• Marți, 28 ianuarie, forumul va fi transferat pe un server nou cu începere la ora 10:00. Forumul va fi închis pe serverul vechi și va fi reactivat pe serverul nou după finalizarea transferului. Propagarea prin internet a schimbării adresei IP s-ar putea să dureze între 20 de minute și câteva ore, în funcție de serviciul DNS folosit de vizitatori.

Upgrade for je

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Preambul.
Saptamina trecuta a fost ziua lui nepotu-meu si impreuna cu cumnata-meu i-am incropit un upgrade. De la un E6300 pe 775 cu 4 GB RAM a trecut la un 1600X cu 8GB plus un M.2 (SATA) de 256GB. Placa video a ramas "vechea" mea GTX760.
In WoT a sarit de la setarile low la maximum cu 75 FPS-uri si Ultra cu 45 FPS-uri. In War Thunder a trecut pe setarile Movie si avea 60 FPS-uri.
Nu mai zic cum se misca calculatorul cu SSD-ul. Pustiul (si noi chiar) a ramas mega-incintat. :smile:
Dar cu ocazia asta mi s-a activat si vechiul meu pitic cu upgrade-ul pentru mine asa ca sa trec la obiect.

In primul rind Sandy tinut la 4.5GHz si impreunat un 1060 inca isi face treaba pentru alea doua jocuri pe care le mai deschid ca in rest la browsing&stuff e overkill. Dar implineste noua anisori acusi si mai iau cite un BSOD ocazional si aleator deci practic upgrade-ul e in zona de moft.

In fine, m-am gindit la un 3600 cu o placa de baza B450 si 16 GB RAM. Plus un NVMe de 512GB. La RAM am oaresce dubii ca din cite am citit Ryzen chiar presteaza mai bine cu frecvente mari la RAM asa ca nu stiu ce sa aleg ca sa fie un compromis rezonabil intre performanta/pret.
Nu ma intereseaza OC sau nu's ce performanta nemaivazuta in benchmark-uri, doar sa se miste bine si in liniste inca fo' 9 ani (cu placa video schimbata cind e cazul ofcorz).

Cooler il am p'ala cistigat acu' 2 ani pe guru3d iar vineri m-am milogit la Noctua sa-mi dea moka un kit AM4 si se pare ca am reusit. :biggrin:
Greetings from Noctua,

Thanks for sending over the requested data.

The parts will go out either today or tomorrow then.


Astea fiind zise intrebarile ar fi:
Pentru un upgrade care sa tina cit Sandy-ul actual
- ce RAM?
- la MB e fo' chestie misto la X470/570 fata de B450?
- la CPU 6+6 e de ajuns sau sa sar la 8+8?

Nu e nicio graba cu achizitionarea, doar tatonez terenul si incerc s-o obisnuiesc cu ideea si pe nevasta-mea. :rotf:

Multam'.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
M-am tot uitat și eu (mai mult la 3900 - dacă e bal, să fie), dar cred că la toamnă apuc, să văd ce rămâne după vacanță și multe alte cheltuieli.

Din câte am văzut la astea de la lansare mai sunt mici bug-uri and stuff, așa că e bine să mai apară niște versiuni de BIOS să vedem cum merge la sfârșit...
 

icsfails

Membru
Sugar daddy
Joined
Nov 22, 2012
Location
TM
In toamna apare si 3950x :biggrin:

Eu am luat un 3600x deocamdata, pare sa mearga ok, dar nu are nici o saptamana

2019-07-15_13h13_47.png
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
As avea f'un motiv sa aleg X570 in loc de B450 daca n-am nspe chestii care halesc PCI-e pe piine? Mai ales cind ASUS a dat drumul la PCI-e 4.0 pe B450/X470? :what:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
In afara de restul argumentelor teoretice, daca vrei sa te tina cativa ani - nu zic 9, macar 4-5 - nu are ce cauta in sistem o placa de baza cu ventilator de o unghie pe chipset. Parerea mea.

O sa trec si eu la AMD pe la finele anului, pentru mine B450 arata perfect. Iar la procesor 6+6=12=love. La memorii nu stiu sigur, 16 gb acum cu posibilitate de 32 pe viitor, poate... stiu insa frecventa, 3600 mhz.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Daca vă uitați în sus, o sa ne vedeți pe mine și pe Marius cum zburăm in cerc... :biggrin:
Aș lua X570 doar pentru cum este construită sursa aia de alimentare la procesor, sincer. VRMurile alea merg pasiv la frecvențe stock și trebuie să dai cu azot în procesor ca să le încingi.

