Noutăţi despre procesoarele Intel

O chestie foarte deranjanta: Cei de la HardOCP au descoperit ca, in goana de a oferi compatibilitate cu noul Prescott, anumiti producatori de placi de baza recurg la tactici nu tocmai in complet acord cu cererile entuziastilor. Motivul este consumul exagerat de curent al noului procesor, care pune in pericol integritatea placii de baza. Pentru a proteja sursele de putere ale CPU-ului de suprasarcina si implicit moarte subita, MSI, odata cu lansarea unui BIOS special pentru o anumita placa 865PE, a scos posibilitatea de modificare a voltajului pentru CPU. Mai multe puteti citi aici.

Ma intreb acum ce vor zice toti cei care au aruncat cu pietre in OTES-ul lui IC7-MAX3 si in DPS-ul lui Gigabyte (racit activ). :rolleyes:

Totusi, tactica MSI-ului nu este tocmai nejustificata. Se pare ca Prescott (ca si P4 EE) foloseste Dynamic VID... adica schimbarea voltajului "on-the-fly" pentru procesor, depinzand de anumite stari de utilizare. Iar prin modificarea din BIOS a voltajului, MSI spune ca functia de Dynamic VID devine redundanta... ducand la o posibila ardere a procesorului in cazul in care nu este folosit la maxim si voltajul nu este scazut. Totusi... eu parca stiam ca placa de baza trebuie sa suporte Dynamic VID... nu numai procesorul... adica trebuie sa existe undeva un circuit specializat pentru asta... sau o functie in BIOS.
 
Intel va adopta rating-uri

Intel a realizat în sfârşit de necesitatea adoptării altei unităţi de măsură pentru evaluarea performanţei procesoarelor, în locul megahertzilor. De fapt nu e o unitate de măsură propriu-zisă ci un indicator privind familia din care procesorul face parte precum. Drept urmare, prefixul 7 corespunde procesoarelor care la frecvenţă mică obţin performanţă mare (Pentium M), 5 celor aşa şi-aşa (Prescott) iar 3 e pentru Celeroane, care nu obţin performanţă bună indiferent de frecvenţă. Ideea a fost preluată de la AMD Opteron.

Probabil Pentium M a dus la această situaţie, care la frecvenţe de maxim 2 GHz depăşeşte modelele cu frecvenţe mult mai ridicate (dar şi mai fierbinţi) ale lui Mobile Pentium 4; de exemplu, Pentium M 1.6 GHz e mai rapid decât Mobile Pentium 4 la 2.4 GHz - a nu se uita că Pentium M se bazează pe arhitectura lui Pentium III şi are puţine în comun cu Pentium 4.


Detalii găsiţi aici.
 

Attachments

  • ratings.png
    ratings.png
    2.5 KB · Views: 1,065
Prescott va beneficia de IA-32e, adică instrucţiuni pe 64 de biţi dar nu anul acesta, cel puţin nu până vor apărea sisteme de operare compatibile.

Sursa
 
Primul procesor de tip Celeron care va schimba tradiţia denumirii banale „Celeron” (începută odată cu CPU-ul bazat pe core-ul P2 Klamath la 266 MHz) este Celeron D, procesor construit pe baza arhitecturii Prescott. El va deţine o cantitate dublă de L2 cache faţă de versiunea din prezent, adică 256 KB (1024 la P4-ul corespunzător), iar FSB-ul va fi crescut de la 400 la 533 MHz (800 la P4). El va avea implementat setul de instrucţiuni SSE3, nu şi HyperThreading.

Sursa
 
Intel se confruntă în continuare cu problema consumului prea mare al procesoarelor sale. Şi nu e vorba de faptul că sursa sistemului devine prea solicitată cum ar părea la prima vedere ci de stresarea plăcii de bază, care are şi ea surse de putere limitate. Plus încălzirea, atât a procesorului cât şi a componentelor din jurul său (placa de bază e cea mai expusă, evident). Aşa că Intel a împărţit CPU-urile în două categorii, în funcţie de puterea consumată, pentru a se şti de la început dacă un anumit procesor va lucra în condiţii bune pe o anumită platformă.

