Upgrade sistem, iulie-august 2016

Acum mi-a picat o idee de sus si mi-a invinetit degetele de la picioare :biggrin:

Daca desfiintez NAS-ul fizic si bag discurile in desktop cu un FreeNAS virtualizat scap de o carcasa mare si reduc si consumul de electricitate, ca discurile pot sta oprite cand nu e nevoie de ele si masina virtuala o pot porni sau opri dupa nevoi. In cazul asta ce ar fi necesar?
- 32 GB de RAM ECC, ca sunt cam multe oua in acelasi cos. Conform forumului FreeNAS mi-ar trebui vreo 16 GB doar pentru asta, dar cred ca ma descurc si cu 8 GB. Oricum cu 2x16 GB am rezerva de sloturi sa mai pun la nevoie.
- procesor quad-core sau peste. Recomandarea lui miahi cu E3 1230V5 pare varianta optima
- placa de baza care sa suporte chestiile de mai sus. Supermicro nu prea se gaseste la magazinele normale din Romania, iar distribuitorii nu au liste de preturi si stocuri.
- controller separat pentru discurile de NAS, ca oricum in desktop mai am 3 discuri SATA (2xSSD, 1 x SSHD) si cu cele 5 din NAS nu prea o sa mearga bine pe nici un controller SATA integrat consumer

Ca OS, Win 10 + Hyper-V pentru masinile virtuale.

Suna ca si cum ar avea sanse reale sau am intins plapuma prea tare?
 
Nu mai știu pe unde am citit că pentru VT-d + Hyper-V ai nevoie de Windows Server, ar trebui verificat asta - din păcate nu găsesc documentație legată de asta (pare puțină și pentru Win Server).
 
Degeaba ai hardware bun dacă SO sparge semințe. Windows 10, chiar dacă are Pro în coadă, este jenant și nu cred că poate duce chestiile descrise de tine într-un mod rezonabil. Gândește-te numai cum își dă restart automat pentru updates, o să ai uptime la NAS <24h :smile:

Bine, probabil poți automatiza multe chestii, dar cum faci NAS-ul virtual să se închidă înainte să-și dea restart tolomacul? Poți dezactiva updates la Win10, dar apoi nu ai acces la ultimele updates de securitate.

Lasă NASul așa cum este imho și nu pune toate ouăle în același coș că nu cred că îți consumă așa mult curent încât să se simtă.
 
Nu stiu cum e la altii, dar la mine intotdeauna face restart cand ii dau voie. Din acest punct de vedere nu imi fac griji. De asemenea nu stiu ce e jenant la partea de virtualizare in Win 10, ca nu e nimic specific, iar Hyper-V e folosit de ani de zile de milioane de oameni, inclusiv serverele mele de productie din Azure ruleaza peste Hyper V.

LE. Nu am nevoie sa fac shutdown la NAS automatizat, ca in ultima vreme il pornesc atunci cand am nevoie si il opresc manual cand nu mai am. Aseara cand am vorbit cu frate-meu de ideea asta ma intreba de ce nu mut discurile in desktop si sa le fac share de Windows: pentru ca sunt deja ZFS si am un pic mai multa incredere decat in NTFS, apoi pentru ca virusi (din NAS le vad read-only de obicei) si nu in ultimul rand pentru ca nu am chef sa golesc >10 TB si sa ii scriu la loc.
 
Păi și toate motivele alea sunt motive în a nu depinde de Windows 10 să-ți ducă virtualizare pentru toate datele tale. Eu m-am fript cu un 8 care pur și simplu a crăpat, iar la Windows 10 nu puțini au fost cei cărora nu le-a mai bootat după un update. Acum, dacă ai doar pr0n pe NAS e ok, dacă ai chestii care sunt utile și la care vrei acces sigur... :smile:

Nu m-am referit că-i jenant pentru virtualizare, ci că-i jenant în general (la fel ca orice Windows, de altfel), crapă chestii, vrea restart din orice (instalat update de 10kB? Restart pls), plus lista de nemulțumiri de vreo 2km cu cap de listă phoning home and telling people you watch pr0n :biggrin:
 
Neo ai trecut pe Linux inteleg? Sau ai ramas pe XP? :biggrin:

Pentru mine XP si Win 7 n-au fost jenante deloc, ba din contra as zice ca au fost extrem de reusite. Si utilizez Windows de pe vremea 3.1.
Si sa bat in lemn vad ca ma inteleg foarte bine si cu Win 10 asta.
 
7 a fost ok, văd că va place sdr stockholm cu 10 :smile:

Nu mai folosesc windows pentru chestii serioase gen banking sau email securizat, ci OS X.
 
