Schimbare de macaz. Intel FTW!

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
În lista de pe wiki apar şi unele cu suport RAID...
În ce priveşte temperatura hdd-urilor.... ceva nu e-n regulă cu airflow-ul pe-acolo, altfel nu pot să-mi explic... 22A7B here also, maximum ce-am văzut la el 45C, heavy load şi fără răcire activă. Acum stă în 33C-34C cu un fan de 92 pe la 1300rpm (intake, în Antec Solo). Dacă poţi, lasă-l afară din carcasă, aşa de-un test.
Tot referitor la 6400AAKS, în IDE Mode am acces la opţiuni+info în HDTune, în AHCI nope.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,019
Nici in RAID mode nu ai acces nici la AAM nici la informatii.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,503
Tot referitor la 6400AAKS, în IDE Mode am acces la opţiuni+info în HDTune, în AHCI nope.
Merge in AHCI da' cu CrystalDiskInfo. Sau SpeedFan.

ahci.png
 

Spawn

Membru Senior
Joined
Apr 7, 2006
Messages
552
Da, în marea majoritate celelalte utilitare merg. Şi Everest... Mă refeream la HDTune, de fapt informaţia era relevantă doar în ce priveşte AAM-ul.
 

madhorsefuzzy

Membru
Joined
Jun 14, 2005
Messages
122
madhorsefuzzy am si eu o rugaminte la tine, poti face te rog un mic test ? Ma gandeam sa-mi iau un Accelero S1 si avem aceeasi carcasa, deci testul ar fi relevant... ma gandeam ca ventilatorul ala montat pe el ar putea scoate o parte din aerul cald direct afara, daca ai scoate tabla aia din dreptul radiatorului, deci tablita de "sub" placa video. Poti sa faci treaba asta si sa-mi spui si mie daca se simte ca iese cald pe acolo, si daca are vreun efect pozitiv asupra temperaturii placii video ? Ma intereseaza mai ales in load, fur, atitool, ceva de genul asta, eventual combinat cu prime ca sa creasca temperatura intregului sistem.

P.S. Daca nu o scoti macar verifica tablita respectiva cu degetul, daca e hot la atingere deja mi-am primit raspunsul :biggrin:

Hai ca aseara am revenit si eu in tara.

Am scos tablita imediat de sub placa video care imi ocupa 1 singur slot in spate: pe acolo la mine intra aer. Mi-am dat seama cu greu daca intra sau iese pentru ca fluxul de aer e foarte mic.
Am testat cu atitool temperaturile placii video pe scan for artifacts:
- cu tablita scoasa : idle 51 grade C load 60 grade C
- cu tablita in carcasa: idle 53 grade C load 62 grade C, deci +2 grade C

Particularitati ale PC-ului:
- capac lateral astupat
- viteza ventilator fata: ~600 rpm (Nexus 1000 @7V)
- viteza ventilator GPU: ~600 rpm (Nexus 1000 @7V)
- viteza ventilator spate: ~660 rpm (Tricool @5V pe medium)
- viteza ventilator CPU: ~660 rpm (Tricool @5V pe medium)

Poate cu alte viteze la ventilatoare pe acolo ar putea iesi aer.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,503
Din ciclul

Sade omu' in concediu
Plictiseala mare
Ce sa faca el zbanghiu'
Cu calculatorul tare?


am purces la confectionarea unui ghetto-duct pentru Ninja, ca tot sta foarte aproape de Noctua ala la exhaust.
A iesit ceva ca-n poze (bun cartonul de la apa plata Bucovina :goofy:)

1.jpg2.jpg3.jpg

Tre' sa ma credeti pe cuvint ca se potrivea la fix pe Ninja si pe Noctua (mi-a fost lene tare sa mai scot calculatorul de sub masa ca sa-i fac poze).
Am lasat oprit AC-ul ca sa fie cald (~28°C in camera) ca vroiam sa vad cit de eficient e ductul fata de Ninja fanless.
Lasat calculatorul sa se stabilizeze la temperatura camerei, OC la 3487 (atita poate la VCore default 1.144V), incarcat Linpack si asteptat cu nerabdare minunea. Iaca minunea

linpack_duct_oc.png

Aaa, what? 69°C? WTF? :eek:
Am zis ca-i mai cald in camera si normal ca a mai urcat un pic temperatura, dar hai sa vad cum e cu ductul scos ca ar trebui sa fie si mai tragic decit atit.
Iaca ductul scos (dupa ce l-am lasat iar sa ajunga la temperatura camerei)

linpack_no_duct.png

Aaa, what? 64°C? WTF? :eek:
Cum dreq? Cica duct-ul ala ar trebui sa ajute, nu sa ma incinga mai tare.


