Mesh network

hori

Membru
Joined
Oct 30, 2004
Messages
38
Servus & lamultzean!

Vreau input de la voi, in special daca ati avut experiente personale, legat de mesh networks pentru un setup relativ simplu: casa din caramida/BCA + planseu beton armat, 2 nivele de 110mp + garaj, maxim 3 pereti interiori dintr-o parte in cealalta a casei. Este bun sistemul AiMesh, in conditii de eth backhauling? [casa are wiring cat6 in pereti, 2 prize per nivel]. E suficient un router RT-AC86U per nivel cu ethernet backbone? Este smooth signal-roamingul? V-ati jucat cu solutii de la alti producatori [Netgear Orbi / eero / &lots]?

Thanksamillion for *any* oppinion!
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,175
Mesh e așa, o chestie pentru a vinde mai multe aparate la oameni comozi. AP-urile alea nu comunică doar cu clienți, ci și între ele pe post de backbone. Mna, cât îți e de prost semnalul WiFi la telefon ÎNTRE două AP-uri, dă-ți seama că AP-urile alea sunt și mai departe unul de altul. Traficul spre terminale și între AP-uri se face tot în aceleași frecvențe și în aceleași canale, deci bandwidth-ul teoretic maxim al unui AP nu mai este împărțit doar între echipamentele conectate la el, ci și cu restul traficului radio din mesh pentru toate celelalte echipamente din rețea. Să mai continui sau te-ai cam prins cât e de trasă de păr ideea?

Dacă tot ai CAT6 prin pereți, de ce nu-ți faci un amar de bine să-ți pui câte un AP bun pe fiecare etaj, cu alimentare PoE, și e altă viață.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,072
AiMesh (ASUS branded) e doar o altă încercare de marketing pe o chestie pe care n-o poți rezolva perfect pentru că în standardul wifi un AP nu poate să-i zică unui client "acum conectează-te la _acest_ AP". Așa că tot ce se întâmplă e mumbo jumbo care poate să funcționeze sau nu. Cam ce se întâmplă e că AP-ul zice "băi, nu mai am chef de tine, disconnect" (în ideea că ar fi alt AP cu semnal mai bun) și clientul face atunci un scan și se conectează la AP-ul cu semnal mai puternic. Dar e al naibii de greu să-l faci să nu se reconecteze la același AP care l-a dat afară, pentru că logica din client nu diferențiază între "băi, ăsta nu mai vrea să vorbească cu mine, mă trimite la fra-su'" și "hmm, s-a întâmplat ceva pe transmisie, reconnect". Asta pentru că clienții se încăpățânează să stea conectați la primul AP pe care l-au găsit mult timp după ce sunt în aria de acoperire al altui AP mai bun.

Probabil că AiMesh ajută mai mult la orchestrare (ca să nu te chinui tu să setezi totul pe fiecare device), dar tot depinde de client dacă merge sau nu bine.

Setarea unei case mari cu multiAP care să meargă perfect e un pic voodoo (ex: se recomandă _reducerea_ puterii pe fiecare AP ca să limitezi suprafața și să încurajezi roaming-ul). Un tool util pentru chestii de-astea: https://www.ekahau.com/products/heatmapper/overview/ - te plimbi prin casă, zici unde ești, și scoți o hartă de acoperire.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,175
La 2 AP-uri pe etaje diferite și cu placă de beton între, nu ar trebui să fie mari dificultăți de a verifica dacă roamingul merge bine. Iar dacă ai dispozitive fixe care vrei să fie mereu conectate la un AP anume, iaca pui pe acel AP un SSID suplimentar special pentru dispozitivele alea.

