Router advice needed

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,642
Ai net via PPPoE? Dacă da, sunt tare curios cât duce. :smile:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Da, RDS, deși parcă nu e pachetul de 1 Gbps ci ăla de 500 Mbps.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Sâmbătă am schimbat poziția unor echipamente într-un loc mai potrivit în apartament. Asta a necesitat refacerea unor trasee UTP, un cablu mai bun pentru camera de supraveghere video, și alimentare electrică pentru acest nou „rack” fiindcă n-aveam nici o priză în jumătatea aceea a camerei. Rezultatul este că acum pot pune și o lampă de carte în acea priză pentru ca să folosim fotoliile alea comode, și că am scăpat de cablul de la difuzor întins doar pe jos - acum e mascat frumos printr-un prag metalic mai încăpător și prin plintă.

În stiva de echipamente am DVR-ul la bază (alimentare 12V), un switch gigabit de 8 porturi (alimentare 230V și sursă internă la 3,3V) și routerul EdgeRouter Lite (alimentare 12V). Instalația nu e chiar completă, mai am de montat acolo și sursa de alimentare de 12V cu acumulator de backup, din care vor fi alimentate routerul, DVR-ul și camera video.

Din switch am un singur cablu ce trece prin pragul ușii până în partea cealaltă, la TV. Acolo era inițial routerul Belkin la care se conectau media playerul și NAS-ul, așa că am păstrat routerul vechi pe poziție pe post de switch gigabit secundar și Access Point WiFi cu amplasare relativ centrală în apartament. Belkin-ul are o setare pentru a dezactiva partea de routare și firewall și a rămâne switch+AP.

Ei, acum revenind la EdgeRouter Lite (ERL): din cutie a venit cu firmware-ul 1.2, destul de vechi. (1.3 a fost lansat în octombrie 2013.) N-am fost pregătit cu firmware-ul cel mai recent (1.6 din noiembrie 2014) așa că am încercat să fac să meargă conexiunea RDS prin el. Major failure. Interfața web nu are nici urmă de setare PPPoE, pentru asta a trebuit să intru în CLI făcând niște pași de configurare găsiți prin smartphone. După configurarea interfețelor, a conexiunii PPPoE, a regulilor de firewall și a regulilor de NAT, teoretic trebuia să meargă, dar nu a vrut și pace. Mi-am prins urechile, routerul nu e deloc făcut pentru piața SOHO sau prosumer, trebuie să știi exact ce faci pornind de la o configurație „no traffic allowed”.

Așa că am pus temporar Belkin-ul la loc, am descărcat ultimul firmware și l-am pus pe ERL. Whoa!!! Din versiunea 1.3 au apărut niște wizards de configurare, iar până la 1.6 e mult mai bine structurată informația prin interfața web, inclusiv cu posibilitatea de setare a PPPoE-ului.

Cum routerul are 3 porturi de rețea, sunt 3 wizards de configurare în scenariile:
- Load Balancing, cu 2 porturi WAN și unul LAN;
- WAN+2LAN, cu 1 port WAN și una sau două rețele LAN (în caz că vrei un subnet separat pentru WiFi, sau pentru guest access);
- WAN+2LAN2 care mai are în plus și posibilitatea de a activa software bridging între porturi - de ce ai vrea asta nu știu, că mai bine-ți iei un switch ce face asta în hardware, da' mă rog.

Mai sunt 2 wizards pentru activat funcții suplimentare: UPnP și TCP MSS clamping.

Treaba dubioasă e că, după ce am lăsat wizardul WAN+2LAN să facă configurările de la zero, au rezultat exact aceleași setări făcute anterior manual pentru interfețe, conexiunea PPPoE, firewall și NAT, doar că acum s-a și conectat și a mers traficul. Nu pricep, mă rog.

Am făcut un prim test de viteză cu RDS, și a rezultat o viteză de download de 147 Mb/s și upload un pic sub 100, cu 2ms latență. În download, procesorul routerului a stat la 100%. Am găsit apoi comenzile de activare offloading pentru accelerare packet forwarding și pentru accelerare PPPoE, iar cu asta viteza de download a stat constant la 199,7 Mb/s cu 3% încărcare procesor și 1ms latență, și tot un pic sub 100 pe upload. Asta îmi indică faptul că limitarea de viteză e de fapt la abonamentul meu, am rămas pe Fiberlink de 200 Mb/s down/100 Mb/s up :smile: Încă 6 lei pe lună și obțin Fiberlink 500.