sau daca nu, ce naiba e in neregula la mine?
Adica speram un grad-doua mai putin dar in niciun caz 5°C mai mult. :shocked:

P.S. Da, stiu, am mult timp liber, sunt in concediu si aia mica doarme, tre' sa-mi umplu si eu timpul cu intrebari existentiale. :biggrin:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,503
Permiteti? Tot io cu nelinistile mele existentiale. :biggrin:
M-am zvircolit toata noaptea sa-mi dau seama de ce io's mai fraier ca altii cu duct si singurul lucru care parea plauzibil a fost ca Ninja vrea ceva airflow sau daca nu macar spatiu liber in care sa disipe caldura.
Am asteptat sa ramin Home alone 3 si am decupat duct-ul transformind-ul intr-un fel de tunel. Adica asa:

duct_final.jpg

Si ca sa nu ziceti ca-s rau m-am ingesuit sub masa ca sa fac o poza la ansamblul final. Adica asta:

case_duct.jpg

Bun asa, acu' curios de rezultate. Temperatura in camera cam tot la fel ca ieri, OC, Linpack, aceeasi procedura ca mai sus. A iesit asta:

duct_taiat.png

Hmm, ceva mai bine ca ieri, dar irelevant ca nu mai sunt conditiile identice, asa ca trecem si la testarea fara duct. Iaca:

fara_duct_taiat.png

Ops! In sfirsit se pare ca am nimerit pe ce vroiam eu initial: 2°C mai putin si nu 5°C mai mult. :nuts:

Concluzia finala cred ca e cam asta: Ninja presteaza excelent fanless dar nu in mediu inchis, ii trebuie ori un minim de airflow, ori mult spatiu liber pe linga el.
La final, piticul fiind satisfacut, va multumesc pentru suportul moral acordat in lamurirea unei alte dileme existentiale de-a mea. :biggrin:
 

unic

Membru Senior
Joined
Nov 28, 2003
Messages
467
Nici un răspuns? Nu te apreciem pe acilea destul, nenea geto-dacule. Acum piticii ductului/tunelului potoliţi de matale şi-au găsit loc de mas la mine în cap, unde o duc bine, până când îmi voi putea face niţel timp. Doar că eu nu beau Bucovina ...
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Eu am încercat un duct cu mulţi ani în urmă; am avut aproximativ aceleaşi rezultate; adică nu ca valori, dar ca şi comportament. Mai fierbinte cu duct decât fără. Şi nu mi-am pus întrebări existenţiale, l-am lăsat fără :smile:
(O posibilă explicaţie ar fi aceea că ventilatorul nu trage destul aer cu duct şi scade airflow-ul; încearcă cu vreo turbină de ventilator, cu şi fără duct, şi vezi atunci.)
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,240
La ventilatoare si airflow in locuri stramte nu se aplica "common sense-ul". Acum cativa ani faceam niste experimente cu o aerisire de la baie, incercam sa adaptez un ventilator mare la un tub ceva mai mic decat el. Rezultatul a fost interesant, orice forma de palnie reducea drastic fluxul de aer. Ventilatorul liber facea vant serios, cand ii puneam o palnie sau chiar tub se reducea foarte mult "vantul".
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,503
Maimuta cind n-are ce face se scarpina in cur.
Doborit de plictiseala in ultimele luni (jocuri cam pauza, plictiseala pe forumuri si la munca, calculatorul merge in parametri) am zis sa-mi optimizez un pic magaoaia.
Ce sa-i fac? M-am uitat prin programele lansate la Startup si erau OK, serviciile inutile erau oprite mai demult asa ca a mai ramas o optimizare a HDD-ului si a registrilor.

