Pentru mine problema va fi mereu adaptarea rapida de la un model la altul.
Cel putin cand mergeam la birou zi de zi trebuia sa folosesc cel putin doua modele diferite zi de zi, dar care nu erau atat de diferite. Si chiar si asa dura un pic ...
Nu sunt impotriva niciunui model ca principiu, dar odata ce oamenii se obisnuiesc cu ceva trecerea e ciudata. Mai ales cand chestia la care treci este rara si nu o gasesti peste tot.
Tu te referi la două lucruri în același timp:
- adaptarea la o altă "cursă" a tastei;
- adaptarea la un layout diferit.
Precizez că "layout" se referă atât la dispunerea tastelor "hardware" cât și la dispunerea "software", deci când ne referim la layout ne referim atât la QWERTY/COLEMAK/DVORAK/workman/etc, cât și la ANSI/ISO/etc, dar și la horizontal stagger/ortholinear/ortholinear vertically staggered (chestii la care mă voi referi de aici înainte ca HS/O/OVS). Eu mă refer în principal la QWERTY și la cele din urmă.
În timp ce adaptarea la curse diferite ale tastelor este o chestie de preferințe, adaptarea la un layout diferit se face prin exercițiu și prin adoptarea a ceea ce se numește "good typing habits", astfel încât să obții un nivel de memorie musculară decent pentru a putea tasta pe absolut orice tip de layout. Personal am câștigat experiență cu QWERTY dispuse atât ANSI cât și ISO, și HS/O/OVS. Unul din site-urile preferate de mine pentru a învăța good typing habits a fost
Typing Club, care m-a ajutat imens. Am ajuns de la un 60WPM chinuit pe HS la 90-100WPM atât pe HS cât și pe O/OVS cu câteva minute de adaptare între ele.
Evident, depinde cât de mult tastezi și cât de mult vrei să aderi la un set de reguli. Nu este nimic rău în nici una dintre abordări.
Nu nu. Chiar mi se par tastaturile astea ca au ramas in urma. Gen hard diskuri cu platane care se invart. Vreau SSD-urile tastaturilor.
In general input devices mi se par ca au ramas in urma. Adica soarecu inventat de Xerox acum 30 de ani e la fel cu asta care il am acuma, numa ca noh, plus laser si leduri.
PS. N-am soarec cu leduri, doamne feri.
Bine, hai că mușc.
Tastaturile mecanice nu au re-apărut pentru că cineva avea boală pe vecini/colocatarii din casa lor/colegi de serviciu. Au re-apărut pentru că tastaturile la 20$ bucata sunt absolut infecte și se bazează pe volum de trading pentru profituri. Lumea cumpără una apoi o folosește până se duce lubrifiantul de pe stabilizatoare și se adună jeg într-atât de mult încât "nu mai merg tastele", apoi le aruncă la gunoi și mai dau 20$. Evident, este o pasiune de nișă, nu are nimeni
nevoie de tastaturi custom din aluminiu cu greutăți de alamă anodizate la mare artă și la 300-500$ bucata (fără switchuri și fără keycaps
). Dar sunt nice to have. Sunt nice to type on. Fizic, în momentul în care apeși o tastă, impactul asupra degetelor se resimte mai mult sau mai puțin în funcție de "greutatea" arcului folosit. De aceea unele dintre cele mai vândute tastaturi de către PFU au switchuri Topre cu "greutatea" de 45g (aceeași pe care o au de exemplu switchurile Cherry MX Red). Lubrifierea și alte nebunii vin tot în sprijinul ideii de a tasta cât mai lejer și mai comod, deși evident apar și cerințe gen acustica și aspectul estetic al drăciei.
Hard discurile cu platane care se învârt VS SSD ca o comparație între tastaturi mecanice și tastaturi "moderne" de genul celei dorite de tine nu-și are locul. În primul rând tu când tastezi cauți feedback și cauți să nu-ți rănești degetele prin impact. Din nou, te invit să bați darabana în birou pentru 20-30 de minute la rând apoi să faci asta timp de 7 zile pe săptămână și 30 de zile pe lună. Apar dureri nasoale la încheieturile degetelor și o să faci bătături.
Este și motivul pentru care în mașină ai scaune confortabile și nu băncuțe de lemn.
