1 test cu speedtest cu 1 device conectat la wifi e irelevant. Hai cu 8-20 device-uri (laptop, smartphone, alexa, fire tv, se adună) și vecini cu wifi-urile lor, și măsoară coliziuni de pachete și alți parametri relevanți la wifi nu doar throughput, și vedem. Iar dacă mai vrei ca tot traficul wifi să fie plimbat din nod în nod al unei rețele mesh, va fi și mai distractiv.
Rămân la recomandarea de 1 AP per etaj, undeva central dacă permit cablurile. Și nici măcar nu e nevoie să fie ceva fancy sau enterprise-level, chiar și AP-uri tp-link sau Asus sunt suficiente. Dacă se mai fabrică AP-uri simple, de-alea de se bagă direct într-o priză pe perete, nu plăcinte de-alea cu 8 antene care trebuie să stea pe un birou.
În medii enterprise, stabilitatea contează enorm. Recomandarea e de a avea maxim 30 de device-uri conectate la un AP (deși teoretic permit și 150, da' va merge ca porcu), și distanță de 15-20m în open space de la un AP la device-uri, înainte să treacă în range-ul altui AP. Deși sunt echipamente long range extrem de capabile, se ajustează puterea foarte fin pentru a nu produce interferențe și pentru a optimiza roaming-ul de la un AP la altul, pentru a avea cea mai bună viteză pentru o densitate mare de useri. De obicei AP-urile sunt plate și cu antene interne multiple, orientate pentru a distribui semnalul cât mai bine dinspre tavan în jur; montarea AP-ului nu e recomandat să se facă în orice direcție.
Chiar dacă un ubnt ap ac lite e vreo 70€ și bate la fund cam orice Asus sau consumer-grade stuff ai lua, pentru acasă poate fi suficient un echipament consumer-grade, doar să înveți un pic din principiile ălora mai pretențioși că nu fac anumite chestii de-a-mproasta. Gen, să nu ai impresia că dacă iei un router "de gaming" cu o pădure de antene pe toate laturile o să rupi gura cartierului. Sau că mesh-ul poate înlocui cu succes cablul. Sau că un router consuner-grade, indiferent cât de pretențios, nu va trebui resetat periodic ca să nu meargă ca un cur, fiindcă n-a fost proiectat să aibă exact aceleași performanțe după 200 de zile de uptime ca după prima.
Sau ignori sfaturile cuiva care tocmai a terminat un proiect ce propune recomandări de rețelizare wired și wireless pentru câteva mii de clădiri de toate felurile, de la birouri cu multe etaje la hale industriale și șantiere cu "clădiri" temporare din eurocontainere, catalogând experiența drept moft, și faci cum vrei.