Job-uri la companii serioase

Cu SAP am avut de a face la BAT pentru câteva luni, mi s-a părut o mizerie overpriced pentru ce ştie să facă. În fine, nu vorbesc în deplină cunoştinţă de cauză, dar când cumperi o soluţie business te interesezi şi de costuri adiţionale/colaterale.
Also, nu ştiu ce treabă are modelul de business cu un anunţ de genul "am nevoie de un om care să ştie A, B, C, îi oferim salariu între X şi Y".
E mişto să te lauzi "ştiu mai bine decât tine cât poţi să produci, săracule", dar adevărul e că nu, nu ştii. Oamenii sunt surprinzători (în ambele sensuri). Iar dacă insişti că ştii, atunci clar poţi posta marje salariale exacte, că doar ştii mai bine ca toţi. Nu?

Anyway, când îmi răspunzi la un argument clar cu "Nu e aşa" fără să adaugi nimic, sau "nu despre asta e vorba", când chiar despre asta discutăm, cred că nu are rost să continuăm. Pot şi eu să-ţi răspund cu "nu e aşa" la orice zici, dacă vreau să înec discuţia sau să ocolesc un punct în care n-am dreptate.
Şi da, "unreasonable" e corect, se vede. Oh well, chiar speram să discutăm serios în continuare.
 
Cu SAP am avut de a face la BAT pentru câteva luni, mi s-a părut o mizerie overpriced pentru ce ştie să facă. În fine, nu vorbesc în deplină cunoştinţă de cauză, dar când cumperi o soluţie business te interesezi şi de costuri adiţionale/colaterale.
Fii convins ca au fost luate in calcul costurile, altfel nu foloseam SAP. "Overpriced" e un termen corect atunci cand faci comparatie cu alt produs similar si mai ieftin, dar nu stiu sa existe un produs similar cu aceeasi complexitate (adica sa rezolve atatea nevoi, nu ca ar fi prea complex) si scalabilitate (chiar si SAP-ul e de multe ori la limita). Cand bagi cateva sute de milioane de solari in software (cost total multi-anual, nu o plata singulara) stai si cauti bine si te gandesti mult si bine.

Dar, presupunand ca folosesti SAP, ai specialistii in SAP si esti pe profit, ai plati dublu sau triplu un angajat doar pentru ca ai investit o gramada in el si nu vrei sa plece?
Also, nu ştiu ce treabă are modelul de business cu un anunţ de genul "am nevoie de un om care să ştie A, B, C, îi oferim salariu între X şi Y".
Are treaba cu faptul ca nu poti publica detalii despre ce va face. Poti sa angajezi un programator sa iti faca macrouri in Excel pentru un program de contabilitate de 2 lei sau sa iti faca nou Silent Hunter 6 care nici nu e anuntat pe piata - ce faci, anunti "caut programator in C"? Sau anunti ca vrei game designer pentru jocuri din categoria simulatoarelor? Sau ceva la mijloc?
E mişto să te lauzi "ştiu mai bine decât tine cât poţi să produci, săracule", dar adevărul e că nu, nu ştii.
Nu stiu de unde ai prins tonul asta si nu stiu de unde ai adaugat cuvantul de la urma, dar de obicei un angajat nu o sa stie mai bine decat angajatorul care e valoarea lui pentru companie si in nici un caz unul entry-level. El stie cat costa, dar nu stie cat produce (in bani) pentru companie atunci cand produce servicii, nu vinde direct. Lauda? Nu, e doar o observatie.
Oamenii sunt surprinzători (în ambele sensuri). Iar dacă insişti că ştii, atunci clar poţi posta marje salariale exacte, că doar ştii mai bine ca toţi. Nu?
E din ciclul "iarna nu-i ca vara"? Sau ce vrei sa spui?

Anyway, când îmi răspunzi la un argument clar cu "Nu e aşa" fără să adaugi nimic, sau "nu despre asta e vorba", când chiar despre asta discutăm, cred că nu are rost să continuăm.
E o parere a ta. Tu poti sa ai propria parere si nu stiu daca are rost sa scriu 3 pagini si sa incerc sa ti-o schimb, nu e un subiect atat de simplu ca sa am cum sa o fac in 2 cuvinte; oricum am incercat sa explic, vezi exemplul cu SAP.