Trecând peste analogiile care țin de confort, ai nevoie de o anumită modalitate de actuare când vine vorba de tastaturi. Tastaturile "pă sticlă" sunt cele de la tablete de exemplu. Poți face touch typing pe o tabletă? Bravo. Este comod și eficient? Nu, oricum ai da-o, un om care folosește o tastatură submediocră va scrie mai rapid și mai corect. Și mai confortabil.
Dacă ție îți plac, ok, felicitări. Dar simt că fie trollezi fie faci parte din elita intelectuală care a decis că butoanele de pe un touchscreen sau capacitive ar fi bune de înlocuit butoanele clasice din mașini. Dacă la o tastatură pentru computer/tabletă sunt de acord că poți face ce borș dorești că nu-s degetele și mâinile mele și-s doctor și-ți dau cu plăcere trimitere să te operezi de sindrom de tunel carpian, abundența de mașini care au aproape totul rutat printr-un touch screen este absolut oribilă - și în același timp unsafe pentru restul participanților la trafic. Faptul că am controalele pentru climatizare îngropate în submeniuri accesibile printr-o interfață touch screen care dă zero feedback și actuează într-un mod ne-reproductibil (în sensul că nu poți dezvolta memorie musculară) este de-a dreptul cretin și sunt convins că nu puține accidente au avut loc deoarece cineva căuta cum să dea căldura mai încet că-i miaună soțul/nevasta de pe locul pasagerului că-i prea cald
Prin urmare, îți recomand să te uiți la tastaturi pe bază de switchuri Topre dacă vrei ceva cu adevărat ok pentru tastat. Dar nu-ți face iluzii că ce cauți tu în titlul threadului este o soluție modernă. Ar fi o soluție imaginată a fi modernă de cineva care nu a tastat mai mult de un e-mail pe zi în viața lui sau răspunde cu "lol" sau "cf" la aproape orice este întrebat - pentru că nu poți fi productiv cu așa ceva oricât ți-ai dori.
Motivele? Le-a listat
miahi mai sus:
- nu ai feedback la apăsare
- apeși pe o suprafață care nu se mișcă, o să te doară degetele
- nu ai feedback la poziționare (chestiile alea de pe F și J)
- nu poți atinge fără să se înregistreze keypress, deci tot timpul trebuie să stai cu degetele sus
Dacă tastezi mai puțin de 20 de minute pe zi e ok.
Tastatul este o activitate care trebuie să fie ergonomică pentru a fi eficientă. Ergonomia nu vine de la o planșă dură pe care să-ți bați degetele, care nu oferă un feedback satisfăcător - serios, am iPhone și astea au cele mai bune motoare de haptic feedback din lume și tot detest să scriu pe ecranul telefonului pentru că acel feedback este submediocru.
Să detaliez puțin de ce acel feedback este submediocru - fiecare tastă are același feedback (brâzzt), indiferent de rând/coloană; când folosesc o tastatură cu taste sculptate (într-un profil gen Cherry sau OEM sau SA, etc), știu pe ce rând sunt cu degetele fără să mă uit la instrumentul de scris. Când scrii pe telefon ochii trebuie să se tot miște între ceea ce scrii și "instrumentul" de scris, adică tastatura on-screen. La o tastatură pentru PC, distanța pe care o freci cu ochii între instrumentul de scris și ecran este și mai mare, ceea ce face scrisul și mai incomod.
În încheiere pot recunoaște că o tastatură din asta de care îți dorești tu este super cool ca aspect, dar este absolut varză la ergonomie și utilizare. Îmi aduc aminte de Leap Motion și cum a adus controale gen Minority Report pe PCuri și Macuri. Îl am și-acum în sertar. De ce? Pentru că te dor mâinile să tot faci chestii relativ rare pe care le poți face cu un flick de mouse (mutat ferestre, resize, etc). Este mișto la proiectare 3D, dar găsesc mai ergonomic să folosesc un 3DConnexion Space Pilot Pro pentru asta. Din nou, ergonomia în interacțiunea cu computerul este să-ți folosești câteva simțuri - atingere, proprioceptive - pentru a interacționa fără a da atenție specială instrumentelor cu care lucrezi și pentru a-ți putea concentra atenția asupra a ceea ce faci de fapt - că scrii un text, că proiectezi 3D, că editezi o fotografie sau un video sau că te joci.
Cum ai plănui să te joci cu o astfel de tastatură, apropos?
Edit: apropos de jocuri, până și Steam Controller care are două touchpads a avut bunul simț să includă butoane clasice ca principal mod de a interacționa cu PCul/consola și jocurile în sine