La cratiţă! Secţiune pentru gurmanzi.

O oală puţin mai mare. Hâc.:nuts:
 

Attachments

  • 21740022 small.jpg
    21740022 small.jpg
    60.8 KB · Views: 864
Nu pot să mă abţin, deşi am contribuit doar la consumare...
Partea I - Chili con carne - no comment...
 

Attachments

  • chili_con_carne.jpg
    chili_con_carne.jpg
    49.9 KB · Views: 827
Partea II - nu ştiu cum se numeşte, dau reţeta prescurtată.
deci
  • se topeşte o lingură de zahăr
  • când s-a caramelizat, se adaugă cca. 1/4 kg carne de porc (ceafa) tăiată cubuleţe
  • se lasă la fript 5 minute acoperită
  • se adaugă sare si sos de soia, se adaugă un pumn de boabe de struguri sau o portocală decojită tăiată cubuleţe
  • se mai lasă la fript 10 minute
  • se serveşte cu orez fiert sau piure de cartofi

Şi mă mir că mă îngraş...:(
 

Attachments

  • smtg_chinese.jpg
    smtg_chinese.jpg
    48.3 KB · Views: 816
Admirati va rog noua mea creatie ;). Ciorba de perisoare! :)

Preparare:

Un morcov, o radacina de patrunjel, telina, un pic de ceapa se taie marunt si se calesc impreuna cu o lingura de ulei. Dupa ce s-au calit se adauga un virf de cutit de boia si ~ 2-3L de apa dupa care se pune la fiert.

Perisoare: carne tocata de vita/porc/pui amestecata sau nu, ce aveti pe acolo (intre 300-400 gr la 3 L de apa). Eu am folosit un amestec de vita/porc. Se adauga o lingura de orez (spalat in prealabil), sare si piper dupa gust, marar si un pic de busuioc. Amestecati toata chestiunea asta iar cind legumele sunt aproape fierte adaugati un ou. Apoi modelati perisoarele, adaugati sucul de la 1 lamaie in oala si puneti perisoarele la fiert.

Se mai fierb 15-20 de minute la foc mic pana cind orezul din mijlocul perisoarelor e fiert bine. La sfarsit se adauga smantana si frunzele de leustean. Nu uitati de leustean!

Bon apetit! :)
 

Attachments

  • bon apetit1.jpg
    bon apetit1.jpg
    62.9 KB · Views: 740
Ştii ce-i mai trebuia? Vizual vorbind cred că nişte pătrunjel pe deasupra. Şi arăta ca la emisiunile culinare. Adică perfect. :)
 
Un mic amuzament gastronomic. Romania pe paine :D. That was yummy! :B
 

Attachments

  • ro_pe_paine.jpg
    ro_pe_paine.jpg
    97.2 KB · Views: 699
Garnitură de broccoli cu sos picant, sau ce-ţi poţi face iute de mâncare ca să nu comanzi iar pizza (not that there is anything wrong with it)

Broccoli e ca o conopidă, doar că-i verde; gust similar, gătire uşoară, fibre bune pentru maţ. Se cumpără ori la căpăţână, ori gata tăiat şi congelat în pungă. Dacă e la căpăţână, trebuie spălat (clătit) într-o oală şi apoi tăiat în bucheţele mai mici. Bucheţelele tăiate sau congelate din pungă se pun la fiert ca să se înmoaie, adică vreo 5-7-10 minute de clocot la foc mic. Se verifică cu furculiţa în codiţele bucheţelelor. Se pun la scurs într-o sită.

Sosul picant în varianta originală se prepară simplu. Câţiva căţei de usturoi se taie mărunt. Într-o altă oală se pune un pic de ulei la încins, în care se adaugă usturoiul şi boia după gust, se "rumeneşte" un pic amestecând continuu şi apoi se adaugă broccoli fiert şi se amestecă pentru ca sosul să acopere bucheţelele.

Dar parcă e cam sec cu usturoi şi boia, iar cu un pic de creativitate vă prezint varianta mea: se taie mărunt o ceapă albă, câţiva căţei de usturoi, se călesc un pic în ulei într-o tigaie până când ceapa devine uşor translucidă dar fără să se ardă. Se adaugă boia, poate puţin piper, verdeţuri după gust (un pic de busuioc pentru aromă), apoi se stinge cu sos de roşii (la conservă sau borcan, sau bulion) şi se fierbe un pic amestecând des până când se îngroaşă (bulionul e zemos, apa trebuie să se evapore). Pe farfurie se pune o porţie de broccoli fiert, şi se acoperă cu sos. Merge de minune cu o friptură sau un grătar.
 
Şi are concentraţia cea mai mare de substanţe anticancerigene, mai ales în bulbi încolţiţi 2-3 zile. Discovery Channel rulz.
 
Din ciclul --> "Ce vraji a mai facut WizzBall-ul prin bucatarie" :D. Tadaaa! Bine v-am regasit la show-ul de azi :). Va prezint mai jos noua mea creatie, Stir Fry! (cred ca incepe sa se vada pi mini ca am prietena vegetariana :B).

Oricum sa trecem la fapte - am folosit dupa cum urmeaza: 1 cartof mediu spre mare, o jumatate de ceapa (medie), 2 morcovi, niste broccoli + cateva linguri de mazare si morcovi taiati marunt ce ramasesera intr-o punga, 1-2 linguri ulei, un sos dulce-acrisor pt. stir fry (teriyaki+soia) si o cana de orez.

Dupa cum vedeti in afara de sosul ala care poate fi cumparat din magazin am preparat aceasta masa cu ce mai ramasese prin frigider, sunt ingrediente destul de usor de gasit prin frigiderul oricui si reteta nu e deloc batuta-n cuie, fiecare o poate adapta la ce are in frigider :).

Preparare: se spala/curata/taie vegetalele, se pun impreuna cu uleiul si putin sos pe foc. Apa nu e neaparata nevoie sa adaugati, poate doar un pic si lasati legumele pe foc pana cind sunt fierte pe jumatate (inca sunt putin crocante). La sfarsit mai adaugati sos dupa dorinta. Legumele se pun apoi peste orez (incercati sa respectati aceeasi conventie si pt. orez si sa nu-l fierbeti de tot si cu prea multa apa aducindu-l in stadiul de mamaliga :D).

Este o masa care se prepara rapid ~ 30 minute si este sanatoasa. Bon apetit! :)
 

Attachments

  • stir_fry.jpg
    stir_fry.jpg
    51.8 KB · Views: 657
E bine sa existe un echilibru in alimentatie, echilibru care in Romania e aproape inexistent. Mancarea oamenilor care 'se respecta' in Romania pare a fi gratarul + cartofi prajiti. Prin alte parti standardele difera oarecum ;). Gratarele le-am facut ieri dar sa te lauzi ca esti in stare sa arunci niste carne pe grill e prea banal ca sa merite vreo mentiune. Oricine e in stare sa 'gateasca' cind e vorba de parlit carne. Mancarea prezentata poate servi ca si garnitura la o friptura asa cum au preferat ai mei sa o manance. Eu am mancat fara carne. Anyway pofta buna la gratare & stuff :D.
 
Din seria "Tot grătaru rulz..", făcute weekendul trecut, servite cu mult vin fiert:
 

Attachments

  • frip.jpg
    frip.jpg
    37.7 KB · Views: 607
Back
Top