Mi se pare că Asus are o chestie imbecilă în care rețelele dual band TREBUIE să aibă SSID-uri diferite. Și atunci te trezești că semnalul pe 5GHz e prost și telefonul s-a deconectat, dar nu poate face reconectare automată pe 2,4GHz decât dacă ai adăugat de la început ambele rețele, dar atunci se mai poate întâmpla și că telefonul stă doar în 2,4GHz la viteză lentă chiar dacă reapare 5GHz. Cu alte cuvinte, nu poți avea roaming între benzi.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,866
La 2 AP-uri pe etaje diferite și cu placă de beton între, nu ar trebui să fie mari dificultăți de a verifica dacă roamingul merge bine. Iar dacă ai dispozitive fixe care vrei să fie mereu conectate la un AP anume, iaca pui pe acel AP un SSID suplimentar special pentru dispozitivele alea.
Începe să mă doară mintea oleacă :smile:

Nu înțeleg despre ce case este vorba de se pierde semnalul wi-fi între etaje, am un Netgear R7000 Nighthawk și bate lejer până în parcare de la etajul 2. La părinții mei acasă unde casa este absolut imensă cu pereți groși, serioși, din cărămidă plus beton armat plus izolații cu vată minerală au un router model jăg© de la Romtelecom care bate de jos din lobby până la etajul doi (mansardă) fără probleme. Fără probleme înseamnă 4 bare din 4 la semnal la distanța maximă (deși nu m-am suit pe acoperiș să văd dacă bate până acolo, țigla poate o fi nasoală de penetrat).

APs într-o casă (nu bloc de locuințe unde trebuie să acoperi 40 de etaje) nu au niciun sens.

Cel mult iei două routere și unul stă la parter și altul îl pui în mod AP pentru etaj, poziționare cât mai bună să minimizezi reflexiile șamd. Cablate, că de-aia ai tras CAT6 prin pereți, nu doar că ești nerd.


Mi se pare că Asus are o chestie imbecilă în care rețelele dual band TREBUIE să aibă SSID-uri diferite. Și atunci te trezești că semnalul pe 5GHz e prost și telefonul s-a deconectat, dar nu poate face reconectare automată pe 2,4GHz decât dacă ai adăugat de la început ambele rețele, dar atunci se mai poate întâmpla și că telefonul stă doar în 2,4GHz la viteză lentă chiar dacă reapare 5GHz. Cu alte cuvinte, nu poți avea roaming între benzi.
Eu folosesc asta altfel - 2.4GHz este doar pentru dispozitivele care nu știu de 5GHz. De câte ori ți-o picat semnalul 5GHz în casă? Pe bune, am impresia că aveți vile de 2kmp cu pereți de plumb plus ecranare VS furtuni solare cu atâtea probleme care de fapt în practică nu se regăsesc. O conexiune proastă la internet îți poate distruge experiența de browsing, dar nu probleme gen "nu-mi bate routerul din casă până în țarcul cailor situat la 5km pe moșie".
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,175
e pierde semnalul wi-fi între etaje
Nu prea ai înțeles atunci cum funcționează antenele radio și care este forma spațială a răspândirii semnalului radio. În plus, e o echilibristică dificilă între a obține distanță mare de propagare vs. a nu avea semnal overpowered la distanțe mici. Oare de ce în supermarketuri se pun multe difuzoare pentru muzică la fiecare 10m, la volum mic, nu niște difuzoare de concert de stadion într-un capăt și aia e?

APs într-o casă (nu bloc de locuințe unde trebuie să acoperi 40 de etaje) nu au niciun sens.
Also, dispozitivul care oferă conexiune wifi se numește AP. Că e înglobat într-un echipament care e și router și switch sau e stand-alone, aia e altceva. Fără AP nu poți avea wifi.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,866
Detalii tehnice care nu au ce căuta imho într-o situație practică descrisă în OP. Pui routerul și merge și semnalul wi-fi nu este echivalent cu muzica din supermarket pentru că fizică. Un router emite la putere maximă mereu, este echivalent cu a da boxele la maxim și are echivalentul unor boxe foarte foarte puternice. Eu aș începe doar cu un singur router decent pentru toată casa apoi aș extinde numărul de echipamente în funcție de necesități :smile:

Din exemplele de mai sus, unde am scris că am avut vreo problemă cu semnalul wi-fi într-o casă absolut imensă cu un router care după orice standarde este extrem de prost? Da, ce spui tu este valabil în căldiri cu jde etaje cu APs necesare aproape la fiecare pas, nu într-o casă de om normal :smile:

Încercam să injectez puțin realism în discuție, dar poate hori are două laboratoare subterane și plumb în izolațiile dintre camere ș-atunci mai are sens ce propune :biggrin:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,866
Io nu cred pe nimeni incult, doar încerc să umplu goluri de cunoștințe :biggrin:

