Load balancing pentru 2 conexiuni la internet din Windows

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,884
Pot face teaming intre doua placi de retea ordinare? Adica fara ca vreuna dintre ele sa fie Intel Network Server Adapter?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu, teaming se face cu soft proprietar Intel, HP etc. Teoretic se poate face cu orice fel de placi daca ai un asemenea software, dar nu am vazut inca disponibil asa ceva pe platforma Windows, asta nu inseamna ca nu o fi aparut undeva, ceva.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,277
Cred că e ca la wireless: ai driverele pentru placa de rețea care oferă funcționalitatea, și o aplicație de management/control. La plăcile de rețea HP ce le-am văzut, când activezi teaming-ul se instalează un driver de placă de rețea virtuală care apoi lucrează cu plăcile fizice; aplicația de management/control e necesară doar la configurare. Nu am idee dacă poți cumva păcăli driverele ca să lucreze și cu alte plăci de rețea.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,396
Raspuns scurt: nu, tine de hardware. Placile de retea au in ASIC-uri instructiuni speciale pentru asta.
Dar depinde ce vrei sa faci: daca vrei doar un back-up simplu, se pot gasi alte solutii.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,277
Nota bene: link aggregation = link bundling = trunking = NIC teaming și se face pentru a mări capacitatea de comunicare dintre două echipamente (PC și switch), îmbunătățind și redundanța. Dar pentru ca să funcționeze, trebuie ca ambele echipamente să înțeleagă conceptul, deci și switch-ul trebuie să suporte asta. Teaming-ul nu e o soluție pentru a agrega conexiunea la 2 sau mai multe rețele distincte.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,884
Teaming-ul l-as fi facut intre PC si server, conectate direct. In server am o placa Intel Server, in PC n-am. Sunt curios totusi daca nu cumva e totul facut din software. Exista vreo metoda de a emula o placa PCI cu un anumit VID/PID? Sau se pricepe cineva sa crack-uiasca driverul Intel? :dracu:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Exista mai multe moduri de adapter teaming, unele mai vechi merg doar server-switch si necesita supoprt din partea switch-ului (Cisco, de obicei), cele mai raspandite acum sunt de doua tipuri:
- failover, in care ai un adaptor virtual ce contine ambele placi de retea, doar una e folosita si cealalta preia in caz de probleme, de la cablu scos la placa busita sau port de switch busit; cred ca nu vrei asta
- link aggregation in care serverul trimite spre switch pe toate placile (se pot pune si 4 placi in paralel, depinde de producator si soft), nu e nevoie de suport in switch, dar intrarea in server e pe o singura placa; functioneaza pe baza de MAC clonning, serverul trimite pachete pe orice placa are chef, switch-ul le trimite mai departe, dar daca primeste un pachet pentru server il trimite pe portul pe care stie ca e MAC-ul respecitv; cum pachete "de pe acel MAC" vin pe 2..4 porturi intotdeauna in lista are ultimul port pe care a venit un pachet, asta inseamna ca ruta din switch spre server (portul, cablul si placa fizica) variaza de la o secunda la alta, iar placa virtuala din server se ocupa de unificarea receptiei.

Nici unul din ultimele 2 cazuri nu necesita suport hardware in placa de retea, se poate face doar din soft - numai sa ai un asemenea soft (driver de placa virtuala si soft de management a agregarii). Nu e o idee buna sa umbli la driverul Intel pentru ca 99% din ce e acolo nu are treaba cu link aggregation ci cu chestii specifice ASIC-ului.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,884
Nu vreau failover. Vreau viteza dubla.
Am mai zis: n-am switch.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,396
In cazul in care vrei sa agregi banda, acele doua placi folosesc acelasi mac, si computerul, respectiv switch-ul trimite cite un pachet prin fiecare placa de retea.
Sigur ca trebuie ca ambele trebuie sa inteleaga chestia asta.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Sau fac agregare doar upstream si nu ai nevoie de suport in switch cu viteza totudi dubla pana la quadrupla din server. E un compromis de cele mai multe ori suficiet pentru ca in majoritatea cazurilor limitarea de retea la un server e pe iesire, nu pe intrare - gen server de web, primeste cereri mici si serveste continut mult mai mare decat cererile.

