Raspberry Pi

Nu am această opțiune de a alege undeva versiunea, și nici cheful de a-mi bate capul cu asta. Cine a gândit protocolul incompatibil/disfuncțional/complicat n-are decât să-și iubească odorul, că io am alternative. Asta-i culmea, să fie mai simplu să ajungi cu SMB-ul mai repede la nivel de funcționare între 2 mașini linux decât cu protocolul specific.
 
Că la Raspberry pui ce distribuție vrei tu, pe când la celălalt ești limitat la Androidul cu care a venit, și toate limitările ce derivă fin asta.
 
Asta am înțeles-o, dar folosindu-l ca mediaplayer/smart TV nu știu ce relevanță ar avea. Pentru mine, ca user obișnuit. Am și OS-ul deja pe el, nu pe card (eu găsesc că e un impediment la cât de proaste sunt drăciile alea), bașca memorie 8GB sau mai mult.

Neo, râzi ca ăla din târg care vinde linguri. Tronsmartul ăla e slăbuț, așa-i. Sunt altele cu Quad Core de 2 GHz. Bașca 2-3 GB RAM. Ca idee vs. 900 MHz@1GB RAM. Parcă e ceva, nu? N-o fi dublu, dar tot e ceva.
 
Last edited:
Unii preferă mai mult control asupra device-urilor decât oferă un chinez cu care n-ai vreo legătură. Da, găsești tone de devices ieftine, problema e că dacă nu merge așa cum vrei tu, nu prea ai ce-i face; n-ai market, n-ai updates, n-ai securitate, n-ai documentație, n-ai nimic pentru el, dacă nu-ți place cum a venit îl arunci și iei altul. Cam același stil cu rootat-ul telefoanelor gen allview și restu', e la noroc. Pe hardware standardizat sau foarte răspândit ai o comunitate mult mai mare care lucrează la software, pe când astea-s one-time things pe care nu le mai îngrijește nimeni.

Crezi că memoria flash de pe un astfel de device e mai bună decât un microSD noname?
 
Neo, râzi ca ăla din târg care vinde linguri. Tronsmartul ăla e slăbuț, așa-i. Sunt altele cu Quad Core de 2 GHz. Bașca 2-3 GB RAM. Ca idee vs. 900 MHz@1GB RAM. Parcă e ceva, nu? N-o fi dublu, dar tot e ceva.
Râd de descriere, pentru că-i o chinezărie ordinară la preț premium. Raspberry Pi are ani de development în spate, o comunitate solidă și o tonă de chestii pentru el, ba chiar este și mai ieftin, nici nu poți face comparație între cele două. Sau ai impresia că nu mi-aș fi luat așa ceva până acum la sindromul meu de coțofană drogată?
 
Lol, ce descriere pompoasă pentru un... fleac... al societății de consum. Te ține vreo doi ani o jucărie de-aia? Mă refer la uzură morală, nu fizică. Iar dacă-l mai folosești doar ca media player, parcă importanța descrierii ăleia pompoase trece în zona ilarului. :hihi:

Unii preferă mai mult control asupra device-urilor
Eu priveam problema din perspectiva userului mediu.
 
Dacă ai un dispozitiv care nu are acces la Google Play, tot va trebui să faci loading la aplicații separat, succes să găsești .apk-urile pentru tot ce-ți trebuie. Pentru userul mediu există Chromecast, Apple TV, Roku, WD TV și alte asemenea.
 
De ce n-ar avea acces la Google Play? Iar exemplele tale n-au a face cu ce mi-aș dori eu de la o jucărie de-aia. Ce-are streamingul cu un mini PC? Vorbim de chestii total diferite.
 
Last edited:
Pentru că Google Apps (inclusiv Google Play) sunt disponibile doar partenerilor Google din Open Handset Alliance. Vrei să pui pariu că cei țâșpe producători de chestii obscure nu sunt pe lista respectivă? A, că poți să le iei de undeva și să-ncerci - succes! Ai dat 270 RON pe o posibilitate.

Vrei să te-apuci să faci Exceluri pe el? Vei fi foarte dezamăgit. Singurul scop realist al unei jucării de genul este streaming-ul. Altfel, dacă vrei gaming, Raspberry Pi + RetroPi și te poți juca orice NES/SNES/MAME/whatevs emulate.

Nu înțeleg agresivitatea ta când văd că ai anumite lacune. Poți să întrebi și fără să pari porcușorul isteric.

