Router advice needed

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,089
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost idiot, am două cabluri UTP în casă care ajung lângă panoul electric. Ceea ce nu e ideal din punct de vedere al acoperirii wireless. Așa că am nevoie de un router cât mai mic, cu cel puțin două porturi LAN gigabit, 1 port de WAN (tot gigabit) și care să știe PPPoE.


Pot organiza mai bine setup-ul? (nu mai pot trage fire prea ușor, deci astea rămân). În ?????? aș putea folosi fie un switch cu management? Sau e mai simplu cu un router mic?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,478
Probabil Mikrotik hap ac2 e cel mai mic pentru așa ceva. Îți mai trebuie un injector poe gigabit pentru el și folosești alimentatorul care vine cu router-ul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Hai că-s destule routere suficient de compacte cu switch încorporat și toate porturile gigabit, cu sau fără access point. Mikrotik e foarte capabil și mic, ba chiar are recent o versiune majoră nouă la RouterOS care poate rula nativ containere - pui pihole direct pe router. Și AVM face Fritz!Box-uri surprinzător de puternice, doar că nu-s prea cunoscute în afara DACH; un model fără DSL sau cablu sau fibră e 4040, am unul luat SH aici sub masă să-l folosesc ca AP la moși acasă, duce ultimul firmware 7.xx, dacă ai vreo curiozitate despre el pot să mă uit prin configurație.

Problema mai mare ar fi de fapt acoperirea WiFi a întregii case. Poate ți-ar mai trebui vreun AP sau două amplasate mai convenabil, dar rămâne întrebarea cum le conectezi la router. Dacă pui repetoare WiFi sau AP-uri în mesh, aglomerezi spectrul radio adăugând la traficul client-AP și traficul AP-AP, iar dacă ai vecini cu AP-uri puternice iese o tocană. Ai putea folosi AP-uri conectate la router prin PowerLine, dar posibil să nu meargă gigabit sau foarte stabil. Sfânt rămâne cablul, da' dacă constructorul nu s-a obosit să facă cablare low voltage prin casă, lesson learned pentru următoarea casă și poate un proiect pentru mai la vară să sapi canal prin pereți pentru perechi de CAT6 și să-ți faci un network closet undeva.

Ar mai fi o variantă să pui un AP outdoor pe un stâlp afară la capătul curții, care să-ți rezolve semnalul în toată curtea și toate camerele de la toate etajele dinspre partea aia a casei. Îți trebuie doar un cablu tras până acolo și alimentare PoE. Ai variante de la Mikrotik sau Unifi sau chiar și TP-Link. Sincer pe mine mă gâdilă să pun unul din ăsta pe acoperișul de la intrarea în parcarea subterană, e fix în spatele grădinii noastre, și de acolo să am acoperire WiFi la toată curtea dintre blocuri când ies cu pitica la spielplatz. Poate pun și un captive portal și vând bilete de acces de câte o juma' de oră la vecinii care vor și ei net în grădină :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,691
Poate am inteles eu gresit cerinta "cat mai mic". Eu ma gandeam la ceva de genul asta
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,089
Nu e critică dimensiunea, am o cutie de panou electric în care e priza, GPON-ul de la Digi, fibra, terminațiile caburilor UTP și coaxiale. Intră și un router cu 5 porturi în caz de nevoie. În primă fază cred că înghesui router-ul Huawei de la Digi, dacă reușesc să îi desfac antenele.

Damn, acum am văzut că în postul anterior nu a fost pus atașamentul de mai jos. Sorry.

Partea bună este că unul dintre firele UTP ajunge în centrul apartamentului și ceea ce permite o bună acoperire WiFi.
 

Attachments

  • retea.png
    retea.png
    30.1 KB · Views: 14

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,642
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost idiot, am două cabluri UTP în casă care ajung lângă panoul electric. Ceea ce nu e ideal din punct de vedere al acoperirii wireless. Așa că am nevoie de un router cât mai mic, cu cel puțin două porturi LAN gigabit, 1 port de WAN (tot gigabit) și care să știe PPPoE.