Marius, pentru legatura directa chiar nu am auzit vreodata de o solutie, alta decat o placa de retea de nivel mai mare - daca nu iti ajunge Fast Ethernet pui Gigabit, daca nici asta nu ajunge pui 10 Gbps, daca piticii tot nu tac pui 40 Gbps etc. Tu acum ce ai, 100 Mbps sau 1 Gbps? Daca ai 1 Gbps nu prea ma prind ce viteza sporita iti mai trebuie, daca ai 100 Mbps probabil e mai simplu sa pui alta placa de retea in loc si obtii banda de 10 ori mai mare, nu doar dubla, cu batai de cap mai putine.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,396
Marea limitare a transferului de date nu este placa de retea in sine, ci numarul intreruperilor generate catre procesor, care trag in jos si viteza mediilor de stocare.
Daca pui o placa de retea care preia o parte din procesare in hardware-ul ei, vei simti o imbunatatire chiar si fara sa cresti viteza.
Ajuta si sa transferi cu jumbo frames (pachete mai mari, deci mai putine intreruperi) daca transferi doar intre doua computere.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
La orice placa de retea Fast Ethernet decenta (gen 3COM 905B/C) intr-un computer din ultimii 10 ani limitarea e latimea de banda; inca de pe vremea aia numarul de intreruperi era suportat acceptabil, iar Jumbo Frames nu erau necesare. De aceea am intrebat ce placi sunt si la ce viteza are link, 100 sau 1000. La 1000 limitarile sunt cele descrise de tine, dar un link aggregation nu e necesar si nu are nici un efect, deci nu imi imaginez ca Marius il voia ca sa rezolve o problema care e in alta parte.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,884
Deci am un server (vechitura aia dual Pentium 3 500 MHz) care se ocupa in principal de trimis fisiere si PC-ul meu (Phenom 2 dual-core 3.2 GHz) care le primeste.
Serverul are in el o placa Intel 82546EB (server, dual-port, gigabit) cu care se conecteaza la PC si o placa D-Link DFE-500TX (100 Mbps) cu care se conecteaza la net.
PC-ul are placa onboard Nvidia (cica RTL8201CL, 100 Mbps) si o placa Intel 8255x (desktop, 100 Mbps).

Pe server, incarcarea procesorului la transfer este de vreo 50% indiferent de placa. Acea Intel cu offload-ul ei cu tot nu merge deloc mai repede decat D-Link-ul. Ba dimpotriva, mi se pare chiar ca e un pic mai lenta. Pe PC, evident nu sunt probleme.

Pe server pot face teaming pentru cele doua porturi ale placii Intel. Pe PC nu ma lasa. Eu cautam o metoda de a mari viteza fara sa ma coste nimic. Cablu de retea pentru a doua conexiune am. Tot ce-mi lipseste este o metoda de a "imperechea" placile de pe PC.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Solutia cea mai simpla e sa muti hardurile din server in PC daca se poate, sau continutul lor in celalalt caz si sa trimiti serverul la fier vechi - 2xPIII@500 Mhz fac cat o jumatate de core din PC, adica 25% din PC pentru mult spatiu, complicatii, consum de curent electric si zgomot. E distractiv sa ai un server care la vremea lui costa 4000$ gol, dar dupa o vreme te saturi de jucat si treci la altceva mai serios.

Server din ala aveam acum 12-13 ani, era slabut si pe vremea aia, acum e anacronic. E mai rapid un smartphone :tongue:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,884
E cea mai simpla si mai dezavantajoasa solutie posibila. Daca mut hardurile in PC, ar inseamna sa-l fac server. Adica nu-l mai opresc noaptea, nu mai distrug windows-ul de 2 ori pe luna, nu mai dau restart in Win98 (adica nu mai fac backup la XP, nu mai defragmentez), nu mai schimb placi, nu mai joc jocuri, nu mai testez programe... nu mai fac nimic. Stau si ma uit la el.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Sa opresti PC-ul noaptea e un scop? De ce nu poti sa mai joci jocuri? Ce te opreste sa testezi programe in mod corect, adica intr-o masina virtuala cu ce OS vrei tu?

Serverul tau ce servicii non-stop esentiale trebuie sa asigure? Daca e doar file-sharing nu e o problema, cand dormi nu prea ai nevoie de file-sharing si poti opri tot, daca ai ceva ce poate fi facut de o masina virtuala poti pune una sa ruleze pe PC in background si nu mananca multe resurse, ca daca merge pe PIII nu e pretentioasa. Serios, serverul ala ca putere de calcul e cat un smartphone ultimul model, dar ocupa mult spatiu, consuma mult curent si face mult zgomot. Da, e uneori util sa ai 2 computere la dispozitie, dar cu ceva eforturi te poti descurca cu unul folosit mai eficient.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
4,884
Tu tii mortis sa-mi faci PCul sa se miste ca al tau, banuiesc. Ei nu. N-ai sa reusesti.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
9,969
This is funny stuff.

Jocuri cât încape (450GB folderul de Steam + restul), 3D design + randare, ftp server, multimedia machine, multimedia server, virtualizare, la naiba, numai cafea nu face. Deci se poate.

A, și se mișcă brici. As in brici. Cu toate blingurile posibile. Da, se poate.
 

Attachments

  • da.png
    da.png
    108.1 KB · Views: 48

whiskas

Chronic suicidal
Joined
Jan 19, 2005
Messages
1,600
Te-ai muncit ceva cu carioca aia. :biggrin:
Toate jocurile alea Steam sînt cumpărate? :tongue:
 
Top Bottom