Inclin sa fiu de acord cu Olivian.
Majoritatea studiilor noi tind sa dovedească ca zaharul si sarea nu sunt bune in nici o forma, naturală sau ba. Dragul de zahăr e dovedit ca acționează ca un drog in creier. Nici eu nu cred ca un suc de fructe consumat regulat e sănătos, cât o fi de natural, sau ca mai are urme de fibre pe acolo.
Personal, când vreau sa slăbesc, trec pe singura dieta care works: low carb. Cu cât mănânc mai putine glucide, inclusiv fructe, cu atât mi-e mai puțin foame. Organismul uman e făcut sa interpreteze glucidele, mai ales fructoza, ca semn de abundentă alimentara (pentru ca iarna, sub zăpada, e greu sa dai de ele), lipidele opusul. Glucidele induc foame, lipidele opusul. Etc. De ce eu pot sa funcționez bine-mersi plin de energie, mâncând maxim o data pe zi, iar colegii mei care mănâncă "sănătos" mor de foame din 4 in 4 ore si se simt alternativ adormiți cu burta plină sau "hipoglicemici"? De aia, ca zaharul e sănătos, iar fructele sunt naturale etc.![Tongue :tongue: :tongue:](/smilies/tongue.gif)
Behaielile AHA sunt încă de nivelul secolului trecut. Chiar si piramida alimentara americană e încă data peste cap de abundentă de glucide, când e ultradovedit ca alimentatia bogata in glucide, si nu cea in lipide, produce ateroscleroza. Evident toate companiile alimentare care vând rahat îndulcit cu high fructose corn syrup, adică 99% din ele, nu vor ca prostul de rând sa știe ca rahatul lor e pe undeva similar cu fumatul.
Cine vrea alimentație sănătoasa sa se facă vegetarian, dar pe viața, daca poate. Sau, in general, sa treacă la o alimentație semnificativ hipocalorica. Ultima e singura dovedita sa încetinească îmbătrânirea celulara; de aici durata lunga de viața a ascetilor.
Citiți niște cărți bune de nutritie, nu gunoaiele propagandistice ale industriei alimentare, aici incluzându-se si majoritatea guideline-urilor curente. Si experimentați pe propria voastră persoana, sa vedeți ce diferența e între o alimentație bogata in glucide si una fără ele, una cu sare si una fără, una cu lactate si una fără, chiar si una cu carne si una fără. Abia după ce v-ați jucat câțiva ani cu așa ceva, si ați citit un număr de cărți științifice (evidence-based, nu păreri) din domeniu, o sa puteți sa separați sunetul de zgomot in cacofonia nutritivă.
Topicul asta e cam plin de zgomot populist spălat pe creier, no offense. Nu tot ce e din natura e neaparat sănătos, alimentatia așa zis echilibrata idem. O grămada de alimente sunt proinflamatorii, insulinogenice, aterosclerozante, you name it. Singurele de care avem nevoie sunt cantități mici de proteine, vitamine, si lipide, plus apa si electroliți (marea majoritate se găsesc intr-o alimentație vegetariană); restul e doar plăcere pentru majoritatea populației sedentare de tip occidental, in care se include si România. Așa ca fie începeți sa mâncați mult mai puțin in așa zisa alimentație echilibrata, fie treceti la vegetale neleguminoase majoritar.
Fructele si sucul de fructe nu sunt in general sănătoase in cantități serioase (toată fructoza aceea se depune bine mersi ca grăsime, inclusiv pe vase), doar in cantitățile mici necesare pentru aportul de vitamine si electroliți. Organismul poate produce chiar si putina glucoza de care are nevoie din lipide sau exces de proteine. Singurii care pot mânca nepedepsiți glucide sunt cei care le ard zilnic in timpul exercitiului fizic, înainte de a apuca sa producă lipogeneza. De fapt, daca aveți un IMC de peste 25 si nu mâncați hipocaloric, aproape garantat nu sunteți si nu mâncați sănătos, and it will catch up with you sooner or later. ETC. ETC. ETC.
Scuze pentru iPad spelling. I only scratched the surface here. Nu va lăsați spălați pe creier, inclusiv de chestii de "bun-simt". Știința se bazează pe experimente reale, nu teorii de bun-simt de la tzatza Veta. Plin Internetul si Facebook-ul de ele, de îmi vine sa unfriend pe cineva minim o data pe săptămana.
