Si cum ai vrea sa stie acest lucru, prin citirea gandurilor celui de la tastatura ?
Cosmin, serios ca nu ma intereseaza cum ar face asta. Eu sunt clientul, ma intereseaza doar sa o faca. Cum o face e treaba programatorului
![Wink ;) ;)](/smilies/wink.gif)
.
A stiut sa ocupe 270MB cu un singur proces, sa stie si sa-i elibereze.
Wrong, o sa mearga normal pentru ca memoria aia va fi eliberata atunci cand va fi nevoie de ea...
Cred ca nu ne intelegem. Cum zicea si war mai sus, FF nu gestioneaza in nici un fel memoria, Windows-ul o face. Iar mecanismele Win de gestionare a memoriei fizice/virtuale pot sa fie mai mult sau mai putin optime.
Eu nu ma uit la cat RAM e ocupat per total in momentul in care inchid FF pentru ca stiu ca bufferele si cache-urile
tinute de Windows acolo se vor elibera la nevoie (nu m-au intrebat pe mine cum, doar au stiut sa o faca). Eu ma uit la cantitatea de RAM ocupata de FF, aia care nu se elibereaza si aia care duce la un efect neplacut cel mai usor vizibil pe laptop si pe XP. De ce? Pentru ca in general laptopul are un punct slab la capitolul hard-disk si pentru ca XP-ul nu are cele mai inteligente mecanisme de gestionare a memoriei. Asa ca pentru ca minunea aia de FF cere RAM, XP-ul i-l da si apoi face swapping (nu paging) la greu. Cu niste penalizari de performanta mult prea mari din punctul meu de vedere.
Important nu e ce se intampla dupa ce am inchis FF ci in timp ce il folosesc. Dupa ce l-am inchis din punctul meu de vedere el ocupa 0 si restul e ocupat de Win. Si am mai mare incredere in programatorii MS ca au facut ceva cu cap acolo decat in cei de la FF pentru ca mecanismele Win le-am vazut functionand cum trebuie in timp ce alea FF nu fac decat sa functioneze pe principiul enuntat de tine: "pentru ca pot".
Spre exemplu stiu ca Vista ii dispera pe oameni ca ocupa mult RAM. Dar ala o facea totusi cu cap. Ca a exagerat e alta problema. FF face asta intr-un mod tampit: cere memoria fara motiv practic (dincolo de incapacitatea programatorilor de a optimiza codul), iar Win i-l da pentru ca este cerut.
Probabil ca in W7 se repara un pic din problema cu toate ca nu vad cum ar reusi OS-ul sa "ignore" cererea de RAM a aplicatiei. Probabil ca pe un sistem desktop cu 4GB de RAM si hard rapid sau SSD nu se simte buba asta. Dar sa nu uitam ca vorbim de un browser si singurele "requirements" ale lui ar trebui sa tina de software (versiune de OS) nu de hardware.
Deci Firefox este o aplicatie moderna care foloseste memoria intr-un mod inteligent, adaptat anului in care ne aflam, an in care 4 gb ram reprezinta o banalitate ieftina.
Din motivele deja enuntate de mine si de antevorbitori, nu pot sa fiu de acord cu tine aici. Un browser care intr-o activitate banala imi ocupa a 16-a parte din RAM (256MB din 4GB daca tot asta e o cantitate rezonabila), in conditiile in care Splinter Cell imi ocupa 600MB, are niste probleme acoperite de faptul ca 4GB de RAM reprezinta o banalitate ieftina. Acoperite as in ele inca exista dar unii pot sa le ignore.
Eu nu vreau sau nu pot sa le ignor. Cat timp inca imi permit sa aleg si am alternative nu vad de ce nu as alege altceva. Nu ca tu ar trebui sa o faci...
Dar adu-ti aminte de discutia asta atunci cand vine vorba de Nero care ocupa cat o instalare de Windows, de GTA4 sau Far Cry/Crysis si ce alte jocuri neoptimizate mai sunt acolo, care ocupa zeci de gigi pe hard si au cerinte hardware pan' la cer din lenea sau incompetenta programatorilor. E ca atunci cand placa video iti consuma triplu dar e ok doar pentru ca pretul pe KW e derizoriu. Nu e ok, e pur si simplu cutting corners.
Pana la urma, un hard de 1TB costa mai putin decat 4GB de RAM dar tot o sa ridici o sprinceana cand o sa vezi softuri care umplu giga dupa giga ca sa faca
exact ce fac softurile de acum 1 an care intrau pe un CD.
Am spus si mai sus: daca exista o explicatie tehnica, un motiv tehnic si obiectiv pentru care s-a apelat la solutia asta si cineva poate sa imi explice la un nivel superior fata de intelegerea mea actuala a situatiei (care e totusi deja cu un picior in aspectele tehnice ale problemei, nu doar la nivel de parere personala) atunci probabil ca o sa inteleg.
Pana una alta pareri personale am si eu si nu pot sa le schimb in favoarea altor pareri personale
![Smile :) :)](/smilies/smile.gif)
. Asa cum probabil nu ar face-o nimeni aici.
Inca astept versiunea de FF care nu se lauda ca a rezolvat "a small memory leak"
![Biggrin :D :D](/smilies/biggrin.gif)
. Adica aia care le are pe toate rezolvate si merge cum ar rebui sa mearga orice soft.
In rest... no fighting here. Fiecare cu ce-l coafeaza. Dar pana nu vad cu ochii mei ca solutia tehnica aleasa nu e pur si simplu un esec din punct de vedere al resurselor ci varianta cea mai performanta nu o sa pot sa o inghit fara sa-mi stea un pic in gat
.
P.S. Cand devine "prea mult" aceasta ocupare a resurselor? Cand spui
Stop, as vrea ceva care sa mearga bine out of the box, nu dupa ce imbuib sistemul cu proc, RAM si hard? Ca pana la urma FF poate sa ocupe si 4GB de RAM, iei inca 4 si gata
.