Switch

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Location
Sibiu
Salutare!

Am aş avea şi eu nevoie de o recomandare pentru achiziţionarea unui switch. Am două abonamente RDS acasă, două calculatoare, şi un switch decedat. În principal, switch-ul va fi pentru net, dar ocazional mai punem şi de-o reţea. Aş avea nevoie de ceva cu minim 5 şi maxim 10 sloturi care să se înţeleagă bine şi cu RDS-ul.
Buget: maxim 150 lei.

Mulţumesc!
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Un switch nu se intelege bine cu RDS-ul ca nu stie cine e ala. Deci, ce vrei, switch sau router?
 

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Location
Sibiu
Switch! Am două abonamente RDS! Doi user-i şi două parole.
Un abonament e al meu (păstrat din vechea chirie), iar celelalt e al proprietarului.
Mulţumesc! :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Daca vei pune ambele cabluri in acelasi switch (fara vlan-uri) vei crea un broadcast storm de toata frumusetea. Apoi sa vezi ce vei pati din partea RDS :smile:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Nu cred că a mai făcut cineva review-uri de switch-uri home, aşa că tot ce pot spune e că Dlink-ul gigabit de 5 porturi merge bine :smile:.

ipman, eu am impresia că foloseşte un singur cablu pentru două conturi de PPPoE. Naiba ştie cum se face provizionarea la RDS.
 

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Location
Sibiu
Daca vei pune ambele cabluri in acelasi switch (fara vlan-uri) vei crea un broadcast storm de toata frumusetea. Apoi sa vezi ce vei pati din partea RDS :smile:
:what:

Nu înţeleg la ce te referi... (noob here!)

Deci, în apartament intră un singur cablu conectat la switch-ul RDS (sau ce-or avea ei) de pe scară. Eu am două calculatoare pe care le vreau conectat la internet în acelaşi timp. Am primit un switch ca donaţie şi am conectat ambele calculatoare la reţea RDS. De pe un calculator mă conectez cu un user, de pe celelalt calculator cu celelalt user. Procedez în felul ăsta de aproape un an. Recent, mi-a murit switch-ul. Adică, dacă ţin amândouă calculatoare în switch se aprind intermitent toate beculeţe de la switch (pentru toate cele 5 sloturi), şi nu mă pot conecta la internet. Dar dacă ţin doar un calculator, merge.

Eu plătesc ambele abonamente la RDS, deci nu văd unde e problema, nu fur nimic de la nimeni. Am întrebat care switch ar merge mai bine pe RDS pentru că am auzit cum că unele routere ar avea probleme cu RDS-ul (like I said, noob here!).

Deci... Idei? :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Daca foloseste un singur cablu de la RDS e posibil sa mearga treaba bine. Din cite stiu RDS foloseste PPPoE si fiecare user se autentifica individual, nu stiu daca valideaza si mac-ul pentru fiecare computer sau au limita de un mac per port.
Dar intreb si eu: de ce gigabit? Ce computer ai si ce transferi de ai asa mare nevoie de gigabit?
Mai bine pui catre internet un switch oarecare, folosesti MTU1500 si legi computerele prin spate in LAN cu gigabit cu jumbo MTU daca intr-adevar transferul e asa de critic.
Ce pot recomanda cu caldura este switch-ul de la Mikrotik: http://routerboard.com/RB250GS

Pai un router nu e switch, sint cam diferite. Daca aveai un switch si inlocuiesti cu un switch, atunci nu vad probleme.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
În condițiile date, poți să-ți iei cam orice switch pentru ca să legi PC-urile și mațul de pe casa scării între ele. PC-urile se autentifică prin PPPoE, fiecare pe cont separat, nu-i nici o problemă. Io am avut o vreme o pocnitoare de switch „ipTIME” din Carrefour, pe al cărui procesor am lipit un radiator de aluminiu înainte să-l bag prima oară în priză :biggrin:

Alternativ, poți să-ți iei un router cu switch încorporat. Routerul va face conectarea la RDS pe unul dintre conturi și va partaja conexiunea astfel stabilită cu toate PC-urile conectate la switch. Cu chestia asta, switch-ul poate fi gigabit între calculatoare, însă traficul spre Internet depinde de capacitatea de procesare a routerului - mai mică decât la un switch chior. Dacă iei un router cât de cât de nume (Linksys, D-Link, Belkin ceva) nu ar trebui să ai surprize.

