Monitor LCD defect

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Aseară, monitorul meu de 26” a făcut fsss, imaginea s-a întunecat, apoi s-a stins de tot și m-a împuțit cu fum de electronice prăjite. Pe net aflu că e un condensator la backlight, dar niciunde nu găsesc cum se desface capacul spate, că șuruburi n-are.
 
Capacul din spate se desface prin tragere. Dar atentie, fie lasi urme pe plastic cu surubelnita, fie daca nu-ti plac urmele va trebui sa folosesti niste leviere de plastic.
Teoretic sunt niste condensatori din sursa care alimenteaza inverterul, asta daca backlight este CCFL. Daca e LED ... oricum iti dai seama dupa semnele de arsura si miros, pentru ca uleiul curs este cel care miroase.
 
Capacul din spate se desface prin tragere. Dar atentie, fie lasi urme pe plastic cu surubelnita, fie daca nu-ti plac urmele va trebui sa folosesti niste leviere de plastic.
Teoretic sunt niste condensatori din sursa care alimenteaza inverterul, asta daca backlight este CCFL. Daca e LED ... oricum iti dai seama dupa semnele de arsura si miros, pentru ca uleiul curs este cel care miroase.
Levierele de plastic sunt mofturi pentru luat banii aifoniștilor. Oamenii ca mine pun mâna pe cea mai la îndemână unealtă cu lamă lată, plată și rezistentă: un șpaclu :biggrin:

Monitorul e demontat, are 4 alimentări pentru neoane, fiecare ieșire are lângă mufă câte un condensator mic cât o buburuză, din care 3 sunt albaștri prăfuiți iar al patrulea e scrum flambat. În rest nu văd vreo hibă.
 
Dacă e chiar scrum vezi să nu fi afectat și PCB-ul, sau altceva de pe lângă. Și vezi să nu te curentezi pe-acolo, unele backlight-uri lucrează la tensiuni "serioase" (sute de V). Iar dacă după "operație" pâlpâie CCFL-urile (aka neoane) înseamnă că nu dă tensiune cum trebuie și e posibil să bușești lămpile (când pâlpâie start/stop se erodează electrozii).

Condensatorii-s și bombați ca o buburuză sau cilindrici? Ăia bombați sunt de obicei cu tantal, mai scumpi și mai rari (și aproape indestructibili, dacă nu-i fierbi).
 
PCB-ul și restul componentelor par ok. La primul semn de nefuncționare am oprit monitorul, n-a apucat să pâlpâie.

Condensatorii sunt bombați, inscripționați "12J 3KV JNC", deci de 12pF 3000V, fix cum îi descrie și tipul care a făcut aceeași reparație aici:

http://www.hivestream.de/3260W-repair.html

f6e36a1bde4a2bf76316da20cac8cb8b.jpg


ec8103990984a66341f4205cfa4ffbc4.jpg
 
12pF mai greu, dar 15pF/3kV și 15pF/6kV sunt 3,40 respectiv 8 lei bucata în stoc la Adelaida. Și nu-s niște Vishay cu limită de 85 grade. Capacitatea ușor mai mare nu ar trebui să afecteze funcționarea, iar limita mai mare de tensiune nici atât. Cred că-i schimb pe toți patru, să nu se supere.
 
Ar trebui sa mai cauti si cauza care i-a facut sa se prajeasca. Mai rar vezi condensatori ceramici prajiti fara motiv.
 
Ma mira si valoarea si tensiunea... Dar nu am lucat cu display-uri din astea pana acum. Bun, tinem minte. :smile:
 
Ma mira si valoarea si tensiunea... Dar nu am lucat cu display-uri din astea pana acum. Bun, tinem minte. :smile:

E ok , sunt filtrare pentru CCFL-uri. Dar eu pana acum n-am vazut niciunul prajit. Poate fi un semn ca unul din CCFL-uri sa nu functioneze, caz in care tensiunea creste necontrolat.
 
Sunt piese electronice care au niște proprietăți electrice în baza unor componente chimice. Care componente chimice nu rămân veșnic la fel, ci îmbătrânesc. Orice imperfecțiune și defect de fabricație se va agrava în timp, mai ales la solicitări termice repetate. Monitorul ăsta are 8-9 ani de funcționare, mult peste durata estimată de viață dată de producător, iar în ziua fatidică fusese pornit de la 9 dimineața la 10 jumate seara, când pur și simplu nu a mai făcut față solicitării.