Cand o sa ai ceva experienta ca angajator nu o sa fie nevoie de nici o explicatie, asa ca prefer sa te las sa descoperi singur si sa ma crezi in continuare omul negru, nu am nici o problema cu asta. Da, poti publica si mama marjelor, sunt oameni care isi santajeaza angajatorii pentru ca stiu ca au un rol important si e mai ieftin pentru angajator sa plateasca ceva in plus, chiar daca nu merita, decat sa angajeze pe altcineva.

Pot şi eu să-ţi răspund cu "nu e aşa" la orice zici, dacă vreau să înec discuţia sau să ocolesc un punct în care n-am dreptate.
Şi da, "unreasonable" e corect, se vede. Oh well, chiar speram să discutăm serios în continuare.
Spuse unul care crede in cai verzi pe pereti si i se pare chiar normal, desi nu are nici un argument cu care sa demonstreze existenta cailor si a peretelui. Da, matur, nu am ce zice.
 
Ştii tu că n-am experienţă ca angajator. Frumos. Cum le ştii tu pe toate.
Eu mă opresc aici că am ajuns la ad hominem şi urăsc asta. Eu n-am pus la îndoială ce ştii tu să faci, am încercat să discut pe subiect, dar vii tu şi bagi "Când o să ai ceva experienţă ca angajator", adică ce amărât sunt eu că habar n-am. Bine, fie ca tine. "De calitate" :) (aici am fost rău, recunosc)
 
Trecând peste faza cu (ne)comunicarea marjei salariale, după iaca 4 luni de căutări intense de job la rumunica noastră, nu pot decât să confirm indolența și incompetența HR-ului de pretutindeni în tot ceea ce înseamnă comunicare și evaluare.

Din vreo 12 companii de recrutare, nume sonore internaționale, mi-au răspuns două cum că m-au băgat în baza de date și mă vor contacta ei. Probabil când se plictisesc de farmat pe facebook și de privit fuștele cum se mut. Separat, din vreo 70 de aplicații pe ofertă de post și 40-50 de aplicații directe (din senin, fără vreun anunț de angajare), au răspuns vreo 8. Dintre aceștia, remarc biroul Amazon care face programare în România și care mi-a răspuns aproape monosilabic dacă sunt dispus să mă mut în Iași pentru asta, după care n-a mai răspuns la nimic. Altă companie nu știa nomenclatorul ocupațiilor, că le trebuia un om de vânzări/negociere cu clienți guvernamentali din țări răsăritene și tehnici persuasive potrivite (para-ntoarsă, invitații la „traininguri” de o săptămână în locații exotice, unde ai parcat că am un miel, de-astea) dar în anunț și toată discuția până la a 5-a întrevedere s-a vehiculat doar termenul de „manager de proiect” și numa' șefii cei mari au lămurit treaba. Cu ultima firmă, cea mai promițătoare, am făcut eu follow-up, și iaca după 2 luni de procesare mă anunță că-mi pot da un răspuns doar peste vreo lună.

Și toate astea ca să mă întorc la statutul de angajat futut din toate părțile.

De ieri a început să lucreze administrația locală, și deja strâng actele ca să-mi fac PFA. Măcar fiscal e mai avantajos, și știu exact de câtă iubire guvernamentală voi avea parte.
 
Mhm, vei avea parte de o groază de iubire guvernamentală (anală) dacă-ți faci PFA.
 
Numa PFA sa nu fii in tara asta. Sau IMM. O sa-ti blestemi ziulica cand te-ai nascut stand pe la cozi si infruntand indolenta deja legendara a bujetarului roman. Si regulamentele interne tampite ale diverselor institutii care teoretic exista doar ca sa incaseze niste bani, dar care descoperi ca au oroare de a efectua activitatea asta si prefera sa te puna sa completezi maculatura in loc sa le dai bani si sa-ti taie o chitanta. Si regulile in perpetua schimbare date de cohorta de hoti care se afla temporara la guvernarea tarii. Si smecheria celor care iti cumpara serviciile, uneori hotia de-a dreptul, alteori prostia si nepasarea. De cele mai multe ori, lipsa de interes a celor care trebuie sa iti faciliteze tie accesul la resursele angajatorului. Bineinteles, ca PFA, toate oalele sparte intr-un proiect tind sa ti se arunce tie in carca.
Daca toate astea iti par bagatele, pregateste-te pentru posibilitatea de a primii banii pe proiectul livrat... la sfantu asteapta. Ca firma are o problema de cash flow, te platim dupa ce platim furnizorii.