Cine n-are chef de citit povestioare sa sara cu vioiciune la concluzia de la sfirsit.

Boon, luat Disktrix care cica face racheta din HDD, muta fisierele dupa cum vrea muschiul tau la inceputul HDD-ul ca sa fie accesate mai rapid iar alea mai putin accesate le pune in interiorul platanelor. A iesit ceva ca-n poza.

final_defrag.jpg

Cool! :capu:
Intre timp am aflat ca dracia aia rosie imensa din mijlocul HDD-ului e doar gramada de Restore point-uri si care nu se pot defragmenta.
Cu ocazia defragmentarii am aflat ca implicit Restore point foloseste pina la 30% din capacitatea HDD-ului asa ca rapid l-am redus numai la 5GB din 100 GB cit era la un moment dat.

Bun asa, HDD-ul e defragmentat brici :zbang: sa trecem la registri. Good ol' Comodo ofera o unealta all-in-one de ras registri, fisiere, optimizat sistem, facut clatite, spalat pe dinti. Perfect, run tot ce se poate de sters si optimizat, reboot, din fericire n-am avut parte de niciun BSOD da' nici ochiul n-a vazut nimic diferit.

Hmm, sa facem si o compactare de registri ca sa fie optimizati pina la Dumnezeu. Bun asa, luat NTREGOPT rulat, reboot super n-am BSOD da' nici altceva.

Toate astea au avut loc in decursul a citeva zile. Din pacate (dupa ce-mi trecuse efervescenta optimizarilor) la un moment dat am observat ca magaoaia se misca cam greu comparat cu stadiul in care era inainte de toate "optimizarile" la care a fost supus.
Pai hai sa reparam ce-am facut. Restore point-urile s-au dus cind am redimensionat spatiul lor de stocare :bash: , sa cautam fo' unealta de benchmark la boot. Pe vremea XP-ului era un programel Bootvis care te ajuta la chestii d'astea. Super, numa' ca nu merge pe Vista64. Dupa un pic de sapat cu Gogu linga mine am dat de WPT. Practic e acelasi lucru ca Bootvis da' ceva mai ochios.
xbootmgr.exe -trace boot si m-am ales cu un grafic frumos din care n-am inteles mai nimic.

boot_naspa.png

xbootmgr.exe -trace boot -prepSystem ca sa optimizeze el cum il duce capul. Iar m-am ales cu o poza frumoasa

boot_optimized.png

Dar surprinzator cifrele alea ceva mai mici din grafice s-au tradus si in reducerea timpului de boot de la aproximativ 22 linute la 13.

Cu alte cuvinte am reusit sa-mi aduc timpul de boot la valorile initiale (ochiometric vorbind) dar din pacate lansarea programelor din desktop inca are de suferit deoarece cu ocazia curateniei de chestii inutile am ras tot continutul folderului Prefetch care aduna date de fo' 5 luni. :bravo:

Concluzia de la sfirsit:
Promit solemn ca in toata viata mea de butonat la calculator nu am sa mai folosesc absolut niciun program de optimizare de niciun fel. :embarassed:
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,019
In primul si primul rand dupa o instalare de Windows, adica inainte de instalatul driverelor, dezactivez System Restore. Apoi totul parca zboara.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,503
Neah, nu face rau asta si in plus am o portita de scapare daca fac fo' duma mare prin calculator. :smile:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,366
No System Restore. No Prefetch. Totul merge instant. De asemenea no Vista iar asta explica multe, probabil. :biggrin:
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,019
System restore este decat solutia ideala de a creste colectii de virusi. Alta utilitate practica nu i-am gasit-o. Niciodata cand am avut nevoie de ceva asemanator nu a functionat acel System Restore. Am apelat ori la ghidusii ala Marius 3.11 ori reinstall si cu asta basta.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Eu am folosit System Restore cu succes de câteva ori, mai ales după instalări buclucașe de driveri sau aplicații care își bagă adânc nasul prin OS, gen clienți de VPN sau softuri de virtualizare care crează adaptoare virtuale. După aceste experiențe am ajuns să apreciez existența acestei opțiuni.
 
Top Bottom