Mesh network

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Pentru 100mp/etaj la ai mei (pereți cărămidă jos, planșeu beton, pereți rigips pe structură de lemn la etaj) am pus un singur router, pe casa scării, cam la nivelul plafonului de la parter, așa că nu forțez semnalul prin placa de beton și acoperă ok ambele etaje. Mai e un AP în pod, dar e pus pentru semnal în grădină (doar 2.4GHz).

La mine e mai complicat, mansarda are planșeu de beton și acoperiș de tablă + izolație cu folie metalică peste tot (nici la telefon nu poți vorbi), nu prea ajungea mai nimic de la router-ul pus la ușă (în tavanul fals). Așa că am pus un AP în mansardă pentru device-uri dubioase și wifi calling, care acoperă mai bine și etajul. Din păcate am multe prostii care nu știu 5GHz (ESP32 stuff), altfel renunțam complet la 2.4.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Idk cine are atâtea dispozitive active simultan.
Unii dintre noi ducem vieți sociale :tongue:

Variante de acoperire wifi există, dar depind de topologia casei. Am văzut un hotel care avea 4 etaje pe colțul a două străzi, WiFi-ul în toate camerele era dat printr-un singur AP montat pe un stâlp de iluminat public de pe partea cealaltă a intersecției. Am văzut 2 etaje acoperite de un AP montat pe casa scării, undeva în dreptul planșeului dintre etaje, de unde semnalul bătea ok și-n sus și-n jos.

hori ubnt e cam overkill și nu chiar fără bătaie de cap.
- Cel puțin pentru switch-uri smart (software defined networking) o să plătești multișor și nu neapărat vezi ceva beneficii din asta în afară de pitici extaziați.
- Cam e o idee bună să rulezi software controllerul non-stop pe ceva ca să ai logging și alerte, altfel e cam păcat de așa echipamente faine că le folosești cât un Asus mai stabil. Deci te legi la cap.
- ubnt și-au cam tras cu stângu-n dreptul recent, când s-a aflat că firmware-ul lor din toate echipamentele transmite date „anonime” spre ubnt pentru „statistici și îmbunătățirea serviciilor”; după ce a fost scandal, au putut pune opt-out în controller și să dea firmware-uri noi.
- În mod tradițional, ubnt lansează firmware-uri parțial testate, tre' să stai pe fundul tău să urmărești ce comentează early adopters că merge sau nu merge înainte să aplici orice firmware. Ori, asta nu ar trebui să se întâmple la această clasă de echipamente, să te simți etern beta tester.

Legat de PoE: io am folosit injectoare PoE de 24V pentru AP AC Lite că au fost suficiente, dar aveam și injectoare de 48V pentru alte echipamente. Apoi am înlocuit injectoarele de 48V cu un switch TP-Link care putea alimenta până la 4 echipamente la 48V, ca să mai economisesc spațiu în rack. Apoi am prins pe eBay o pleașcă de switch UBNT ținut nefolosit în pivnița cuiva, switch care putea fi configurat pe fiecare port dacă să dea 24V sau 48V, și iaca am scăpat de injectoare, da' tot le țin pe acolo de backup.

Pe post de AP (bridge wired-wireless) am folosit un Asus RP-AC56, clasificat drept „repeater” dar care merge foarte bine în modul AP. Se bagă direct într-o priză pe perete, e dual band, firmware-ul la Asus e unificat la toate echipamentele, are inclusiv buton on-off dedesubt. E model vechi acum, între timp a apărut RP-AC66 sau RP-AC55 care e mai compact, sau RP-AC87 cu 4 antene și teoretic acoperire foarte bună a semnalului (dar asta depinde întotdeauna de condițiile de la fața locului).

Ceva similar de la TP-Link e RE650.

În locul tău aș lua pentru început un RP-AC87, comandat online pentru ca să îl pot testa și să-l returnez în 14 zile dacă e. L-aș monta cât mai central în casă, la parter, conectat cu fir la router/switch-ul casei, și încercând mai multe orientări ale antenelor pentru a testa semnalul peste tot în ambele etaje. (Antenele stau paralel doar pentru poze, altfel e bine să fie neparalele pentru a varia un pic planurile de transmisie radio.) Dacă semnalul e ok pe ambele etaje, perfect. Dacă măcar un etaj are o acoperire foarte bună, atunci mai iei o bucată pentru celălalt etaj, sau dai înapoi modelul ăsta și iei 2 bucăți din ceva model mai ieftin (și chiar mai vechi, dacă găsești). Ideea e de a avea conexiunea router/switch - AP prin fir, și doar segmentul AP-echipamente wireless să fie fără fir și pe distanță cât mai mică.

