Garnitură de broccoli cu sos picant, sau ce-ţi poţi face iute de mâncare ca să nu comanzi iar pizza (not that there is anything wrong with it)
Broccoli e ca o conopidă, doar că-i verde; gust similar, gătire uşoară, fibre bune pentru maţ. Se cumpără ori la căpăţână, ori gata tăiat şi congelat în pungă. Dacă e la căpăţână, trebuie spălat (clătit) într-o oală şi apoi tăiat în bucheţele mai mici. Bucheţelele tăiate sau congelate din pungă se pun la fiert ca să se înmoaie, adică vreo 5-7-10 minute de clocot la foc mic. Se verifică cu furculiţa în codiţele bucheţelelor. Se pun la scurs într-o sită.
Sosul picant în varianta originală se prepară simplu. Câţiva căţei de usturoi se taie mărunt. Într-o altă oală se pune un pic de ulei la încins, în care se adaugă usturoiul şi boia după gust, se "rumeneşte" un pic amestecând continuu şi apoi se adaugă broccoli fiert şi se amestecă pentru ca sosul să acopere bucheţelele.
Dar parcă e cam sec cu usturoi şi boia, iar cu un pic de creativitate vă prezint varianta mea: se taie mărunt o ceapă albă, câţiva căţei de usturoi, se călesc un pic în ulei într-o tigaie până când ceapa devine uşor translucidă dar fără să se ardă. Se adaugă boia, poate puţin piper, verdeţuri după gust (un pic de busuioc pentru aromă), apoi se stinge cu sos de roşii (la conservă sau borcan, sau bulion) şi se fierbe un pic amestecând des până când se îngroaşă (bulionul e zemos, apa trebuie să se evapore). Pe farfurie se pune o porţie de broccoli fiert, şi se acoperă cu sos. Merge de minune cu o friptură sau un grătar.