Router advice needed

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,707
WRT oferă și multe avantaje cu funcții gen VLAN și alte nebunii care nu sunt disponibile în firmware-ul stock al routerului.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,256
Si spre deosebire de DD, OpenWrt merge usor compilat cu ce kernel modules doresti. Intr-adevar trebuie un pic bibilit daca vrei chestii mai iesite din comun, gen MAC-VLAN, teaming, WG accelerat hardware...
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,714
Există nevoia X. Niște indivizi fac hardware-ul pentru ea, alții fac softul, îl testează, îl împachetează, trebuie doar să le combini ca să-ți rezolvi nevoia X. Când ceea ce-ți trebuie nu se mai încadrează în nevoia X ci Y, pentru care există alte echipamente și software, ce e mai logic să faci?

Toată lumea: caut produse făcute și testate pentru Y, efortul e 12 minute și apoi îmi pot vedea de treaba mea ce necesită Y funcțional.

Marius: iau un produs pentru X și-l marțocăresc ca să facă oarecum ceva din Y dar numai în nopțile cu lună în primul pătrar și pentru userii cu chiloți portocalii. Voi petrece următorii 3 ani bibilind la chestia asta, după care voi putea în sfârșit să văd și de treaba aia care necesită echipamentul Y.

Pentru mine, să ajungi să recompilezi kernelul pentru router înseamnă că fie ești în no man's land cu niște nevoi atât de exotice încât chiar nu există altă variantă mai facilă și mai pragmatică, fie ai luat o serie de decizii proaste ce te-au dus în bălării și ești prea căpos ca s-o dai înapoi. Doar fiindcă poți să faci ceva nu înseamnă automat că ar trebui.

Dar poate că-s eu cel excentric în gândire.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,707
Există nevoia X. Niște indivizi fac hardware-ul pentru ea, alții fac softul, îl testează, îl împachetează, trebuie doar să le combini ca să-ți rezolvi nevoia X. Când ceea ce-ți trebuie nu se mai încadrează în nevoia X ci Y, pentru care există alte echipamente și software, ce e mai logic să faci?
Depinde de nevoi, buget și de timpul disponibil. Personal folosesc DD-WRT de foarte puțin timp comparativ cu vechimea efectivă a routerului (Netgear R7000) dar pur și simplu am avut nevoie de niște chestii în plus (VLAN) și nu avea niciun rost să dau iar 200+ EUR pentru ceva nou. Dacă am nevoie de ceva nou pe viitor este 10GBe la nivel de rețea, dar aia mai poate aștepta și acum știu cam ce să cumpăr pentru nevoile mele.

Dacă nu ai echipament pe care să-l poți recicla cu un flash de firmware evident mergi pe soluția ta.

Recompilat kernel nu are sens în 2022 nici pentru instalare de Linux pe PC dar unii au timp să citească Arch wiki :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,714
cu ce ma ajuta OpenWrt?
Firmware-ul original poate avea niște limitări funcționale, fiindcă atât a vrut producătorul să ofere. Gen, 10 reguli de port forwarding because reasons. OpenWRT permite exploatarea completă a capacității hardware și setări avansate, inclusiv reglarea puterii de transmisie radio când hardware-ul permite, dar care firmware-ul producătorului poate nu prevede.

Ce poate n-are OpenWRT e configurația wizard-based a producătorului, și poate că OpenWRT se cam așteaptă că știi ce faci pe-acolo.

E ceva deosebit acel ruckus? Vreun model anume?
De ruckus din păcate știu doar renumele, că-s rock solid, echipamente ISP/carrier/enterprise-grade care nu te chiar rup la buget, ceva mai potente decât Mikrotik și fără bubele Ubiquiti UniFi. Din câte am scanat repede pe la ei pe site, pot fi configurate centralizat cu un controller hardware sau virtual, variantă preferată în enterprise, sau controller-less mai prietenos pentru SMB. Genul ăsta de echipamente este MULT mai flexibil și potent și chiar mai ieftin decât un „gaming router” cu impresii de fițe dar de fapt cât se poate de consumer-grade.