Pot organiza mai bine setup-ul? (nu mai pot trage fire prea ușor, deci astea rămân). În ?????? aș putea folosi fie un switch cu management? Sau e mai simplu cu un router mic?
Dacă GPON-ul de la RDS e în mod bridge, atunci device-ul din spatele lui tre să știe PPPoE. Nu ai zis dacă ai nevoie de wireless și pe dispozitivul ????? din schemă. Dacă nu, EdgeRouter e și el o variantă. Nu l-am folosit, dar când am citit ultima dată despre el știa PPPoE offloading.
Dacă GPON-ul de la RDS e în mod L3 și e default gateway, orice switch mic e ok (cu sau fără management, în funcție de necesități). Ca marcă, io-s mulțumit de Zyxel. Dacă nu din alte motive, măcar pentru suport software. De exemplu, așa arată changelog-ul la firmware-ul switch-ului meu:
1640631750451.png

Sau, dacă ai nevoie și de wireless și de PPPoE, atunci probabil ceva de la Mikrotik e cea mai bună alegere.
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,089
Nu am nevoie de wireless pe el, doar PPPoE. Mulțumesc pentru sugestii. Mai durează puțin până pun rețeaua in funcțiune, încă mă mai lupt cu zugravii.
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,642
Dădui link la EdgeRouterX când mă gândeam la EdgeRouter Lite (care e cam vechi). Văd că a apărut și EdgeRouter 4. Din motive care-mi scapă, astea de la Ubiquiti îs semnificativ mai scumpe decât Mikrotik-urile care au cam aceleași capabilități. Plus că la Mikrotik mai vezi și niște benchmarks. Anyway, după ce alegi modelul, mai fă ceva research să vezi că poți beneficia de tot bandwidth-ul de la RDS. Dacă ai abonamentul de gigabit, s-ar putea să ai surpriza să fii limitat de router-ul tău. Fără hardware offload pentru PPPoE și NAT nu cred că poți ajunge la gbps în gama asta de preț și chiar cu offload s-ar putea să sughițe.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,578
Am avut EdgeRouter ăla cu 3 porturi când locuiam în Buc și aveam gigabit de la RDS. Fără offloading trăgea doar vreo 400Mbps, iar ca să activez offloading-ul a trebuit să fac niște giumbușlucuri prin CLI fiindcă n-ave setare în GUI. Ulterior au pus un firmware mai nou cu care setarea parcă a fost mai simplă, dar tot m-am bucurat când l-am vândut și am pus un Mikrotik în loc. Mikrotik-ul n-avea stress să țină 988Mbps.

La momentul ăsta sunt cam circumspect în ceea ce privește Ubiquiti. Linia de produse Edge pentru carriers (cu management centralizat) pare a fi cam trasă pe tușă, acum totul e în direcția UniFi. Și ăsta e cu management centralizat dar altfel, iar în ultimul an cel puțin au băgat forțat că managementul se poate face doar prin cloud-ul lor. Poți cumpăra un UniFi Key pe care să-l bagi în rețeaua privată, ăsta doar leagă echipamentele din rețeaua ta la portalul lor de management. Plus alte mizerii gen software defined networking etern în beta, încât la orice fw update e cam bine să stai câteva săptămâni să vezi ce bube găsesc early adopters care practic fac beta testing pe gratis, sau breșe de securitate, ultima dovedindu-se a fi un angajat care le-a furat baze de date interne și apoi a încercat un mic blackmail, dar cu ocazia asta s-a dovedit că n-aveau intern nici un sist de logging al accesului la date încât n-au putut să estimeze care date au fost compromise și de când. Și culmea e că hardware-ul poate fi identic, de exemplu un EdgeSwitch cu un UniFi Switch, au doar carcasa neagră sau albă și UniFi are și un ecran oled fancy, dar softul (și prețul) e diferit.

Am 3 AP-uri UniFi și le folosesc cu un controller offline în docker cât mă mai lasă, dar dacă mă forțează să mă autentific exclusiv cu contul din cloud i-am pișat de la inimă și trec pe orice altceva. Până și TP-Link Omada sună mai rezonabil, ca să nu zic de Aruba cu AP-uri de 2-3 ori mai scumpe dar fără respirația lor caldă în ceafă.
 
Last edited:

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Messages
453
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost idiot, am două cabluri UTP în casă care ajung lângă panoul electric. Ceea ce nu e ideal din punct de vedere al acoperirii wireless. Așa că am nevoie de un router cât mai mic, cu cel puțin două porturi LAN gigabit, 1 port de WAN (tot gigabit) și care să știe PPPoE.


Pot organiza mai bine setup-ul? (nu mai pot trage fire prea ușor, deci astea rămân). În ?????? aș putea folosi fie un switch cu management? Sau e mai simplu cu un router mic?

Apple Airport Extreme.
 
  • Haha
Reactions: Neo
Top Bottom