Da in rest o sa fie fuuuuuuun!

Astea fiind zise, toate cele de mai sus despre angajati si HR au fost reale, sunt veritabile si vor fi adevarate multe testate pe spinarea mea. Da decat PFA in romania, mai bine palmas la SC suptdepulapeseminte SRL.
 
Decat palmas si sa dai o carca de bani la stat mai bine acelasi palmas dar cu mai multi bani de bere.
 
S-ar putea sa stai jos si sa calculezi ca de banii pierduti sau dati pe medicamente/iarba pentru ca stat la cozi ca prostul sau neplatit la timp sau furtizat la cap cu adaugiri in proiect care iti invalideaza toata munca de pana acum/1000 de alte situatii posibile pe care un PFA in testare sa zicem le intalneste zilnic, sa iti dea ca palmas platit bine dar fara grijile astea e oarecum mai rentabil.
 
"Poate că sunt un programator Java care nu urmăreşte piaţa, nu ştie marjele salariale, câştig 8 lei la firma la care lucrez, mă uit să văd ce mai e pe piaţă."

Daca esti angajat si nu iti stii valoarea pe piata muncii in domeniul si pe pozitia ta, ajungi sa muncesti pe capace de bere. Simplu.

Parerea mea e ca situatia se rezolva foarte simplu. Ori pui in sivi, ca Laiviu, o suma peste care sa nu te dai jos din pat, ori intrebi la primul mail/telefon de salariu. Nu ti se raspunde, pas, ca oricum sunt sanse mici sa fie peste ce astepti tu.

Am primit oferte de relocare in Bucuresti (puter, facem schimb :) daca vii la Amazon), bineinteles fara salariu, la al doilea mail am intrebat, ca eu trebuie sa iau in calcul multe lucruri daca vin in alt oras. Cica nu, sa vin la interviu, ca vedem etc... I-am zis ca fara marja nu vin la interviu, chit ca fac drumuri pana la Bucuresti cel putin odata pe luna si sa fie sanatosi, sa ma caute pe cerul unei zile de vara... :)
 
Nu stiu, n-am stat la coada ca sa pot sa-ti dau o parere daca e bine sau e rau. Din ce am auzit se pot rezolva si prin posta cu confirmare de primire, dar nu e sigura informatia.
 
JustIn, nu cred că ai citi cu atenţie, dar te iert, se pare că e un lucru normal nowadays.
Nu ai cum să-ţi cunoşti valoarea pe piaţă dacă nu te raportezi la nişte marje salariale pe ţară care nu există. Spune-mi tu care e salariul standard al unui Java Developer în România. Ar trebui să îl afli de undeva chiar dacă nu eşti un Java Developer.
Eu am în CV salariu dorit. Există acolo dintotdeauna (şi am scris asta mai sus, dar eu scriu pentru porumbeii voiajori, nu pentru forumişti); dar dacă ameţiţii de la recrutare/HR citesc CV-ul meu cum citesc unii postările mele pe XF, de ce să mă mir că mă cheamă la interviu, fac drumuri, ei pierd timp ca după aia să-mi spună cu neruşinare (caz real) "ah, dar chiar cereţi suma scrisă în CV?" Nu, coi, am pus-o la mişto că aşa sunt eu, bişniţar, de fapt vreau să lucrez pe de gratis.
 
Update la faza cu PFA-ul: pixu'. Noua guvernare, arză-i-ar focurile iadului pe toți, s-au gândit că trăbă să bage definitiv bețe în roatele tălpii economiei, și anume micilor întreprinzători. Așa că, din moment ce corcitura de alianță stângă-dreaptă e majoritară, nu mai are cine să le conteste orice dumă ce vor să o treacă drept lege. Gen, aia din octombrie prin care toate formele de microîntreprinderi, anterior încurajate de o fiscalitate redusă (impozit pe PROFIT), sunt aduse la același nivel de taxare împovărător cu celelalte firme, adică impozit pe VENIT.

