Maimuta cind n-are ce face se scarpina in cur.
Doborit de plictiseala in ultimele luni (jocuri cam pauza, plictiseala pe forumuri si la munca, calculatorul merge in parametri) am zis sa-mi optimizez un pic magaoaia.
Ce sa-i fac? M-am uitat prin programele lansate la Startup si erau OK, serviciile inutile erau oprite mai demult asa ca a mai ramas o optimizare a HDD-ului si a registrilor.
Cine n-are chef de citit povestioare sa sara cu vioiciune la concluzia de la sfirsit.
Boon, luat
Disktrix care cica face racheta din HDD, muta fisierele dupa cum vrea muschiul tau la inceputul HDD-ul ca sa fie accesate mai rapid iar alea mai putin accesate le pune in interiorul platanelor. A iesit ceva ca-n poza.
Cool!
Intre timp am aflat ca dracia aia rosie imensa din mijlocul HDD-ului e doar gramada de Restore point-uri si care nu se pot defragmenta.
Cu ocazia defragmentarii am aflat ca implicit Restore point foloseste pina la 30% din capacitatea HDD-ului asa ca
rapid l-am redus numai la 5GB din 100 GB cit era la un moment dat.
Bun asa, HDD-ul e defragmentat brici
sa trecem la registri. Good ol' Comodo ofera o
unealta all-in-one de ras registri, fisiere, optimizat sistem, facut clatite, spalat pe dinti. Perfect, run tot ce se poate de sters si optimizat, reboot, din fericire n-am avut parte de niciun BSOD da' nici ochiul n-a vazut nimic diferit.
Hmm, sa facem si o compactare de registri ca sa fie optimizati pina la Dumnezeu. Bun asa, luat
NTREGOPT rulat, reboot super n-am BSOD da' nici altceva.
Toate astea au avut loc in decursul a citeva zile. Din pacate (dupa ce-mi trecuse efervescenta optimizarilor) la un moment dat am observat ca magaoaia se misca cam greu comparat cu stadiul in care era inainte de toate "optimizarile" la care a fost supus.
Pai hai sa reparam ce-am facut. Restore point-urile s-au dus cind am redimensionat spatiul lor de stocare
, sa cautam fo' unealta de benchmark la boot. Pe vremea XP-ului era un programel Bootvis care te ajuta la chestii d'astea. Super, numa' ca nu merge pe Vista64. Dupa un pic de sapat cu Gogu linga mine am dat de
WPT. Practic e acelasi lucru ca Bootvis da' ceva mai ochios.
xbootmgr.exe -trace boot si m-am ales cu un grafic frumos din care n-am inteles mai nimic.
xbootmgr.exe -trace boot -prepSystem ca sa optimizeze el cum il duce capul. Iar m-am ales cu o poza frumoasa
Dar surprinzator cifrele alea ceva mai mici din grafice s-au tradus si in reducerea timpului de boot de la aproximativ 22 linute la 13.
Cu alte cuvinte am reusit sa-mi aduc timpul de boot la valorile initiale (ochiometric vorbind) dar din pacate lansarea programelor din desktop inca are de suferit deoarece cu ocazia curateniei de chestii inutile am ras tot continutul folderului Prefetch care aduna date de fo' 5 luni.
Concluzia de la sfirsit: Promit solemn ca in toata viata mea de butonat la calculator nu am sa mai folosesc absolut niciun program de optimizare de niciun fel.