Virtualizare - cu și despre

Aveam pe la muncă un "dinozaur" cu WinXP SP2 aruncat undeva pe sub un birou care cică are ceva arhivă cu salarii & shit de prin 1900 tomna (FoxPro de DOS!). Ca sa scap de el am zis sa-l virtualizez, urc mașina pe un server Hyper-V și o țin oprită. Cam o dată pe an se găsește cate unul sa facă arheologie (adeverințe de vechime, etc.), caz în care pornesc mașina și ii dau acces prin RDP.

Am rulat disk2vhd, creat o mașină virtuala într-un Hyper-V pe Win10 în ideea de a face curățenie, update-uri și de a reduce la minim dimensiunea fișierului *.vhdx, după care ii dau export și import pe server. Bineînțeles ca WinXP a țipat imediat ca vrea activare, dar l-am rezolvat cu un telefon la robotul de activări al Microsoft. In gândul meu, la export/import se va păstra configurația și nu o să-și dea seama ca l-am mutat pe alta mașină.
Surpriza nr. 1: Win10 și 2012R2 au versiuni diferite de Hyper-V și nu merge făcut import (posibil sa mearga in sens invers). :rolleyes:
Surpriza nr. 2: Am recreat manual mașina folosind fișierul *.vhdx existent, WinXP a țipat la primul boot ca vrea activare, dar a reusit sa se activeze singur "over the internet". Probabil celor de la MS nu le mai pasa de XP. :goofy:
 
Masinile virtuale nu e nevoie sa le importi, doar discurile, iar daca alea sunt la aceeasi generatie atunci merg importate, altfel nu.

Daca vrei sa eviti problemele cu activarea, setezi serial number in VM (cu powershell) inainte sa o pornesti prima data.
 
Întreb și eu ca un neofit, pentru un utilizator casnic la ce ar fi bună virtualizarea? Înțeleg în mare despre ce e vorba, dar nu mă pot gândi la ceva aplicații practice... pentru acasă.
 
Dacă ai programe vechi care nu merg pe versiuni actuale de Windows. Tata rulează un Linux Mint Mate pe un lappie cu VM cu XP și un program cu care a scanat câteva mii de pagini într-un format pe care nu-l prea recunoaște nimic în prezent pentru a le putea transforma :smile:
 
Homelab cu un singur PC și poate ceva mașini virtuale specializate pentru X, mai ales pentru teste fără să cumperi hardware dedicat.

Programatorii clar se ajută de virtualizare simulând un mediu de lucru cu mai multe „servere” independente, cu propriile setări și limitări, că dacă rulezi totul sub aceeași mașină s-ar putea să ai surprize că la tine merge da' în mediul de producție nu.

Poate vrei să-ți iei access point-uri Ubiquiti Networks, care se configurează printr-o aplicație de management și monitorizare (dacă vrei statistici). Fie o instalezi ca serviciu în Windows-ul tău, fie o pui într-o mașină virtuală pe care apoi o poți muta de la tine de pe PC pe un NAS.

Altfel, dacă ești desktop user, probabil nu găsești utilitatea.
 
Sunt cazuri foarte rare și de multe ori poți avea probleme cu licențele, există software care merge activat un număr limitat de ori șamd.

Chestia este că în cazul softului respectiv, nimeni nu știa că Pagis nu o să mai existe și că formatul .xif multipage o să fie mort când Windows 7 se lansa. Asta este.
 
Pentru omul de rand virtualizarea inca nu e necesara si nu aduce beneficii. Pentru programatori e esentiala pentru ca poti simula diverse medii pe care vor rula aplicatiile (OS, versiuni, service packs etc) si poti avea medii de dezvoltare curate, gen VM doar cu Visual Studio, masina cu Linux si unelte specifice, fara sa mai ai si un joc instalat cu cine stie ce balarii (DRM) care sa iti creeze probleme.

Spre exemplu la mine la serviciu se foloseste Windows Server 2012 si aplicatiile nu merg pe 2016, inca nu stiu de ce ca sunt prea nou pe-acolo. Azi erau discutii despre versiunile de .NET necesare, sunt vreo 4 diferite. Cum verifici totul? Faci cate o VM cu fiecare versiune, testezi, o opresti, e mai simplu decat sa ai in dulap cate un server cu fiecare versiune sau sa ai unul singur si sa il reinstalezi de 2 ori pe zi.
 
