UPS?

Neo

The Good Doctor
Well helloez.

A venit vremea. Becurile pâlpâie în casă, vine iarna și citez "mai bagă și omul un reșou în priză" am încheiat citatul de la Enel și pur și simplu nu vreau să risc.

Configurație:
- Intel Xeon 3440 @3.6GHz@1.24V
- DFI LanParty DK P55 T3eH9
- 4x2GB RAM
- 5 HDDuri
- una bucată LG DVD-RW
- 9800GTX+, o să urmeze un ceva pe Fermi
- Asus Xonar DX
- Antec Signature 650W
- Microlab Solo 6
- periferice: 3D Connexion SpaceNavigator; Wacom Bamboo One; XBoX 360 USB controller, Microsoft Natural Keyboard 4000, Logitech G9.
- Philips 220E1SB.

Da, trebuie să le țină pe toate și trebuie să țină măcar 4-5 ani, deci terbuie să aibă și ceva rezervă de putere (deși singurul upgrade la sursă ar fi la Signature 850W).

M-am gândit la ăsta. Dar la prețul care îl are, nu are LAN ports.

Sugestii? Alternative? Chiar nu vreau să mă zgârcesc, ceea ce are de protejat nu e chiar ieftin și nu am timp de umblat prin garanții cu ele că i-a venit unui idiot din bloc să bage cablul de net în priză :D

Mulțumesc anticipat.
 
La APC-uri de obicei poţi să cumperi un modul pentru protecţia LAN. Iar rezerva de putere pentru UPS-ul pe care l-ai ales e 100% din consum.
 
Nu exista UPS la care sa tine 4-5 ani bateria, poate d-alea care nu cupleaza bateria nici cand e nevoie. :) In afara de baterie care va trebui s-o schimbi periodic (1-2-3 ani, depinde de multi factori) in rest nu prea are ce sa se strice la un UPS de calitate, APC recomand si eu, cel mai scump pe care ti-l (si) permiti, as zice macar de 800VA.
 
You asking or telling? :D

Cosmin_C - am un APC de 7 ani, 800VA, dar este la ai mei, ține cam tot ce poate ține pe-acolo :)
Miahi - nu înțeleg, cum naiba rezerva de putere la ăla e 100% din consum? Eu mă uit la sursă, nu la consumul sistemului per-se, pentru că dacă fac upgrade la placa video de exemplu, e posibil să mai sară respectivul consum în sus. Poate nu spre maximum sursei, dar oricum...


Era o chestie cu Line Interactive/Non Line Interactive, dar nu reușesc să găsesc thread-ul :D
 
Configurație:
...
Asta e informatie utila sau doar ca sa te lauzi ? :))

Ia un "prizometru" si vezi cat consuma jucaria, ca nu stie nimeni sa adune Xonar cu "5 HDDuri" si sa iasa un consum in Watts. Estimarea e ca ai sub 350W in full load, dar ti-as rani e-peen ca tot vrei sa iei o sursa de 850W :) Cu ce mai ai pe langa, adica monitor si oracaitoare (Solo 6) poate ajungi la 400 si ceva. Acum urmeaza intrebarea cheie: ce vrei sa faca UPS-ul, sa te fereasca de caderi temporare de tensiune sau sa iti permita o autonomie ca sa termini de vizionat clipul cu pr0n?

Daca vrei doar sa te fereasca de variatii de tensiune orice UPS cu putere de minim 500W face fata. De asemenea face fata si un regulator de tensiune care spre deosebire de UPS nu are costuri de mentenanta pentru ca nu are baterii (APC face asemenea jucarii si sunt ieftine,era cam 40-50 EUR cel de 1100VA). Daca vrei sa te uiti la pr0n pe baterii iti trebuie cel putin dublu, presupunand ca e film si nu pr0n 3D care iti face GPU sa consume (adica sa ai un consum onorabil gen 200-250W, nu full load).

Veste foarte proasta: APC-urile cu care am de-a face nu functioneaza nici macar ca stabilizator de tensiune (ceme Smart, care chiar ar putea sa o faca) daca bateriile sunt moarte (vechi, defecte sau uzate). Bucuria de a cumpara replacements de la APC nu e depasita decat de cea de a-ti da singur cu ciocanul in degete, un set de baterii costa cam cat un UPS (cel putin la alea rackmount e jale). Vestea mai putin proasta e ca se gasesc compatibile ieftine, dar trebuie sa le cauti.

Alt comentariu literar: APC Back UPS bleah, nu are stabilizator de tensiune in el ci doar baterie, cum faci "Bau!" la el cum sare in baterii - concluzia: pica bateriile mai repede. APC Smart - are tot ce ii trebuie.

Si ultimul comentariu despre UPS: atentie la soft. Unii producatori se fac ca au uitat ca au produs UPS-uri si suportul pentru software e sub zero (ex. Mustek), altii fac soft surprinzator de bun (CyberPower, niste chinezi la care te miri ca au si soft), altii fac soft onorabil dar mult sub ce te-ai astepta de la renumele lor (APC: suportul pentru OS-uri si licentierea pentru anumite softuri sunt de-a dreptul aleatoare).

VoltAmper?
Inmultesti cu PFC (Power Factor Correction) si ies wattii pe care ti-i da UPS-ul?

Nu, in nici un caz. In VA ai curentul pe care ti-l da UPS-ul cand e in priza si priza e sub tensiune, e cazul in care doar iti stabilizeaza tensiunea. W iti da pe baterii, cand cartierul (sau blocul) e in bezna si tu te bucuri de binefacerile inventiilor moderne.

