Silencing the horses

De ce nu? Deşi cred că voi prefera să dau două beri şi să las pe unul cu mult mai experimentat ca mine să taie.
 
Moşneag nebun şi maniac ce sunt. Se pare că odată cu înaintarea în vârstă mă pălesc damblalele din ce în ce mai tare.

Singura chestie nesigură care mi-a mai rămas în ultimul setup prezentat aici a fost HDD-ul pus cu burta pe burete în cuşca unităţilor optice, şi bineînţeles că din toată cohorta de pitici mulţumiţi de liniştea pe care le-am oferit-o a trebuit să se ridice unul nemulţumit de temperatura HDD-ului. Ca să-l liniştesc i-am spus că nu mă deranjează 51-52°C pe care le-am văzut până acum (în carcasa veche) şi am să-i fac o demostraţie: am rulat un chkdsk cu toate opţiunile şi la terminare după ce s-a lansat SpeedFan-ul surpriză: 58°C la HDD cu stabilizare la 48°C. Piticul jubila, eu am cazut pe gânduri. Ştiu că temperatura ambientului la funcţionarea HDD-ului trebuie să fie max. 55°C, dar nu ştiam care e temperatura acceptabilă pentru HDD (oricum 58°C mi s-a părut până şi mie cam mare).

Aşa că a intrat în scenă un Aerocool HB-101. N-am fost chiar complet zălud să dau până în 200 RON pe un AC Ryan Xilencer sau Nexus Drive-A-Way aşa că l-am ales pe ăsta.
L-am montat în felul meu (who cares about instructions), l-am pus tot pe fundul cutiei unităţilor optice, numai că de data asta l-am sprijinit pe două benzi de burete, ca să las şi electronica să respire.
Again, chkdsk full options, SpeedFan la intrarea in Windows îmi arată 53°C cu stabilizare la 46°C. Deja sunt în teritoriul meu, iar piticul e redus la tăcere, mai ales că la primul test temperatura în cameră era de 24°C, iar la al doilea de 27°C.

Concluzie

Pro
- chiar funcţionează, reduce cu câteva grade temperatura. Am pus mâna pe barele laterale care chiar erau fierbinţele, iar radiatoarele călduţe.
- fanless. Condiţie esenţială pentru mine.
- uşor de instalat. În 10 minute ai totul pus la loc.

Contra:
- nu e chiar ieftin.
- ciuciu suspendare HDD. Cu ale lui 650 gr. doar dacă-l pui pe corzi de bungee poate-l suspendezi cumva. Dar am avut noroc cu 3000B-ul meu care are cuşca unităţilor optice un pic mai largă ca să intre şinele alea, aşa că a intrat milimetric acolo pe bureţi fără să atingă nimic, deci zero vibraţii în carcasă.

PS. Între timp am dat de un document de la WD în care (dacă înţeleg eu bine) se specifică că HDD-urile WD au implementate în SMART o alertă de atenţionare la 60°C şi o alertă de shutdown la 65°C. Aşa că acum toţi piticii mei (iar) sunt liniştiţi.

Oare va mai urma ceva?
 
Tot neavând ce face la acestă oră am decis să caut, din nou, un review despre carcasa minunată. Gigabyte Aurora review.
Citez...
Setting personal preferences aside, the 3D Aurora is damn impressive. It is rare that I have come across a computer case with this quality of build. The fit and finish of every single part is really amazing, it’s built like tank. The liberal use of the very quiet 120mm fans provides superior cooling at a very low noise level. My system monitoring revealed ambient case temps at a consistant 37C with the fans running below 1000 RPM.
Hmmm. Tre` să strâng 500 lei :D
 
Originally posted by hulubei
Eu am început să mă tot uit după Antec P150+NeoHE.
Mai ai un pic de răbdare până ajunge şi la noi (adică la Varzmaster :) ) Antec Solo (P150 îmbunătăţită şi fără sursă). Ar trebui să fie undeva pe la 260 RON.
 
Dar era tentantă şi NeoHE căci Seasonic pe la noi şi ieftin cam greu. :(

LE: bag de seamă că au apărut şi modelele mai mici de S12-500.
 
