Upgrade for je

(accent neozeelandez) Deck contest? 12 faze, 50A, 2V (azot lichid), 1 kW? Sau reteaua Realtek de 2.5 Gbps e un must have?

Parca nu cauta asa ceva si cred ca nu are un reactor nuclear in camara ca sa alimenteze asa ceva. Vorbim de un procesor de 95W, fara overclocking, nu?
 
Fred can piss off :smile:
giphy.gif
 
(accent neozeelandez) Deck contest? 12 faze, 50A, 2V (azot lichid), 1 kW? Sau reteaua Realtek de 2.5 Gbps e un must have?

Parca nu cauta asa ceva si cred ca nu are un reactor nuclear in camara ca sa alimenteze asa ceva. Vorbim de un procesor de 95W, fara overclocking, nu?
:facepalm:

Este vorba de calitatea plăcii de bază. Procesoarele crapă foarte greu, dar o placă de bază făcută cu simț de răspundere, care să țină ani de zile bine? Mai rar.

Nu este vorba de ce poate sub azot, ci default, unde ar trebui să meargă cu VRMurile de la CPU răcite pasiv. Ceea ce nu prea poate nicio altă placă de pe piață.
 
A lua o placa de baza cu o tona de chestii inutile in ideea ca e mai buna - cum ar fi acel VRM cu 100-200 de piese in loc de 20 - e ca si cum ai lua o masina noua plina de tehnologie si dotari de sus pana jos in ideea ca va tine mai mult decat una simpla. Ghici ce, nu va tine. In astia ~20 de ani de RMA iti pot spune sigur ca placile de baza scumpe si complexe se strica cel putin la fel de mult ca cele simple, ba chiar au fost multe modele cu o rata RMA rusinoasa pentru producatorul respectiv.

Eu as merge pe o placa midrange, 100-150 euro pret de lista. Piesele sunt aceleasi ca pe placile alea scumpe - condensatori, tranzistori, etc - dar sunt mai putine, desi sanse mai mici sa se strice. Cine viseaza ca pe placa aia de 300+ euro sunt alte piese, mai bune cumva, poate sa viseze frumos cat vrea el...

P.S. In service la mine, unde sistemele sunt pornite de 20-30 de ori pe zi cu diverse componente venite la garantie, unele arse sau in scurt - memorii, placi video, HDD-uri, etc - cel mai bine au tinut placile midrange. Cea mai reliable placa ramane in continuare un Gigabyte GA-H87-HD3, care am luat-o cand a aparut (deci gen4 Haswell, vara 2013) si care inca merge perfect, desi a fost pornita pana acum de mii si mii de ori cu tot felul de mizerii montate pe ea. La coltul opus, am o placa Socket 2011, prima a crapat dupa 2 ani si am schimbat-o la garantie, a doua trag din greu de ea in zilele noastre, peste jumatate din USB-uri sunt moarte - BSOD instant cand bagi ceva in ele - un slot PCI-E provoaca random restart daca pun placa video in el iar 2 sau 3 sloturi de memorie nu mai merg de ani de zile.
 
Bai Noctua e Noctua. Pe 23 au trimis kit-ul ala pentru AM4 si ieri m-a sunat Fan-ul sa mi-l dea. Jos palaria.

In rest am sa fac si eu ca baietii. Astept sezonul toamna-iarna pentru upgrade. Am vazut oameni fericiti cu B450 dar si destule probleme. In plus se pare ca si BIOS-ul e cam mic pentru noile procesoare. MSI vad ca scot o serie noua de placi cu BIOS-ul mai mare si compatibilitate din start cu noul Ryzen asa ca banuiesc ca o sa procedeze la fel si ceilalti producatori.

In esenta o sa fie un 3600 cu un MB decent care-l suporta din start si niste RAM 3200.
 
Asta vroiam sa zic si eu dar am uitat, chipsetul B450 este ok DAR asteapta placile noi cu el. Mai multi producatori - in frunte cu MSI - au spus ca nu recomanda ZEN 2 pe vechile placi, chiar daca sunt complatibile. Intersant e ca Asus a spus clar si tare ca placile lor vechi nu vor avea probleme, nu stiu daca se laudau aiurea sau chiar le-au facut din start mai future proof. In orice caz, clar astept noile placi, mai ales ca eu raman fidel Gigabyte la placi de baza - i-am tradat la placi video pentru ca au dat-o in bara cu ultima generatie (coolerele sunt setate deampulea) asa ca am luat MSI Gaming-X chiar daca a fost mai scumpa.
 
