Wire management [Poze cu sculele noastre]

  • Thread starter Thread starter L
  • Start date Start date
miahi, cred ca se poate pune totusi ventilator frontal si la Sonata. La 3700BQE, care are acelasi cage de HDD si filtru de aer (si cred ca aproape aceeasi fata) se scoate fata din plastic si se prinde ventilatorul pe exteriorul partii metalice a carcasei. Eu chiar am pus acolo un ventilator (e optional).
 
Nu merită osteneala, dar vă mulţumesc pentru idee şi stăruinţă. Nu am nici o problemă de airflow, ventilatorul de 120 din spate e alimentat la 3V (din mufa adiţională de placă de bază :)), cel din interior e reglabil din speedfan şi stă tot în jur de 3V, iar ventilatorul sursei are 1450-1500 rpm. Am un Celly de 35W acolo, nici ventilatorul de pe procesor nu e absolut necesar dacă pun ventilatorul din spate pe alimentarea specială de ventilator.

În review-ul dat de Toranaga este desfăcută partea din faţă şi nu prea văd unde şi dacă încape un ventilator, înclin să cred că nu, pentru că masca lucioasă are acele canale de airflow duse aproape de filtru. BQE-ul are locaşul special destinat, cu grilă de ventilator în faţă. În plus, Sonata nu are capac şi în stânga, ceea ce face şi mai greu de desfăcut masca, iar după cât a costat, chef de improvizaţii n-am :). În prima poză de aici puteţi vedea că blocul de hdd-uri are locaş de prindere pentru ventilator care pentru mine e suficient.

Ca să revenim on-topic, n-aş vrea să folosesc bandă adezivă. Când se desface (şi nu pot şti ce mai adaug prin carcasă, care să-mi răstoarne aranjarea, e loc destul de upgrade) rămâne de obicei lipici pe fire. I hate that.
 
Că tot aveam treabă azi prin Ploieşti, am căutat şi bandă matisantă. Bineînţeles că nu am găsit (şi a trebuit să le descriu tuturor vânzătorilor de electrice/electronice ce-i aia). Pentru că acum aveam chef de aranjat firele (cine ştie când îmi mai vine cheful), m-am înarmat cu un pachet de "tie wraps".

Eu sunt mulţumit de ce a ieşit. Nu trebuie să fie prea frumoasă aranjarea, doar funcţională. Până acum, deasupra writer-ului era un ghem de fire care trebuia dat la o parte cu grijă dacă vroiam să scot unitatea sau să bag altceva în loc.
Am reuşit să scap de majoritatea firelor de alimentare înghesuindu-le după cuşca unităţilor de 5.25", după ce am rutat tot pe acolo alimentarea de la placa de bază. Ca să nu se vadă firele prin găurile unde scrie Antec, au fost acoperite cu o ţesătură cu rol de filtrare. Rezultatul a fost creşterea cu 100 RPM a ventilatorului de la sursă şi un grad în plus în sistem, dar nu mă deranjează.

Cu acea alimentare ca backbone, regula a fost: totul pe lângă ea până după cuşcă sau unde aveam nevoie. A ieşit un mănuchi gros de fire, relativ flexibil, care nu mai împiedică accesul writer-ului. Am păstrat alimentarea de ventilator afară, poate îmi trebuie la ceva.

Am rearanjat şi cablurile IDE, astfel încât acum pot pune hdd-urile mai la distanţă, pentru o răcire mai bună (un grad Celsius mai puţin, din câte văd).
 

Attachments

  • 207_0702.jpg
    207_0702.jpg
    135.4 KB · Views: 1,984
Banda la care ma refeream este cea care se foloseste la "lipirea" impreuna a cablurilor si tevilor aparatelor de aer conditionat. Are un lipici foarte slab, care nu ramine pe obiectele pe care le lipeste. Dar nici nu se mai lipeste a doua oara. Arata ca o folie de plastic care se si intinde putin.
Cu toate astea exista si benzi adezive care nu lasa lipici.
 
Ca o alternativa la banda folosita de voi ar putea fi banda izolatoare ruseasca, este albastra, transparenta iar lipiciul nu se intareste sau adera "permanent" pe fire.
Pun si eu poza cu "prietenul meu". Nu este cine stie ce, dar s-au vazut si lucruri mai "bune" pe aici...
 

Attachments

  • pc_misu.jpg
    pc_misu.jpg
    58.6 KB · Views: 1,908
Carcasa e UTT DL-4395 (aici sunt ceva poze făcute de DigitalWorld, mai am şi eu câteva) şi am ales-o în primul rând pentru aspect şi în al doilea rând pentru construcţia interioară. Are 4 bay-uri de 5,25" şi 7 bay-uri de 3,5" din care două cu ieşire prin mască. Hard disc-urile stau frumos în dreptul ventilatorului de intrare de 8cm, iar în spate se mai pot monta două ventilatoare suplimentare de 8cm. E construită ţeapăn, ruseşte, dar cu atenţie la detalii încât să nu te poţi tăia. Singura nemulţumire a fost sursa de 400W ce se încingea cam tare şi avea tensiuni cam mari; radiatoarele erau făcute pentru ventilare de deasupra, probabil cu un ventilator de 8 sau 12 cm, nu pentru ventilare din laterală. Am măritat sursa şi am luat în schimb o KME PZ-400 ce are un ventilator centrifugal de 15cm foarte silenţios şi a venit cu cablul de alimentare ATX tras în plastic şi mulţi conectori în plus - inclusiv unul SATA.

Chiar dacă din poză nu se vede profunzimea, carcasa e foarte aerisită. Cablurile nu incomodează airflow-ul, nefiind lăsate să se bălăngăne.

