puterfixer De ceva timp poți pune panouri solare unde ai chef fără autorizație de construcție. Că ține sau nu acoperișul, nu mai contează.
Iar legat de pivnițe, e munca naibii să faci o pivniță ok; trebuie să sapi mult și adânc (excavator, pământul trebuie cărat undeva, pânză freatică), trebuie să izolezi (aici o să se vadă dacă ai făcut hidroizolația corect, că se infiltrează apa; nu ca la o fundație simplă, care e în pământ, deci nu se vede), intră o groază de fier și beton, trebuie și planșeu, trebuie guri de ventilație, scară, instalații etc. Nu face nimeni așa ceva pe bandă rulantă, mai ales că vinzi case unora care n-au stat la casă până atunci și n-au idee cât de utile sunt.
OSB îi zice la placa de așchii de lemn.
Certificatul energetic e doar o hârtie, cu niște consumuri estimate pe baza materialelor estimate și calității lor estimate și a altor factori dubioși (gen câte puncte de consum apă ai). Am făcut așa ceva când am vândut apartamentul, am completat un chestionar de 10 întrebări și am primit certificatul prin curier a doua zi. Camere termale și teste de presiune, auzi la el, ce idei capitaliste

. Aș zice că asta ar costa mai mult de 100 de lei, deci nu.
@Marius Asta cu podul și șapă peste grinzi de lemn e cam ciudată, aș merge cu un structurist pe șantier să-mi zică ce se poate face realist, nu ce-ți vinde dezvoltatorul. De obicei șapa nu e structură, e doar o chestie pentru acoperire și nivelare. Nu are proprietățile de compresie ale betonului (e relativ flexibilă) și nu interacționează neapărat ok cu o armătură.
Izolarea acoperișului e foarte utilă; nu doar că nu te mai bate vântul la etaj, dar ai o tonă de spațiu de stocare acolo, iar în funcție de înălțime și modul de susținere al acoperișului poți să ai spațiu și pentru alte chestii (eu am kindof atelier și stocare în pod, server, UPS cu baterii mari, dar am placă de beton). Dar vara se face cald și cu izolație, eu am aer condiționat de 14000 btu în pod.
Există panouri pentru apă caldă fără rezervor sus, dar din câte știu nu funcționează cu apă direct. Există schimbătoare de căldură apă-apă (practic un fel de boiler care are serpentină în interior, uneori chiar mai multe), dar nu știu cum funcționează o pompă de căldură (ce fel de buffer are). Pentru chestia de pe casă poți avea circuit închis, cu pompă și antigel, să meargă și iarna. Of course, money++, că e atipic și pentru că poți să complici instalațiile astea în muuulte moduri cu automatizări etc. Pe partea de instalații de încălzire pot să-ți fac legătura cu un instalator ok din Măneciu (că nu-i așa departe de Brașov, peste munte), care le-a făcut instalația alor mei, dar nu știu dacă a lucrat cu pompe de căldură (ai mei au centrală pe lemne și buffer de 2 tone, că gaz nu, curent prost, asta e).