut nevoie de aftershave, în sensul că la final clătit cu apă caldă, apoi rece gheaţă este suficient.
Din când în când am mai dat rateuri şi am avut nevoie de un creion de oprit sângerarea - se găsesc prin hipermarketuri - dar cam atât la accesorii.
Cred că depinde, printre altele, şi de frecvenţa mângâierii cu oţelul. Te ciopleşti zilnic?
Ca un tip - înainte de a monta lama în aparat, e bine să o treceţi cu tăişurile prin săpun - habar n-am de ce, asta am aflat-o de la tata - dar pot să spun că e mult mai ok apoi dpdv al iritaţiei.
Probabil face un soi de micro-debavurare şi mai lasă şi ceva strat de alunecare. Pe forumurile breslei mai menţionau unii o operaţiune numită
corking, adicătelea treceau tăişul lamei printr-un dop de plută. Personal cred că avea haz mai demult, când tăişul era mai din topor
. Efectul era tot cel de (relativă?) îmblânzire
a lamei.
Pentru curioşi,
iată cum evaluează unii lamele de ras.