Virtualizare - cu și despre

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,486
Aveam pe la muncă un "dinozaur" cu WinXP SP2 aruncat undeva pe sub un birou care cică are ceva arhivă cu salarii & shit de prin 1900 tomna (FoxPro de DOS!). Ca sa scap de el am zis sa-l virtualizez, urc mașina pe un server Hyper-V și o țin oprită. Cam o dată pe an se găsește cate unul sa facă arheologie (adeverințe de vechime, etc.), caz în care pornesc mașina și ii dau acces prin RDP.

Am rulat disk2vhd, creat o mașină virtuala într-un Hyper-V pe Win10 în ideea de a face curățenie, update-uri și de a reduce la minim dimensiunea fișierului *.vhdx, după care ii dau export și import pe server. Bineînțeles ca WinXP a țipat imediat ca vrea activare, dar l-am rezolvat cu un telefon la robotul de activări al Microsoft. In gândul meu, la export/import se va păstra configurația și nu o să-și dea seama ca l-am mutat pe alta mașină.
Surpriza nr. 1: Win10 și 2012R2 au versiuni diferite de Hyper-V și nu merge făcut import (posibil sa mearga in sens invers). :rolleyes:
Surpriza nr. 2: Am recreat manual mașina folosind fișierul *.vhdx existent, WinXP a țipat la primul boot ca vrea activare, dar a reusit sa se activeze singur "over the internet". Probabil celor de la MS nu le mai pasa de XP. :goofy:
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Messages
539
Masinile virtuale nu e nevoie sa le importi, doar discurile, iar daca alea sunt la aceeasi generatie atunci merg importate, altfel nu.

Daca vrei sa eviti problemele cu activarea, setezi serial number in VM (cu powershell) inainte sa o pornesti prima data.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,122
Întreb și eu ca un neofit, pentru un utilizator casnic la ce ar fi bună virtualizarea? Înțeleg în mare despre ce e vorba, dar nu mă pot gândi la ceva aplicații practice... pentru acasă.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,156
Dacă ai programe vechi care nu merg pe versiuni actuale de Windows. Tata rulează un Linux Mint Mate pe un lappie cu VM cu XP și un program cu care a scanat câteva mii de pagini într-un format pe care nu-l prea recunoaște nimic în prezent pentru a le putea transforma :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,436
Homelab cu un singur PC și poate ceva mașini virtuale specializate pentru X, mai ales pentru teste fără să cumperi hardware dedicat.

Programatorii clar se ajută de virtualizare simulând un mediu de lucru cu mai multe „servere” independente, cu propriile setări și limitări, că dacă rulezi totul sub aceeași mașină s-ar putea să ai surprize că la tine merge da' în mediul de producție nu.

Poate vrei să-ți iei access point-uri Ubiquiti Networks, care se configurează printr-o aplicație de management și monitorizare (dacă vrei statistici). Fie o instalezi ca serviciu în Windows-ul tău, fie o pui într-o mașină virtuală pe care apoi o poți muta de la tine de pe PC pe un NAS.

Altfel, dacă ești desktop user, probabil nu găsești utilitatea.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,156
Sunt cazuri foarte rare și de multe ori poți avea probleme cu licențele, există software care merge activat un număr limitat de ori șamd.

Chestia este că în cazul softului respectiv, nimeni nu știa că Pagis nu o să mai existe și că formatul .xif multipage o să fie mort când Windows 7 se lansa. Asta este.
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Messages
539
Pentru omul de rand virtualizarea inca nu e necesara si nu aduce beneficii. Pentru programatori e esentiala pentru ca poti simula diverse medii pe care vor rula aplicatiile (OS, versiuni, service packs etc) si poti avea medii de dezvoltare curate, gen VM doar cu Visual Studio, masina cu Linux si unelte specifice, fara sa mai ai si un joc instalat cu cine stie ce balarii (DRM) care sa iti creeze probleme.

Spre exemplu la mine la serviciu se foloseste Windows Server 2012 si aplicatiile nu merg pe 2016, inca nu stiu de ce ca sunt prea nou pe-acolo. Azi erau discutii despre versiunile de .NET necesare, sunt vreo 4 diferite. Cum verifici totul? Faci cate o VM cu fiecare versiune, testezi, o opresti, e mai simplu decat sa ai in dulap cate un server cu fiecare versiune sau sa ai unul singur si sa il reinstalezi de 2 ori pe zi.
 

Styr

Follower of the old ways
Sugar daddy
Joined
Oct 14, 2003
Messages
1,581
As vrea sa convertesc laptopul de servici intr-o masina virtuala (vmware workstation compatible), Am gasit un vmware center converted, da` cam vechi, de prin 2017 si am impresia ca o nu o sa mearga pe windows 10. Aveti ceva idei?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,405
Da, ăsta e https://my.vmware.com/web/vmware/downloads/details?downloadGroup=CONV62&productId=701&rPId=20180

Ai aici lista de OS-uri suportate.

VMWare workstation zice așa (la "convert a physical machine"):

1606119130035.png


(windows 10 a fost lansat prin 2015, nu mai e așa nou :biggrin:)
 
Top Bottom