Lamă, dar nu 3-4-5, ci una.
Adică aparat de ras tradiţional, cu lamă de calitate (Derby turcesc, de exemplu); cu spumă bătută cu pămătuful din cremă (Proraso italian, dacă există pe la voi), chiar şi direct pe faţă, sau săpun de ras; nu spray-uri cu gel/cremă; şi
tehnică cum trebuie (mai ales Introduction to traditional wetshaving şi Introduction to method of shaving). Şi, era să uit (că e problemă majoră prin cămine şi alte locuri): apă fierbinte/caldă, nu călduţă/rece.
Îţi spune cineva care a fost mare fan aparate tip Senzor etc., apoi şi-a luat un aparat electric Braun de 100+$ (care nu prea irita dar nici nu tăia suficient de aproape pentru gustul meu, adică la 8 ore aveam deja umbră pe faţă), ca în final, cu coada între picioare, să revină la tehnica tradiţională văzută la bătrâni şi folosită în adolescenţă. Nimic nu oferă un razaj mai perfect (doar briciul, dar mersi nu), cu iritaţie minimă (dacă spuma, lama şi tehnica sunt de calitate). De la un tip care nu rezista fără after-shave pentru piele sensibilă, am ajuns unul care îşi clăteşte faţa cu apă caldă şi rece şi basta. Iritat tot mai ajung din când în când, pe gât, dar asta e datorită tehnicii mele imperfecte.
Plus că nu se compară plăcerea de a te rade cu nişte scule tradiţionale bune faţă de o bâzâitoare... Când am o cremă bună şi lame bune, abia aştept să mă rad. Mă pot rade în 10 minute, când sunt grăbit, sau în 30 - când vreau să mă răsfăţ. Ceea ce se întâmplă des.