Tocmai am cumpărat o casă din 1968 care n-a văzut nici un fel de renovare de la origini. Trebuie să schimb o grămadă de chestii pentru eficiență energetică, de vreo două săptămâni dorm cam 4h pe zi de la cât stau noaptea să citesc chestii. Sunt multe de spus și oi avea 5 minute să scriu peste câțiva ani, la cum se arată. Deci pun aici varianta mai scurtă, aia de 2 minute
Din fericire, landul are tot felul de informații statistice pentru vreme, folosite în calculatoare online pentru energie și izolație. ubakus.com (contul e gratuit, merge premium prima lună dup-aia intră în varianta free pentru persoane fizice care permite folosirea gratuită doar seara și în weekend) are date cum că în orașul unde stau ar trebui să mă aștept că am nevoie de încălzire suplimentară între 5 septembrie și 10 iunie, ceea ce se cam pupă cu practica (nu e neobișnuit la început de iunie să îți trebuiască totuși mănuși subțiri ca să nu-ți înghețe dimineața mâinile pe ghidonul la biclă). Pot afla câtă energie îmi trebuie lună de lună pentru volumul casei și suprafața pereților exteriori, pot defini structura peretelui strat cu strat ca să-mi calculeze câtă căldură pierd în funcție de ce materiale și ce grosimi aplic, unde e punctul de îngheț, unde se poate face condens etc. Fac astea așa pentru buna mea informare, fiindcă de fapt tot la un arhitect/consultant de energie ajung, fără unul din ăsta care să pună și semnătura nu pot nici măcar să mă apuc de spart chestii.
Mucegaiul se formează dacă peretele ajunge la 16 grade sau mai puțin, pe interior, mai ales în spații cu ventilație îngreunată (mobilă, colțurile încăperilor). Dacă ai izolația proastă pe pereți și pe acoperiș, nașpa. Factorul doi este permeabilitatea la umezeală a peretelui; noi producem umezeală la interior prin însăși existența noastră. Iar factorul 3 este cum controlezi umiditatea aia; dacă nu este evacuată cumva atunci se acumulează în pereți și hrănește mucegaiul, lucru accentuat iarna. Poți folosi dezumidificatoare chimice sau electrice, poți aerisi cu geamurile deschise (dacă afară nu e prea umed) dar cu pierdere de căldură și răcind pereții, sau poți aerisi cu recuperare de căldură prin mai multe sisteme centralizate sau decentralizate.
Apartamentul închiriat unde locuiesc de aproape 6 ani a fost construit acum 11 ani. Sunt un fel de blocuri înșiruite și io-s la un capăt, cu dormitor + baie + sufragerie având câte un perete spre nord. Izolația exterioară e destul de proastă - polistiren de 5 cm cred, care e și barieră de umezeală. Geamurile termopan în 2 straturi sunt proaste, de prin noiembrie până în aprilie spăl în fiecare dimineață condensul pe ele. Pentru ventilație, Fritzdorel a făcut niște tăieturi în garniturile de închidere de la termopan în 2 locuri pe vreo 5cm, să sufle oleacă vântul pe acolo. Și cu asta, într-un colț în dormitor, pe perete în baie și în colțul sufrageriei în fiecare an se face mucegai pe perete. Nu rău, da' destul cât să se vadă.
Casa „nouă”
e construită pe stilul anilor 70: un perete dublu strat, format dintr-un perete interior de rezistență, din blocuri de beton sau ceva de genul, și un perete exterior de fațadă din cărămidă specială cu rol exclusiv de a proteja de ploaie peretele interior. Între ele e un spațiu de 5-10cm, iar peretele exterior e prins de cel interior prin ancore metalice montate în timpul construcției. Logica de pe atunci era că stratul ăla de aer face izolație și eliminare a umezelii, deși nu era închis ci avea chiar fante de ventilație la exterior și gaura dintre pereți era complet deschisă în pod. Practica de atunci a dovedit că n-a făcut nici izolație, nici n-a eliminat umezeala, și e cam primul lucru ce trebuie umplut cu fulgi de material izolant, dacă nu vrei să te înhami la a sparge complet peretele exterior și a-l înlocui cu izolație și tencuială exterioară. Eh, și aici am de ales la umplutură între celuloză (dar care poate absorbi apa), ceva rocă vulcanică, fulgi de un fel de polistiren, sau aerogel - cel mai scump dar și cel mai cel. Cu aerogel aș putea obține un coeficient de pierdere energetică de 0,2 fără să demolez nimic, iar asta mi-ar ține peretele la interior undeva pe la 19,6-20,2 grade chiar și când afară se fac -15 grade (statistic nu prea ajunge nici la -10 dar na).
Și probabil voi pune ventilație centralizată, cu recuperare de căldură. Tavanul e constructiv la 2,80m de planșeu, deci cu izolație termică și fonică și încălzire în pardoseală + tavan fals pentru țevăraie și tot ajung la o înălțime confortabilă în camere pe la 2,40-2,45. La o casă în România unde înălțimea constructivă e doar 2,5ish... poate s-ar rezolva asta cu mai multe coloane de țevi în loc să faci traversări orizontale pe un etaj întreg. Sau ventilatoare cu recuperare de căldură în fiecare cameră, eficiență la vreo 70% și depinzând de umiditatea de afară, dar sunt destul de scumpe și nu complet silent (am montat cândva unul într-o garsonieră extrem de mică).
Deci perete cald peste 16 grade + ventilație pentru eliminat umezeala fără pierdere de căldură = adio mucegai.
Pompa de căldură din aer are eficiență tot mai proastă până pe la câteva grade peste îngheț, după care practic face căldură complet electric. Pompa de căldură geotermală costă mai mult dar dă rezultate mai bune, însă trebuie și să poți să forezi unde ești, în funcție de unde e zona de protecție a pânzei freatice. Panourile solare sunt o discuție și mai lungă.
Apropo de site-uri, am dat de niște site-uri germane care arată și diverse proiecte de renovare punctuală - ce variante constructive ai, costuri și pros/cons la fiecare (gen, cele 6 variante de a izola podul) și inclusiv cam care e raportul între costul cu materiale vs. costul cu munca pentru fiecare. Așa îți cam poți da seama dacă la unele chestii vrei să te înhami să le faci tu ca amator fiindcă economisești bani foarte mulți (gen 6-10k€ la zugrăvitul interior al unei case, îți iei o pompă din lidl și-i dai tu mai repede decât cu trafaletu) sau la care mai bine plătești pe altul să vină cu sculele și forța și experiența și să facă într-o zi ce te-ai chinui tu o săptămână și apoi ai mai zace încă două de la efort. N-am idee cât sunt de actualizate cifrele sau transferabile la forța de muncă din România, dar cu siguranță nu țin cont de problemele de calitate și neseriozitate de la dorei. E plin de ei și pe-aici, din toate națiile, și prețul cerut nu spune nimic.
E prima oară când aud de probleme cu pexalul, care-i treaba? Nu că-i iau apărarea, doar sunt curios ce inconveniente are.