Last edited by a moderator:
Treaba cu sistemele de operare pentru mine e simpla: jobul meu depinde de deciziile pe care le iau, daca iau decizii proaste zbor. La ultimele proiecte am ales intre Windows si Linux sa folosesc Windows, desi Linux era un pic mai ieftin (nesemnificativa diferenta). Asta pentru ca le consider comparabile in linii mari ca stabilitate, dar Windows imi e mai usor de configurat si suportat (sorry, fragmentarea din Linux e un minus serios), desi am la dispozitie mai multi oameni care stiu Linux decat Windows. Daca pot face asta pentru chestii care potential ma pot costa foarte mult atunci pot sa folosesc Windows si pentru o platforma pe care sa pun o masina virtuala cu un NAS pe care am poze (cu backup in alte 2 exemplare), niste filme facute de mine (fara backup, inca) si in rest chestii a caror pierdere ar fi dezagreabila, dar cam atat (muzica, filme, kituri pe care le pot descarca oricand de la producatori).

Frate-meu zicea sa pun discurile direct vizibile in Windows.Nu mi se pare o idee buna, atunci chiar sunt toate ouale in acelasi cos. Ce incerc sa imi dau seama acum e daca varianta de cos pe care o gandesc e suficient de robusta si izolata (compartimentata) ca sa nu am toate ouale in acelasi cos - cosul va fi partitionat logic in doua, Windows si FreeBSD. Cum nu e genul de concluzie de tras de azi pe maine, o mai analizez un pic si poate fac chiar si un test: pot oricand sa pun discurile in desktop cu FreeNAS in VM, sa testez, apoi sa le pun inapoi in masina lor fizica. Imi trebuie doar suficiente porturi SATA (nu am acum) si preferabil o configuratie suficient de robusta sa tina toata treaba: am suficient RAM pentru test, procesorul ar tine si el, cu un controller SAS as putea face o proba. Asa ca pe moment pun pe wishlist controllerul SAS (nu are frate-meu nici un LSI de imprumut pentru un weekend, are doar Dell PERC si alea nu sunt ok) si cand fac rost de el vad cum merge.
 
  • Like
Reactions: Neo
Perfect de acord cu tine, eu am ales să nu folosesc Windows pentru chestii care sunt cu adevărat importante. OS X este incredibil de ușor de închis cu chestii default din el și 1 aplicație și sunt sigur că orice sună în afară este închis și/sau sunt întrebat dacă vreau să-i dau voie. De asemenea, laptopul este de la finele lui 2013, dar are ultimul OS X instalat, toate variantele au fost instalate via upgrade butan și nu s-a stricat nimic după 4 upgrades de genul. Windows are nevoie de fiecare dată să fie instalat "pe curat" și de fiecare dată când faci upgrade dai cu zarul. Păstrez Windows pentru gaming și 3D stuffs pentru că 3DSMax în mașină virtuală pe MBP este un mod sigur de a buși lappie și abia a ieșit din garanție.

Windows 8 pur și simplu nu mi-a plăcut, iar telemetria care a fost băgată cu forța în Windows 10 m-a îndepărtat de Microsoft. Mi se par o companie fără o direcție precisă, care încearcă să adopte modele de la alții pentru a supraviețui - iar lumea înghite orice pentru că nu au alternative. Iar după ultima bălărie Apple MacBook Pro emoji bar, nici în grădina lor nu prea mai este atractiv să iei o cafea.

Nu aș folosi Linux pentru nimic momentan fix din motivul expus de tine. Am pornit de curând o mașină virtuală cu Mint mai vechiuț, mă așteptam să-și ia updates, se pare că versiunea respectivă nu mai este suportată, toplel. Plus chestii care pur și simplu nu mai funcționează după o vreme, gen wifi, din motive total voodoo.

De asemenea, sunt convins că soluțiile enterprise de la Microsoft sunt încă non-oribile, deși îmi aduc aminte că am citit despre telemetria care încă funcționează în Windows 10 Enterprise, chiar dacă îi dai off :smile:
The reason I post this is that the only way to turn Telemetry data full off is to use Local or Group Policy (and an Enterprise SKU, to be fair), as documented by Microsoft publicly. You cannot disable telemetry using the UI in Windows

Deci este în UI, dar nu este. Trebuie să sapi și să șurubărești sub capotă.



Mă rog, fiecare cu gusturile lui și cu soluțiile care funcționează.
 
Neo nu știu ce experiențe horror ai avut tu cu Windows de-ai ajuns la instalări pe curat de atât de multe ori. Io pe desktop am în continuare Win10 instalat ca free upgrade peste Win7, care a fost instalat acum câțiva ani când am luat SSD-ul, și singura durere pe care am avut-o a fost cu nVidia care și-a corupt profilul la unul din update-uri și a trebuit să dau manual update și să bifez căsuța „clean install” la următorul update ca să nu mai crape World of Tanks. Mă rog. To each his own.

Cât timp Windows este containerul și NAS-ul este găzduit ca VM, ai de fapt un coș în altul. O separare completă ar fi să pui ESXi pe bare metal și să ții Windows și NAS ca două mașini virtuale.
 
Nu prea am idee cat de bine ar merge un joc sub Windows virtualizat. Performanta procesorului e in general foarte buna (95% fata de bare metal), dar la GPU si in special sub DirectX 9 sau 10 (ineficiente in anumite chestii) s-ar putea sa se duca naibii. Jocul meu preferat inca e X3 Albion Prelude care in anumite cazuri merge la limita chiar si acum, daca devine nejucabil atunci raman cu Windows ca gazda.
 
Back
Top