Raspberry Pi

Dacă ai un dispozitiv care nu are acces la Google Play, tot va trebui să faci loading la aplicații separat, succes să găsești .apk-urile pentru tot ce-ți trebuie. Pentru userul mediu există Chromecast, Apple TV, Roku, WD TV și alte asemenea.
Uite la asta scrie clar ca are Google Play.
Daca ti se pare prea scump si nu-ti trebuie gigabit, asta e mai ieftin.

Daca vrei exclusiv media player, Pi2 + carcasa + telecomanda cred ca depaseste lejer pretul ala.

Cum se descurca Android-ul cu dispozitivele USB atasate? Poti instala driveri?
 
Last edited:
Telecomandă?! Ce să faci cu ea, când ai cel puțin HDMI CEC în TV și poți folosi telecomanda televizorului în mod nativ? Sau colecționezi telecomenzi pe măsuța de cafea :biggrin:

Cât despre dispozitive Android, faceți un thread separat.
 
14 martie - OSMC e în Release Candidate, cu toate optimizările necesare pentru a rula pe RPi2. Ta na naaaaa, în weekend fac upgrade. Trebuie instalare completă, pot face backup la un folder de setări (și sper că așa își păstrează baza de date cu tot ce a indexat de pe NAS).

Ah și să nu uit să montez un switch temporar de power on. Când dai shutdown la RPi2 intră într-un mod de power saving din care iese doar prin deconectarea și reconectarea alimetării, sau prin contactul temporar la un header ce nu e montat pe placă - sunt doar găurile pentru pini/fire acolo. Până acum l-am lăsat pornit non-stop.
 
Și a apărut Raspberry Pi 3. Diferențele față de RPi2 sunt procesorul Quad Cortex A53 pe 64 biți la 1,2GHz (ARMv8-A), VideoCore IV la 400 MHz, WiFi 802.11n + Bluetooth 4 on-board, și curent mai mult pentru USB-uri (dar care necesită și o sursă mai puternică).

http://hackaday.com/2016/02/28/introducing-the-raspberry-pi-3/

În continuare n-are Gigabit Ethernet, (e)SATA, IR sau alte componente mai exotice. Nu văd nici măcar un conector pentru antenă externă. Dar procesorul mai puternic, împreună cu suportul (OpenGL experimental momentan) pentru grafică mai puternică, sunt o combinație interesantă pentru a-i pune în viitorul apropiat un ChromeOS sau un Android care să miște mai mult decât decent.
 
Extra conectori inseamna cost mai mare. Si pentru 35$ nu e rea deloc placa (bine, daca treci peste faptul ca accesoriile - sursa, carcasa etc, pot costa inca pe atat)

Daca vrei extra conectivitate ai 4 port-uri USB sa iti faci de cap.
 
Corect. Și nu e doar costul „mufei”, ci faptul că scopul primordial al acestui device e de a fi o platformă de development. Că noi îl folosim pe post de media player sau alte automatizări, aia e altceva. Noua versiune îl aduce mai aproape de o cutiuță prinsă în spatele unui TV sau monitor pe post de PC nepretențios/„tabletă” cu ecran mare. Alte nevoi ar putea fi satisfăcute cu daughterboards, sau chiar cu alte sisteme similare: OrangePi (are Cortex A7 și Gigabit și WiFi și SATA și IR), sau Pine A64+ (Cortex A53, Gigabit, 1-2 GB RAM, video Mali 400, RTC...).
 
În sfârșit! După ce Raspberry Pi-ul meu a adunat 1 an de uptime cumulat, din moment ce tot aveam ciocanul de lipit încins și făcusem putoare de sacâz în casă, m-am mobilizat și i-am conectat butonul de power on.

Butonul era deja cumpărat și carcasa găurită, dar nu făcusem legăturile. Am făcut treabă frumoasă: 2 pini lipiți pe placa de bază în locul pregătit de producător și papuci prinși pe fire cu crimp tool (dacă tot am de pe vremea când comanda minimă era de 500 de papuci pe bandă), că pe RPi nu arată bine să lipești chestii definitiv.