Parca lipea automat balbaielile succesive :(
 
Mi se pare informație utilă în sensul că se poate estima un consum prezent + viitor, care poate (sau nu) pune capac sursei. Plus că era posibil să apară un comentariu gen "cât costă UPSul iei alt PC" și nu e cazul. Așadar :D

Mulțam fain de informații, amu am înțeles de ce bâzâia BackUPSul de 800VA mereu la variațiile de curent (pentru că trecea pe baterii). Ce mă interesează este să țin toate bălăriile pe el, cel puțin dpdv al protecției VS variațiilor de tensiune de la enel. Nu mă interesează să îmi țină imprimanta funcțională, dar monitor + sistem sunt esențiale.

Software-ul de la APC mi-a mâncat și mie ficații, exact din pdv exprimat de tine. Era ok, dar nu indica TOT ce ar fi fost frumos să indice. Prizometrul îl iau în w/e amu de la puter și mă lămuresc ce și cât consumă în full load.


Ce mă nelămurește pe mine e altceva. De ce Smarturile nu funcționează ca stabilizator de tensiune dacă bateriile sunt moarte (vechi, defecte sau uzate)? Parcă spuneai că doar Backups-urile au ca metodă de stabilizare săritul pe baterii :what:
 
Deci:
- Back-UPS au doar niste electronica ce se prinde cand e buba cu tensiunea si sare pe baterii.
- Smart-urile au o electronica mai desteapta care face corectii de tensiune (nu la infinit, ci doar de pe la 160 la vreo 280 iti corecteaza la 230, in afara intervalului asta sare si el pe baterii, ca nu e Superman),
Daca bateriile unui Smart sunt vechi si uzate (ex. dupa 2-3 ani) cand pornesti UPS-ul da un bip de eroare ("Replace battery") si nu merge deloc, desi tehnic vorbind ar putea sa mearga doar ca stabilizator de tensiune. Am probat chestia asta cu mai multe modele Smart, pe unul l-am pacalit cuplandu-l la o baterie de masina (in anumite cazuri merge, iese un super UPS :) ).
 
Da, aia cu bateria de mașină o plănuiesc și eu de mult timp, dar din păcate nu am niciun UPS care să ducă dpdv al electronicii mai mult de 280VA. Dacă aș avea unul de 1000-1200VA, n-aș mai sta pe gânduri și direct Bosch Silver 75Ah ar scrie pe mine :) Mă gândeam să-l modez pe ăsta de la pufi de 280, dar nu am nici timp și nici nu se găsesc specs la măruntaie :(

Nu casează nimeni așa ceva? Că baterie nu-mi trebuie :B
 
Vezi ca e mai delicat cu bateria de masina, daca pui UPS-ul in beci (ca mine) mai merge, dar daca il pui in casa nu e bine: bateriile auto sunt pe baza de acid si se degaja vapori in atmosfera. Iar configuratia si tensiunile bateriilor de UPS variaza, de la 1x6V la 4x12V in orice pas intermediar - daca nu nimeresti un UPS care sa mearga cu o singura baterie de 12V ce faci, cumperi 2?
 
Da, nu-i problemă :B

Ideea e că dacă iau baterie de mașină, iau frumușel una pe bază de ioni de Ca++, fără întreținere, care nu degajă niciun vapor în atmosferă. Dacă e nevoie de două, iau două*, măcar știu că trec curentul din tot apartamentul prin UPSul ăla** :B


*Oricum ies mai ieftin decât uber UPSurile din comerț dpdv al duratei de backup pe baterie.
**Evident NU: becuri, frigider, mașină de spălat.
 
Ok, le bump. Ceva sugestii care să se preteze la 2014? Chestiile de dus în spate îmi indică ceva pe la 1500-2000VA (cel de 800 intra în protecție când intra în load sistemul). Mă gândeam la ceva-ceva APC, dar ce-ar fi bun de avut prin specs?

Da, se mai ia curentul și pe-aici :D
 
Și de preferat cu mufă pentru baterii externe, dacă ai nevoie de timp mai mare pe baterii.
 
Readuc si eu in actualitate subiectul. Weekend-ul asta am avut parte de trei intreruperi de curent cam de vreo secunda fiecare si am luat decizia ca nu-mi mai pun baza in reteaua publica de electricitate.

Consumatorii pe care vreau sa-i pun pe UPS:
- Desktop PC care, dupa estimarile mele, nu ar trebui sa treaca de 350 W in full load, unde oricum nu prea ajunge;
- Doua monitoare LED care consuma 30 W fiecare;
- Cable modem + router TP WR1042ND care le-am estimat eu ca nu ar trebui sa consume mai mult de 50 W impreuna (din pacate in manualul router-ului nu scrie puterea consumata)
- Un minisistem audio pe dosul caruia scrie 48 W
- Un LED TV al carui manual spune ca are consum de 45 W
Astea adunate dau un pic peste 550 W, deci m-am gandit ca un UPS de 600 W ar trebui sa fie suficient.

Pe shopmania am gasit urmatoarele candidate (la APC m-am uitat, dar m-am lasat repede cand am vazut preturile):
1. Mustek Powermust 1060
2. Serioux ProtectIT 1200S

Bugetul la care ma gandeam ar fi pana in 400 RON.

Pareri? Alte recomandari?

Mersi anticipat.
 
Back
Top