UPS?

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,278
Între Mustek și Serioux aș alege Mustek. Aceleași chestii chinezești, dar măcar Mustek are mai mulți ani de experiență în alegerea chinezilor care să le facă hardware-ul.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Neo, mersi de raspuns. Hai totusi pe viitor sa incercam sa dam si niste raspunsuri constructive. :wink:
In traducere raspunsul era constructiv: "vezi ca ai nevoie de ceva mai serios". Iti da o informatie despre dimensionare.
 

trikki

Membru Senior
Joined
Mar 1, 2005
Messages
109
In traducere raspunsul era constructiv: "vezi ca ai nevoie de ceva mai serios". Iti da o informatie despre dimensionare.

Ok, fair enough. Imi poti da, te rog, un exemplu de ceva mai serios? Sa zicem ca pot mari bugetul.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
http://www.pcgarage.ro/ups/mustek/poweragent-1590/. Pentru ca 600W sunt pentru un shutdown, 900W sunt pentru a trece fluierand peste o pana de 15 minute. Nu stiu cum e reteaua in zona ta, dar la mine dureaza chiar si cate 2 ore, iar UPS-urile APC de 1000W ma tin pana intr-o ora cu mai putine chestii conectate.

Daca vrei doar protectie la fluctuatii de curent, dupa cum spuneam, http://www.pcgarage.ro/stabilizatoare-tensiune/mustek/powermate-1260/ sau APC la doar 290 de lei. Mergi si chestia aia de la Mustek gasita de tine pentru un shutdown decent (adica nu pe fuga) sau o cadere de cateva secunde, dar Serioux nu inspira nici un fel de incredere.

Frate-meu are la munca o cantitate destul de mare de Mustek si in afara de schimbat baterii din cand in cand, la intervale aproximativ corecte, nu a avut probleme remarcabile. Serioux ... serios?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,999
Ok, fair enough. Imi poti da, te rog, un exemplu de ceva mai serios? Sa zicem ca pot mari bugetul.

Exact ce a zis Adi, eu aș cumpăra un APC de 1500VA de exemplu.
 

trikki

Membru Senior
Joined
Mar 1, 2005
Messages
109
Adrian, mersi mult de raspuns, chiar mi-e de ajutor. Serioux, (seriously :biggrin: ) l-am vazut intr-o categorie de pret apropiata de Mustek, de care auzisem doar in treacat, deci am presupus ca-s apropiate si din punct de vedere calitativ. Now I know better :smile:

O chestie care nu am explicat-o de la inceput (mea culpa) e faptul ca am nevoie de ceva care sa aiba doua functii: 1. sa ma protejeze de fluctuatii (ceea ce, daca am inteles bine, ambele UPS-uri o fac) si 2. sa imi dea oportunitatea de a face shutdown on my own terms, in sensul ca nu am nevoie de o independenta mai mare de 5 minute, iar aparatura nu e in functiune cat timp eu nu sunt acasa. Referitor la treaba cu cat dureaza o pana, nu-mi aduc aminte cand am avut una care a ajuns la un minut (de obicei e de 1-2 secunde, in sensul de intrerupere, nu pana per se).

Neo si miahi, mersi din nou.

Cosmin, ziceai ca sa nu-mi pun sistemul audio pe UPS. Imi poti spune de ce? Chiar nu am cunostinte in domeniu si mi-ar placea sa stiu. Multumesc.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,386
Pentru ca sursa de alimentare / transformatorul sistemului audio are nevoie de sinusoida aia de 50hz de la priza, nu chestia aia random care iese din UPS. Fara asta calitatea sunetului scade, chiar pot aparea probleme foarte audibile - eu am auzit un sistem de PC sunand foarte distorsionat atunci cand era alimentata dintr-un UPS pe baterie. Daca sistemul audio foloseste o sursa in comutatie (asa cum face PC-ul) nu ar trebui sa fie asa grav, dar totusi ma indoiesc ca sistemul ala care distorsiona folosea sursa lineara si totusi suna ca dracu...

Ar mai fi o chestie, acum mai multi ani eu am tinut pentru un timp amplificatorul NAD C320 BEE pe UPS-ul Mustek pe care-l am si acum si am avut surpriza ca de la un volum mediu sa inceapa sa tipe de overload, desi amplificatorul era rece deci sigur nu tragea prea mult, iar calculatorul era in idle deci iar consum mic. Inca cred ca pur si simplu detecta aiurea incarcarea din cauza sursei din amplificator, naiba stie. In orice caz, UPS-urile astea chioare de PC nu se simt deloc bine cand alimenteaza altceva in afara surselor in comutatie, nu stiu daca vrei sa afli cat costa un UPS pure sine wave care suporta fara greata orice tip de dispozitiv electric (cat timp ii ajunge puterea, evident).

Deci pentru sistemul audio ia un prelungitor cu protectie, eventual. Desi nu cred ca are nevoie, pana si banalele sisteme audio PC par sa fie mult mai rezistente la variatii de tensiune decat calculatorul sau nu mai zic de router, care la mine se bloca aproape invariabil cand clipea lumina in casa - am schimbat 3 modele si 2 branduri si cel mai bun se bloca doar in jumatate din cazurile de lumina palpaita. :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,278
nu stiu daca vrei sa afli cat costa un UPS pure sine wave care suporta fara greata orice tip de dispozitiv electric (cat timp ii ajunge puterea, evident).