Cam atât deocamdată, sunt mulțumit. Dacă vreți informații despre router, screenshots etc. - cu mare drag.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Am completat un formular online în portalul DigiCare prin care am cerut abonamentul de 1000 Mbps și n-am primit nici un telefon, nici un mail, nimic. Verific azi, după câteva zile, și iaca surpriză, e activ.

Testul pe SpeedTest mi-a dat un ping de 2ms, 932,5Mbps down, și 193,7Mbps up. Limitele abonamentului sunt de 1000/200. Routerul n-a trecut de 10% CPU load în acest timp.

Best. Feeling. Ever. :smile:

Și apropo, RDS mărește de mâine limitele abonamentelor gratuit. Cine are FiberLink 100 păstrează limita de 100Mbps down și crește limita de la 30 la 100Mbps up, iar cine are FiberLink 200 va fi mutat automat și gratuit pe FiberLink 300, cu 300Mbps down și 100Mbps up. http://www.rcs-rds.ro/comunicat?id=399
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,642
Presupunând că mă voi hotărî real soon now să-mi schimb și eu router-ul, încerc să mă prind cum se alimentează placa asta în combinație cu carcasa asta. Din ce-mi dau eu seama, mi-ar trebui un adaptor AC universal (gen ăsta sau ăsta) și o sursă picoPSU (gen asta sau asta). Mai trebuie ceva? Am și alte variante?
 

IceCub

Membru Senior
Joined
Jun 27, 2005
Messages
2,491
Cam asta ar fi combinatia, doar sa ai grija sa fie alimentatorul mai "rasarit" adica sa scoata macar 5A (60W).
Totusi, placa aia de baza este socket 1155 (adica 2nd gen Core Ix) si aproape de EOL.
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,642
My bad. Cred că, de fapt, mă uitasem la asta care suportă și 3rd gen.

Oricum m-ar costa destul de mult toată distracția chiar și așa și încă nu-s hotărât să merg pe varianta asta. Ideea e că aș vrea ceva ce să nu sughită la 1Gbps peste PPPoE și să pot pune un Linux full-blown pe jucărie. Intel n-am văzut să aibă plăci de bază mini-ITX pentru LGA1150. Nu țin cu dinții să iau MB Intel, dar cum setup-ul va fi cel mai probabil de tipul router-on-a-stick, aș vrea ceva cu NIC ca lumea, nu Realtek. Ar fi pe-aici câteva cu NIC-uri Intel și/sau Atheros, dar mă debusolează prețul. :smile:

Anyway, tre să pun pe hârtie variantele să văd cât m-ar costa fiecare.

Legat de alimentatoare, cele două din linkurile de mai sus se laudă cu 12.5A, deci 150W.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Pana la urma am comandat un Checkpoint UTM-1 Edge-X. Sa vedem ce iese cand imi ajunge. Pe moment ma delectez cu manualul de la el (700+ pagini). :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
UBNT a publicat un firmware nou (1.7.0) pentru seria EdgeMax EdgeRouter la sfârșit de iunie 2015. Cică e cel mai mare pachet de actualizări, bug fix-uri și îmbunătățiri din istoria seriei. I dunno, l-am instalat, am stat cu morcovu' undeva până a rebootat, merge fără a reface toată configurația, mission accomplished.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Dar ce avem noi aici. O serie de update-uri de la Ubiquiti:
  • 29 iunie 2015 - 1.7.0 menționat mai sus;
  • 26 februarie 2016 - 1.8.0;
  • 13 iunie 2016 - 1.8.5;
  • 8 august 2016 - 1.9.0.
Am făcut update-ul aseară înainte să-i dau shutdown și să-l înlocuiesc :biggrin: S-a comportat absolut impecabil până acum, e un mic monstru de capabilități și stabilitate.