Echipamentele astea sunt „good enough”, deși probabil ocazional va trebui să le dai un restart. Pe de altă parte, boala echipamentelor consumer all-in-one e când tragi de procesorul lor pentru foarte multe chestii de-o dată, gen routing pentru torente cu câteva sute sau mii de conexiuni paralele, încapsulare a traficului Internet prin PPPoE fără vreun chip specializat pentru asta, switch pentru 5 porturi gigabit, DHCP, WiFi, intrusion detection, blablabla. Atunci vezi cum înțepenesc aleatoriu, că totul trece prin acel 1 procesor amărât și nu face față. Dar dacă le separi un pic, un echipament doar pentru routing, altul switch gigabit, altul/altele access point-uri, uite cum merg toate mai bine.

Echipamentele „enterprise” aduc și o stabilitate mult mai bună și control mult mai detaliat la TOT de la distanță, da' asta vine și cu nevoia de a-ți băga nasul în toate setările posibile și a înțelege ce se întâmplă acolo, care sincer nu știu dacă merită. Mai e o chichiță - echipamentele enterprise sunt optimizate pentru mediile foarte controlate ale utilizării enterprise, și astfel pot fi foarte puțin tolerante la clienți mai dubioși cu implementări WiFi pe genunchi, gen security cameras sau mai știu eu ce. Deci... nu m-aș băga în echipamente gen ubnt decât știind cu exactitate că asta va consuma ceva timp și energie pentru instalare și configurare inițială, și ceva atenție periodică on-going, poate și ceva mai mult debugging.
 

radul

Membru Senior
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Nu gasesti asa ceva in Romania (RP AC 87) sau daca gasesti, iei de la niste obscuri si costa si ceva bani.
Parerea mea:
3 Mikrotik uri, unul folosit ca router si 2 folosite ca AP si a rezolvat problema. E overkill? Poate ca da, dar costurilie sunt relativ mici.
Sau daca vrea neaparat sa conserve resursele tehnologice: 1 router chior si 3 APs, tot de la Mikrotik (ar costa in medie 300 lei per device ). Zic Microtik pentru ca au preturi mai suportabile si oricum sub Asus. Problema cu Mikrotik e ca-ti cam prinzi urechile si nu-s deloc usor de administrat, asta mai ales daca vrei sa faci chestii cu ele.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Io-s curios de altceva. Ok, nu iei chestii enterprise. Cum dai reboot la toate routerele/APs dacă sughiță ceva?

Zic pentru că personal am două routere daisy chained dar când pică netul trebuie să le resetez pe ambele pentru că nu știu unde este problema. Presupun că pe măsură ce numărul echipamentelor crește, riscul ca ceva să pice temporar undeva este destul de mare. Le pui pe toate pe aceeași alimentare?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Păi Mikrotik nu crapă, ca să ai nevoie de reboot. Și au watchdog dacă chiar e nevoie, poți să le setezi să se repornească atunci când nu se mai conectează sau nu mai răspunde whatever vrei tu. În mod AP mesh nici nu trebuie să te conectezi la fiecare, doar setezi din master ce rețele vrei și se face provizionarea automat (dacă reușești :biggrin:).
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Iar la alea consumer care nu au remote management din ăla care e încă accesibil când restul nu mai funcționează, ești cu ele la tine-n casă, le scoți din priză 10 secunde :biggrin:

Aș fi zis și eu de mikrotik, pe post de router cel puțin pufi + mikrotik = love, da' pe wireless... dunno man, îți poți prinde urechile rău de tot ca să meargă bine, io țin la urechile mele și sănătatea mentală, am destule altele cu care să-mi ocup timpul decât să fac mikrotik să facă ce vreau. Destul m-am chinuit ca să fac un amărât de remote VPN să meargă, iar site-to-site VPN nu merge deloc, nici suportul mikrotik nu se bagă cu vreo soluție.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Apropo, n-am zis încă nimic de sistemul PowerLine. Or fi trase cabluri Ethernet prin casă, da' poate nu în toate locurile cele mai convenabile. Gen, dacă AP-ul de la etaj ar fi cel mai bine amplasat pe holul unde sunt scările, că acolo e cam la mijlocul distanței spre orice altă cameră de la etaj, poate acolo nu te-ai gândit să tragi și un cablu de rețea. Mna, cu PowerLine ai putea folosi cablarea de curent electric a casei pentru rețeaua „pe fir” prin care vine internetul la toate AP-urile din casă. Vrei să muți un AP în altă cameră sau alt loc în aceeași cameră? Pur și simplu l-ai scos dintr-o priză și l-ai băgat în cealaltă.