Lol, ce descriere pompoasă pentru un... fleac... al societății de consum. Te ține vreo doi ani o jucărie de-aia? Mă refer la uzură morală, nu fizică. Iar dacă-l mai folosești doar ca media player, parcă importanța descrierii ăleia pompoase trece în zona ilarului. :hihi:
Uitasem de asta. Ai impresia că jocurile emulate au cerințe din ce în ce mai crescute? Ai impresia că decodarea hardware pentru anumite codecuri se strică? Ai impresia că are nevoie de upgrade? Te invit să cauți cu și despre Arduino să vezi că pentru aplicațiile pentru care au fost proiectate, jucăriile astea sunt la zi și peste 10 ani.

Edit: Raspberry Pi a fost conceput și pentru a face programarea accesibilă oamenilor care nu-și permit un PC. Vezi aici. De asemenea, pentru un copil pasionat de tech, chestia asta poate deveni jucăria preferată. Nu se strică, nu are sensibilitățile unui PC și sunt o groază de proiecte pe care un puști chiar și de 5 ani le poate face fără probleme împreună cu un părinte.
 
Chill :wink:

Androidul ăla o dată că-i mai scump, a doua că nu știi cu ce soft vine (îți dau google apps sau nu), a treia că dacă nu te coafează nu îi poți face nimic. Iar Android e un linux foarte, foarte ciopârțit. Nici nu are sens să încep vreo comparație. Dacă ție-ți place mai mult, go for it.
 
Eu sunt foarte chill, explicam de ce o chinezărie dubioasa nu se poate compara cu un produs care are ditamai fundația în spate și este pe piață de ani de zile.
 
O zmeura 3.14 de-asta poate fi plug'n'play? Adica o scot din cutie, o bag in priza, conectez la TV si retea si dau play la filme de pe NAS? Doar intreb, sunt in cautari de un media player decent dar destept, insa care sa nu aiba nevoie de o mie de configurari de sapte feluri.
 
Păi asta am făcut eu, plus scrierea unei imagini software pe un card microSD, cu wizard pentru Windows.
 
Ar putea, da' fie faci tu portarea, fie cauți vreun grup de entuziaști care să se fi apucat de muncă și tu doar să urmezi un tutorial despre cum pui bootloaderul potrivit și restul OS-ului.

Sunt convins că asta nu e o operațiune la fel de simplă precum e cea urmată de mine pentru pregătirea unui microSD cu OS-ul necesar pentru Raspberry.
 
Androidul ăla o dată că-i mai scump, a doua că nu știi cu ce soft vine (îți dau google apps sau nu), a treia că dacă nu te coafează nu îi poți face nimic.
Există destule reviewuri pe Youtube și are Play Google. Și se mișcă decent pe tot soiul de formate media... Iar "argumentul" cu "chinezăria" e obsolete.
Păi, de-aici a plecat "disputa", că nu-i mai faci nimic. Chiar și tu ai spus la debutul topicului că îl iei pentru a fi media player.
Cred că-mi iau eu un Raspberry Pi 2 pe post de media player. Păcat că n-are gigabit.
Iar dacă am chef de "ceva" sau de gaming, am 2 PC-uri, un laptop, un eeePC, două tablete și telefoane a gogo. L-aș lua strict ca add-on la vechiul TV LG pentru a-l face "dăștept TV". Stai seara-n pat și navighezi pe net, te uiți la un documentar sau la clipurile proprii pe Youtube, la un film de pe stick, chiar poți să te joci niște joculețe etc. etc. De-astea lumești.
 
Foarte de acord. Doar că jucăria aia cu Android e mai scumpă decât Pi-ul. Sau era, cel puțin, că mă uitam de câteva luni la ele direct pe DX, și-mi ieșea mereu către 80-90$. De-asta Pi-ul mi s-a părut mai avantajos (și livrat mult mai rapid, și cu pretenții mai bune de calitate, etc.)

Pe de altă parte, stick-ul ăla Android ar trebui să consume suficient de puțin cât să-l poți alimenta direct dintr-un port USB al televizorului, nu ca Pi-ul care CERE 2A (și dacă l-am alimentat cu un cablu prost, cu rezistență internă mai mare, mi-a arătat pe ecran cu o bulină colorată că n-are destul curent și să fac bine să mă conformez). Deci :smile:
 
Last edited:
Back
Top