Mie mi-ar plăcea mai mult Gigabyte dacă softul pentru plăcile lor ar fi scris de altceva decât lowest grade chinese. În ultimii 15 ani am avut numai Gigabyte mid to high level, și în 99% din cazuri softul se instalează, se folosește 5 minute și se dezinstalează. Pe placa pe care o aveam pe i5 750 (un UD3) creștea cu 500% latența DPC când pornea softul cu care setai curba de ventilator vs temperatură; la aia pe care o aveam pe xeon (tot un UD3) softul de update bios a mers întotdeauna dubios (dacă îi ziceam să facă auto update îmi dădea versiuni de BIOS care nu apăreau pe site în lista oficială, mi-a fost frică să încerc ce face :biggrin:). La asta de acum (Aorus Gaming 7) am încercat să folosesc softul de RGB dar se resetau ciudat luminile la fiecare boot, de fiecare dată când pornesc aplicația unificată de launch pentru celelalte îmi zice că are un update pentru o aplicație dar n-am reușit ever să găsesc cum se face update-ul, și nu am înțeles la ce e bună opțiunea de salvat setările de BIOS dacă la fiecare update de BIOS toate se șterg și trebuie de fapt să le scriu pe hârtie și să le aplic după fiecare update (și-s o groază, curbe pe fiecare ventilator, setări magice de overclocking + undervolting, setări de SATA etc). La început avea o opțiune de salvat setările pe un stick usb, dar la unul din update-uri a dispărut.
 
Toata treaba cu placile noi cu B450 e ca vor putea suporta PCIe 4 pentru cele 20 de PICe lanes din procesor; nu are nici o legatura cu chipsetul, ca nu de acolo vine capabilitatea, ci deoar sunt redesenate ca sa tina traseele in limitele cerute pentru o buna functionare la ver 4. In afara de asta unii producatori o sa puna chipuri de capacitate dubla pentru firmware (BIOS) ca sa poate pune in ele toata lista de procesoare compatibile cu socketul respectiv, dar pentru cine nu e interesat de vechile Bulldozer pe AM4 nu are nici un efect.
 
Huh, se pare ca latentele mici conteaza din nou la memorii, cel putin la AMD. Cand s-a intamplat ultima oara asta, pe la DDR2 ? Nici nu mai stiu...

Ah si Infinity Fabric OC rulz.

 
Aş zice că pe vremea BH5 a fost ultima dată când au contat latenţele. Asta referitor la ce zici, la Linus nu mă uit. :tongue:
 
  • Like
Reactions: Neo
De ce, te enerveaza vocea lui? Si pe mine. :biggrin: Dar testul in sine nu a fost facut de el, ci de un tip din echipa lui care chiar mai si munceste p-acolo...
 
Preconcepţii, probabil. :smile: În trecut am văzut pe toată lumea postând şi scriind de Linus, am băgat un ochi, nu m-a încântat, la revedere. :smile:
Plus că dacă e vorba de numele Linus, mă gândesc la un cu totul alt Linus.
 
Sfatul 3 pe la minutul 8: nu te stresa cu memoriile. Daca nu faci overclocking sau daca folosesti memorii de capacitate mai mare, oricum nu prea ai la ce sa te stresezi.
 
Aş zice că pe vremea BH5 a fost ultima dată când au contat latenţele. Asta referitor la ce zici, la Linus nu mă uit. :tongue:
Latențele au contat mai mereu, dar au fost "luate" de frecvență de pe la DDR2 încoace, deși și la DDR2 anumite chipuri beneficiau de latențe strânse. Am testat comparativ de mi-au ieșit ochii la un moment dat, cert este că de pe la DDR-1333 deja nu prea mai contau latențele așa mult.

"Contat" însă niciodată pentru everyday computing. Câteva FPS acolo, poate. La randări mereu a contat fiecare optimizare pentru că un avantaj minor se traduce în avantaj major când randarea ia o săptămână, de exemplu, chiar și un 3% este important. Cam așa și acum.
 
Vezi de pe la minutul 6.10 diferente in jocuri, doar de la timing-urile memoriilor. Eu nu am vazut niciodata diferente asa mari in jocuri doar de la timing-urile memoriilor. Am vazut ceva asemanator la Intel pe la generatia 6, dar acolo cresterea era datorata frecventei memoriilor si oricum nu era asa mare. M-a surprins totusi diferenta aproape zero la video encoding, la Intel sunt diferente mai mari, dar de la frecvente. Oricum una peste asta, un test util, care o sa ma ajute sa aleg bine in toamna. :biggrin:
 
"2 to 8%" [...] "can dramatically improve your gaming experience". Din cate stiu, la 15-20 FPS atunci nici macar 50% in plus nu e prea jucabil, intre 30 si 60 un 8% e neglijabil, peste 60 e total irelevant pentru mine. Daca diferenta de pret e de 2-3 euro nu zic nu, dar mai departe nu ma bag.
 
Mie variația 99% și 95% min percentile mi se pare mult mai importantă decât average, că average poate să fie sus, dar dacă se sacadează groaznic la diverse secvențe nu te ajută. Iar acolo diferența e până la 30fps doar din timings în unele cazuri, ceea ce aș zice că e vizibil.
 
Back
Top