Net, acele foarte, foarte multe firmulițe și activități cu potențial de creștere în firme mai mari, și care plăteau impozit pe ideea „pic cu pic se adună”, sunt acum în situația de a se închide. Toate buticurile de la colțul străzii, toți prestatorii de servicii mărunți, toți ăștia din middle class își primesc un șut în coaie, ca răsplată pentru dorința de a fi întreprinzători în România. Nu numai că plătesc aceleași impozite ca și niște angajați oarecare la o altă firmă, dar mai trebuie să se ocupe fiecare și de propriile hârțogăraie, cozi, impozite, etc. care, în cazul unui angajat, ar fi rezolvate de un departament specializat.

Și ce se va întâmpla? Crește economia subterană, crește șomajul, scad și mai mult veniturile bugetare, își bagă și mai mulți pixul în a învârti bani prin țara asta. Statul nu mai e un ocrotitor al bunăstării cetățeanului, ci mafiotul cartierului care își ia taxa de protecție.

Caut stat prietenos cu micii întreprinzători nerezidenți, pentru că mi-e încă prea lene să emigrez când s-ar putea să mă scot cu un offshore.
 
Caut stat prietenos cu micii întreprinzători nerezidenți, pentru că mi-e încă prea lene să emigrez când s-ar putea să mă scot cu un offshore.
Nu prea are sens, ori iti merge treaba si te muti cu totul, cu apa calda cu tot (stii tu, piste de biciclete, curatenie pe strazi, functionari prompti), ori nu merge si o lasi balta. Daca ai o afacere in alta parte care merge de ce mai stai in RO, pentru ca e patria ta si esti patriot?

Nu ai cum să-ţi cunoşti valoarea pe piaţă dacă nu te raportezi la nişte marje salariale pe ţară care nu există. Spune-mi tu care e salariul standard al unui Java Developer în România.
In caz ca nu ai aflat nu esti castravete, rosie sau patrunjel ca sa ai o valoare de piata cunoscuta, in nici un caz standard. Ce oaia lu' Becali e aia salariu standard? Daca esti bugetar poate ca ai o treapta de salarizare care nu are nici o treaba cu competenta, daca nu esti atunci salariul e o combinatie de ce stii sa faci si ce iese real din munca ta.

"Salariul standard" e un soi de "eu atat merit". Nu, piata muncii spune ca primesti atat cat de intelegi cu angajatorul, indiferent daca meriti mai mult sau mai putin. Nu traiesti in vid si nu esti pui sferic, in caz ca ai uitat asta.
 
Da, fă mişto, frate, că ajută. Tu chiar n-ai ochi să vezi ce se întâmplă sau iar faci trolling de joasă speţă? Te porţi ca un şmecheraş de scara blocului, cu dume de doi lei, valabile pentru alţi şmecheraşi mai proşti ca tine.
Fiecare job care are anumite atribute se încadrează în ceea ce se numeşte salary ranges. Faptul că România se află într-un "est sălbatic" şi că piaţa muncii e varză din cauza unei clici (la care, pare-se, aderi) nu înseamnă că e şi normal.
În SUA sunt site-uri specializate (exemplu) din care poţi afla marjele salariale în funcţie de job şi oraş. Detaliu. Chiar şi în România există ceva de genul ăsta, dar mult mai slăbuţ ca opţiuni şi informaţie.

"Primeşti atât cât te înţelegi cu angajatorul", hai că asta-i tare. "Cerul e albastru". Un truism la fel de inutil. Doh, e clar că primeşti cât te înţelegi cu angajatorul, dar trebuie să porneşti de undeva, nu? Trebuie să ştiţi amândoi, ca părţi implicate într-o negociere, despre ce vorbiţi, da, exact ca la roşii, castraveţi, pătrunjel, servicii oferite, etc. E absurd să te duci la un interviu, când în CV-ul tău scrie "vreau 800 lei" şi angajatorul să-ţi spună "îţi dau 200 lei" când salariul ăsta l-ar refuza şi un spălător de vase la Împinge-Tava SRL. E o bătaie de joc la adresa candidatului. Şi lucrurile astea se fac, prea mult şi prea în draci în ţara asta de căcat, fiindcă sunt oameni ca tine care nu vor să asculte de bunul simţ şi să trateze angajaţii (existenţi şi/sau potenţiali) cu un minim de obraz.