NeoHE e Seasonic la bază. ;) E la fel de silent ca S-12.
La noi ai S-12 330/380/430/500/600. Alea mici sunt variante îmbunătăţite de Tornado, iar cele mari sunt modele noi (ceva mai eficiente şi liniştite decât surioarele mai mici).
Eu unul mă simt extrem de confortabil cu combinaţia 3000B/S-12 430...

Hint: La banii unui S-12 430 ai Silverstone Element ST50EF, care e la paritate cu S-12 la zgomot dar e mai eficientă (e certificată 80Plus - modelul Enhance 5150GH). Aici e un review la sora mai mică de 360W, iar aici e răspunsul lui M.A.D. la întrebarea mea despre diferenţele sonore între S-12 şi Silverstone Element.

De asemenea ai putea avea în vedere şi sursele Fortron GreenPower/BlueStorm sau Akasa. Raport preţ/calitate excelent.
 
Mă interesează raport zgomot/preţ. Calitatea tuturor presupun că este suficient de ridicată. În schimb mă interesează cea mai silenţioasă dar să nu mă coste totuşi foarte mult. Astfel S13- 500/600 mi se par prea scumpe, deja sar la gâtul lui Phantom 500. De aceea mă gândeam şi eu tot la S12 430. Aş fi preferat prima versiune chiar căreia să-i schimb eu condensatorii dar cu fanul YateLoon. Pe altă parte pot face swap ADDA cu un Nexus (dar înseamnă bani în plus iar acel ADDA nu prea am unde să-l pun decât poate în locul lui TriCool de la un eventual SOLO).
 
Fortron Bluestorm 400. Tăcută ca o piatră. Fan Yate Loon. Am recomandat-o multora pe forumuri şi încă n-am primit niciun feedback negativ referitor la zgomot.

Akasa 400. Fan Akasa. La fel, mai ales că este o revizie nouă la un preţ redus la QD.

La un preţ competitiv este şi Enermax Liberty 400 acum...

Dar cel mai bine ar fi dacă le poţi asculta chiar tu. Dacă eşti din Bucureşti e simplu: faci un tur pe la QD, M.A.D., Varzmaster, mariosoft şi le asculţi pe toate. Dacă nu eşti din Bucureşti alege Seasonic/NeoHE ca să nu ai griji. :D

Crede-mă că la S-12 nu-i nevoie de fan swap cu Nexus (de altfel s-ar putea să ai surpriza neplăcuta ca Nexus să nu plece sub 5V). Am ascultat-o noaptea cu toate fan-urile oprite şi nu am ce să-i reproşez. În plus în idle/medium load fan-ul ăla se învirte cu aprox. 750 RPM. Cel mai mult l-am văzut pe la 900 RPM când aveam 28°C în cameră şi după o oră de joace.
 
Nu-s din Bucuresti dar cine ştie, poate organizez o întâlnire cu toţi şi o punem şi de un mic round-up la zgomot. :)
Faptul că nu pleacă fanul nu e o problemă, cred. Dacă reglarea se face după temperatura atinsă la senzori, atunci când nu pleacă fanul la 5v stă fanless, cum urcă temperatura din lipsa de temperatură ok, va creşte voltajul. Tot ce e important de cunoscut este să ştim dacă reglarea turaţiei se face după abatere sau după perturbaţie.
Desigur, mă tentează şi variante mai ieftine.

Apropo, Sirtec 4xxW (aflu luni la muncă sigur), stă cam pe la 750RPM în mod constant (adică Pentium D805, 1GB RAM, 2HDD dar din păcate video-onboard) după o instalare de WindowsXP.
 
Silencing my ponies

Începuturi (adică, ce înseamnă "silenţios"?):

AMD Athlon 1700+ @ 1800 MHz /w default voltage + Thermaltake Volcano 11 @ puţin peste mediu (vreo 2500-3000 RPM).
ECS L7S7A2 cu radiator pe NB.
Pixel View GF 4 MX 440 @ 315/560 MHz cu un "bâzâitor" pe GPU.
HDD Seagate ATA 100 de 20GB @ 5400 RPM.
Carcasă no-name, poziţie verticală a sursei şi o sursă no-name de 300 W cu ventilatorul aferent.