Plus PCIe 4.0 etc.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
M-am cam dumirit si cu memoriile. Ramine cam ca pe vremea mea, importanta spre zero pentru omul normal. :biggrin:
Am citit doua teste, pe TPU si pe lab501 al nostru. In gaming nu se intimpla nimic tragic daca ai memorii normale.
Par egzample Metro Exodus in fullHD.

metro-exodus-1920-1080.pngm3-2.jpg

Bun asa, am mai eliminat o necunoscuta.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Ia vezi si un test cu Witcher 3 in zona Novigrad, sau un alt joc care chiar foloseste procesorul si/sau memoriile - nu am gasit cu Ryzen 3xxx dar pe vechea generatie Ryzen, dar si pe Intel, viteza memoriei conta binisor la FPS-ul minim. Fallout 4 de asemenea stiu ca iubea memoriile rapide, dar am impresia ca la un moment dat au scos un patch care a rezolvat problema.
In plus, poate mai vrei sa faci si altceva pe PC. Sau poate nu. :smile: Eu filmele facute de mine ne re-encodez H265 in 2 pasi si alte setari de calitate cat mai buna dar la bitrate nu foarte mare, acolo conteaza si viteza memoriei, conteaza efectiv tot ce poti sa-i dai.
Personal nu as face o economie de genul asta pentru un sistem pe care vreau sa-l tin mai multi ani de zile, dar pana la urma e alegerea ta.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Nu te contrazic Cosmine, vroiam sa zic ca dracu' nu e chiar asa de negru cu memoriile pe Ryzen pentru ce folosesc io calculatorul cel putin. :smile:

Ma gindeam la niste memorii PC3200 CL16 initial si cred ca asa o sa ramina.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Pai 3200 este deja binisor. Adica nu e 2400 sau 2133. :biggrin:

Upgradezi forjele? :hihi:
Pai pe actualul I5 dureaza ore bune sa re-encodez un film de 30-40 de minute. Nu stiu cate ore, ca estimarea se tot schimba si imi pierd rabdarea, ma duc la celalalt PC din casa. Posibil sa exagerez si eu cu setarile, dar in fine... ah, si inca nu am trecut pe 4k. :goofy:

Chiar ma gandesc serios la mai mult de 6 cores, cum i-am recomandat lui Burebista.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Pai pe actualul I5 dureaza ore bune sa re-encodez...
Era pentru burebista citatul ăla, referitor la titlul pus de el topicului, unde a-nfrățit cei doi rivali tradiționali: F & GB.
Dar, de curiozitate, de ce reencodezi filme?
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Pentru ca ocupa absurd de mult loc degeaba, mirrorless-ul filmeaza la bitrate mare tocmai pentru a-ti da loc pentru editare / re-encodare. Chiar daca am HDD-uri mari, nu-mi place deloc risipa. :smile:

Mai fac asta si cu unele filme/seriale, dar mai rar.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Nu mai filmez decât rar cu telefonul :kul: (4k/60fps), iar H265 văd că-și face treaba al naibii de bine.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Camera mea filmeaza AVC-HD (H264) 1080p la 50 fps insa bitrate-ul este foarte mare. Lucru care imi convine, pentru ca mai pot prelucra dupa aia, daca vreau. In general pastrez si filmul original, insa pentru familie/rude/amici/etc urc in shared cloud o versiune micsorata cam la un sfert din original. Filmele de telefon au in general bitrate mai mic, chiar daca se vad bine nu-i o idee buna sa le re-encodezi sau sa le mai prelucrezi in vreun fel, or sa sufere pierderi de calitate vizibile, probabil.
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Sugar daddy
Joined
Nov 4, 2005
Location
BR
Da, eu am posibilitatea să selectez bitrate-ul, dar îl prefer pe automat, că ies filmările suficient de bine. :smile: Și la dSLR cu Magic Lantern am posibilitatea setării bitrate-ului, dar nu l-am mai folosit de pe vremea când făceam capturi astronomice. :frown:
Mersi de lămuriri.
 

Attachments

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
Astea fiind zise intrebarile ar fi:
Pentru un upgrade care sa tina cit Sandy-ul actual
- ce RAM?
- la MB e fo' chestie misto la X470/570 fata de B450?
- la CPU 6+6 e de ajuns sau sa sar la 8+8?
1. Orice RAM de minim 3000 MHz.
2. Eu am B450 si nu as fi dat nici macar 1 leu in plus pe X470, iar 570 nu as lua nici batut. Singura chestie care ar avea sens ar fi un B550 care sa aibe PCIE4 pentru conexiunea cu procesorul si PCIe 3 pentru restul si racire pasiva; 470 are PCIe 2, 570 are 4, primul e cam lent si al doilea prea fierbinte. 570 are mai multe USB-uri din alea rapide si mai putine USB2, daca ai nevoie de asa ceva poti sa o iei in considerare, altfel nu.
3. Fara video encoding si masini virtuale 6 core e OK pentru zilele noastre, iar cine zice ca stie ce o sa fie peste 5 ani mananca rahat cu polonicul. Daca peste 5 ani ai nevoie de 64 cores atunci nici un 8x nu e suficient si o sa faci upgrade, daca tendinta de incetinire a progresului in procesoare se mentine, e posibil sa fie ok si cu 6x. Eu ma joc pe un dual-core, pana acum o luna ma jucam pe Ryzen 2700 si cand am facut schimbarea (i3 7100) in alea 2 jocuri in care era raportat FPS au crescut cu 1-2%. Nu e un argument anti-Ryzen, e doar un exemplu ca multe cores nu garanteaza performanta mai buna in jocuri.
 
Top Bottom