Noutăţi despre procesoarele Intel

Discussion in 'PC Hardware' started by Rabbit, Oct 16, 2003.

 1. L

  L factorul uman

  O chestie foarte deranjanta: Cei de la HardOCP au descoperit ca, in goana de a oferi compatibilitate cu noul Prescott, anumiti producatori de placi de baza recurg la tactici nu tocmai in complet acord cu cererile entuziastilor. Motivul este consumul exagerat de curent al noului procesor, care pune in pericol integritatea placii de baza. Pentru a proteja sursele de putere ale CPU-ului de suprasarcina si implicit moarte subita, MSI, odata cu lansarea unui BIOS special pentru o anumita placa 865PE, a scos posibilitatea de modificare a voltajului pentru CPU. Mai multe puteti citi aici.

  Ma intreb acum ce vor zice toti cei care au aruncat cu pietre in OTES-ul lui IC7-MAX3 si in DPS-ul lui Gigabyte (racit activ). :rolleyes:

  Totusi, tactica MSI-ului nu este tocmai nejustificata. Se pare ca Prescott (ca si P4 EE) foloseste Dynamic VID... adica schimbarea voltajului "on-the-fly" pentru procesor, depinzand de anumite stari de utilizare. Iar prin modificarea din BIOS a voltajului, MSI spune ca functia de Dynamic VID devine redundanta... ducand la o posibila ardere a procesorului in cazul in care nu este folosit la maxim si voltajul nu este scazut. Totusi... eu parca stiam ca placa de baza trebuie sa suporte Dynamic VID... nu numai procesorul... adica trebuie sa existe undeva un circuit specializat pentru asta... sau o functie in BIOS.
   
 2. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Intel va adopta rating-uri

  Intel a realizat în sfârşit de necesitatea adoptării altei unităţi de măsură pentru evaluarea performanţei procesoarelor, în locul megahertzilor. De fapt nu e o unitate de măsură propriu-zisă ci un indicator privind familia din care procesorul face parte precum. Drept urmare, prefixul 7 corespunde procesoarelor care la frecvenţă mică obţin performanţă mare (Pentium M), 5 celor aşa şi-aşa (Prescott) iar 3 e pentru Celeroane, care nu obţin performanţă bună indiferent de frecvenţă. Ideea a fost preluată de la AMD Opteron.

  Probabil Pentium M a dus la această situaţie, care la frecvenţe de maxim 2 GHz depăşeşte modelele cu frecvenţe mult mai ridicate (dar şi mai fierbinţi) ale lui Mobile Pentium 4; de exemplu, Pentium M 1.6 GHz e mai rapid decât Mobile Pentium 4 la 2.4 GHz - a nu se uita că Pentium M se bazează pe arhitectura lui Pentium III şi are puţine în comun cu Pentium 4.


  Detalii găsiţi aici.
   

  Attached Files:

 3. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Prescott va beneficia de IA-32e, adică instrucţiuni pe 64 de biţi dar nu anul acesta, cel puţin nu până vor apărea sisteme de operare compatibile.

  Sursa
   
 4. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Primul procesor de tip Celeron care va schimba tradiţia denumirii banale „Celeron” (începută odată cu CPU-ul bazat pe core-ul P2 Klamath la 266 MHz) este Celeron D, procesor construit pe baza arhitecturii Prescott. El va deţine o cantitate dublă de L2 cache faţă de versiunea din prezent, adică 256 KB (1024 la P4-ul corespunzător), iar FSB-ul va fi crescut de la 400 la 533 MHz (800 la P4). El va avea implementat setul de instrucţiuni SSE3, nu şi HyperThreading.

  Sursa
   
 5. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Intel se confruntă în continuare cu problema consumului prea mare al procesoarelor sale. Şi nu e vorba de faptul că sursa sistemului devine prea solicitată cum ar părea la prima vedere ci de stresarea plăcii de bază, care are şi ea surse de putere limitate. Plus încălzirea, atât a procesorului cât şi a componentelor din jurul său (placa de bază e cea mai expusă, evident). Aşa că Intel a împărţit CPU-urile în două categorii, în funcţie de puterea consumată, pentru a se şti de la început dacă un anumit procesor va lucra în condiţii bune pe o anumită platformă.

  1. Platform Compatibility Guide 04A (PGC 04A) - destinată procesoarelor care consumă cel mult 84W.
  2. Platform Compatibility Guide 04B (PGC 04B) - destinată procesoarelor care consumă cel mult 115W.

  Acum presupun că va fi clar: placa de bază X dacă e compatibilă PGC 04B înseamnă că suportă ultimele Prescott-uri. Dacă e doar 04A, e clar că va fi folosită la Celeroane şi P4-uri la frecvenţe scăzute.

  Mai multe detalii
   
 6. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Pentium M Dothan la 1.7 (Pentium M 735, 294$), 1.8 (Pentium M 745, 423$) şi 2 GHz (Pentium M 755, 637$).
  Consumă puţin peste 20W şi are câteva îmbunătăţiri faţă de precedentul Pentium M (Banias):
  Reamintesc că Pentium M (ce dă naştere platformei Centrino) conţine un core de Pentium III (deci e bazat pe arhitectura P6, inventată acum 9 ani).
   
 7. L

  L factorul uman

  1. Ai exagerat cu acei 9 ani... S-au schimbat destule de la Pentium Pro pana in ziua in care ultimul Tualatin a iesit de pe waffer.

  2. Ce e rau in a lua partile bune de la generatiile anterioare de procesoare? AMD dovedeste ca respectiva strategie este extrem de eficienta (vezi Athlon 64 care mosteneste o arhitectura de pe vremea primului Athlon pe slot).