Paşi intermediari:

1. Schimbat carcasa cu o KME Server + o sursă Rexpower de 400 W (a ţinut şi prima parte a sistemului cu A64 fără nici un fel de probleme). Carcasa asta mi-a permis să montez 4 ventilatoare de 80 mm în ea (standard avea două bucăţi turate la aproximativ 2500 RPM) şi unul de 90 mm (deasupra sursei). Montasem: un ventilator pe laterală şi unul în faţă pt. intake, unul sub sursă pt. evacuare şi unul pe sursă (se vede în poze) care mai ajuta puţin la deplasarea aerului).





(scuze pt. briz-briz style, pozele sunt de la începutul anului 2005 :B)

În afară de cooler-ul de pe procesor, totul era la maxim => zgomot infernal, dar imperceptibil în acele vremuri (eram concentrat asupra "altor" activităţi).

2. Piticii au început să se revolte... a urmat scăderea RPM-ului la cooler-ul de pe procesor până puţin sub jumătate, dar a rezultat o scădere semnificativă a zgomotului.
3. Am schimbat bâzâitorul de pe GPU cu un kit Titan cu un cooler cu radiator de cupru şi cu radiatoare de aluminiu pe memorii. L-am pus iniţial la 12V, dar spre "apogeu" l-am pus la 7V şi a funcţionat perfect.
4. A urmat upgrade-ul la Clawhammer 2800+ & AC Freezer 64 Pro, Epox 8KDA3i cu radiator pasiv pe chipset şi GF 4 Ti 4800SE cu Silencer (SalogeL's ex-video card :p). Când am auzit Silencer-ul şi Freezer-ul a început "revoluţia piticilor", mai ales că începusem să găsesc tot mai multe topicuri cu acest subiect pe forumurile româneşti.
Am început să caut diferite metode home-made de antifonare şi metode de scădere a voltajului la ventilatoare fără ca să achiziţionez un fan-controller.

Au venit şi ideile: scăpat de grilajele carcasei (flex power™ ), schimbat firele ventilatoarelor între ele (aveam mufe Molex şi am pus firul GND al ventilatorului la 5V => alimentare de 7V) şi scăzut AMM-ul la cârâitoare. Diferenţele s-au simţit, dar nu au fost suficiente. Antifonarea: montare de polistiren extrudat (cam 1,3 cm grosime) pe peretele din stanga al carcasei, pe podea şi tavan, dar şi în găurile rămase.
5. A urmat upgrade-ul (impropriu spus) la Asus K8N, de asemenea răcită pasiv (prăjisem două Epox-uri), dar şi la o sursă ANS de 450W cu două ventilatoare de 8cm, urmată la scurt timp de o sursă Chieftec GPS-400AA-101A cu electronică Delta şi fan Yate-Loon (o variantă H din păcate). Piticii au început să se liniştescă, fiind destul de linişte... dar totuşi, nu era dead.
6. A urmat o perioadă "de tranziţie": placă video integrată, memorie DDR 333 de 256 MB cu 32-64 MB shared la placa video, cumpărarea unui nou HDD... Aşa că a urmat ce a mai urmat...


Configuraţia actuală:

CPU: AMD Athlon64 ClawHammer 2800+ / 2502 MHz (278 MHz*9) /w 1,5V (1,5-1,55V standard).
Cooler: Arctic Cooling Freezer 64 PRO care porneşte la 35*C şi atinge maximul la 55*C. Baza este puţin slefuită, iar pasta termoconductoare folosită este Arctic Silver 5.
Mainboard: Biostar T-Force 6100-754 cu Zalman ZM-NBF47 pe chipset.
Memorie: G.Skill F1-3200USU1-1GBHS (Samsung UCCC) @ 228 MHz w/3-2-2-7-1T & 2,8V.
Storage: Maxtor 6L080M0 (80 GB, SATA 1, 7200 RPM) montat într-un HDD Silencer (versiunea postată de mine pe a doua pagină a topicului).
Placa video: eVGA e-GeForce 7900GT RoHS @ 550/1600 MHz (stock voltage) cu răcirea formată dintr-un radiator de AC NV Silencer 5.3 şi un ventilator Titan de 8 cm pus la 5V (~ 900 RPM raportaţi de senzor).
Case & PSU: KME Server cu grilajele scoase şi Chieftec GPS-400AA-101A.