Poate că avem impresia de continuitate în funcționare - e aceeași tensiune, aceeași temperatură - dar asta e o generalizare simplificatoare eronată; de fapt sursa aia de alimentare, la nivel microtemporal, funcționează în impulsuri electrice de n-șpe ori pe secundă, care se transformă în impulsuri de temperatură, care înseamnă și o schimbare ușoară a capacității și impedanței. Și la un moment dat, valorile momentane au fost inadecvate, și atunci a făcut poc.

Is my trolling making any sense? :biggrin:

De altfel, nici ceilalți oameni pe net cărora li s-a ars același condensator în diverse monitoare (google „12J 3KV”) nu au făcut nimic deosebit, pur și simplu s-a ars în funcționare, iar înlocuirea condensatorului a rezolvat problema.
 
Ai dreptate, componentele au o durata de viata limitata. Incearca sa-l schimbi, nu pierzi nimic cu siguranta, dar condensatorii ceramici sunt cele mai longevive componente cunoscute. Am unii din anii 60 dintr-un TV facut de Matsushita si inca functioneaza.
Arunca un ochi si pe la alte monitoare defecte, poate le canibalizezi pentru piese. Sau TV-uri.
 
I know :frown: E neobișnuit ca fix un condensator ceramic să se ducă. Pe de altă parte, nici fabricarea lor nu mai e cum era cândva. Când vezi toleranță de +/-25%, îți cam pui niște întrebări dacă ăia chiar știu ce produc sau e așa, o găleată mare cu „circa 12pF, da' poate fi și 15 sau 9, la noroc”. Cum ar fi să aplici această toleranță la orice altceva în viață? Să ai 4 roți la mașină cu diferențe de 25% între ele. Să ai pantofi cu diferențe 25% de mărime între ei, și față de picioarele tale. Ce mizerie mai e și asta?

„Marca” Vishay i-am găsit la 50 de bani bucata, și asta retail, nu pe panglică de hârtie pentru plantare automată și cumpărați cu miile o dată. Știu că prețul final nu e neapărat un indicator, da' totuși. Îi pui fiindcă-s ieftini, nu fiindcă te aștepți la calitate și longevitate de la ei. Și unii producători nu au nici o jenă să meargă pe calea ieftină, că face bine și la vânzările ulterioare. Scheduled obsolence îi zice.
 
Vezi că e aici un filmuleț în care explică un nene ce face condensatorul (e în serie).
A, ok asa. Deci nici vorba sa filtreze ceva. Schema clasica de aprindere pt. neoane. Probabil ca e si o bobina inseriata pe undeva. Totusi condensatorul ala ar fi logic sa fie pus in paralel pe tub, nu in serie. O sa caut o schema de monitor lcd sa ma lamuresc...

@Pufi: avand in vedere cum functioneaza schema, toleranta valorii acelui condensator e vax. Conteaza sa nu faca poc cand se incarca la tensiunea de aprindere a tubului.
 
Sunt aici mai multe tipuri de scheme, și în serie, și în paralel, probabil utilizarea curentă depinde de ce avea chinezul la îndemână când a făcut monitorul.
 
La cum m-am uitat pe circuit, cele 4 lămpi nu sunt complet independente, ci lucrează în perechi cumva. Se și vede în poze că-s două alimentări paralele, 2 transformatoare, etc. Pe dos însă e altă poveste, e o puzderie de SMD-uri și nu sunt chiar simetrice, toate lămpile funcționează în cele din urmă împreună că de-aia nu m-am trezit doar cu juma' de ecran iluminat. Anyway - condensatorii au fost comandați.

De curiozitate, cam care ar fi șansele să găsesc un panel IPS de 26" cu CCFL pe care să-l pun în locul acestui TN? Aceeași mufă, același controller...
 
Hmm ... nu bag mana in foc, dar cumva se citeste ID-ul display-ului de undeva, deci n-as zice ca poti pune orice fara consecinte.
Am uitat: levierele de plastic nu lasa urme ca metalul cand fortezi deschiderea carcasei.
 
:biggrin: Lama plată a șpaclului n-a lăsat nici o urmă, și mi-a dat pârghie bună. Noroc că era o fantă decorativă la îmbinare, a intrat la fix.
 
Back
Top