Router advice needed

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,119
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost idiot, am două cabluri UTP în casă care ajung lângă panoul electric. Ceea ce nu e ideal din punct de vedere al acoperirii wireless. Așa că am nevoie de un router cât mai mic, cu cel puțin două porturi LAN gigabit, 1 port de WAN (tot gigabit) și care să știe PPPoE.


Pot organiza mai bine setup-ul? (nu mai pot trage fire prea ușor, deci astea rămân). În ?????? aș putea folosi fie un switch cu management? Sau e mai simplu cu un router mic?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,611
Probabil Mikrotik hap ac2 e cel mai mic pentru așa ceva. Îți mai trebuie un injector poe gigabit pentru el și folosești alimentatorul care vine cu router-ul.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
Hai că-s destule routere suficient de compacte cu switch încorporat și toate porturile gigabit, cu sau fără access point. Mikrotik e foarte capabil și mic, ba chiar are recent o versiune majoră nouă la RouterOS care poate rula nativ containere - pui pihole direct pe router. Și AVM face Fritz!Box-uri surprinzător de puternice, doar că nu-s prea cunoscute în afara DACH; un model fără DSL sau cablu sau fibră e 4040, am unul luat SH aici sub masă să-l folosesc ca AP la moși acasă, duce ultimul firmware 7.xx, dacă ai vreo curiozitate despre el pot să mă uit prin configurație.

Problema mai mare ar fi de fapt acoperirea WiFi a întregii case. Poate ți-ar mai trebui vreun AP sau două amplasate mai convenabil, dar rămâne întrebarea cum le conectezi la router. Dacă pui repetoare WiFi sau AP-uri în mesh, aglomerezi spectrul radio adăugând la traficul client-AP și traficul AP-AP, iar dacă ai vecini cu AP-uri puternice iese o tocană. Ai putea folosi AP-uri conectate la router prin PowerLine, dar posibil să nu meargă gigabit sau foarte stabil. Sfânt rămâne cablul, da' dacă constructorul nu s-a obosit să facă cablare low voltage prin casă, lesson learned pentru următoarea casă și poate un proiect pentru mai la vară să sapi canal prin pereți pentru perechi de CAT6 și să-ți faci un network closet undeva.

Ar mai fi o variantă să pui un AP outdoor pe un stâlp afară la capătul curții, care să-ți rezolve semnalul în toată curtea și toate camerele de la toate etajele dinspre partea aia a casei. Îți trebuie doar un cablu tras până acolo și alimentare PoE. Ai variante de la Mikrotik sau Unifi sau chiar și TP-Link. Sincer pe mine mă gâdilă să pun unul din ăsta pe acoperișul de la intrarea în parcarea subterană, e fix în spatele grădinii noastre, și de acolo să am acoperire WiFi la toată curtea dintre blocuri când ies cu pitica la spielplatz. Poate pun și un captive portal și vând bilete de acces de câte o juma' de oră la vecinii care vor și ei net în grădină :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,852
Poate am inteles eu gresit cerinta "cat mai mic". Eu ma gandeam la ceva de genul asta
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,119
Nu e critică dimensiunea, am o cutie de panou electric în care e priza, GPON-ul de la Digi, fibra, terminațiile caburilor UTP și coaxiale. Intră și un router cu 5 porturi în caz de nevoie. În primă fază cred că înghesui router-ul Huawei de la Digi, dacă reușesc să îi desfac antenele.

Damn, acum am văzut că în postul anterior nu a fost pus atașamentul de mai jos. Sorry.

Partea bună este că unul dintre firele UTP ajunge în centrul apartamentului și ceea ce permite o bună acoperire WiFi.
 

Attachments

  • retea.png
    retea.png
    30.1 KB · Views: 17

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,664
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost idiot, am două cabluri UTP în casă care ajung lângă panoul electric. Ceea ce nu e ideal din punct de vedere al acoperirii wireless. Așa că am nevoie de un router cât mai mic, cu cel puțin două porturi LAN gigabit, 1 port de WAN (tot gigabit) și care să știe PPPoE.