As vrea sa convertesc laptopul de servici intr-o masina virtuala (vmware workstation compatible), Am gasit un vmware center converted, da` cam vechi, de prin 2017 si am impresia ca o nu o sa mearga pe windows 10. Aveti ceva idei?
 
Da, ăsta e https://my.vmware.com/web/vmware/downloads/details?downloadGroup=CONV62&productId=701&rPId=20180

Ai aici lista de OS-uri suportate.

VMWare workstation zice așa (la "convert a physical machine"):

1606119130035.png


(windows 10 a fost lansat prin 2015, nu mai e așa nou :biggrin:)
 
VirtualBox in Windows cu client Linux Gentoo. Windows-ul este accesat prin Remote Desktop. Instalatul VMAdditions de pe CD nu merge, ca vrea diverse chestii pe care nu le am in Gentoo si nici nu vreau sa le adaug, dar am instalat vboxvideo in kernel si driverul modesetting in xorg. Xorg deschide desktopul la dimensiunea feresterei, deci driverul video merge, detecteaza mai multi mousi si o tableta.
Am o problema la cursorul mouse-ului. Merge, dar "ramane in urma" cu o latenta imensa fata de mouse-ul fizic. Am senzatia ca Remote Desktop nu afiseaza cursorul remote, ci cursorul local, iar pozitia cursorului remote este actualizata lent. Cand mouse-ul este in fereastra VirtualBox, este afisat cursorul clientului (xorg), care trece prin doua "convertiri" inainte sa ajunga pe ecranul fizic.
Pot cumva sa conving VirtualBox sa afiseze (si) cursorul host-ului in locul (sau in plus fata de) cursorul masinii virtuale?
 
Problema cu vm-urile e că emulează intern un mouse și acaparează direct event-uri, nu randează echivalentul mouse-ului din host pe ecranul lor. Adică nu există acel cursor al host-ului, ca să îl randeze.
 
Io mă gândesc la job, unde clienții au fiecare mii de servere virtuale pe VMware pe care le administrăm, ba chiar există și VMware virtual în Azure pentru cine vrea o struțocămilă în cloud (și nu-s mulți cei capabili să își transforme aplicațiile către cloud native și gândirea celor de la infosec că cloud nu mai e pure evil). O să proxmoxească ăștia o laie.

VMware ca suită de produse o să mai meargă din inerție niște ani, dar mă aștept pe termen scurt că va dispărea o bucată din organizație desemnată "redundantă", deci adio suport acceptabil, adio proiecte de dezvoltare pentru produs, adio previzibilitate a sistemului de licențiere și costurilor.

O să mănânce MS o pită bună din nested virtualization cu Hyper-V în Azure care îți dă o flexibilitate apropiată de bare metal mai mare decât ce poți face cu native Azure VMs, și o să pună presiune pe firmele cu cap să bage viteză la digital transformation spre cloud native, microservices etc. fiindcă datacenterele proprii și infrastructura privată acum au mai primit o piatră de moară la gât. Iar firmele fără cap... n-o să le duc lipsa.
 
Lumea o să migreze spre ce este logic și ok. Că nu o să fie proxmox ci altceva, asta-i de văzut. Chiar dacă-s unii într-atât de trăzniți încât să virtualizeze cu Microsoft.

Cloud este pure evil, doar că n-ai acceptat tu asta încă :biggrin:

Edit: migrarea de la VMWare la Proxmox mi se pare chiar ok, nu înțeleg ce zici tu acolo. Chiar șî pentru mii de servere virtuale.
 
La mine e relativ simplu: oricum ESXi 7 e ultima versiune suportată pe hardware-ul meu, deci o să discutăm despre vmware vs altceva atunci când schimb serverul. Eu sper să stau măcar câțiva ani cu ăsta...
 
Am vreo 1500 de VM pe ESX, dar anuntul ma lasa total indiferent: inca nu se stie ce o sa insemne asta si cand. Pana cand o iau ei pe balarii o sa existe destule optiuni, virtualizarea acum e mainstream, nu ca acum 15 ani cand m-am apucat de asa ceva si eram pionier in domeniu pe plantatia mea.
 
Back
Top