1. Platform Compatibility Guide 04A (PGC 04A) - destinată procesoarelor care consumă cel mult 84W.
2. Platform Compatibility Guide 04B (PGC 04B) - destinată procesoarelor care consumă cel mult 115W.

Acum presupun că va fi clar: placa de bază X dacă e compatibilă PGC 04B înseamnă că suportă ultimele Prescott-uri. Dacă e doar 04A, e clar că va fi folosită la Celeroane şi P4-uri la frecvenţe scăzute.

Mai multe detalii
 
Pentium M Dothan la 1.7 (Pentium M 735, 294$), 1.8 (Pentium M 745, 423$) şi 2 GHz (Pentium M 755, 637$).
Consumă puţin peste 20W şi are câteva îmbunătăţiri faţă de precedentul Pentium M (Banias):
The second silicon implementation of the Pentium M processor is code-named Dothan unveiled today that will enhance the lineup of Banias’ innovations with improved pre-fetch mechanisms as well as revamped system of access to CPU’s registers. Additionally, Dothan will integrate 2MB L2 cache, two times larger on-die memory compared to Banias.
Reamintesc că Pentium M (ce dă naştere platformei Centrino) conţine un core de Pentium III (deci e bazat pe arhitectura P6, inventată acum 9 ani).
 
Reamintesc că Pentium M (ce dă naştere platformei Centrino) conţine un core de Pentium III (deci e bazat pe arhitectura P6, inventată acum 9 ani).

1. Ai exagerat cu acei 9 ani... S-au schimbat destule de la Pentium Pro pana in ziua in care ultimul Tualatin a iesit de pe waffer.

2. Ce e rau in a lua partile bune de la generatiile anterioare de procesoare? AMD dovedeste ca respectiva strategie este extrem de eficienta (vezi Athlon 64 care mosteneste o arhitectura de pe vremea primului Athlon pe slot).

3. Vestea nu poate decat sa ma bucure... vor exista sisteme performante care consuma putin curent si nu necesita racire aberanta ce imita sunetul unui aspirator romanesc de generatie '93.
 
1. N-am zis-o eu :angel:
Furthermore, the new core is a clear signal that the P6 architecture unveiled in late 1995 has still a lot of headroom for improving the power.
Nu am studiat în detaliu diferenţele dintre ultimul P3 şi Centrino, însă între Pentium Pro şi Pentium III Tualatin n-aş zice că sunt mari deosebiri calitative ci doar cantitative (tehnologie diferită, cache diferit, frecvenţe diferite, FSB diferit...).

2. Şi cine a zis că e rău? :smile:

3. Dacă ar introduce Centrino-ul şi în procesoarele desktop atunci m-aş bucura într-adevăr.
 
Originally posted by Rabbit
Prescott va beneficia de IA-32e, adică instrucţiuni pe 64 de biţi dar nu anul acesta, cel puţin nu până vor apărea sisteme de operare compatibile.

Sursa
Iată că Intel s-a răzgândit (sau a minţit iniţial :biggrin:) şi vom vedea anul acesta procesoare care beneficiază de Extended Memory 64 Technology (IA-32e). Noile Pentium 4 care deţin regiştri pe 64 de biţi sunt programate pentru lansare pe data de 1 August 2004.

Intel va păstra frecvenţele şi preţurile la care sunt comercializate în prezent procesoarele Pentium 4 fara IA-32e, dar există zvonuri conform cărora pe data de 22 August va avea loc o ieftinire dramatică, după cum urmează:

Pentium 4 3.20Ghz, 278$ în prezent: nu este cunoscut noul preţ

Pentium 4 3.40Ghz, 417$ în prezent: 278$

Pentium 4 3.60Ghz, 637$ în prezent: 417$

Această ieftinire este menită să facă loc unui nou model tactat la 3.80Ghz, care va costa la data apariţiei 637$. Este important de reţinut faptul că noile Pentium 4 cu tehnologie IA-32e vor fi produse numai în formatul LGA775. Există în acest moment şi câteva presupuneri interesante despre prezenţa IA-32e în toate modelele de Prescott, şi le puteţi citi în ştirea completă de pe site-ul X-bit labs.
 