1_puter.jpg

Cablul IDE pentru hard disc şi cel pentru unitatea floppy le-am pliat cu grijă în laterală, pentru a nu incomoda. Între conectorul IDE de pe placa de bază şi hard disc ar fi suficient şi un cablu de 10cm, dar nu găsesc niciunde aşa de scurt :D Tot în laterală sunt legate firele pentru butoanele şi LED-urile frontale, cablurile pentru porturile USB şi audio şi cablurile la ventilatoarele suplimentare ce sunt alimentate deocamdată de la 5V, le voi face un controller cu potenţiometre frontale în viitor.

2_puter.jpg

Cablurile suplimentare nefolosite le-am legat într-o margine a carcasei, unde să nu incomodeze. Cablul negru transversal e de la ventilatorul din spate, e o soluţie temporară până când rezolv controllerul de viteză. Se vede şi cablul IDE pentru CDRW, "rounded" home-made.

3_puter.jpg
 
puterfixer: Foarte bun raport pret-eficienta ai acolo :). Singura obiectie o pot face referitor la imposibilitatea de a instala un ventilator mai mare (de 92mm sau 120mm) in partea din spate a carcasei. Un ventilator de 80mm trebuie sa fie un pic galagios ca sa fie eficient.

PS: De unde ai cumparat sursa Rexpower/Maxpower? Am ajuns in pragul disperarii. Imi trebuie mai multe surse ieftine si bune... iar sursa ta pare a fi solutia.
 
Sursa KME e de la Intelis. A venit ambalată frumos, retail. Am preferat modelul PZ-400 (31,4$) cu ventilatorul ăla mare şi silenţios în locul modelului PH-400 (37,7$) care e cu PFC activ şi dual fan. În ofertă a apărut şi varianta de 500W (PZ-500, 37,7$ respectiv PH-500, 47,1$) dar nu sunt în stoc.

Lipsa spaţiului pentru un ventilator de 12cm în spate nu mă deranjează, fiindcă am trecut prin experienţa montării ventilatoarelor doar la evacuare şi adunând praf până şi în jurul butonului de eject la unitatea optică şi pe lângă mufele din spate ale plăcii de bază; un adevărat aspirator de praf. Iar carcasa asta are fante şi pe laterale, praful arătând chiar oribil pe vopseaua neagră cu un airflow mărit. Ventilatorul frontal şi cele două de evacuare de 8cm sunt suficiente pe lângă cel al sursei. De fapt, de când am pus un ventilator în faţă şi unul în spate legate la 5V, cel din sursă de-abia se simte că respiră.
 
PZ-400 (31,4$)
PH-400 (37,7$)
PZ-500, 37,7$ respectiv PH-500, 47,1$
No, thanks :D. Cand ziceam de surse ieftine ma referam la ceva ~20$ maxim. Se pare ca am gasit tot niste Maxpower/Rexpower la Omnitech care sunt cat-de-cat zdravene (~300W... pe eticheta scrie 350W).

Revenind on-topic: Problema prafului se poate rezolva montand un ventilator de debit mare cu filtru de praf, care sa introduca aerul in carcasa si altul cu un debit mai mic decat primul, care sa scoata aerul afara. Din pacate... filtre de praf nu se prea pot monta pe carcase relativ ieftine. Numai modelele scumpe de la Antec/Chieftec/ThermalTake sunt dotate cu asa ceva by default.
 
Ca filtru de aer cred că se poate lipi foarte uşor direct pe cooler eventual o plasă de ţânţari cu ochiuri mici. Ce am eu acasă are mărimea ochiurilor exact cât filtrul de praf de la carcasa Antec.
 
Pe price am un thread numit "Praful în calculatoare", unde am folosit un filtru de hotă de bucătărie, e ieftin şi mult. Dar e off-topic :)
 
Nu-i cine ştie ce, da'i al meu :D
Cel mai important lucru: de cca. 8 ani trebuie să am calculator cu carcasa închisă (deh, protecţia muncii, ăăă, copilului), la aceasta carcasă închiderea-deschiderea se realizează în sub 1 secundă :approve:
 

Attachments

  • pc1.jpg
    pc1.jpg
    84.6 KB · Views: 1,667
O tentativa neterminata de wire management .. Nici nu cred ca mai am timp/chef pana imi schimb carcasa si sursa. Acum nu-mi mai place deloc, dar anul trecut sau in primavara cand l-am facut .. mi-a placut.

O alta poza de detaliu aici.
 

Attachments

  • 2222.jpg
    2222.jpg
    82.8 KB · Views: 1,581
Wire management într-un 386 slimline made in 1993...
 

Attachments

  • wire_man.jpg
    wire_man.jpg
    27.7 KB · Views: 1,543
Ete fâs! :D

Asa pot sa pun si eu o poza cu un IBM Aptiva 486 Multimedia made in 1996... de fapt, chiar o sa pun. Stai sa-mi vina inapoi aparatul foto :).
 
Ăăăă...vrei poză cu XT portabil IBM? :D
Asta (poza de mai sus) chiar se numea wire management la vremea aceea.
 
ultima mea batalie cu firele s-a lasat cu rani la degete :D Antec 3700BQE nu e la fel de bine facuta ca 1080AMG sau P160...
 

Attachments

  • 800.jpg
    800.jpg
    57.9 KB · Views: 1,522
Macar se vede ca batalia a avut un rezultat pozitiv pentru aspectul firelor din interior... mai putin mufa 'ceea de 12V care nu prea urmareste unghiuri drepte... parca imi sare in ochi. :)
 
Mda, intr-adevar, o sa remediez, dar mai tarziu ca sunt obosit :) Chiar am de unde sa o trag un pic si sa-i pun o chestie din aceea de fire, din plastic cu 2 urechi sa o tina perfect :)
 
Back
Top