Silencing the horses

Sunt de acord că sună interesant; am ajuns la vârsta la care ţin aceleaşi componente suficient de mult timp încât să nu schimb ceva în kit-ul de Watercooling la fiecare 2-3 luni :)
Dar ce mă interesează cel mai mult e cantitatea de zgomot emisă. Este deasupra unui ventilator silent?
Din ce zice nenea acolo rezultă că ceva în genul ăstuia ar fi mai bun decât unul mai mititel; eventual radiatoarele pot fi "chained" pentru a genera o suprafaţă mai mare? Trebuie o pompă mai puternică în cazul ăsta?
 
Da, radiatoarele se pot lega unele de altele. Dar vei avea şi mai multe îmbinări care se pot desface. Iar o pompă mai mare înseamnă zgomot mai mult de la pompă. Partea bună la watercooling e că poţi scoate radiatorul şi pompa pe balcon :).
 
Nowai, pe balcon am 50+ grade vara şi e soare toată ziua.
lumea vorbeşte de zgomot mai mult, dar cât de mult e un mister. Pe un forum de prin 2005 se vorbea de watercooling ca de Holy Grail, că e mai silenţios, mai performant, mai roz şi mai strălucitor... dar de-atunci...
 
Dude, imho caută în ordine așa:
- heatsinks;
- radiatoare;
- pompe.

Pompa trebuie să fie cât mai silențioasă cu putință, radiatoarele duble musai (pentru 2x120mm), iar heatsinks... deh. Sisteme gata făcute necustomizate nu-s chiar recomandate, erau parcă producători unde indicai clar ce vrei în pachet, dar am lapsusez momentan.

Silențiozitatea sistemului de watercooling = silențiozitatea ventilatoarelor. Normal că-n 2005 era mai silențios decât air cooling, pentru că deja folosea fans de 120mm, pe când majoritatea carcaselor/radiatoarelor foloseau fans de 80-92mm.
 
În 2005 nu prea existau multe coolere de 1 kil prinse cu șuruburi de placa de bază :).

Din păcate nu prea scrie multă lume ce zgomot face o pompă. Una mică scoate 17dB. Una mai mare zice 25dB. Una de 5000 rpm sigur face ca trenu'. Asta seamănă cu asta, adică 30dB.

Mai departe n-am ajuns nici eu, poate că există pompe suficient de mici și silențioase pentru răcire, dar mi s-a părut prea mare bătaia de cap pentru a schimba o soluție mulțumitoare (Mugen 2 + ventilatorul original la 100rpm + două ventilatoare de sistem la 400rpm).
 
Sunt 80% convins că există pompe cu debite excelente și inaudibile. Eu am avut o Hydor L20 amu ceva ani și era extrem de silențioasă. Evident, decuplată de carcasă și prinsă prin niște metode mai neortodoxe :D
 
Reserator-urile sunt pe piață de prin 2004. Din păcate turnul ăla mare e doar o găleată, fără alte trasee/aripioare înăuntru, așa că transferul termic între lichidul de răcire și radiator nu e prea bun, chiar dacă radiatorul e imens. Atât turul cât și returul sunt jos, unde e și pompa, așa că waterflow-ul e scurtcircuitat rapid, iar pentru a folosi toată înălțimea se bazează doar pe convecție. Pompa e silențioasă, dar nu are cine știe ce putere, așa că dacă nu pui turnul la același nivel cu unitatea performanța scade și mai mult. Rezultatele primei variante nu erau foarte interesante, abia putea răci procesoarele vremii (Athlon 64 single core) cu 10 grade sub temperatura unui ventilator stock. Pentru v2 există opțional un ventilator de pus deasupra, probabil nu făcea față la procesoare și plăci grafice ceva mai puternice, dar asta omoară de tot ideea de fanless.
 
OK, mâine vreau să fac comanda.
Aş prefera să fac comanda dintr-un singur loc, TBH, ca să nu mă încurc cu ţâşpe telefoane primite de la tot atâtea firme ("Comanda fermă?", "E OK dacă vine la 3?", "A, ştiţi, doar la 5 ajunge", etc.), aşa că am găsit un site unde (teoretic) s-ar găsi toate: Xilence XPHD.CL B, 3x Scythe Gentle Typhoon 800 RPM şi ca bonus, fiindcă nu se găsesc Tritton AX Pro în România: Sharkoon X-Tatic Digital :D

Aveţi vreme până mâine după-amiază să mă opriţi dacă fac o prostie, mai ales legat de Xilence ăla sunt cam în dubii...
Repet, nu temperatura mă îngrijorează, ci zgomotul, pe care vreau să îl reduc la un minim "minimorum".
Următorul pe listă ar fi un cooler aftermarket pentru GeForce GTX260 (există aşa ceva?), da' mă rog, despre asta în viitor cândva...
Său priti pliz... daţi cu tesla... erm, părerea cât mai e vreme :)
 
Următorul pe listă ar fi un cooler aftermarket pentru GeForce GTX260 (există aşa ceva?), da' mă rog, despre asta în viitor cândva...
Care "versiune" a PCB-ului? Pt. primele două e cam riscant să schimbi răcirea, dar pt. versiunea "el cheapo" poţi pune AC-urile compatibile. Sau un ventilator de 12cm pe radiatoru' stock.
 
Habar n-am acuma, o să verific când instalez ventilatoarele alea. Da' de lista de cumpărături nu zici ni'ca? :)
 
Nu.
Xilence e inutil pt. mine (oricum nu-l "cunosc"), despre ventilatoare nu ştiu, la căşti nu mă bag. Happy? :)
 
@burebista

Cutiuta e eficienta si in conditiile plasarii ei pe birou (deci fara sa fie in o carcasa inchisa unde sunetul sa fie "ascuns") ?

Eu am hardul pe un birou masiv de lemn, peste birou existand o fata de masa relativ fluffy si peste fata de masa 2 mousepaduri fara carpe puse una peste alta. Vibratile nu se mai transmit la birou dar galagia motorasului de la HDD depaseste coolerul de 50mm ce ruleaza cu un Zalman Fanmate 2 si ventilatorul de 80mm de la sursa.

Distanta dintre HDD si urechile mele este de 40-50cm.
 
Numai un SSD nu se aude plasat pe masa, pana si unu d-ala mic de laptop, 5400 rpm, se aude fara probleme de la distanta si in pozitia aia.
 
Mai pe mine nu m-a convins. Mi-a pus fo' 3-4C pe HDD si n-a redus complet zgomotul. Deci nu face minuni, d'asta i-l fac cadou lu' war. :D
 
L-am primit, instalat, testat. Interesant; a scăzut temperatura HDD-ului respectiv cu câteva grade. Diferenţa la zgomot nu există încă fiindcă n-am apucat să schimb ventilatoarele (şi Tricool-urile astea hârâie ca bormaşinile :( )
Azi am cumpărat de la IT Direct 3x Scythe Gentle Typhoon 800 rpm. Şi un MP3 player dacă tot am fost pe-acolo :)
BTW, e cineva care activează pe-aici şi lucrează acolo? Parcă aşa îmi aminteam...
La noapte (sau mâine, dacă am timp) am să instalez taifunurile şi revin cu impresii :)
 
Back
Top