Dar chiar sunt curios, merge mai prost youtube sau fb? Afectează ping în jocuri? Cât overkill este suficient overkill la rețelistică? :smile:
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Hori a încercat (pe ocolite) să ne spună că s-a mutat în vilă nouă. Restul e cancan.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,175
Goluri de cunoștințe, frumos spus, hai că am găsit și eu o vale uriașă și încep să o umplu cu pipeta :tongue:

Nu e deloc overkill să ai câte 1 AP per etaj, cu antene tip „băț” montate vertical pentru transmisie în plan orizontal (pentru toate echipamentele de pe etaj), dar care dacă treci 3 metri deasupra sau dedesubt, mai ales și cu planșee izolatoare, ai semnal cel mult reflectat de pereți. Așa că o să ai zone cu semnal și zone de umbră prin apartament, chiar dacă aparent „merge”.

Nu știu unde ai citit tu sau de ce crezi că un router are transmisia mereu dată la maxim sau ce praștii de routere ai avut tu până acum, da' până și Asus-urile au reglaj al puterii de transmisie, tocmai fiindcă fizică - dacă semnalul e atât de puternic încât să „bată” decent în pivnița vecinilor de două case mai încolo, atunci la câțiva metri de AP va fi mult prea puternic pentru orice aparat, cam ca atunci când stai lângă boxe pe stadion și tot ce auzi e doar durerea de timpane.

Doar faptul că ție ți-a mers într-un mod complet nemăsurabil obiectiv nu face argumentația valabilă, cât timp alții îți spun că pe 5 Ghz ai viteză maximă în ordinul câtorva metri depărtare de AP, și scade mult mai repede pe măsură ce te îndepărtezi decât pe 2,4 GHz.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,072
Asta cu puterea dată la maxim mai are o problemă; dacă un AP are puterea dată la maxim înseamnă că poate transmite beacon-ul departe (adică apare ca fiind disponibil pentru conexiuni), dar dacă nu au și clienții puterea dată la maxim n-o să reușească să facă conexiuni ok (iar conexiunea va fi mai instabilă în funcție și de direcție și ce mai e între device-uri). Pentru că faptul că "se aude" de departe nu înseamnă și că recepția AP-ului e mai bună (asta e în principal dată de antenă, și nu schimbi antena).

BTW, sunt la vreo 6 ore de ascultat conferințe pe youtube pentru a seta mesh-ul de pe Mikrotik-uri și încă n-am reușit să le setez perfect, doar good enough (dacă setezi mesh ai 0 setări by default, trebuie să-i dai aaaabsooluuuut toate setările de mână - nici măcar nu poți să-i zici canalele de wifi pe care vrei să le folosească, trebuie să-i zici exact frecvența).
 
Last edited:

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,866
Goluri de cunoștințe, frumos spus, hai că am găsit și eu o vale uriașă și încep să o umplu cu pipeta :tongue:

Nu e deloc overkill să ai câte 1 AP per etaj, cu antene tip „băț” montate vertical pentru transmisie în plan orizontal (pentru toate echipamentele de pe etaj), dar care dacă treci 3 metri deasupra sau dedesubt, mai ales și cu planșee izolatoare, ai semnal cel mult reflectat de pereți. Așa că o să ai zone cu semnal și zone de umbră prin apartament, chiar dacă aparent „merge”.

Nu știu unde ai citit tu sau de ce crezi că un router are transmisia mereu dată la maxim sau ce praștii de routere ai avut tu până acum, da' până și Asus-urile au reglaj al puterii de transmisie, tocmai fiindcă fizică - dacă semnalul e atât de puternic încât să „bată” decent în pivnița vecinilor de două case mai încolo, atunci la câțiva metri de AP va fi mult prea puternic pentru orice aparat, cam ca atunci când stai lângă boxe pe stadion și tot ce auzi e doar durerea de timpane.

Doar faptul că ție ți-a mers într-un mod complet nemăsurabil obiectiv nu face argumentația valabilă, cât timp alții îți spun că pe 5 Ghz ai viteză maximă în ordinul câtorva metri depărtare de AP, și scade mult mai repede pe măsură ce te îndepărtezi decât pe 2,4 GHz.
Am cetit prost probabil și analogia mea a fost și mai proastă.