Adică pe mine mă întreabă la interviu cu nesimţire "matale cât câştigi acum?", se aşteaptă de la mine să fiu băiat gigel şi să le zic, dar când întreb eu "care este oferta dumneavoastră salarială în cazul unui candidat cu Ţ ani experienţă şi cu certificările A, B, C" se fac că plouă, că "discutăm, vedem, ne gândim". La SC Coco Pulix Impex SRL aşa o fi, că ai interviu cu lolpatronul care vrea să te fută, e de aşteptat să vrea să te ţepuiască, dar dacă tu vii şi-mi spui că "nu cunosc minimul şi maximul pe care pot să i le ofer unui candidat pe poziţia X" înseamnă că ori habar n-ai care ţi-e treaba, ori eşti marginal implicat în sistemul de recrutare, cum am fost eu când ţineam strict interviuri tehnice şi dădeam feedback către hiring manager, nu era treaba mea să ştiu (dar ştiam oricum), ori ştii dar minţi. Cum marmelada lu' Satan să nu ştii? Hai, bă, dă-o dracu'.
 
:D De cate ori (3 mai exact) nu am auzit placa cu nu putem sa iti dam mai mult pentru ca 'iesi din grila de salarizare pentru pozitia ta'. Suprinzator e faptul ca de fiecare data am putut schimba aerul plecand la o alta firma pe o marire de minim 25%.

Degeaba rupi norma ca un sclav mic si constiincios ce esti, ca pana la mariri salariale tot trebuie sa treci prin cateva aprobari, sefuti si hasheriste.
 
Caut stat prietenos cu micii întreprinzători nerezidenți, pentru că mi-e încă prea lene să emigrez când s-ar putea să mă scot cu un offshore.

Uite niste informatii ceva mai vechi despre subiect, desi, de obicei, tipul scrie inainte sa-si ia pastilele :)
In-ce-tari-merita-sa-ti-faci-firma-si-cat-costa/

Stiu de faza cu IMM-urile, au ajuns la fundul sacului si tot pe aia care mai produc ceva vor sa-i reguleze. Vorba ta, mai multa economie subterana...
Stiu ca si la PFA s-a schimbat anul trecut ceva, pentru zona IT nu mai puteai sa iti faci cu norma de venit, ci doar in sistem real...

War, ai dreptate, n-am citit tot cu atentie, dar, sincer mie nu mi s-a intamplat sa ma intrebe cineva la interviu daca vreau tot salariul pe care l-am pus in CV... :) Iar XF e facultativ, pe cand un CV al unui om pe care il chemi la interviu nu.
Marjele le afli, well, din interviuri sau prieteni din aceleasi pozitii, daca nu le stii. Daca esti Java developer si stai 6 ani cu capul in monitor, fara sa mai intrebi in stanga si in dreapta si pe altii sau sa mai mergi la un interviu, iti meriti soarta, nu te supara.

PS. Am impresia ca vrei sa demonstrezi cuiva ceva cu exemplele astea. Noteaza-le undeva ca experienta si treci mai departe, n-are rost sa te agiti. Eu pe la toate interviurile la care am fost, HR-ul stia exact cat poate oferi.
Iar marjele nu sunt publice pentru ca, intr-adevar nu exista. Pentru ca eu, ca patron, am dreptul sa ofer cat vreau eu unui angajat. Daca el vrea sa munceasca pentru banii aia, bine, daca nu, altul la rand.
Iar marjele astea mai depind foarte mult si de locatia respectiva, pentru ca un job ca system administrator poate fi de 600-700 euro in Iasi si 2000 euro in Bucuresti.
 
Fiecare job care are anumite atribute se încadrează în ceea ce se numeşte salary ranges. Faptul că România se află într-un "est sălbatic" şi că piaţa muncii e varză din cauza unei clici (la care, pare-se, aderi) nu înseamnă că e şi normal.
E parerea ta despre ce e normal si ce nu e. Nu inseamna ca aceeasi parere o au si altii si "normal" e greu sau imposibil de definit in acest caz.