Butonul de power e necesar pentru cazul în care dau shutdown. Procesorul intră într-un mod low-power din care poate fi scos fie prin butonul de power, fie prin scos și reconectat alimentarea. Și sincer mă cam săturasem să tot futzoșesc microUSB-ul ăla.

Cu ocazia asta i-am pus și un alimentator original care dă 5,1V și vreo 2A printr-un fir cu AWG serios. Ce făcusem eu anterior dintr-un alimentator bun (5,25V/2A) și un cablu de date microUSB prost n-a fost chiar perfect, uneori mai apărea pe ecran indicatorul că n-are destul curent.

Cum nu pot face play to de pe smartphone fiindcă n-are nativ airplay sau cum îi zice, am descoperit că aplicația Yatse îmi permite să fac de pe telefonul Android play la vreun clip youtube fără streaming între telefon și Kodi, plus telecomandă și alte cele. Pretty cool.

Acuma să văd dacă din power off îl pot scoate și cu WoL, implementat deja în Yatse.
 
Daca tot e pomenit, ce mi-ar trebui ca sa inlocuiesc vechiul (>5 ani) WD TV cu un R Pi 3? WDTV nu stie unele formate de video, nu stie SMB mai nou de 1, crapa aplicatia de Youtube etc si banuiesc ca problemele astea nu exista la R Pi pentru ca se gaseste Samba mai nou si un player actual.

Deci, un R Pi, ce cutie, ce alimentator si ce altceva mai e necesar? Hardware si software? Avem cateva la birou, dar sunt folosite pentru niste microcontrollere, nu pentru media player.
 
Multumesc mult!

Am sanse sa le gasesc si prin Romania sau trebuie sa le comand in SUA? Nu am nici un mijloc de transport de acolo aici prea curand, iar eu nu ajung pana la vara.
 
Last edited:
Se găsec tot felul de surse și cutiuțe in .ro (cele din link urile de mai sus pot fi comandate de pe amazon uk, nu le-am vazut in .ro).
 
Eu am luat Odroid XU4 de la bulgari, vad ca au si alte jucarii inclusiv RPi: erelement.com
Am discutat cu ei pe mail si mi-au facut calculul inclusiv in lei.
Hi LNT,
You pay on courier on delivery in your curency - Lei.
This is detailed:
ODROID XU4 - 452,75 lei (196.00лв)
Case for ODROID XU4 - 36,95 lei (16.00лв)
Shipping - 46,20 lei (20.00лв)
Total = 535,90 lei (232.00лв)
If you approve the prices tomorrow I will send the order.
Best Regards,
Ivelin Petkov
 
Raspberry Pi îl poți lua fie sub formă de development kit (placă + alimentator + card + carcasă + ceva alte mărunțișuri), fie pe bucățele, după cum ți-e preferința.

Prin străinătate poți comanda pe:
  • element14 (parte a distribuitorului de componente electronice Farnell), are MULTE sisteme de embedded computing/development boards; vezi în meniu la Topics;
  • adafruit, care face și propriile extension boards și accesorii; carcasa RPi-ului meu e de aici, e un smoke base + clear top.
La noi se găsesc la:
Sunt sigur că găsești în multe părți acum, nu mai e chiar așa o raritate.

IR-ul nu m-a motivat în nici un fel, fiindcă HDMI CEC și telecomanda de la receiver.
 
Necesita radiator pe SOC daca e folosit doar ca media player? Nu de alta, dar carcasa aia din aluminiu zice ca are inclus, iar o suprafata uriasa de aluminiu e un radiator excelent. Cu carcasa de plastic cum sta treaba?
In acest caz (media player) cum pot folosi telefomanda de la receiver ca sa fac browse si play din retea? Banuiesc ca imi trebuie IR, telecomanda aia are butoane dar nu stie sa controleze decat televizorul si receiverul, nimic altceva.
 
Back
Top