Celeron D a fost lansat. 256 KB L2 cache, bus 533, frecvenţe de 2.4-2.8 GHz, nucleu Prescott.

Este pentru prima dată când Intel schimbă numele lui Celeron, denumirea comercială fiind Celeron D. Până acum am tot avut denumiri neoficiale precum Celeron A dar Intel a folosit brand-ul Celeron fără nici un prefix. Probabil că acum vrea să atragă atenţia că au fost aduse modificări importante şi Celeron nu mai e chestia aia care se făcea de râs în faţa lui Duron, ci e un procesor care are ceva de spus.
 
Intel nu mai are nevoie de Pentium 4 Extreme Edition la 3.2 GHz. Iniţial, procesorul cu 2 MB L3 cache a fost lansat pentru ca Intel să nu rămână în urma lui AMD, care lansase la acea vreme cel mai puternic procesor de pe piaţa desktop, Athlon 64 FX-51.

Totodată, sunt aşteptate modele de P4 EE cu PSB de 1066 MHz, rulând la 3.2 şi 3.46.
 
Intel oferă procesoarelor Celeron D tehnologia XD, protecţia hardware antivirus, terminaţia J desemnând prezenţa acestei facilităţi. Avem, aşadar: Celeron 340J (2.93 GHz), 335J (2.8 GHz), 330J (2.66 GHz) şi 325J (2.53 GHz). Preţurile noilor modele ar trebui să fie similare cu cele ale vechilor versiuni.

Alte informaţii: X-bit labs, Intel.com.
 
Pentium 4 3.46 Extreme Edition and 925XE: 1066MHz FSB Support
Today Intel is making the move from 800MHz up to the 1066MHz FSB, with the release of the Pentium 4 3.46 Extreme Edition. Priced at $999, the 3.46EE will be followed up by the 3.73EE as the only two chips to support the faster FSB for almost a year. Current Intel roadmaps show absolutely no support for the 1066MHz FSB from any processor other than the two aforementioned Extreme Edition chips until the end of next year, when Prescott-2M chips will finally receive 1066MHz FSB support; there are also plans for dual core 1066MHz FSB chips although they have not been publicly outlined on any roadmap.
1066EE.jpg


Mai departe, în acelaşi articol, se poate vedea sporul de performanţă adus de PSB-ul (sau FSB-ul, cum vreţi să-i ziceţi) de 1066 MHz. Oscilează între 0 şi 4,28%, media fiind pe undeva în jur de 1 - 1,5%.

Câteva cifre:
- codarea video/audio: 0%;
- arhivare: 1,5 - 3%;
- Doom3: 1%;
- UT2004: <1%;
- 3DS Max: <1%.

Apoi avem şi ceva comparaţii de performanţă dintre P4 EE 3.46 şi alte procesoare din aceeaşi clasă.
 

Attachments

  • 5294.png
    5294.png
    19.6 KB · Views: 878
Last edited by a moderator:
Pentium 4 570J, 3.8 GHz. Nucleu Prescott, PSB 800, nimic special.
Still, the new 570J processor does not have 64-bit capability, even though it is months from Microsoft’s release of a special version of Windows XP that takes advantage of 64-bit chips. Some believe Intel will enable 64-bit capability in its chips only in 2005, when the new processors based on the Prescott 2M core emerge.
 
Intel va opri producţia de procesoare Pentium 4 pe 0.13 microni/Socket 478 (Northwood), incluzând modelele la 2.8, 3.0, 3.2 şi 3.4 GHz.

Sursa
 
Back
Top