Sfaturi medicale

Vizita la stomatolog e aproape necesara - trebuie un detartraj si periaj profesional inainte, periajul scoate o parte din coloratii si e posibil sa fii multumit doar cu el, fara sa ii mai albesti. Daca vrei si albire ti se ia o amprenta, se fac niste gutiere, pe astea le iei acasa si ti-i albesti frumos noaptea. Sunt destul de sigur ca exista si "dentist-less" kits de cumparat, dar daca ai tartru n-o sa se albeasca dintii sub el, iar gutiera facuta in cabinet e mult mai eficienta decat orice gutiera generica au astia prin kit.
 
Hop si io, vreo solutie rezonabila de albit dintii in intimitatea propriului camin exista? Fara vizite la stomatolog, si de preferinta sa mai raman cu dinti dupa toata operatia.

P.S. Stiu ca cel mai bine e sa fie facuta toata operatiunea la un cabinet si sub supraveghere medicala, blah, blah, puteti sari peste sfaturile astea. :tongue:

Sfatul unui tip în care am încredere și care lucra în R&D la o mare companie ce se ocupă de îngrijirea dinților: dacă nu te crezi star de cinema sau mare politician cu apariții la TV și dacă nu ai dinții chiar foarte închiși la culoare - don't. Afectează negativ dinții, obții ceva dar dai altceva la schimb.
 
Subscriu la ce a spus AdrianB1, nu te chinui cu albirea decat daca vrei cu adevarat, un periaj profesional de regula e de ajuns pentru a scoate multe din petele alimentare. Oricum, albirea facuta pe o dantura sanatoasa si mai ales facuta cum trebuie nu poti sa spui ca face vreo dauna permanenta, dar daca esti mai paranoic poti sa faci o fluorizare dupa ea.
 
Ei, albirea se pare că afectează smalțul dinților. Nu vizibil, sigur nu îți pică dinții după o singură albire :biggrin:, dar cum efectul în timp e limitat dacă repeți procedura o să ai de suferit după o vreme. Tipul care mi-a zis asta se baza pe teste pe multe persoane și ani întregi, genul de date la care din păcate medicii stomatologi nu au acces (nu au de unde să le obțină). E ceva de genul substanța care albește trebuie să penetreze smalțul (nu e o vopsea că s-ar lua în 2 zile), iar mai departe ce se întâmplă în interior e ceva care mă depășește.
 
Substanta care albeste e peroxid de hidrogen (sau alti peroxizi), el ataca relativ usor smaltul si intradevar il slabeste putin ca sa poata patrunde in el si sa decoloreze ce e pe acolo, dar smaltul se reface in timp. Este intradevar daunator si foarte contraindicat sa iti faci albiri dese, dar odata pe an (off the top of my head) sau mai rar e ok. Deasemenea depinde mult si de calitatea si tipul smaltului, unele persoane stau cu albirea doua saptamani si n-au nimic, iar altele au sensibilitate dupa doua zile. Unora li se albesc imediat, altora putin sau chiar deloc. Unii pot sa scada cu cateva nuante, altii cu una sau chiar jumatate (asta depinde si de tehnica de albire, nu-s chiar expert).

PS: Din pacate, din cate estimez eu, singurele studii care exista despre efectele in timp sunt ale companiilor care produc produse de albire, deci nu putem sti exact cat de corecte sunt rezultatele, dar eu am avut pacienti cu albiri care dupa un an-doi sunt foarte ok, n-au patit nimic. Pe de alta parte cei care isi fac albiri sunt de obicei femei cu igiena buna dentara, iar ele nu fac asa de multe carii :tongue:.
 
Exista o permanenta demineralizare si re-mineralizare a smaltului, atata timp cat matricea organica nu este afectata everything is fine. N-am spus ca va creste smalt nou :smile:.
Iar dintii devitali oricum trebuie "imbracati" (coroane pe ei), faptul ca lumea nu o face din lipsa de fonduri e alta problema.
 
Şi de unde "obligativitatea" de a "imbrăca" orice dinte devital?
Sau criza ne obligă la măsuri extreme? "Scoatem si punem si imbrăcam" orice?

Ca optiuni mai avem swarovsky (am scris bine ?) pe frontali, stelute de aur pe canini , pierce uri in limbă şi buză, injectii cu botox in bot - toate se pot face si se fac in cabinetul stomatologic, nu-i aşa ? :smile:

On topic, sfatul prietenului lui AdrianB1 mi se pare demn de urmat.

Pleacând de la preimsa unei igiene orale corecte, i-as pune lui Styr cateva intrebari :

Te duci macar de 2 ori pe ani la stomatolog?
Faci macar de 2 ori pe an un detartraj si un periaj profesional?
Ai renuntat complet la fumat, mestecat tutun si macar partial la cafea, coca cola etc?:smile:

Dacă "da" la toate şi tot ai nevoie de dinţi de cretă, atunci du-te la un stomatolog!:smile:
 
A renuntat la toate cu exceptia vinului rosu, de tara, ala pe care pateaza si sticla paharului. :biggrin:
 