Dar biblioteca unde sunt băgate NAS-ul, switch-ul gigabit și routerul nu prea se ventilează fantastic în colțul camerei, și drăcoveniile astea puse unele peste altele mi se par cam călduțe. Prin urmare am înlocuit switch-ul și routerul cu un router MikroTik RouterBoard hEX (RB750Gr2) care include și un switch gigabit cu 4 corpuri, exact de câte am nevoie acolo. A dispărut și discoteca de luminițe cu ocazia asta.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Mi-ai dat o idee pentru mare. Am vedere directa catre antena hotelului. :smile:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,691
Pacat ca dimensiunile sunt in inch.
Si Quark mi-a dat idei: poti sa pui un yagi detunat pe routerul hotelului si apoi te distrezi copios.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
N-am cum. Antena e pusa pe alt corp de cladire (magazie). Am pus o poza anul trecut (parca).
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,691
Nu ma refeream la acel caz punctul, era distractie de vacanta/gluma de autobaza.
Quark merge mult mai bine o antenta facuta de fabrica, e tunata cu mult peste ce poti face tu manual. Asta la vreo 50-60ron.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Și deja AP-urile sunt destul de diversificate încât să poți căuta unul decent cu conector pentru antenă, ca să o schimbi dacă așa vrea suflețelu' tău. E drăguță „tunarea” aia, poate ca exercițiu didactic, da' e așa un americănism să iei cea mai ieftină praștie de AP și apoi să-l marțocărești ca să meargă decent... Adică mah frend, dacă ai niște cerințe specifice, ia nene o sculă potrivită pentru treaba aia, că-n zilele noastre găsești un Ubnt AP de indoor sau outdoor foarte bazat la niște prețuri mai mici decât routere consumer cu fițe. Altfel rămâne valabilă vorba aia cu rahatul și biciul, chiar dacă englezii n-o știu ca atare.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,478
e așa un americănism să iei cea mai ieftină praștie de AP și apoi să-l marțocărești ca să meargă decent
Aici nu-s de acord. Rușii-s cam singurii care mișcă ceva mai serios în zona asta de modificări hardware și spun ceva după (chinezii fac reverse engineering la greu, dar nu publică), iar faptul că nu-ți permiți/nu vrei un router mai bun și îl modifici pe cel vechi nu e o rușine.

BTW, conform legislației americane (FCC), routerele și alte device-uri WiFi nu ar trebui să aibă antene removable, tocmai pentru că poți crește EIRP peste ce n-ai voie (4W point-to-multipoint / antenă omnidirecțională). Nu se chinuie ei să verifice proactiv, dar dacă încurci pe cineva cu modificări de genul, nu e prea plăcut. Teoretic poți să faci astfel de modificări dacă ai licență de radioamator, dar banda e cu statut secundar (io aș avea voie să emit cu 100W point-to-multipoint în 2.4GHz, da' doar dacă nu încurc pe nimeni - well, dacă nu mai merge altora wifi-ul pe câțiva km înseamnă că încurc pe cineva? :biggrin:).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Nu e o rușine, e o stupizenie. :smile: Ai luat o praștie ieftină și proastă știind că e o praștie ieftină și proastă, da' acuma atârni sârme de ea că poate o faci să rupă gura cartierului, really now :biggrin:

Iar când un Ubiquiti airGateway-LR airMAX WISP 2.4 GHz Wireless Access Point e 30$ cu antenă detașabilă, doar necunoașterea mai e scuză că dai banii pe praștii (mai) ieftine și proaste.

FCC poate că impune antene nedetașabile la echipamente consumer, însă nu prea văd cum pot limita produse professional/enterprise care sunt făcute exact din module asamblabile în funcție de nevoi (AP + pigtail + antenă). Și dă-mi voie să bat puțin obrazul lu' FCC fiindcă pe de o parte se dă în stambă cu limitele de putere și controlul industriei acestor produse, dar pe de altă parte scandalul Power Metering.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Noi suntem mai tari decat FCC: routerele de la Telekom au antena interna. :zbang: Deci nici macar paie ca mai sus n-ai cum sa-i montezi. :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,691
Noi suntem mai tari decat FCC: routerele de la Telekom au antena interna. :zbang: Deci nici macar paie ca mai sus n-ai cum sa-i montezi. :biggrin:
Quark Da, pentru ca deh, asa e la moda, antene non-removable. Peste tot in lume mai nou.
M-a deranjat ca a existat un model la care puteai sa selectezi una din benzi, 2.4 sau 5Ghz, dar au retras modelul si acum este doar un model cu 2.4. Probabil din cauza asta este cu antena interna, sa nu iasa haos in blocuri.

puterfixer cand am zis detunarea antenei nici prin gand nu-mi trecea imbunatatirea, ci ... inrautatirea. Cat despre Ubiquiti, sunt intru totul de acord, am pe acasa vreo 3 Bullet plus antenele, au si analizor de spectru radio si pot functiona pe frecvente non-standard cu TDM, sa vad cine poate sa-l mai intercepteze asa :smile:
 
Top Bottom