[edit] La ce-ți trebuie 10 porturi? Cele mai uzuale pentru acasă sunt cu 5 sau 8 porturi; următoarele-s de 16 porturi, unele cu sursă încorporată, carcasă metalică și fixare în rack.
 

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Location
Sibiu
Mulţumesc pentru sugestie. Aş prefera totuşi un switch pentru că mi se pare mai uşor de configurat pentru o "reţea".
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Daca vrei gigabit cu 10 porturi eu zic ca nu te poti incadra in 150ron.
Mikrotik-ul pe care ti l-am recomandat are 5 porturi si costa 200ron, dar deh ... fineturi: vlanuri, etc.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
Hmm ... pai abilitatea de a gasi avantaje depinde de cunostiintele tale despre retele. In principiu, poti sa faci retele separate inside/outside cu MTU diferite, computere diferite eventual ... tine de configuratia si hardware-ul pe care il ai in casa.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Location
offline
Nu cred că a mai făcut cineva review-uri de switch-uri home, aşa că tot ce pot spune e că Dlink-ul gigabit de 5 porturi merge bine :smile:.
Eu am 2 buc Dlink green si unul a murit acum cateva luni, nu se mai aprinde nici un bec la el. Nu a fost supratensiune, a avut doar nazuri. Mai facea figuri de nou cu recunoasterea porturilor, uneori avea nevoie de un reset ca sa se prinda ca a primit un cablu intr-un port. Sincer, pretul a fost bun dar cu rata asta de caderi nu sunt deloc incantat. Mai am prin casa o jumatate de duzina de routere si switches Linksys din modele diverse si nu am avut niciodata probleme cu ele.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Deci, în apartament intră un singur cablu conectat la switch-ul RDS (sau ce-or avea ei) de pe scară. Eu am două calculatoare pe care le vreau conectat la internet în acelaşi timp. Am primit un switch ca donaţie şi am conectat ambele calculatoare la reţea RDS. De pe un calculator mă conectez cu un user, de pe celelalt calculator cu celelalt user.
Dude, WTF?!?! Platesti 2 abonamente in acelasi timp pentru a tine doua calculatoare cuplate la net? Un router ce are?
 

Sergent Rico

Membru
Joined
Nov 19, 2010
Location
Sibiu
:rotf::lol: E doar 120 de lei, deci nu e o avere. În plus nu beau, nu fumez, deci nu e chiar aşa de rău.

Am vrut switch şi 2 abonamente fiindcă ştiam (s-ar putea totuşi să mă însel) că merge mai bine netu aşa decât o linie de net băgată într-un router şi apoi înpărţită la două calculatoare. Plus, aşa a fost să fost să fie. Aveam un abonament, a mai venit încă unul, iar switch-ul a fost bonus. :biggrin: Mâine iau banii, deci o să dau un search pe pisigaraj sau emag (dacă aveţi sugestii nu fiţi timizi) şi o să agăţ ceva de acolo.

L.E. Am găsit aşa ceva pe PC Garage. Pe Emag e cu doi lei mai scump :biggrin: Aveţi ceva păreri referitor la firmă? Eu nu am mai auzit până acum de ei.
 
Last edited:

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Am vrut switch şi 2 abonamente fiindcă ştiam (s-ar putea totuşi să mă însel) că merge mai bine netu aşa decât o linie de net băgată într-un router şi apoi înpărţită la două calculatoare.
Cu un router decent rezolvi elegant problema (ex: Dlink DIR-600/DIR-615).
 

spooky51

Obi-Wan Kenobi's cousin
Joined
Jan 5, 2007
Location
Giurgiu
TRENDnet folosesc eu de vreo 3 sau 4 ani, cineva mi-a spus ca si providerii "de cartier" prefera modelele TRENDnet pentru ca nu se busesc in timp si nici nu o iau razna la fluctuatii de tensiune.
 
Top Bottom