Pot organiza mai bine setup-ul? (nu mai pot trage fire prea ușor, deci astea rămân). În ?????? aș putea folosi fie un switch cu management? Sau e mai simplu cu un router mic?
Dacă GPON-ul de la RDS e în mod bridge, atunci device-ul din spatele lui tre să știe PPPoE. Nu ai zis dacă ai nevoie de wireless și pe dispozitivul ????? din schemă. Dacă nu, EdgeRouter e și el o variantă. Nu l-am folosit, dar când am citit ultima dată despre el știa PPPoE offloading.
Dacă GPON-ul de la RDS e în mod L3 și e default gateway, orice switch mic e ok (cu sau fără management, în funcție de necesități). Ca marcă, io-s mulțumit de Zyxel. Dacă nu din alte motive, măcar pentru suport software. De exemplu, așa arată changelog-ul la firmware-ul switch-ului meu:
1640631750451.png

Sau, dacă ai nevoie și de wireless și de PPPoE, atunci probabil ceva de la Mikrotik e cea mai bună alegere.
 

Thor

Membru Junior
Joined
Dec 6, 2004
Messages
2,119
Nu am nevoie de wireless pe el, doar PPPoE. Mulțumesc pentru sugestii. Mai durează puțin până pun rețeaua in funcțiune, încă mă mai lupt cu zugravii.
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,664
Dădui link la EdgeRouterX când mă gândeam la EdgeRouter Lite (care e cam vechi). Văd că a apărut și EdgeRouter 4. Din motive care-mi scapă, astea de la Ubiquiti îs semnificativ mai scumpe decât Mikrotik-urile care au cam aceleași capabilități. Plus că la Mikrotik mai vezi și niște benchmarks. Anyway, după ce alegi modelul, mai fă ceva research să vezi că poți beneficia de tot bandwidth-ul de la RDS. Dacă ai abonamentul de gigabit, s-ar putea să ai surpriza să fii limitat de router-ul tău. Fără hardware offload pentru PPPoE și NAT nu cred că poți ajunge la gbps în gama asta de preț și chiar cu offload s-ar putea să sughițe.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
Am avut EdgeRouter ăla cu 3 porturi când locuiam în Buc și aveam gigabit de la RDS. Fără offloading trăgea doar vreo 400Mbps, iar ca să activez offloading-ul a trebuit să fac niște giumbușlucuri prin CLI fiindcă n-ave setare în GUI. Ulterior au pus un firmware mai nou cu care setarea parcă a fost mai simplă, dar tot m-am bucurat când l-am vândut și am pus un Mikrotik în loc. Mikrotik-ul n-avea stress să țină 988Mbps.

La momentul ăsta sunt cam circumspect în ceea ce privește Ubiquiti. Linia de produse Edge pentru carriers (cu management centralizat) pare a fi cam trasă pe tușă, acum totul e în direcția UniFi. Și ăsta e cu management centralizat dar altfel, iar în ultimul an cel puțin au băgat forțat că managementul se poate face doar prin cloud-ul lor. Poți cumpăra un UniFi Key pe care să-l bagi în rețeaua privată, ăsta doar leagă echipamentele din rețeaua ta la portalul lor de management. Plus alte mizerii gen software defined networking etern în beta, încât la orice fw update e cam bine să stai câteva săptămâni să vezi ce bube găsesc early adopters care practic fac beta testing pe gratis, sau breșe de securitate, ultima dovedindu-se a fi un angajat care le-a furat baze de date interne și apoi a încercat un mic blackmail, dar cu ocazia asta s-a dovedit că n-aveau intern nici un sist de logging al accesului la date încât n-au putut să estimeze care date au fost compromise și de când. Și culmea e că hardware-ul poate fi identic, de exemplu un EdgeSwitch cu un UniFi Switch, au doar carcasa neagră sau albă și UniFi are și un ecran oled fancy, dar softul (și prețul) e diferit.