În practică nu o să atingi chiar vitezele maxim posibile, decât poate cu o rețea electrică destul de recentă și bine făcută. Am folosit PowerLine în 2 case cu instalația electrică făcută în anii '70 și de-atunci doar cu tabloul electric schimbat, și terminalele se conectau între ele pe la 170Mbps, care nu e rău deloc pentru un internet nepretențios. (Pentru echipamentele unde vrei gigabit fără interferențe, tragi cablu.)

Daaaaar, varianta asta s-ar putea să fie 1) mai ușor de instalat, 2) mai ieftin de instalat, 3) mai ieftin de „înmulțit” cu AP-uri suplimentare (dacă vrei să pui 2 AP-uri la etaj în colțuri opuse ale casei, de exemplu). Un kit TP-Link TL-WPA8630 este 90-100€, kit-ul care are și P la sfârșitul codului de produs e vreo 110€ (ăsta are și prize schuko încât poți folosi priza aia și pentru altceva). Îți trebuie una bucată kit care are „injectorul” de internet între router și rețeaua electrică + un access point dual band care are și 3 porturi fizice în caz că vrei să legi o consolă sau un PC sau ceva cu fir, după care mai iei câte AP-uri suplimentare vrei.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
E complicat în momentul ăsta în RO cu case noi. De câțiva ani a apărut obligația ca orice casă nouă să fie cablată trifazat. Nu mă întreba de ce - având în vedere că în mod normal în casă nu ai device-uri trifazate (poate cuptoare industriale?) și oricum nu e obligația să pui vreo priză trifazică, doar în tablou să ajungă, singurul beneficiu ar fi că poți avea puteri mai mari instalate fără cabluri mai groase (doar mai multe) și bani mai mulți la proiect/instalare/etc.

Ei, în condițiile astea, utilizarea powerline-ului depinde de cum legi fazele în casă - dacă ai prizele de pe un etaj pe o fază și prizele de pe alt etaj pe altă fază (cum au ai mei), degeaba powerline între etaje.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Asta e de verificat cu electricianul sau cine a făcut planul de proiect electric al casei. La o adică, dacă s-a făcut cablarea încât fiecare priză sau grup de prize să ajungă în tabloul electric pe un cablu separat, atunci poți face lucruri frumoase din tablou, inclusiv definirea căror prize specifice de prin casă să fie împreună pe aceeași siguranță pentru ca să meargă PowerLine magnific pe ele, care altele să fie împreună pe altă siguranță pe care o treci și printr-un UPS sau regulator de tensiune, etc.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Asta e de verificat cu electricianul sau cine a făcut planul de proiect electric al casei. La o adică, dacă s-a făcut cablarea încât fiecare priză sau grup de prize să ajungă în tabloul electric pe un cablu separat, atunci poți face lucruri frumoase din tablou, inclusiv definirea căror prize specifice de prin casă să fie împreună pe aceeași siguranță pentru ca să meargă PowerLine magnific pe ele, care altele să fie împreună pe altă siguranță pe care o treci și printr-un UPS sau regulator de tensiune, etc.
Eu nu mi-aș face mari speranțe, poa' să fie planul făcut de un super inginer, dacă meseriașii au bulit ceva pe-acolo dar tot merge...
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Location
NL
Nu prea au ce sa buleasca, in afara de legatul tuturor aparatelor pe o singura linie.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
E complicat în momentul ăsta în RO cu case noi. De câțiva ani a apărut obligația ca orice casă nouă să fie cablată trifazat. Nu mă întreba de ce - având în vedere că în mod normal în casă nu ai device-uri trifazate (poate cuptoare industriale?) și oricum nu e obligația să pui vreo priză trifazică, doar în tablou să ajungă, singurul beneficiu ar fi că poți avea puteri mai mari instalate fără cabluri mai groase (doar mai multe) și bani mai mulți la proiect/instalare/etc.

Ei, în condițiile astea, utilizarea powerline-ului depinde de cum legi fazele în casă - dacă ai prizele de pe un etaj pe o fază și prizele de pe alt etaj pe altă fază (cum au ai mei), degeaba powerline între etaje.
Din cauza directivelor UE. In viziunea lor ar exista si pompe de caldura si alte minuni.
Dar per total cand transmiti multa energie e mai eficient trifazat.
P.S. Am avut plita cu inductie pe doua faze, ca cerea circa 7kW.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Futureproofing. Munca de săpat șanț și tras cablu până la branșamentul firmei de distribuție e tot aceeași indiferent dacă tragi un cablu monofazic sau trifazic, da' scutește peste 10-30 de ani nevoia de a mai săpa o dată. La fel ca tragerea prin pereți a unor fibre optice în paralel cu firele CAT odată cu construcția casei sau renovarea ei, chiar dacă nu se face terminația la capăt că momentan e scumpă; las' să fie gata pozată fibra pe sub tencuială, cândva va veni și vremea ei să fie folosită.
 
Top Bottom