Cum mă prezint acum:

Precizez de la început că am vopsit carcasa în culoarea neagră... să nu se creadă că încă am acele culori pe ea. Acum sunt adeptul sobrităţii.

Tavanul, peretele din stânga şi gaura de 9 cm sunt "anti-fonate" cu acelaşi polistiren extrudat, partea frontală a carcasei este aproape sigilată cu carton gros (cel folosit la cutiile mari, în două straturi), excepţie fiind o fantă de mărimea a două sloturi de 3,5". Plănuiesc să acopăr această gaură pt. că se aude aerul care se deplasează în interior, dar voi fi nevoit să fac o alta pt. că este nevoie de puţin intake. Sursa are la bord un Nexus D12SL-12 pus la 7V, dar se aude tare zgomotul produs de aerul în mişcare. Nu îndrăznesc să-l pun la 5V pt. că am un consum măricel şi sursa este călduţă după ceva ore de 3D. NV Silencer-ul de pe placă l-am dezmembrat pt. că ventilatorul nu prea făcea treabă la 7V, dar mai ales pt. că avea un zgomot electric şi deja începuse să aibă un joc, şi pe verticală, dar şi pe laterale. Ventilatorul de 8 cm l-am montat cu o sârmă izolată provenită de la vechea sursă (un cablu GND :)) trecută prin două găuri de pe placă (pe o parte a ventilatorului) şi printr-o gaură şi "şanţul" conectorului SLI pe cealaltă parte. La voltajul ăsta ventilatorul are un mic fâsâit, dar este imperceptibil cu carcasa închisă. HDD-ul împreună cu al său Silencer este montat pe podeaua carcasei, sub placa video. Pus cu AMM-ul la minim, nu se aude deloc, doar când opresc PC-ul (face un clonk). În spatele carcasei sunt montate alte două ventilatoare (un Titan + un no-name, cel care se vede în spatele carcasei în pozele de mai sus) la aceleaşi 900 RPM ca ventilatorul de pe placa video.
La zgomotul zilei este inaudibil, dar în liniştea nopţii se aude aerul mutat de ventilatoare. Am de gând să schimb aceste 3 ventilatoare de 8 cm cu unele noi ca să scap şi de micile zgomote pe care le fac (Titan-urile au un fâsâit, în timp ce no-name-ul este imperceptibil). Mă mai bate capul să cumpăr două ventilatoare ADDA (am anunţ la publicitate) sau Scythe de 12 cm: unul în sursă şi unul pe heatsink-ul de la Freezer. :confused:
Mă mai gândisem şi la metoda lui burebista pt. antifonare, dar 1 m de linoleum (lat de ~1,5 m costă mai mult de 35-40 RON). O altă variantă care mi-a trecut prin minte este izoprenul, doar că şi ăsta este ~25 RON şi am nevoie de 2-3 bucăţi.

Din păcate nu pot oferi poze din acest stadiu (deocamdată), însă vă pot arăta ce temperaturi a atins în timp ce scriam acest post (am dat şi un repair la WoW între timp :D).



Voltajul pt. linia de 12V cred că este raportat aiurea, senzorii arătând aceleaşi valori si cu sistemul "dezbrăcat" de placa video, cu voltajul şi frecvenţa scăzute, etc.



Mai menţionez că am un WM destul de reuşit. :)
 
Re: Re: Silencing my ponies

Originally posted by Cosmin_C
Asta ar trebui sa spuna altii, nu crezi ? :)
Aia era părerea personală.
Zilele astea vreau să fac şi nişte poze, cu asamblarea de la 0 (poate chiar azi). :jump:
 
Back
Top