Am 3 AP-uri UniFi și le folosesc cu un controller offline în docker cât mă mai lasă, dar dacă mă forțează să mă autentific exclusiv cu contul din cloud i-am pișat de la inimă și trec pe orice altceva. Până și TP-Link Omada sună mai rezonabil, ca să nu zic de Aruba cu AP-uri de 2-3 ori mai scumpe dar fără respirația lor caldă în ceafă.
 
Last edited:

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Messages
485
Pentru că dezvoltatorul imobiliar a fost idiot, am două cabluri UTP în casă care ajung lângă panoul electric. Ceea ce nu e ideal din punct de vedere al acoperirii wireless. Așa că am nevoie de un router cât mai mic, cu cel puțin două porturi LAN gigabit, 1 port de WAN (tot gigabit) și care să știe PPPoE.


Pot organiza mai bine setup-ul? (nu mai pot trage fire prea ușor, deci astea rămân). În ?????? aș putea folosi fie un switch cu management? Sau e mai simplu cu un router mic?

Apple Airport Extreme.
 
  • Haha
Reactions: Neo

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,220
O sugestie pentru un AP de uz general, gen 1-2 laptopuri si 3-4 telefoane? Am vazut pe eMag chestii de la Huawei de 150 de lei cu ceva comentarii extrem de neplacute (se deconecteaza des, viteza mica chiar la distanta mica) pana la chestii de peste 1000 de lei. Am un Asus AC1200 care nu acopera prea bine o parte din casa si care nu mai are actualizari de cativa ani, l-as inlocui cu ceva mai bun si pe asta l-as muta sa acopere partea cu semnal slab. Nu as da 1000 de lei pe ceva de care nu am nevoie si nici nu am nevoie de cine stie ce performanta, laptopurile au si Ethernet, ma intereseaza ceva solid si cu acoperire buna. Spectrul radio e bunicel, nu am nici un vecin mai aproape de ~ 40 de metri.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,218
Eu tocmai de asta am luat un Linksys E1000, pe care am pus rapid DD-WRT si a fost vreo 50 lei pe OLX. Bonus, in Ploiesti, am fost chiar cu bicla sa fie transport de zgarcenie caci era la vreo 30min de mers pe jos si aveam si alte planuri.
Nu as investi 150 lei in ceva suspect si la care sunt niste reviews asemanatoare negative. Idem, nu as da 1000 lei pentru 2 laptop si 4 telefoane.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,743
Nu se mai fac AP-uri dedicate de nivel consumer de parcă-s ciumate. În cel mai bun caz poți lua ceva echipament care să poată fi trecut să funcționeze în mod AP, cu uplink Ethernet. Poate fi router, poate fi repeater... Dar trebuie să te uiți prin manual înainte să-l iei ca să vezi ce și cum.

Exemplu. Părinții au nevoie de acoperire wifi suplimentară. AP FritzBox pe powerline sucks, bagă interferențe pe DSL, și powerline se înțepenește aleatoriu. Am luat un range extender TP-Link TL-WA850RE și am ajuns să-l returnez fiindcă e gândit să funcționeze în mod standalone, fără alt AP în casă. M-am cam lecuit de ieftiniturile TP-Link după ce am luat un alt range extender TL-WR802N pe post de bridge wifi-to-wired (să conectez o imprimantă multifuncțională cu port de rețea Ethernet la rețeaua WiFi), care poate fi configurat în mod wifi client pentru ce vreau, dar rămâne în continuare activă funcția de AP propriu și nu poate fi dezactivată, ori asta mă încurcă. Și am descoperit apoi că există n produse similare pentru wifi-to-wired bridge care au exact aceeași problemă. Așa am ajuns să iau un FritzBox 4040 cu vreo 40€ second hand, pe care să-l configurez în mod AP și să-l amplasez undeva mai bine pe hol, cu alimentare PoE.