Mikrotic ac? Laptopurile au ax.
Standardul Wi-Fi 6 a fost finalizat în septembrie 2020, și adopția a fost... interesantă. Producătorii s-au grăbit să facă hardware bazat pe versiunea draft ca să fie primii cu reclama „Wi-Fi 6” fiindcă 6 e mai mare decât 5 și să pună prețuri premium pentru asta. Dar hardware-ul ăla a mers pe niște asumpții despre cum va arăta standardul final, ceea ce aparent nu s-a întâmplat întotdeauna și poți avea surprize de compatibilitate sau comportament dubios. Iar acuma e greu să identifici dacă un model de nuștiuce AX e făcut pe baza draft-ului sau pe standardul final. Noutatea pentru Wi-Fi 6 a rămas și încă ține prețurile sus cam nejustificat. Cu frecvențe atât de mari, atenuarea scade mult mai repede cu distanța, și să dai o cârcă de bani pentru a atinge o viteză teoretică mare pe o rază de câțiva metri de la AP nu prea are sens, mai ales când n-ai nici spectru radio foarte aglomerat pe benzile clasice de la vecini, nici useri mobili care să facă roaming printr-un spațiu acoperit de multe AP-uri date la putere mică și să le trebuiască viteze mari cam oriunde.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,176
OK, daca as fi avut vreo cerinta anume, gen VPN, o mentionam. Cand am spus ca am nevoie de un AP pentru acoperire, fix asta caut, deci cu ce ma ajuta DD-WRT pe mine, nu cu ce ajuta la modul general alti oameni?

Nu stiu de unde a aparut suma aia de 200 de euro, sunt routere pe eMag la 150 de lei. Pot sa iau unul aleator, voiam o recomandare gen "in zona aia de nevoi si de pret ia X", daca exista o asemenea recomandare in acest moment. Daca nu, ori iau prima chestie cu recenzii pozitive ori astept WiFi 11 in anul 2042, bazat pe tehnologie warp si acoperire galactica, la 400 PetaQuadsperPicosecond.

Intre timp frate-meu ma tot bate la cap cu UniFi bla-bla, are cateva AP de la ei si ii e lene sa le monteze, treaba e ca ale lui sunt de tavan si eu am cablurile de Ethernet in prize la 30cm de podea, imi e si mie lene sa dau gauri in pereti (deja am de tras un AOC si niste cabluri electrice prin alti pereti) si de-aia cautam unul "clasic", de pus pe noptiera sau sub perna, dupa gust.

Am citit despre adoptia WiFi6 si problemele aferente, de-aia am intrebat inainte. E o achizitie ciudata, nu e o investitie pe termen lung pentru ca e vorba de o suma mica (cat un plin de benzina la masina de tuns iarba) si e o tehnologie intermediara, deja WiFi7 bate la usa, am vazut azi poze cu chipul Qualcom pentru telefoane, mi-e sila de deseurile electronice care sunt produsele noi din magazin peste doar 1 an sau 2.
 
Last edited:

