Gigabit Ethernet acasă?

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Update: performanța reală până acum e excelentă, vârfuri de 65 MB/sec (și susținut peste 45 MB/sec) la copiere în LAN, vreo 50 GB. Sursa e un desktop cu Win 2k8, destinația e un desktop SAN cu iSCSI (Openfiler), discul din el fiind o vechitură de Seagate 7200.7 de 160 GB.
 

Edis0n

addiction syndrome
Joined
Aug 2, 2004
Messages
498
Cu ce masori viteza? As fi curios sa vad si eu cat duce al meu nou router (D-Link DIR655). Am la dispozitie un PC cu Gigabit ethernet si un Mac Pro.
 

Marius '95

troubleShooter
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,343
Serviciul Chargen (Character Generator) + Telnet + System Monitor sau DU Meter ?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Eu folosesc file copy, după cum am spus mai sus. Am trecut pe Gigabit pentru a implementa un SAN și a avea o performanță bună, ceva siguranță (toate conexiunile sunt read-only după ce am copiat inițial datele acolo, urmează să fac și un RAID5 pentru siguranță suplimentară). Transferul teoretic nu am timp și nu sunt curios să îl aflu acum.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,228
CrHomozom, m-ai inteles gresit. Nu eram rebelul care zice "nu pune Cat6 cand poti pune Cat5e?". Ci sunt rebelul care zice "de ce naiba nu produci de 5 ani deja doar Cat6 cand te costa la fel de mult ca si Cat5e?".
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Nu costă la fel producerea de cablu Cat 5e și Cat 6 și Cat 5e e suficient în majoritatea cazurilor. De ce se produc n variante de plăci de bază pe același chipset și doar una singură, modelul de referință al fabricantului de chipseturi? De-aia ai și Cat 5e și Cat 6 pe piață. Cat 6a deja e altă poveste.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,228
Eu ma refeream la prize. Incerc sa postez cat mai scurt si tot degeaba. :smile:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Gigabit goodies ... :smile: După ceva timp de la instalare, feedback:
- merge ceas, cu o excepție: porturile nefolosite dar conectate intră teoretic în "low power mode". Ei, se pare că în acest mod nu mai merge WOL către un computer de pe un port "adormit". Dacă acel computer se trezește singur, de la butonul de Power de pildă, atunci portul funcționează normal. Dacă acel computer e un SAN în pod ... :frown: Trebuie să mai verific, dar simptomele sunt destul de clare.
- viteza până acum e fantastică. Recordul a fost de ~ 82 MB/sec agregat copiind fișiere mari, 65 într-un sens simultan cu 17 MB în celălalt sens. Cei 17 MB erau dați de USB stick-ul pe care copiam, cred că poate mai mult la un transfer HDD-HDD
- nu se încinge, pun mâna pe carcasă și e abia peste temperatura camerei, dar sub 36 de grade (echivalent corp uman)

Concluzia: pentru mine merită investiția. Prețul e decent (nu fantastic, dar merge), performanța e peste ceea ce suportă SAN-ul și computerele mele din casă.
 

war4peace

Membru Senior
Joined
Dec 20, 2004
Messages
4,510
Mersi. Acuma spune-ne şi cum se numeşte, să nu murim proşti :smile:
LE: nevermind, am găsit pe pagina ailaltă (aici).
 
Last edited by a moderator:

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,671
- merge ceas, cu o excepție: porturile nefolosite dar conectate intră teoretic în "low power mode". Ei, se pare că în acest mod nu mai merge WOL către un computer de pe un port "adormit". Dacă acel computer se trezește singur, de la butonul de Power de pildă, atunci portul funcționează normal. Dacă acel computer e un SAN în pod ... :frown: Trebuie să mai verific, dar simptomele sunt destul de clare.
Eram sigur că te-am mai întrebat, dar se pare că m-am înşelat. Ai mai verificat chestia asta?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Nu, a murit switch-ul :frown: Si al doilea e pus in alt segment al retelei, daca esti interesat pot sa il mut ca sa fac o proba, altfel nu am ocazia.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
Era sa uit de tot: am incercat, nu merge. Nu am apucat sa fac prea multe teste, dar nu merge.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,319
A mai trecut o generatie. A venit piticul si a zis ca Gigabit Ethernet e prea lent. Pai nVME merge cu 1.7 GB/sec fluent (scris peste 1 TB cu viteza asta), SATA merge cu 400-450 MB/sec, NAS-ul mai nou trece de 250 MB/sec, iar 1 Gbps inseamna o viteza de transfer uzuala pe la 110-120 MB/sec, cu sau fara Jumbo Frames si alti factori minori.

Asa ca piticul a comandat pe eBay niste placi de retea Mellanox ConnectX 3 noi la mai putin de $50 bucata, la FS.com niste AOC si niste DAC, iar prin Romania niste switches Mikrotik mici si ieftine.

Placile de la Mellanox au venit destul de repede si fara complicatii si merg fara probleme si fara driveri descarcati manual pe FreeBSD 13, Windows Server 2022, Windows 10 si Windows 11.

Cablurile de la FS au venit in 3 zile si au preturi bune pentru ceea ce ofera. Merg fara nici o problema de compatibilitate, chestie enervanta care se intampla uneori, in special cu echipamente Cisco. Am avut si 2 DAC-uri Cisco, normal ca nu e nici o diferenta in afara de pret. AOC-urile sunt fantastice, mult mai simplu de folosit decat module SFP+ si fibra separat, si sunt mult mai rezistente decat ma asteptam, am tras unul prin 2 etaje de gauri stramte in beton si printre tevi de apa calda menajera sau incalzire.

Un switch Mikrotik a venit rapid, celelalte sunt pe wait list, ca nu au stoc nicaieri in lume la modelul ala. Asta de a venit e CRS305-1G-4S+, folosesc momentan 3 porturi SFP+ si cel RJ45. Stie si routing, dar e slabut ca router, in schimb ca managed switch e fix ce trebuie. Alea de le astept sunt CSS610-8G-2S+in, le folosesc in locuri in care leg chestii lente gen AI WiFi, multifunctionala de retea sau TV-ul sau in care leg computere care nu au nevoie de mai mult decat 1 Gbps.

Pana acum performanta e cea asteptata: nu e de 10 ori mai mare, doar de vreo 2 ori si ceva mai rapid la transferurile cu NAS-urile si de vreo 5-6 ori mai rapid la transferuri intre computerele cu nVME. Raportul cost-performanta e sub cel al retelei 1 Gbps doar pentru ca porturile de 1 Gbps sunt incluse pe orice placa de baza de desktop sau laptop, iar un switch cu 5 porturi e vreo $20, dar la volumele de date pe care le transfer prin retea am avut suficient de des de asteptat si cate o ora sa copiez ceva si chiar si performanta dubla inseamna o economie sesizabila de timp. De asemenea cu peste 10 computere in casa si inca vreo 2 duzini de alte dispozitive in retea un backbone la 10 Gbps e suficient pentru aproape orice. Topologia e drastic limitata de posibilitatea de a trage cabluri prin pereti si intre etaje, conexiunile la internet fiind in subsol si cablurile originale fiind CAT5e, fiind practic limitat la 1 Gbps pentru ca switches la 2.5 Gbps sunt rare si foarte scumpe, mai scumpe decat unele de 10 Gbps.

Partile negative, ca sunt si din astea:
- pretul un pic cam mare, dar nu exagerat. Aproape $50 o placa de retea, inca vreo $12-15 un DAC, $25/port in switch, se duce spre $100 per conexiune. Dar un computer e peste $1000, asa ca $100 nu e asa mult.
- Mikrotik face chestii destul de bune si de ieftine, dar manualele sunt spartane, interfetele la fel. Nu e chiar un minus, dar merita mentionat
- placile necesita slot PCIe gen 3 8x. Nu toata lumea are unul disponibil.
- pretul unui transceiver RJ45 e infiorator de mare - parca 380 de lei. Un server are si retea 2.5 Gbps incorporata, actualmente folosita la 1 Gbps, nu dau 380 de lei ca sa o trec la 2.5 Gbps. E doar pentru OS si SQL server, nici unul nu are nevoie de viteza foarte mare, nu la banii aia.
- reteaua de 10 Gbps pe cupru e sensibil mai scumpa: placile sunt mai scumpe, orice switch sau transceiver e mult mai scump decat unul pe SFP+ sau fibra, consumul de curent e mai mare si necesita racire activa, uneori zgomotoasa ca sunt ventilatoare mici la turatie mare.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Eu am de câțiva ani două CRS305-1G-4S+ și un CSS610-8G-2S+in, cu fibre și/sau twinax între ele + Connectx 3. Nu-ți recomand să pui transceivere RJ45. Eu a trebuit să pun ventilator pe unul din 4S-uri, pe o conexiune unde nu aveam cum trage fibră, că era deja UTP și foarte mare deranj ca să îl schimb, pentru că făcea shutdown automat la transceiver pe la 90 de grade vara. Switch-ul e pus într-un colț al sufrageriei, unde oricum e aer condiționat dar nu bate în partea aia, să zicem 27 de grade temperatură ambientală, și în condițiile astea se bușea tot. Transceiverele de fibră și twinax din același switch erau reci. Mikrotik chiar are niște steluțe pentru pus RJ45 în toate switch-urile SFP+ fără răcire activă, de genul "le puneți cât mai departe unele de altele, preferabil cu port liber între". Deci utilizabil doar dacă chiar e absolută nevoie. Dar există și avantaje, pe distanțe scurte merge ok 10gbit pe UTP cat5e.

Distracția mie mi se pare că merită, adică asta e performanța pe un samba share între desktop și o mașină virtuală de pe noul NAS, și-s HDD-uri, nici măcar SSD (despre asta într-un episod următor).

1652639072926.png


Ah, și pentru că pentru muncă o mare parte din timp stau pe laptop (long corporate story, care a făcut ca pe undeva prin rețeaua de acasă să fie și un TinyPilot), am și un adaptor usb 3.2 5Gbit. Din păcate versiunile cu sfp+ găsite erau imense și cu alimentare separată, nu prea mergeau agățate la un laptop, așa că a fost nevoie de încă un RJ45...
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,869
ventilatoare mici la turatie mare.
Există Noctua de 40mm dacă dorești, sunt foarte silențioase deși puțin cam scumpe. Folosesc unul pentru Raspberry Pi mk4.

Edit: 10GBe merită chiar și numai între server/NAS și workstation.

RAID 0 hardware cu 2x Toshiba MG 10TB ext4 pe un M5015:
RAID 0 Hardware Toshiba (MC) ext4.png


RAIDZ2 7x 4TB (6x WD Red, 1x WD Purple) pe LSI 9211-8i cu ZFS cu parametrii tunați la sânge:
zfs #12 [proxmox BM, sync disabled, tuned, SMB, 7x4TB].png


Nu-mi explic valorile dubioase la scriere secvențială Q8T1 în ambele situații dar în practică transfer de pe workstation pe server (arrays sunt mapate ca drives în Windows, share via SMB) merg cu 300-800MBps (sursa SSD-uri normale SATA sau NVME PCIe gen4) în funcție de mărime și număr de fișiere.
 
Last edited:

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Iar răcirea pentru switch arată cam așa (am profitat de ocazie să bag și capătul de fibră și alte chestii în interiorul cutiei, ca să nu se distreze câinele cu ele). Alimentarea e și pentru router și media converter-ul de la digi, de-aia e o chestie mare.

20210814_152110.jpg20210816_184734.jpg 20210816_190003.jpg
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,228
Hai lasati prostiile, eu chiar ma uit de un switch care sa fie si POE minim 8 porturi si sa fie si gigabit si sa consume si nimic :biggrin: La ce ma uit sa gasesc apoi si pe OLX?
Vreau 4-5 POE minim de fapt pentru camere de supraveghere dar nu strica si 8 ca sa pun poate 1-2 AP-uri cu POE si vreau ca in afara de consumul de alimentare prin POE sa nu consume mare lucru in plus. Pe OLX dau de balarii vechi 3650 cu POE dar FastEthernet numai. Sau GB POE branduri mai asa de SoHo si nu stiu daca merita sau nu. Evident ca nu mor fara management pentru ca nu cred ca ma apuc sa-mi fac VLAN-uri in casa, atat timp cat nu cumva am cu ce si ma roade degetul in vreo zi.
Deci, aveti idee, dupa ce sa ma uit? Nu ma limitez la OLX, dar sa nu fie eBay si sa dublez cu transport, costurile.
Si nu vreau nici vechituri ale caror procesoare si memorii antice sa manance in idle cat un frigider modern.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,648
Depinde mult de ce PoE te aștepți să facă. Pentru că există în PoE standard chestii de genul >40W/port, așa că vezi surse de 2-300W pentru un switch... Apoi contează dacă e activ/pasiv. Mikrotik are switch-uri cu PoE care nu vin cu sursă în pachet, îți iei sursă în funcție de ce consumatori ai.
 
Top Bottom