Am în cutia cu maimuțe un AP Asus RP-AC56 dual band, un model care se bagă direct în priză pe perete și are comutator fizic pentru pornit/oprit. Ultimul firmware e din februarie 2019, dar alt OS nu duce fiindcă are flash-ul mic. A prins foarte bine la nevoie, da' mă exasperează că forțează SSID-uri diferite pentru cele două benzi, deci trebuie să configurezi fiecare device cu ambele (sau să alegi pe care vrei să se conecteze) și nu există band steering.

Dacă aș fi în locul tău, aș căuta între:
  • un router gl.inet de pe amazon la care să știu că se poate pune un OS open source și configurabil dacă e nevoie, și să-l pot modifica cu antene externe, și să-l fac AP;
  • un mikrotik wAP ac;
  • TP-Link Omada, EAP225 de tavan din generația nouă (carcasă cu valuri, nu aia plată cu adâncitură pătrată în mijloc) sau de outdoor;
  • dacă adusul din State ar fi facil, ceva echipamente care acolo se găsesc SH dar în Europa sunt exotice, gen ruckus.
 

hori

Membru
Joined
Oct 30, 2004
Messages
45
Si eu am cautat AP-uri de mi-a iesit pe nas, zici ca-s Holy Grail.
Pana la urma am pus un Archer C80 in APmode. pentru home use, gen 3PCs 5phones 3 TVs e bang for the buck.
h.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,279
Ia si tu un router de pe olx care merge cu OpenWrt*. Dupa aia il poti configura absolut in orice mod doresti.
Asta inseamna cam orice cip wifi in afara de broadcom, min. 8MB flash si min. 32MB RAM. Ar merge si ceva cu DD-WRT, dar eu mi-am bagat nasul in ambele, inclusiv in surse, si iti spun ca OpenWrt este de departe mai curat si mai configurabil decat DD-WRT.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,220
Nu stiu ce modele merg cu OpenWrt si ce chipseturi au in ele, iar cu OLX nu ma complic pentru 50 de lei in minus. E 150-200 de lei un router nou pe eMag, voiam doar o recomandare pentru ca nu stiu cum mai sunt marcile actuale - Huawei stiu ca in general facea echipamente decente, dar m-au surprins recenziile negative, La fel la un Huawei la un pret din aceeasi gama. Vad niste TPLink, dar nu mai am idee cat de bune sunt produsele lor.

Pentru un router folosit doar ca AP si fara nici un fel de alte functii, cu ce ma ajuta OpenWrt? Nu m-am mai jucat cu firmware din jucariile astea de pe vremea Linksys 54GL, in iarna 2006-2007.

Pot sa fac rost de ceva din SUA, livrare pe la 1 august. E ceva deosebit acel ruckus? Vreun model anume?

Mikrotic ac? Laptopurile au ax. Da, performanta nu conteaza prea tare pentru ca la nevoie le leg pe cablu, dar daca tot au ax nu are sens sa iau un AP/router cu ax? Nu intentionez sa il schimb urmatorii 5 ani sau mai mult.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,218
Huawei ca si alti chinezi, nu sunt de fapt producatorii celor mai multe produse vandute sub brandul lor, ci doar inchiriaza renumele, altor chinezi. De aici si multe produse, mai ales cele ieftine consumer, nu de o calitate exceptionala. De aici si probleme precum softuri care trimit o groaza de date fara acordul tau prin China si tot de acolo toate celelalte probleme.
Multe modele de ASUS, TP-Link, Linksys de prin 2010 pana prin 2015 cred ca merd portate pr WRT. Pentru DD-WRT cel putin, intri pe site, bagi model si vezi daca e suportat sau nu. E putin de munca pentru ca trebuie sa stii si revizia, lucru nu mereu usor de obtinut de pe OLX.
De ce WRT? Pentru ca iti rezolva problema cu ceva stabil si testat. Nu echipamente de supermarket pe care le iau oamenii ori pentru case de vacante ori ca sa vada ca nu se descurca cu ele si sa le indese undeva intr-un dulap.
 
Top Bottom