  3. Vestea nu poate decat sa ma bucure... vor exista sisteme performante care consuma putin curent si nu necesita racire aberanta ce imita sunetul unui aspirator romanesc de generatie '93.
   
 8. Rabbit

  Rabbit Nebun

  1. N-am zis-o eu :angel:
  Nu am studiat în detaliu diferenţele dintre ultimul P3 şi Centrino, însă între Pentium Pro şi Pentium III Tualatin n-aş zice că sunt mari deosebiri calitative ci doar cantitative (tehnologie diferită, cache diferit, frecvenţe diferite, FSB diferit...).

  2. Şi cine a zis că e rău? :smile:

  3. Dacă ar introduce Centrino-ul şi în procesoarele desktop atunci m-aş bucura într-adevăr.
   
 9. popetes

  popetes Unbreakable

  Iată că Intel s-a răzgândit (sau a minţit iniţial :biggrin:) şi vom vedea anul acesta procesoare care beneficiază de Extended Memory 64 Technology (IA-32e). Noile Pentium 4 care deţin regiştri pe 64 de biţi sunt programate pentru lansare pe data de 1 August 2004.

  Intel va păstra frecvenţele şi preţurile la care sunt comercializate în prezent procesoarele Pentium 4 fara IA-32e, dar există zvonuri conform cărora pe data de 22 August va avea loc o ieftinire dramatică, după cum urmează:

  Pentium 4 3.20Ghz, 278$ în prezent: nu este cunoscut noul preţ

  Pentium 4 3.40Ghz, 417$ în prezent: 278$

  Pentium 4 3.60Ghz, 637$ în prezent: 417$

  Această ieftinire este menită să facă loc unui nou model tactat la 3.80Ghz, care va costa la data apariţiei 637$. Este important de reţinut faptul că noile Pentium 4 cu tehnologie IA-32e vor fi produse numai în formatul LGA775. Există în acest moment şi câteva presupuneri interesante despre prezenţa IA-32e în toate modelele de Prescott, şi le puteţi citi în ştirea completă de pe site-ul X-bit labs.
   
 10. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Celeron D a fost lansat. 256 KB L2 cache, bus 533, frecvenţe de 2.4-2.8 GHz, nucleu Prescott.

  Este pentru prima dată când Intel schimbă numele lui Celeron, denumirea comercială fiind Celeron D. Până acum am tot avut denumiri neoficiale precum Celeron A dar Intel a folosit brand-ul Celeron fără nici un prefix. Probabil că acum vrea să atragă atenţia că au fost aduse modificări importante şi Celeron nu mai e chestia aia care se făcea de râs în faţa lui Duron, ci e un procesor care are ceva de spus.
   
 11. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Attached Files:

  • 2670.png
   2670.png
   File size:
   19.2 KB
   Views:
   1,036
 12. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Roadmap-ul Intel. Modelele cu J la coadă sunt dotate cu tehnologia XD (numită şi NX), o protecţie antivirus la nivel hardware.
   

  Attached Files:

 13. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Intel nu mai are nevoie de Pentium 4 Extreme Edition la 3.2 GHz. Iniţial, procesorul cu 2 MB L3 cache a fost lansat pentru ca Intel să nu rămână în urma lui AMD, care lansase la acea vreme cel mai puternic procesor de pe piaţa desktop, Athlon 64 FX-51.

  Totodată, sunt aşteptate modele de P4 EE cu PSB de 1066 MHz, rulând la 3.2 şi 3.46.
   
 14. Rabbit

  Rabbit Nebun

 15. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Intel oferă procesoarelor Celeron D tehnologia XD, protecţia hardware antivirus, terminaţia J desemnând prezenţa acestei facilităţi. Avem, aşadar: Celeron 340J (2.93 GHz), 335J (2.8 GHz), 330J (2.66 GHz) şi 325J (2.53 GHz). Preţurile noilor modele ar trebui să fie similare cu cele ale vechilor versiuni.

  Alte informaţii: X-bit labs, Intel.com.
   
 16. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Pentium 4 3.46 Extreme Edition and 925XE: 1066MHz FSB Support
  [​IMG]

  Mai departe, în acelaşi articol, se poate vedea sporul de performanţă adus de PSB-ul (sau FSB-ul, cum vreţi să-i ziceţi) de 1066 MHz. Oscilează între 0 şi 4,28%, media fiind pe undeva în jur de 1 - 1,5%.

  Câteva cifre:
  - codarea video/audio: 0%;
  - arhivare: 1,5 - 3%;
  - Doom3: 1%;
  - UT2004: <1%;
  - 3DS Max: <1%.

  Apoi avem şi ceva comparaţii de performanţă dintre P4 EE 3.46 şi alte procesoare din aceeaşi clasă.
   

  Attached Files:

  • 5294.png
   5294.png
   File size:
   19.6 KB
   Views:
   874
  Last edited by a moderator: Feb 16, 2016
 17. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Pentium 4 570J, 3.8 GHz. Nucleu Prescott, PSB 800, nimic special.
   
 18. Rabbit

  Rabbit Nebun

  Intel va opri producţia de procesoare Pentium 4 pe 0.13 microni/Socket 478 (Northwood), incluzând modelele la 2.8, 3.0, 3.2 şi 3.4 GHz.

  Sursa
   
 19. Alter Ego

  Alter Ego PEDs, EPO & More.

  Pentru că n-au atins target-ul pe piaţa serverelor low-end, Intel a decis trecerea modelelor 64-bit Itanium 2 pe piaţa serverelor high-end.


  Sursa.
   
 20. Alter Ego

  Alter Ego PEDs, EPO & More.

 1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
  By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
  Dismiss Notice