Am măsurat obiectiv cu Speedtest.net, același server, de la parter lângă routerul model jăg© și de sus din dormitorul de la etajul 1 apoi din mansardă. Diferențele au fost absolut neglijabile. Dar viteza internetului overall nu trece de 7-8MBps, deci probabil plafonarea este din altă parte. Nu am testat cu internet gigabit și nici nu am cum, probabil acolo s-o simți.

Routerul meu l-am testat la modul "meh", din nou, viteza maximă a conexiunii internet aici este 4.5MBps, toate dispozitivele ating aceeași viteză deci nu are ce să mă deranjeze la asta (cel puțin via 5GHz, nu mai am multe dispozitive care să nu știe de 5GHz).



Întrebarea mea era - chiar trebuie AP la fiecare etaj din 3 în 3m? Nici la spital nu am APs din 3 în 3m, dar din nou, folosim webapps și alte rahaturi care sunt limitate mai mult de combinația Windowsjăg© + HDDuri decât de viteza rețelei în sine.

Adică la modul serios, faci download la viteze maximale în timp ce te plimbi prin casă cu telefonul a.î. să te afecteze scăderea recepției? Majoritatea aplicațiilor sunt mici, youtube face buffering, etc :smile:


Înțeleg obsesia cu "do it right" ca să nu spargi pereții la fiecare schimbare/adăugare de standard dar nu despre asta era vorba :biggrin:
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,072
Exact - depinde de ce nevoi ai. Mie mi se pare anormal orice trafic 5GHz sub 20MB/s, alții sunt super mulțumiți cu 4MB/s.

La serviciu avem vreo 10 Ubiquity UniFi pentru 2 etaje cu suprafață de vreo 300mp/etaj și ~40 de oameni (adică aproape APs din 3 în 3 metri). Pentru că majoritatea lucrează acum de pe laptop și puține laptop-uri noi mai au ethernet utilizabil, iar când o imagine de docker are 100 de mega și faci două pe oră începi să simți că e 4MB/s și vrei și tu măcar 15.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,175
1 test cu speedtest cu 1 device conectat la wifi e irelevant. Hai cu 8-20 device-uri (laptop, smartphone, alexa, fire tv, se adună) și vecini cu wifi-urile lor, și măsoară coliziuni de pachete și alți parametri relevanți la wifi nu doar throughput, și vedem. Iar dacă mai vrei ca tot traficul wifi să fie plimbat din nod în nod al unei rețele mesh, va fi și mai distractiv.

Rămân la recomandarea de 1 AP per etaj, undeva central dacă permit cablurile. Și nici măcar nu e nevoie să fie ceva fancy sau enterprise-level, chiar și AP-uri tp-link sau Asus sunt suficiente. Dacă se mai fabrică AP-uri simple, de-alea de se bagă direct într-o priză pe perete, nu plăcinte de-alea cu 8 antene care trebuie să stea pe un birou.

În medii enterprise, stabilitatea contează enorm. Recomandarea e de a avea maxim 30 de device-uri conectate la un AP (deși teoretic permit și 150, da' va merge ca porcu), și distanță de 15-20m în open space de la un AP la device-uri, înainte să treacă în range-ul altui AP. Deși sunt echipamente long range extrem de capabile, se ajustează puterea foarte fin pentru a nu produce interferențe și pentru a optimiza roaming-ul de la un AP la altul, pentru a avea cea mai bună viteză pentru o densitate mare de useri. De obicei AP-urile sunt plate și cu antene interne multiple, orientate pentru a distribui semnalul cât mai bine dinspre tavan în jur; montarea AP-ului nu e recomandat să se facă în orice direcție.

Chiar dacă un ubnt ap ac lite e vreo 70€ și bate la fund cam orice Asus sau consumer-grade stuff ai lua, pentru acasă poate fi suficient un echipament consumer-grade, doar să înveți un pic din principiile ălora mai pretențioși că nu fac anumite chestii de-a-mproasta. Gen, să nu ai impresia că dacă iei un router "de gaming" cu o pădure de antene pe toate laturile o să rupi gura cartierului. Sau că mesh-ul poate înlocui cu succes cablul. Sau că un router consuner-grade, indiferent cât de pretențios, nu va trebui resetat periodic ca să nu meargă ca un cur, fiindcă n-a fost proiectat să aibă exact aceleași performanțe după 200 de zile de uptime ca după prima.