Majoritatea studiilor noi tind sa dovedească ca zaharul si sarea nu sunt bune in nici o forma, naturală sau ba. Dragul de zahăr e dovedit ca acționează ca un drog in creier. Nici eu nu cred ca un suc de fructe consumat regulat e sănătos, cât o fi de natural, sau ca mai are urme de fibre pe acolo.
Personal, când vreau sa slăbesc, trec pe singura dieta care works: low carb. Cu cât mănânc mai putine glucide, inclusiv fructe, cu atât mi-e mai puțin foame. Organismul uman e făcut sa interpreteze glucidele, mai ales fructoza, ca semn de abundentă alimentara (pentru ca iarna, sub zăpada, e greu sa dai de ele), lipidele opusul. Glucidele induc foame, lipidele opusul. Etc. De ce eu pot sa funcționez bine-mersi plin de energie, mâncând maxim o data pe zi, iar colegii mei care mănâncă "sănătos" mor de foame din 4 in 4 ore si se simt alternativ adormiți cu burta plină sau "hipoglicemici"? De aia, ca zaharul e sănătos, iar fructele sunt naturale etc.
![Tongue :tongue: :tongue:](/smilies/tongue.gif)
Behaielile AHA sunt încă de nivelul secolului trecut. Chiar si piramida alimentara americană e încă data peste cap de abundentă de glucide, când e ultradovedit ca alimentatia bogata in glucide, si nu cea in lipide, produce ateroscleroza. Evident toate companiile alimentare care vând rahat îndulcit cu high fructose corn syrup, adică 99% din ele, nu vor ca prostul de rând sa știe ca rahatul lor e pe undeva similar cu fumatul.
Cine vrea alimentație sănătoasa sa se facă vegetarian, dar pe viața, daca poate. Sau, in general, sa treacă la o alimentație semnificativ hipocalorica. Ultima e singura dovedita sa încetinească îmbătrânirea celulara; de aici durata lunga de viața a ascetilor.
Citiți niște cărți bune de nutritie, nu gunoaiele propagandistice ale industriei alimentare, aici incluzându-se si majoritatea guideline-urilor curente. Si experimentați pe propria voastră persoana, sa vedeți ce diferența e între o alimentație bogata in glucide si una fără ele, una cu sare si una fără, una cu lactate si una fără, chiar si una cu carne si una fără. Abia după ce v-ați jucat câțiva ani cu așa ceva, si ați citit un număr de cărți științifice (evidence-based, nu păreri) din domeniu, o sa puteți sa separați sunetul de zgomot in cacofonia nutritivă.
Topicul asta e cam plin de zgomot populist spălat pe creier, no offense. Nu tot ce e din natura e neaparat sănătos, alimentatia așa zis echilibrata idem. O grămada de alimente sunt proinflamatorii, insulinogenice, aterosclerozante, you name it. Singurele de care avem nevoie sunt cantități mici de proteine, vitamine, si lipide, plus apa si electroliți (marea majoritate se găsesc intr-o alimentație vegetariană); restul e doar plăcere pentru majoritatea populației sedentare de tip occidental, in care se include si România. Așa ca fie începeți sa mâncați mult mai puțin in așa zisa alimentație echilibrata, fie treceti la vegetale neleguminoase majoritar.
Fructele si sucul de fructe nu sunt in general sănătoase in cantități serioase (toată fructoza aceea se depune bine mersi ca grăsime, inclusiv pe vase), doar in cantitățile mici necesare pentru aportul de vitamine si electroliți. Organismul poate produce chiar si putina glucoza de care are nevoie din lipide sau exces de proteine. Singurii care pot mânca nepedepsiți glucide sunt cei care le ard zilnic in timpul exercitiului fizic, înainte de a apuca sa producă lipogeneza. De fapt, daca aveți un IMC de peste 25 si nu mâncați hipocaloric, aproape garantat nu sunteți si nu mâncați sănătos, and it will catch up with you sooner or later. ETC. ETC. ETC.
Scuze pentru iPad spelling. I only scratched the surface here. Nu va lăsați spălați pe creier, inclusiv de chestii de "bun-simt". Știința se bazează pe experimente reale, nu teorii de bun-simt de la tzatza Veta. Plin Internetul si Facebook-ul de ele, de îmi vine sa unfriend pe cineva minim o data pe săptămana.
Last edited: