Hai sa nu ne umflam ca nu asteapta nimeni nimic de la mine, in afara de astia care-mi trimit facturile lunare.Mă aşteptam la mai multe de la tine, da' noah.
Io n-am văzut asta nici în BE, nici în CH, ba chiar te și întreabă ce salariu și ce pachet de beneficii ai pe unde lucrezi cu cel mai mare tupeu.La modul general, tăcerea asta legată de salarizare e tipic românească. În ţări cu rahat mai parfumat se menţionează marja salarială direct în anunţ (UK, IE, DE, uneori FR).
Asta e intrebare standard, ca majoritatea asa lucreaza...dupa setul standard de intrebari. Iar urmatoarea intrebare e 'de ce ai veni la noi?'. Iar raspunsul e totdeauna pe masura: 'spuneti-mi voi de ce as veni la voi'.- 'de ce vreau sa-mi schimb job-ul?' - Pai nu vreau, dar ai insistat si m-ai facut curios.
Io n-am văzut asta nici în BE, nici în CH, ba chiar te și întreabă ce salariu și ce pachet de beneficii ai pe unde lucrezi cu cel mai mare tupeu.
Publicarea limitelor n-are a face cu exemplul de mai sus. Afişezi o poziţie entry-level (orice om angajat din afara companiei vine pe o poziţie entry-level, din punct de vedere al angajatorului, fiindcă e nou, nu-l cunoşti, nu ştii ce poate). Astfel, dacă ai afişa marjele minime-maxime, acestea sunt valabile pentru o persoană nou-angajată. Că îi dublezi salariul peste o lună dacă merită n-are legătură cu ce marje iniţiale afişezi.1 caz real: pe o pozitie din primul anunt a venit cineva din afara Bucurestiului; a cerut vreo 2400 lei lunar net si mai tarziu mi-a zis ca ar fi acceptat si 2000, era important pentru acea persoana sa gaseasca un job in Bucuresti pentru ca partenerul ei era deja aici.
A fost atat de buna in ceea ce facea ca 2 ani mai tarziu castiga vreo 5000 net, mariri pe care nu le ceruse; intre timp a avut parte si de training platit de companie. Dupa 3 ani a plecat la alta companie, una care are anunturi recente si fara limite publicate. Ma gandesc ca nu platesc chiar asa prost.
Nesiguranţa persoanei provine din necunoaşterea salariilor medii sau ale marjelor salariale pentru poziţii similare. Este un efect, nu o cauză. Este exact ceea ce mă irită, ca angajat/candidat. Cum pot să aflu cât valorez pe piaţă? Am un skillset, o experienţă, o vechime în muncă, un background. Sunt nişte variabile ale căror valori nu le cunosc, traduse în remuneraţie. Eu sunt transparent; CV-urile mele conţin toate o valoare la "salariul dorit". Recruiter-ul ştie exact care sunt aşteptările mele (desigur, negociabile). Eu nu le ştiu deloc pe ale lui. Avantaj angajator. Uite, dacă aş fi concurat cu persoana pe care o menţionezi. Ea ar fi cerut 1800 RON, eu aş fi cerut 2500 RON. CV-urile ar fi arătat la fel (exerciţiu de gândire). Evident că ai fi ales persoana care cere mai puţin. Dezavantaj eu, şi nu fiindcă aş fi ştiut mai puţin sau fiindcă aş fi cerut eu prea mult, ci fiindcă acel contracandidat la care te referi a cerut salariu "de dumping". Este o problemă generală care le permite angajatorilor să aleagă oameni pe care îi plătesc cu 3 lei şi-o gumă, sub media pieţei, aka profită de o situaţue care îi avantajează şi pe care ei înşişi o creează.Apoi a venit altcineva in locul ei; a venit printr-o firma de recrutare si a cerut ca salariu 1800 net. Am ramas cu gura cascata, dar nu am comentat, am zis sa vad ce stie sa faca inainte de a lua o decizie, asa ca a primit fix cat a cerut. Dupa aproape 6 luni a primit o marire uriasa, anul urmator una doar consistenta. Pentru ca facea treaba buna. Mi-a zis mai tarziu ca nu ar fi aplicat daca as fi pus in anunt limita gen "2500-3500" pentru ca i s-a parut prea mult si a crezut ca asteptarile ar fi fost prea mari si nu ar fi facut fata. Si acum oricum e peste 3500. Nu are nici tot rolul, nici cunostintele si nici productivitatea persoanei care lucra pe 5000, de acolo provine diferenta.
E evident, din ce am menţionat mai sus, că marja pe care ai publica-o este cea pe care eşti gata s-o oferi unui angajat nou, despre care nu cunoşti decât ce-i în CV şi ce-ai văzut în interviu(ri). Ce se întâmplă peste 6 luni e altă mâncare de peşte. Nu e greu să menţionezi "salariu iniţial între X şi Y" şi la interviu să-i spui "dacă în 6 luni produci foarte bine, discutăm din nou".Deci, care ar fi limitele de publicat? 1800, cat a fost salariul de start minim, sau 5000? E oricum o marja foarte mare, daca e o pozitie stabila cu un rol clar ce nu se schimba prea mult marja superioara poate fi doar 30-50% in functie de expertiza si productivitate, daca in schimb dupa 6 luni mai ia ceva in plus de facut si peste alte 6 luni inca ceva (cu timpul devii mai eficient si iti ia mai putin timp sa faci treaba initiala) atunci salariul poate fi si dublu sau mai sus.
Nici măcar nu e vorba de o lege aici.PS. O lege a transparentei salariale e o aberatie, contractul de munca intre 2 parti nu e public.
PPS. Multi candidati habar nu au cat valoreaza munca lor, unii cer o suma pentru ca atat cred ca au nevoie sa traiasca si sa ramana si cu bani de buzunar, altii cer o suma pentru ca atat au auzit ei ca e piata, altii cer cat cred ca merita "pentru ca merit". Sau cer mai mult decat la jobul precedent "pentru ca au experienta", chiar daca nu e relevanta. E greu pentru un candidat sa stie cat face de fapt angajatorul pe urma lor, pentru ca una e de pilda sa ai un om pentru sport intr-o companie cu 100 de persoane si alta e sa ai un om intr-o echipa de 3 pentru 100.000 de persoane - productivitatea in al doilea caz e uriasa fata de primul, asta inseamna ca pe primul chiar daca vrei nu poti sa il platesti prea mult pentru ca nu castigi prea mult din ceea ce face.
Si daca nu am o pozitie fixa? Nu public un anunt pentru cel mai slab candidat care m-ar multumi, sunt dispus sa angajez si unul mult mai bun, dar care nu ar veni daca afisez salariul de entry level.Publicarea limitelor n-are a face cu exemplul de mai sus. Afişezi o poziţie entry-level
Pana la urma ca angajator eu am doar doua criterii pentru salarizare: cat poate sa produca omul ala si cat de mult pot sa il platesc ca sa nu plece. In primul caz nu pot sa ii ofer transparenta pentru ca nu pot sa public suficiente informatii despre productivitate incat el sa inteleaga si competitia sa nu inteleaga, in al doilea caz e cat de mult am nevoie de om si imi permit sa platesc ca sa il tin la mine, iarasi nu am de ce sa fiu transparent: daca e un rol usor de gasit pe piata si nu prea important nu am de ce sa ofer ceva in plus, daca ii spun cat de important este ma pot trezi santajat sa dau mai mult decat imi permit. Am avut pana acum 2 cazuri de subordonati care temporar au castigat mult mai mult decat mine, unul chiar mai mult decat seful meu din SUA, si asta pentru ca stiau ca sunt importanti si greu de inlocuit, nu pentru ca erau buni: onboardingul dura cam mult pentru un inlocuitor si nici nu aveam toata informatia sa o fac fara participarea persoanelor respective.Nesiguranţa persoanei provine din necunoaşterea salariilor medii sau ale marjelor salariale pentru poziţii similare. ...Toate astea din cauza opacităţii pieţei. Tu vorbeşti de efecte, nu de cauze. Ce spui tu mai sus sunt argumente pro-transparenţă.
N-ai înţeles.Si daca nu am o pozitie fixa? Nu public un anunt pentru cel mai slab candidat care m-ar multumi, sunt dispus sa angajez si unul mult mai bun, dar care nu ar veni daca afisez salariul de entry level.
Um, nu. Când angajezi un om nou, pe care nu îl cunoşti deja, ai alte criterii:Pana la urma ca angajator eu am doar doua criterii pentru salarizare: cat poate sa produca omul ala si cat de mult pot sa il platesc ca sa nu plece.
Ce treabă are competiţia? Ai nevoie de un om ieftin sau de un om bun. În ambele cazuri n-ai treabă cu competiţia. Ai cerinţele A, B, C, marja de salarizare X-Y, asta-i tot.In primul caz nu pot sa ii ofer transparenta pentru ca nu pot sa public suficiente informatii despre productivitate incat el sa inteleaga si competitia sa nu inteleaga
...Atunci nu oferi nimic în plus. Te axezi pe target gen oameni fără experienţă, care de-abia au ieşit din facultate, oferi salarizare mică.in al doilea caz e cat de mult am nevoie de om si imi permit sa platesc ca sa il tin la mine, iarasi nu am de ce sa fiu transparent: daca e un rol usor de gasit pe piata si nu prea important nu am de ce sa ofer ceva in plus
Um, nu, dacă ai făcut publică marja salarială nu te şantajează nimeni, fiindcă oamenii vin în cunoştinţă de cauză. Dacă vine doar unul şi ăla e şantajist, atunci ai zbârcit-o la marjele salariale sau la pachetul de cerinţe.daca ii spun cat de important este ma pot trezi santajat sa dau mai mult decat imi permit.
Vina angajatorului. Dacă ai oameni de neînlocuit, ţi-o ceri singur. Sunt într-adevăr cazuri foarte rare de oameni greu de înlocuit, dar îţi faci un calcul: te costă mai mult să-l plăteşti la salarizarea sa actuală sau să-l înlocuieşti? E dificil de calculat dar e ceva ce trebuie făcut.Am avut pana acum 2 cazuri de subordonati care temporar au castigat mult mai mult decat mine, unul chiar mai mult decat seful meu din SUA, si asta pentru ca stiau ca sunt importanti si greu de inlocuit
Ba tocmai, ca stiu deseori mai bine decat el. Nu angajez niciodata developeri ca sa varieze foarte mult productivitatea, astea le cumpar ca servicii, iar pentru posturile respective exista deja proceduri de lucru, documentatie, training si asta insemna ca nu poate sa depinda foarte mult de angajat. De asemenea am istoricul celor dinaintea lui. Sigur, exista si surprize, daca sunt negative persoana e schimbata, daca sunt pozitive munca si remuneratia cresc.N-ai înţeles.
Nu ştii şi nu poţi ştii a priori cât poate să producă un individ pe care nu-l cunoşti. Asta afli cu timpul.
Pai competitia tot incearca sa copieze modelul de business folosit de noi, e unul din putinele avantaje competitive. Materie prima o pot cumpara si ei la acelasi pret, marketing pot face chiar si mai bun, sunt destui care au economia de scala similara, ca sa faci fata trebuie sa ai ceva diferit si acest ceva e modelul de business. Din bucati se pot invata multe, nici nu e nevoie de spionaj corporatist cand poti sa afli destule din presa, din anunturi de angajare si chiar din prezentari facute de companie (de pilda Adobe a facut acum un an o prezentare foarte interesanta despre metodologia lor de dezvoltare la o conferinta despre Project Management, imagineaza-ti ca s-au inspirat destui din acea prezentare).Ce treabă are competiţia? Ai nevoie de un om ieftin sau de un om bun. În ambele cazuri n-ai treabă cu competiţia. Ai cerinţele A, B, C, marja de salarizare X-Y, asta-i tot.
Serios? E o alegere valida pentru unii, nu pentru toti, depinde ce vrei sa obtii si cum....Atunci nu oferi nimic în plus. Te axezi pe target gen oameni fără experienţă, care de-abia au ieşit din facultate, oferi salarizare mică.
Nu e asa.Um, nu, dacă ai făcut publică marja salarială nu te şantajează nimeni, fiindcă oamenii vin în cunoştinţă de cauză. Dacă vine doar unul şi ăla e şantajist, atunci ai zbârcit-o la marjele salariale sau la pachetul de cerinţe.
Exista. Si exista chiar si alte metode, gen internship - iei 3 interni, celui care iti place mai mult ii oferi un job cu perioada de proba, ai timp destul sa te lamuresti, dar nu despre asta e vorba.Also: perioadă de probă. Asta e inexistentă în România, deşi legislaţia o defineşte clar. Eu chiar nu înţeleg cazurile alea nenumărate de companii care o dau în bară la interviuri, de se strecoară incompetenţi (se întâmplă), dar după aia îi ţin cu anii aşa cum sunt. WTF.
Nu sunt rare. Exemplu simplu de tot: ia un modul de SAP gen SNC sau SRM. Iti ia vreo 3-4 ani si training de vreo $50,000 ca sa ajungi sa stii bine ce e acolo; ai 5-10 oameni care lucreaza in zona asta, dar nu bagi minim $500,000 ca sa ii aduci pe toti la un nivel la care nu ai nevoie, iti e suficient unul sau doi a caror expertiza sa fie folosita de toata echipa. Ei, oamenii aia nu sunt imposibil de inlocuit, dar valoarea investitiei ii face greu de inlocuit - daca pe langa toti banii investiti in el mai are si pretentii salariale exagerate atunci costul total ajunge sa te usture. Iar daca iei consultanti SAP cu ora sau chiar cu luna iesi mai ieftin sa ii trimiti pe toti aia 10 la cursuri.Vina angajatorului. Dacă ai oameni de neînlocuit, ţi-o ceri singur. Sunt într-adevăr cazuri foarte rare de oameni greu de înlocuit, dar îţi faci un calcul: te costă mai mult să-l plăteşti la salarizarea sa actuală sau să-l înlocuieşti? E dificil de calculat dar e ceva ce trebuie făcut.