Sau ignori sfaturile cuiva care tocmai a terminat un proiect ce propune recomandări de rețelizare wired și wireless pentru câteva mii de clădiri de toate felurile, de la birouri cu multe etaje la hale industriale și șantiere cu "clădiri" temporare din eurocontainere, catalogând experiența drept moft, și faci cum vrei.
 

hori

Membru
Joined
Oct 30, 2004
Messages
38
Oi, quite the replies! Thanks!

Eu am dat exemplu AiMesh-balmesh din perspectiva puterii semnalului RT-AC86U, dar dupa ce puterfixer m-a trimis la vanatoare de AP-uri, mi-a sarit in ochi Ubiquiti UniFi UAC AC PRO, care dpmdv e alt film, asa ca o sa pun cate unul pentru fiecare nivel + unul pentru exterior si dupa masor cu ekahau si adaptez.

Si mie mi se pare un minim de bunsimtz 20MB/s.
miahi, puterfixer , multzam de detaliile precise @UniFi & specz.

Quarcu', I'm gettin' there, this is for a friend o'mine. :biggrin:

Cand datz' pe la CLJ avetz craftbeerz. Lotsa craftbeeerz.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,175
Uac ac pro e overkill, da' mno, cum preferi. Necesită controller (software, sau dongle pentru cloud, sau un raspberry pi) pentru configurare, doar device-ul nu are user interface pentru configurare. Poate mai bine te uiți la seriile cu antene externe, are și tp-link un model parcă, sunt mici și se pot configura fără altceva.
 

hori

Membru
Joined
Oct 30, 2004
Messages
38
OK, good to know!
Dar imi face cu ochiul PoE. si designul lui uac AC PRO. Un alt motiv a fost bandwidth-ul mai mare. Nu stiu daca merita bagat si un rPi in setup, pentru streaming si adblock. uac AC lite necesita controller?
Recomanzi injector PoE sau switch i.e. Ubiquiti US-8?

Imi cer scuze ca sunt un pork puturos si te intreb pe tine in loc sa sap eu. :tongue:
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,866
1 test cu speedtest cu 1 device conectat la wifi e irelevant. Hai cu 8-20 device-uri (laptop, smartphone, alexa, fire tv, se adună) și vecini cu wifi-urile lor, și măsoară coliziuni de pachete și alți parametri relevanți la wifi nu doar throughput, și vedem. Iar dacă mai vrei ca tot traficul wifi să fie plimbat din nod în nod al unei rețele mesh, va fi și mai distractiv.
Idk cine are atâtea dispozitive active simultan. Ca idee, un smartphone care stă degeaba nu consumă net la fel ca unul care face download. Dar da, de acord cu tine, când ai 20 de oameni în vizită are sens :smile:

miahi de acord cu ce spui acolo în mediul enterprise. Revin şi eu peste 20 de ani când o să am acces la internet gigabit :smile:


 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,319
Cea mai mare si acuta problema in 2.4 este ca sunt doar 3 canale total separate si daca locuiesti intr-un bloc tu nu poti controla interferentele. Cu cat ansamblul e mai sensibil (AP si antena) cu atat "aude" mai bine si de la vecini.
Eu acum locuiesc la casa si pe 5Ghz nu se propaga nimic pana la mine. Nu pot povesti cum merge, in special cand sunt 2-3 device-uri conectate. De fapt merge absurd de bine pentru ca singura legatura e mobila ...
Dar revenind la OP: Exista device-uri de la Ubiquiti care nu au nevoie de controller, precum Bullet. Dar nu e dual-band. Si de fapt ai nevoie de controller doar ca sa setezi ceva, apoi merg singure. Controller-ul poate fi si software.
Adaug aici ca antenele omni cu cat au castig mai mare, cu atat "gogoasa" de radiatie e mai plata. Asta ajuta mult la separarea intre etaje, dar cum spuneam, AP va auzi si de la vecini (daca sunt suficient de aproape).
Eu personal nu as complica lucrurile atat. As gasi un loc care e foarte aproape de planseu, sau chiar intre precum gaura unei scari si problema se rezolva in majoritatea cazurilor.
 
Top Bottom