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,213
OK, daca as fi avut vreo cerinta anume, gen VPN, o mentionam. Cand am spus ca am nevoie de un AP pentru acoperire, fix asta caut, deci cu ce ma ajuta DD-WRT pe mine, nu cu ce ajuta la modul general alti oameni?
Pai parea ca vrei ceva ieftin si care sa poata fi facut AP si sa fie si stabil. De asta eu am propus aproape orice mai de "firma" de pe OLX (deci ieftin si bun) pe care poti pune DD-WRT (AP mode presupunand ca vrei si bridge ca sa nu tragi cabluri plus stabil).
In plus, tu, ai niste minime cunostinte ca sa poti face un firmware update si sa vezi un product name si revision number. Maica-mii nu i-as cere asta.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,256
Cand am spus ca am nevoie de un AP pentru acoperire, fix asta caut, deci cu ce ma ajuta DD-WRT pe mine, nu cu ce ajuta la modul general alti oameni?
Pai spre exemplu: te lasa sa faci AP fara routare, te lasa sa dezactivezi DHCP-ul si toate chestiile alea IPv6 care iti fac varza reteaua in acelasi mod ca un rogue DHCP, te lasa sa folosesti si portul WAN pentru bridge LAN, te lasa sa ai AP si bridge fara nici un IP pentru router, te lasa sa instalezi daemon pentru band steering (daca vrei asa ceva..).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,714
Dacă AX e important, aș zice un Zyxel NWA50AX. E 440 lei la eMag. Poate fi alimentat PoE, poate fi configurat cloud-based prin app sau local prin browser (și să oprești toate conexiunile spre cloud), și ultimul firmware e de miercuri săptămâna trecută. Alternativ, un TP-Link Range Extender RE500X la 320 lei cu antene interne e destul de simplu de configurat și pare ok. Ultimul firmware e din august anul trecut. Nu am idee dacă permite același SSID pe 2,4 și 5 GHz, posibil să nu facă band steering.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,707
Nu stiu de unde a aparut suma aia de 200 de euro, sunt routere pe eMag la 150 de lei. Pot sa iau unul aleator, voiam o recomandare gen "in zona aia de nevoi si de pret ia X", daca exista o asemenea recomandare in acest moment. Daca nu, ori iau prima chestie cu recenzii pozitive ori astept WiFi 11 in anul 2042, bazat pe tehnologie warp si acoperire galactica, la 400 PetaQuadsperPicosecond.
Suma de 200 EUR este pentru un router decent de la care am pretenția să funcționeze fără sughițuri timp de ani de zile, fără să pice aiurea sau să trebuiască să-i dau restart și să-mi ducă toată infrastructura de acasă (server, workstation, laptops, tablete, telefoane, console, Raspberry Pi x 3 și ce mai am pe-aici). Dacă tu ești fericit cu router de 150 lei asta este treaba ta, dar personal am aruncat destule care au fost sub orice critică (ultimul pe care-l pândesc cu toporul este routerul Digi al părinților care nici măcar nu-ți dă voie să-l configurezi și ăla a fost gratis).

Ai spus că cerințele tale sunt destul de jos, deci probabil orice cu destule recenzii pozitive este ok (chiar și la 150 lei).
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,176
Marius '95 , nu am vazut pana acum nici un router care sa nu faca toate alea. Poate exista, dar nu am vazut. Deci, dupa parerea mea, nu e nimic deosebit si nu e nevoie de DD-WRT. Nu sunt anti WRT, doar incerc sa imi dau seama daca chiar am nevoie sau nu. pentru ca daca nu am nevoie pot sa iau un TP-Link cu (probabil) Broadcom la 300 de lei si am rezolvat problema.

AX nu e important, doar ma gandesc ca e aparut de aproape 2 ani si e pe toate drumurile, de ce sa iau ceva mai vechi.

Nu caut range extender ca sa dau wireless dintr-un wireless. ci din Ethernet. Semnalul prin pereti de beton armat e suficient de prost, nu vreau sa il extind ci sa am alt wireless, separat, dintr-un port Ethernet. Telefoanele nu merg pe Ethernet, ca altfel nici nu m-as complica, porturi de cupru am destule cam peste tot.

Neo , problema la ala de 150 de lei e ca se plang oamenii ca nu are semnal bun, altfel il luam si nu mai intrebam.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,714
Range extenderul e ieftin și poate fi configurat să meargă ca repeater (wifi uplink) sau AP (wired uplink). De-aia e cel mai apropiat de ce vrei tu, fără să iei un router care mai are și opțiuni de routing, dhcp, switch etc. pe care poate nu vrei să le plătești degeaba ca apoi să le oprești trecând aparatul în mod AP only.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,707
Neo , problema la ala de 150 de lei e ca se plang oamenii ca nu are semnal bun, altfel il luam si nu mai intrebam.
Păi și tu de ce crezi că nu are semnal bun?