@radul: oricarui dinte devital ii creste foarte mult riscul de fractura in timp, cel mai mare risc fiind la molari si premolari. Eu iti spun ce scrie in literatura de specialitate, nu am scos eu asta. In plus majoritatea dintilor care necesita devitalizare sunt distrusi partial de carie, de cele mai multe ori aproximala (intre dinti), iar pentru devitalizare este necesar sa creezi un acces ocluzal (pe suprafata cu care mesteci, sau la dintii frontali inspre cerul gurii/limba), iar un dinte cu o gaura atat de mare in el nu mai are nici pe departe rezistenta unuia normal.
Intradevar, sunt cazuri rare in care e o carie mai mica ocluzala, dintele e destul de intact, iar dupa devitalizare cavitatea fiind mica, rezistenta dintelui e in mare neatinsa. In cazurile astea nu este necesara imbracarea, doar monitorizarea in timp.
Problema #2 la dintii devitali este modificarea culorii. Daca sunt posteriori (masele, premolari) nu este o problema asa mare, se vad mai putin, dar acolo intervin fortele masticatorii mai mari. Daca sunt anteriori nu e problema de fractura cat este o problema de estetica. Iarasi, daca dintele frontal este destul de intact dupa devitalizare e foarte ok, exista tehnici de albire interna (se baga un agent de albire in interiorul coroanei), deci o imbracare nu este necesara, dar la frontali cariile sunt intr-o proportie covarsitoare aproximale, ajungand iarasi la problema de mai devreme: o gaura pentru carie, o largim ca sa putem scoate nervul, scade rezistenta.

Concluzie: situatiile in care un dinte care a ajuns la devitalizare SI este foarte intreg sunt rare spre foarte rare. Restul cazurilor au nevoie de coroana, riscul de fractura este mare. Eu personal le explic frumos toata chestia asta pacientilor, nu le bag coroane pe gat, e decizia lor.

PS: lasa misto-ul cu tatuaje si piercinguri dentare, ca eu nu ma ocup cu asa ceva, sunt stomatolog nu "artist de infrumusetare" :smile:.
PPS: Articol despre ce sa faci cu dintii devitali. Avand in vedere faptul ca s-au tot schimbat tehnicile de restaurare si ca un studiu despre rezistenta dintilor vitali dureaza de la ani pana la zeci de ani, exista evident pareri contradictorii, dar ce am scris eu mai sus este general valabil, interpretabile sunt doar situatiile clinice. Adica un dinte destul de distrus in mod garantat se va fractura in timp, pe cand unul mai putin distrus are sanse sa reziste, sunt situatii extrem extrem de rare cand poti sa spui cu mana pe inima "da dom'le, asta n-o sa se fractureze".
Ah da si PPPPP(bloody hell)PPS: asistenta mea facea misto de mine la inceput ca nu recomand albiri pacientilor care ma intreaba. Daca n-au nevoie nu le recomand :smile:.
 
Pleacând de la preimsa unei igiene orale corecte, i-as pune lui Styr cateva intrebari :

Te duci macar de 2 ori pe ani la stomatolog?
Faci macar de 2 ori pe an un detartraj si un periaj profesional?
Ai renuntat complet la fumat, mestecat tutun si macar partial la cafea, coca cola etc?:smile:

Dacă "da" la toate şi tot ai nevoie de dinţi de cretă, atunci du-te la un stomatolog!:smile:

Intrebarile astea au un scop? Am mentionat din capu` locului ca vreau sa stiu daca exista solutie rezonabila pentru acasa si eventualele downsides.

Acuma hai sa iti fac pe plac :tongue:

Nu, nu, nu, fumez, beau cafea, beau pepsi si ca sa il dezamagesc pe cuarc, nu beau vin, decat tuica si bere.:biggrin:
 
Vinu' e bun, mai bun chiar decât toate băuturile enumerate anterior, doar să fie natural şi nu zeamă de surcele de la chioşcul de lângă scara blocului.
 
Iar dintii devitali oricum trebuie "imbracati" (coroane pe ei), faptul ca lumea nu o face din lipsa de fonduri e alta problema.

Viper poate sunt eu prea sensibil la semantica, insa fiind pe un forum IT declaratii de genul celei de mai sus venite din partea unui pro, pot fi interpretate ca o obligativitate.


Styr la modul general vorbind, daca raspunsul la intrebarile de mai sus este da, n-ar trebui sa ai nevoie de albire.

Si nu exista nicio metoda de albire sigura acasa. Riscul la care te expui in proportie de 100% este inflamarea gingiilor, limbii, buzelor la contactul cu substanta de albit margand pana la arsuri chimice de intensitate mare exterm de durerose si neplacute. Daca-ti sare accidental in ochi minunea aia...ai pus-o!
 
Ok, my bad la exprimarea initiala. Nu trebuie oricum si in mare parte.

Iar chestia cu riscul de 100% nu stiu de unde ai scos-o. Contactul cu substanta de albit intradevar produce arsuri chimice, dar exact din motivele astea albirea se face cu gutiere, exista instructiuni in pachet, etc. BTW cand zici risc 100% = certitudine :biggrin:. Din cate stiu eu exista kituri de albire acasa complet "dentist-free", adica nu trebuie nici macar sa vezi un dentist la fata, iar astea sunt folosite cu mare succes prin state. Fara sa-si parleasca nimic daca le folosesc corect.
 
Sunt 100% sigur ca un neprofesionist, care manuieste substante chimice corozive, pe care si le baga in gura, folosind gutiere marime universala este expus riscurilor amintite mai sus. :tongue:
 
Back
Top