E o bătaie de joc la adresa candidatului. Şi lucrurile astea se fac, prea mult şi prea în draci în ţara asta de căcat, fiindcă sunt oameni ca tine care nu vor să asculte de bunul simţ şi să trateze angajaţii (existenţi şi/sau potenţiali) cu un minim de obraz.
Nu e vorba de bun-simt. Atata timp cat poti sa accepti sau sa refuzi orice oferta, de 200 de lei sau de 20.000 de lei, nu e vorba de bun-simt. Nu te obliga nimeni sa faci nimic, nici sa te duci la interviu daca nu ti se dau dinainte ce informatii vrei tu, e pur si siplu alegerea ta. Angajatii fiecare ii trateaza cum vrea si invers, fiecare angajat isi trateaza angajatorul cum are chef, oricand exista optiunea sa se desparta in conditii mai mult sau mai putin bune daca nu le place colaborarea.

Adică pe mine mă întreabă la interviu cu nesimţire "matale cât câştigi acum?", se aşteaptă de la mine să fiu băiat gigel şi să le zic, dar când întreb eu "care este oferta dumneavoastră salarială în cazul unui candidat cu Ţ ani experienţă şi cu certificările A, B, C" se fac că plouă, că "discutăm, vedem, ne gândim".
Tu poti sa raspunzi oricand (si chiar e recomandat): "salariul actual este confidential, am o clauza in contract care ma obliga sa nu il divulg". E treaba ta daca il spui sau nu si e treaba lor daca iti spun ceva sau nu, e un meci in conditii egale: ei vor sa obtina cat mai mult cu cat mai putin, tu invers, daca va intelegeti e perfect, daca nu va intelegeti e la fel pentru toti.

dar dacă tu vii şi-mi spui că "nu cunosc minimul şi maximul pe care pot să i le ofer unui candidat pe poziţia X" înseamnă că ori habar n-ai care ţi-e treaba, ori eşti marginal implicat în sistemul de recrutare, cum am fost eu când ţineam strict interviuri tehnice şi dădeam feedback către hiring manager, nu era treaba mea să ştiu (dar ştiam oricum), ori ştii dar minţi. Cum marmelada lu' Satan să nu ştii? Hai, bă, dă-o dracu'.
Eu am un buget. Cu bugetul ala pot sa iau un incepator sa faca ceva treaba, pot lua un avansat sa faca altceva, poate pe amandoi, sau pot cumpara un sistem care sa faca treaba celor 2. Sau orice combinatie. Asta inseamna ca daca vine cineva nu stiu dinainte cat pot sa ii ofer, dupa mii de CV-uri citite am invatat sa nu cred nimic din ele pana nu discut personal cu omul. La sfarsitul acelei discutii am o opinie si pot sa ii fac o oferta, nu inainte. In anumite regimuri de angajare nici nu pot sa ii dau cat vreau eu, sunt niste marje stabilite de HR si pe care nu pot sa le fac publice (da, sunt confidentiale, in caz ca e neclar), in altele nu am nici o limita inferioara sau superioara ci una de buget si de eficienta: poate mai am doar 10,000$ in buget anul asta si caut pe cineva dispus sa lucreze pe banii astia sau am $100,000 necheltuiti si incerc sa obtin cel mai bun om pe banii astia. Ce sa fac, sa le spun ca marja este intre 10,000 si 100,000 anual? Pai atunci spun direct ca marja e intre 100$ si 1,000,000$ anual si sunt sigur ca ma incadrez, te ajuta o asemenea informatie? O sa zici ca fac trolling, dar nu vad nimic de gluma aici.

Site-urile din SUA se bazeaza pe zvonuri si sondaje. Am participat si eu la niste sondaje din grupuri specifice, gen MCP/MCSE acum vreo 12 ani si cand au fost facute publice rezultatele am descoperit ca eram complet in afara marjei publicate, cu abatere mare. Nu m-a ajutat la nimic, erau informatii culese de la oameni care in realitate faceau joburi destul de diferite si care puteau raspunde in sondaj cu orice cifre, nimeni nu avea cum sa le verifice. Am verificat o data pe un asemenea site care era salariul mediu in SUA pentru compania mea, in orasul unde avem cartierul general si la nivelul meu, era complet gresit - cifra publicata era mai mica decat salariul la nivelul inferior (aveam un om acolo pe pozitia respectiva, de-acolo stiu). Toate informatiile alea valoreaza fix cat platesti pe ele, in caz ca nu stiai.
 
Back
Top