Ai mei au luat un extender cam pe la aceiași bani (150 lei) și acoperă un etaj întreg și mansarda de deasupra. Ca idee.

puterfixer - să fim serioși, funcțiile "software" nu "se pun" prea mult în prețul unui router, acolo se dă copy paste la chestii, prețul în principal este dictat de componente de calitate și de eticheta firmei care l-a produs (lol@plătit în plus pentru routare/dhcp/switch, poate doar în ideea că necesită componente suplimentare și grijă la copy pasta să nu expui ceva înspre exterior cum s-au mai trezit unele firme).
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Messages
3,505
O alternativa la LAN ar fi un adaptor powerline, care foloseste reteaua de electricitate in loc de ethernet, in cazul in care nu vrei sau nu poti sa tragi fire in plus. Am instalat ceva de genul asta la fratele meu, bloc vechi de 4 etaje, multi metri de powerline, alta siguranta, etc si tot am obtinut aproape 200 mbps, posibil limitat de factori externi. Eu am folosit unul fara wifi (Tenda PH3) dar exista si cu wifi, iar scurtarea distantelor poate face minuni la acoperire - prize banuiesc ca sunt peste tot prin casa...

In orice caz, wireless to wireless sux, asta pot confirma. Varianta de mai sus a inlocuit un "extender" de acest gen.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,707
M-a înjurat Adi și mi-a picat curentul și noutate - un Raspberry Pi cu Kodi pe el poate interfera cu rebootul după pană de curent și să nu-ți mai dea voie pe net de pe orice alt PC conectat. D-alde voodoo stuff :biggrin:
 

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Messages
482
Am cautat anul trecut un router pentru a inlocui Apple Airport, ca li se pusese pata la cei de la RDS si nu mai puteam sa accesez netul cu nimic de la Apple, tot ce am testat a fost de o calitate mai mult decat proasta. Routerul care in sfarsit m-a satisfacut a fost Mikrotik Hex RB750G cred ca v2, care chiar imi dadea la iesire 1Gbps. Restul variau intre 200 si 500 Mbps, mi se pare ca cel mai bine s-a comportat un D-Link...
(Dupa aceea m-am certat cu cei de la RDS si in mod magic au inceput sa functioneze si Apple-urile pe retea, asa ca am revenit la ele. E al naibii de stufos sa deschizi un port pe Microtik daca nu esti obisnuit cu el)
Pui dupa el un Access Point tot Mikrotik sau Ubiquity si te-ai rezolvat. Si toate au PoE.
 
Last edited:
  • Like
Reactions: Neo

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
319
Mie a inceput sa mi se aplece de Asus-ul AC66u B1 din dotare "la apartament".
Cind vine ceva in torent pe teava, dumnealui cam uita sa serveasca alti clienti din retea, mai ales pe cei de pe wifi.
Am zis sa incerc si alt firmware pe el. Poate-poate?
... sau poate mai bine il schimb cu altul si gata. Care altul?
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,707
Mie a inceput sa mi se aplece de Asus-ul AC66u B1 din dotare "la apartament".
Cind vine ceva in torent pe teava, dumnealui cam uita sa serveasca alti clienti din retea, mai ales pe cei de pe wifi.
Am zis sa incerc si alt firmware pe el. Poate-poate?
... sau poate mai bine il schimb cu altul si gata. Care altul?
Vezi că s-ar putea să poți bifa QoS în meniul routerului și s-ar putea să balanseze mai bine conexiunile.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,714
Limitează numărul de conexiuni DHT (parcă așa le zice) din clientul torrent, pune 100-200 maxim, că unele routere au dificultăți în a gestiona multe sute de conexiuni în paralel și de-aia „se umple țeava”.

Verifică și dacă nu cumva se încălzește cam tare pe vremea asta, poate să-l montezi cumva înclinat ca să poată aerul cald să iasă pe sus pe undeva. La interior ar trebui să aibă un radiator destul de mare, da' căldura disipată trebuie și să poată să iasă din carcasă. Nu știu dacă are senzor de temperatură să facă thermal throttling și să simți asta în bandwidth, n-ar fi imposibil.
 

taxon

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 2, 2013
Messages
319
Neo : Am incercat, merci, e vax albina. De aici si primul gind sa incerc un Merlin, un WRT, in loc de firmware-ul "de firma".
Mai e si chestia ca nu facea fitele astea mai acu un an.

puterfixer : notat, multam.
 
  • Like
Reactions: Neo
Top Bottom