@radul: oricarui dinte devital ii creste foarte mult riscul de fractura in timp, cel mai mare risc fiind la molari si premolari. Eu iti spun ce scrie in literatura de specialitate, nu am scos eu asta. In plus majoritatea dintilor care necesita devitalizare sunt distrusi partial de carie, de cele mai multe ori aproximala (intre dinti), iar pentru devitalizare este necesar sa creezi un acces ocluzal (pe suprafata cu care mesteci, sau la dintii frontali inspre cerul gurii/limba), iar un dinte cu o gaura atat de mare in el nu mai are nici pe departe rezistenta unuia normal.
Intradevar, sunt cazuri rare in care e o carie mai mica ocluzala, dintele e destul de intact, iar dupa devitalizare cavitatea fiind mica, rezistenta dintelui e in mare neatinsa. In cazurile astea nu este necesara imbracarea, doar monitorizarea in timp.
Problema #2 la dintii devitali este modificarea culorii. Daca sunt posteriori (masele, premolari) nu este o problema asa mare, se vad mai putin, dar acolo intervin fortele masticatorii mai mari. Daca sunt anteriori nu e problema de fractura cat este o problema de estetica. Iarasi, daca dintele frontal este destul de intact dupa devitalizare e foarte ok, exista tehnici de albire interna (se baga un agent de albire in interiorul coroanei), deci o imbracare nu este necesara, dar la frontali cariile sunt intr-o proportie covarsitoare aproximale, ajungand iarasi la problema de mai devreme: o gaura pentru carie, o largim ca sa putem scoate nervul, scade rezistenta.
Concluzie: situatiile in care un dinte care a ajuns la devitalizare SI este foarte intreg sunt rare spre foarte rare. Restul cazurilor au nevoie de coroana, riscul de fractura este mare. Eu personal le explic frumos toata chestia asta pacientilor, nu le bag coroane pe gat, e decizia lor.
PS: lasa misto-ul cu tatuaje si piercinguri dentare, ca eu nu ma ocup cu asa ceva, sunt stomatolog nu "artist de infrumusetare"
.
PPS:
Articol despre ce sa faci cu dintii devitali. Avand in vedere faptul ca s-au tot schimbat tehnicile de restaurare si ca un studiu despre rezistenta dintilor vitali dureaza de la ani pana la zeci de ani, exista evident pareri contradictorii, dar ce am scris eu mai sus este general valabil, interpretabile sunt doar situatiile clinice. Adica un dinte destul de distrus in mod garantat se va fractura in timp, pe cand unul mai putin distrus are
sanse sa reziste, sunt situatii extrem extrem de rare cand poti sa spui cu mana pe inima "da dom'le, asta n-o sa se fractureze".
Ah da si PPPPP(bloody hell)PPS: asistenta mea facea misto de mine la inceput ca nu recomand albiri pacientilor care ma intreaba. Daca n-au nevoie nu le recomand
.