Sunt piese electronice care au niște proprietăți electrice în baza unor componente chimice. Care componente chimice nu rămân veșnic la fel, ci îmbătrânesc. Orice imperfecțiune și defect de fabricație se va agrava în timp, mai ales la solicitări termice repetate. Monitorul ăsta are 8-9 ani de funcționare, mult peste durata estimată de viață dată de producător, iar în ziua fatidică fusese pornit de la 9 dimineața la 10 jumate seara, când pur și simplu nu a mai făcut față solicitării.
Poate că avem impresia de continuitate în funcționare - e aceeași tensiune, aceeași temperatură - dar asta e o generalizare simplificatoare eronată; de fapt sursa aia de alimentare, la nivel microtemporal, funcționează în impulsuri electrice de n-șpe ori pe secundă, care se transformă în impulsuri de temperatură, care înseamnă și o schimbare ușoară a capacității și impedanței. Și la un moment dat, valorile momentane au fost inadecvate, și atunci a făcut poc.
Is my trolling making any sense?
De altfel, nici ceilalți oameni pe net cărora li s-a ars același condensator în diverse monitoare (google „12J 3KV”) nu au făcut nimic deosebit, pur și simplu s-a ars în funcționare, iar înlocuirea condensatorului a rezolvat problema.