Păi cred că de astea se îngrozea trikki la început, când zicea că s-a lăsat de APC. SmartUPS-urile sunt Pure Sine, cu sinus pe 6 sau 8 biți (în funcție de model) și ieșire sincronizată în fază cu intrarea - o bucată bună din PCB e doar pentru chestiile astea.
 

trikki

Membru Senior
Joined
Mar 1, 2005
Messages
109
Cosmin, mersi de explicatie. Acum am inteles. Ma mai gandesc un pic, insa in cazul meu nu cred ca se justifica cheltuiala de care ar fi nevoie in cazul unui SmartUPS.
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Any hints ref un prelungitor cu protectie, ceva cat de cat serios? Mi-am dat seama ca actualul a devenit neincapator (4 prize doar) asa ca vreau sa iau ceva cu 6 sau ideal 8 prize si cu o protectie decenta la fluctuatiile de tensiune, cat se poate. Din cate vad pe la noi, oferta este destul de subtire, gen Belkin, APC sau o ciudatenie de la Bachmann. Any recommendations? Personal cred ca as merge pe Bachmann sau APC daca as fi sigur ca pretul dublu este justificat de o protectie mai buna, nu imi place mirosul de ars. :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,334
Nu da banii pe prostii.

Dacă vrei protecție la fluctuațiile de tensiune, ia-ți un power line conditioner (redresor) care aduce o plajă largă de tensiuni livrate de Enel (de exemplu 140-360V) într-o plajă mai îngustă cerută de consumator (de exemplu 200-240V). Pentru o protecție mai bună, ia un UPS line interactive, care are și redresor, și back-up pe baterie.

Singurul lucru de care protejează prelungitoarele alea sunt vârfurile de tensiune parazită, de ordinul sutelor+ de volți, și fac chestia asta prin punerea în paralel cu consumatorii a unui beculeț cu descărcare în neon care să preia șocul respectiv. Ete mare sfârâială, poți face asta cu orice prelungitor la care conectezi un bec d-ăsta, dacă asta îți dă iluzia unei protecții.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,999
APCul ăla îl am și eu, dar poți mări numărul de prize folosind prelungitoare normale băgate în actualul tău prelungitor cu protecție :biggrin:

Referitor la "home-use", am impresia că doar firmele mari cu chestii super importante trebuie protejate cum trebuie? În momentul în care ai echipamente electronice în valoare de mii de euro, mi se pare ușor greșit să iei un UPS "dumb" sau să limitezi bugetul, până la urmă. Evident, depinde de buget, nu zic nu, dar mă duce cu gândul la oameni care investesc mii de EUR în hardware și piratează jocuri/software :smile:

Enelul este o javră care ar trebui luată de hingheri, îi doare fix în pix de consumatori și nu dau o ceapă degerată că îți pocnesc smart TVul sau echipamentul audio, deși ar trebui să-i poți da în judecată pentru pierderi cauzate de rețeaua lor.

Eu tot amân cumpărarea unui UPS pur și simplu pentru că aici nu este nevoie, nu mi-a picat curentul niciodată în trei ani, fluctuații din părți. Cel mai probabil o să iau unul totuși când o să achiziționez/construiesc NAS-ul, dar doar pentru redundanță (shit happens).
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Comandat asa ceva. Tinand cont ca are 3 prize, rezolva si problema prizelor prea putine.
Am notat sa nu alimentez boxele si DAC-ul din el, astea vor merge direct la priza prin vechiul prelungitor "cu protectie". :goofy:
Multumesc de sugestii.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
ACME curat ce-ai luat. Costa de doua ori cat un prelungitor mai bun, sa speram, ca stabilizeaza de doua ori mai bine decat prelungitorul :goofy:

PS: De ce l-ai luat de unde era cel mai scump? :biggrin:
 

dreamer

Little Devil
Joined
Mar 22, 2004
Messages
1,860
Fiindca peste tot prin celelalte parti aveau doar varianta mai veche, cu 2 prize. Si l-am luat pe-asta fiindca APC-ul nu are stechere normale, l-as fi luat pe-ala.
 
Joined
Feb 8, 2014
Messages
89
"Problem Gogule!".
Cu putin timp in urma am achizitionat un UPS de la APC, ca doara APC este "mama si tatal UPS-urilor" si Smart este cu sinus real, bla bla bla.
Modelul asta:
http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=sua1000i
Acum cateva zile, exact cand era frigul naibii pe-afara, s-a oprit curentul. Si asta pentru cca 12 ore in 2 zile. Drept urmare am vrut sa pun centrala termica pe UPS. De vrut am vrut eu, insa ea n-a vrut sa plece. Cum dadea sa plece, cum intra in starea de avarie. Gazul era pornit si venea pe conducta! Si am scos alti consumatori de pe UPS, nu era decat centrala.
Ce sa fie, ce sa fie?
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,334
Pe UPS nu poți pune orice fel de consumator doar fiindcă are ștecher pentru priză.
 
Top Bottom