Sâmbătă am schimbat poziția unor echipamente într-un loc mai potrivit în apartament. Asta a necesitat refacerea unor trasee UTP, un cablu mai bun pentru camera de supraveghere video, și alimentare electrică pentru acest nou „rack” fiindcă n-aveam nici o priză în jumătatea aceea a camerei. Rezultatul este că acum pot pune și o lampă de carte în acea priză pentru ca să folosim fotoliile alea comode, și că am scăpat de cablul de la difuzor întins doar pe jos - acum e mascat frumos printr-un prag metalic mai încăpător și prin plintă.
În stiva de echipamente am DVR-ul la bază (alimentare 12V), un switch gigabit de 8 porturi (alimentare 230V și sursă internă la 3,3V) și routerul EdgeRouter Lite (alimentare 12V). Instalația nu e chiar completă, mai am de montat acolo și sursa de alimentare de 12V cu acumulator de backup, din care vor fi alimentate routerul, DVR-ul și camera video.
Din switch am un singur cablu ce trece prin pragul ușii până în partea cealaltă, la TV. Acolo era inițial routerul Belkin la care se conectau media playerul și NAS-ul, așa că am păstrat routerul vechi pe poziție pe post de switch gigabit secundar și Access Point WiFi cu amplasare relativ centrală în apartament. Belkin-ul are o setare pentru a dezactiva partea de routare și firewall și a rămâne switch+AP.
Ei, acum revenind la EdgeRouter Lite (ERL): din cutie a venit cu firmware-ul 1.2, destul de vechi. (1.3 a fost lansat în octombrie 2013.) N-am fost pregătit cu firmware-ul cel mai recent (1.6 din noiembrie 2014) așa că am încercat să fac să meargă conexiunea RDS prin el. Major failure. Interfața web nu are nici urmă de setare PPPoE, pentru asta a trebuit să intru în CLI făcând niște pași de configurare găsiți prin smartphone. După configurarea interfețelor, a conexiunii PPPoE, a regulilor de firewall și a regulilor de NAT, teoretic trebuia să meargă, dar nu a vrut și pace. Mi-am prins urechile, routerul nu e deloc făcut pentru piața SOHO sau prosumer, trebuie să știi exact ce faci pornind de la o configurație „no traffic allowed”.
Așa că am pus temporar Belkin-ul la loc, am descărcat ultimul firmware și l-am pus pe ERL. Whoa!!! Din versiunea 1.3 au apărut niște wizards de configurare, iar până la 1.6 e mult mai bine structurată informația prin interfața web, inclusiv cu posibilitatea de setare a PPPoE-ului.
Cum routerul are 3 porturi de rețea, sunt 3 wizards de configurare în scenariile:
- Load Balancing, cu 2 porturi WAN și unul LAN;
- WAN+2LAN, cu 1 port WAN și una sau două rețele LAN (în caz că vrei un subnet separat pentru WiFi, sau pentru guest access);
- WAN+2LAN2 care mai are în plus și posibilitatea de a activa software bridging între porturi - de ce ai vrea asta nu știu, că mai bine-ți iei un switch ce face asta în hardware, da' mă rog.
Mai sunt 2 wizards pentru activat funcții suplimentare: UPnP și TCP MSS clamping.
Treaba dubioasă e că, după ce am lăsat wizardul WAN+2LAN să facă configurările de la zero, au rezultat exact aceleași setări făcute anterior manual pentru interfețe, conexiunea PPPoE, firewall și NAT, doar că acum s-a și conectat și a mers traficul. Nu pricep, mă rog.
Am făcut un prim test de viteză cu RDS, și a rezultat o viteză de download de 147 Mb/s și upload un pic sub 100, cu 2ms latență. În download, procesorul routerului a stat la 100%. Am găsit apoi comenzile de activare offloading pentru accelerare packet forwarding și pentru accelerare PPPoE, iar cu asta viteza de download a stat constant la 199,7 Mb/s cu 3% încărcare procesor și 1ms latență, și tot un pic sub 100 pe upload. Asta îmi indică faptul că limitarea de viteză e de fapt la abonamentul meu, am rămas pe Fiberlink de 200 Mb/s down/100 Mb/s up

Încă 6 lei pe lună și obțin Fiberlink 500.
Cam atât deocamdată, sunt mulțumit. Dacă vreți informații despre router, screenshots etc. - cu mare drag.