Gigabit Ethernet acasă?

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Și performanța plăcii video cu 3D Mark :biggrin: Mă interesează doar performanța pe care o percep, nu cea teoretică - nu pentru asta trec pe Gigabit. Aranjamentul final va fi cu desktop și laptopuri clienții unui NAS/SAN (o parte comună pentru fișiere, volum SAN individual per utilizatorii care au nevoie) și rețeaua trebuie să suporte asta.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Nu încă, nu am avut timp. Trebuie să caut driveri mai noi pentru plăcile de rețea, cei default din Windows 2008 (drivers provided by Microsoft :smile: ) nu au opțiunea în interfața utilizator, să pun pe picioare SAN-ul (să cumpăr încă un stick USB) și abia atunci fac testele. Între timp am de montat un patch panel, wire management la un puhoi de fire care se adună în cămară (televizor, rețea, telefon), îmi ia vreo 2 zile cel puțin. Când am rezultatele le public.
 

CrHomozom

Membru Senior
Joined
Oct 16, 2003
Messages
298
Daca va arat ce panou de distributie am încropit eu, fugiti toti pe alte forumuri. :biggrin:
 

CrHomozom

Membru Senior
Joined
Oct 16, 2003
Messages
298
Bun,
Sa va povestesc de ce a trebuit sa încropesc un panou de distributie, în loc sa-l iau de-a gata.

1. Panourile de distributie pentru home-loseri, din alea gigea mari albe cu capac, ce se monteaza lânga tabloul electric, sunt toate 100 mbps. Laaame.

2. Panourile profi care sunt Gigabit (unele) sunt scule late, de pus în rack, si nu am reusit sa gasesc cu 16 porturi SI blindat SI fara pret dement. Am gasit toate combinatiile posibile (8, 12, 24, 32 porturi, sau cu 16 neblindate, sau cu 16 cu pret aiurea) dar nu si ce-mi trebuia.

Asa ca am cumparat 8 prize aparente (adica se monteaza PE zid si nu IN zid) ethernet gigabit duble, blindate, pret rezonabil, culoare pe gustul meu etc. Si am mai luat o scândura pe care sa le montez.

In final mi-am facut panoul asa cum mi-a tunat mie, si merge foarte bine.

Pun si niste poze, primele sunt cu panoul, celelalte sunt cu niste prize pe care tocmai le-am montat prin cotetz, nu am apucat sa fac finisarile.
 

Attachments

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Ce înseamnă "blindate", ecranate sau împământate? Sau amândouă?
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
De curiozitate: de ce îți trebuie prize ecranate, FTP & stuff? Locuiești într-un cuptor cu microunde sau pe o antenă de GSM?
 

CrHomozom

Membru Senior
Joined
Oct 16, 2003
Messages
298
E mai degraba perfectionismul, pentru prize. Acum depinde, pentru ca toata aparatura (NAS-ul, panoul, UPS-urile) va fi într-un spatiu strâmt, si va colcai de cabluri la 220v printre cablurile (si lânga prizele) ethernet.

Cablurile trebuiau sa fie blindate obligatoriu, pentru ca sunt în manunchi cu cabluri electrice 220v (UPS-urile alimenteaza mai multe prize din casa, de altfel de-aia sunt puternice si genereaza probabil ceva câmpuri e/m). Prizele poate ca nu sufereau, dar na, perfectionismul. Daca tot restul era shielded, am zis sa fie pâna la capat.

Plus ca traiesc într-o tara cu 58 de reactoare nucleare, nu se stie niciodata. :biggrin:
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,008
Eu totusi ma intreb de ce sarma de 100Mbps nu poate fi capabila sa faca si 1Gbps? Adica de ce? Inteleg un multiplexor de ce nu poate, dar o sarma decenta de ce nu? (asta referitor la panourile de care amintea mai sus CrHomozom).
 

CrHomozom

Membru Senior
Joined
Oct 16, 2003
Messages
298
Un raspuns de n00b ar fi ca la cresterea frecventei (în cazul GB) apar interferente între conectorii prizei, deci ei trebuiesc dispusi altfel, mai cu grija, fizic. Dar ai dreptate, un cablu Cat5e merge la 1000 mbps, cel putin pe distante mai scurte. La prize am impresia ca nu orice 100 mbps merge la 1000. Când vezi plasticul nud fara nicio protectie a conectorilor (f apropiati) de la prizele 100 mbps parca simti ca nu vor tine la frecvente mari.

Dar probabil exista explicatii mai tehnice si mai bune ca ale mele.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,250
Fiindcă nu e doar o sârmă, ci mai multe. Când e vorba de atâţia megaherţi, ţii cont şi de inducţie, de capacitate, cross-talk şi alte caracteristici ale mediului fizic care produc un efect sau altul asupra acestui tip de comunicaţie. Poate să conteze inclusiv lungimea pe care ai desfăcut perechile de fire ca să le bagi în priză. CAT5e e în conformitate cu cerinţele Gigabit Ethernet.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Gigabit Ethernet e o tehnologie matură și tolerantă la nivel fizic. Are aproape 10 ani, deja sensibilitatea receptorilor e foarte bună iar transmiterea a ajuns suficient de inteligentă ca să autoregleze nivelele de transmisie în funcție de parametrii conexiunii (ex. lungimea cablului). Dacă sunt conexiuni făcute cu grijă și lungimi sub 110 metri (practic, nu vorbesc de teorii) nu sunt probleme în majoritatea cazurilor de cablări domestice. Nu strică un FTP care e și împământat la un capăt, dar mai departe tot ce e în plus e pentru liniște sufletească.

Din păcate în viitorul previzibil 10 Gbps Ethernet pe cupru e aproape imposibil, așa că măsurile suplimentare de protecție nu fac instalarea future-proof. Pentru a face un standard de 10 Gbps pe cupru se pune problema migrării pe desktop (pentru servere fibra optică are un preț suficient de bun, doar pentru desktop ar fi prea scumpă), dar tehnologia e suficient de aproape de limită ca să nu se poată face un salt 10x - de la Fast la Gigabit Ethernet saltul a fost doar de 5x, restul s-a obținut din dublarea numărului de fire per canal. Pe deasupra, nu există "the killer need" ca să merite trecerea la desktop la 10 Gbps, așa că nu merită nici R&D pentru o soluție de masă (aka cupru) când fibra merge lejer și la 40 Gbps. Nu că un desktop actual ar putea folosi o conexiune 10 Gbps cu performanțe mai bune ca una la 1 Gbps, nu țin conexiunile interne, în special PCI-E.
 

jarod

Super Moderator
Sugar daddy
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,575
Din păcate în viitorul previzibil 10 Gbps Ethernet pe cupru e aproape imposibil, așa că măsurile suplimentare de protecție nu fac instalarea future-proof.
Dpdv tehnic, 10 Gbps Ethernet pe cupru exista deja.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Dpdv tehnic ai dreptate, dar 10GBASE-T care e urmașul lui Gigabit Ehternet e numai bun pe hârtie. Practic dacă în 3-4 ani nu e mass deployed tot degeaba, iar dacă necesită minim PCI-E 2.0 x4 pentru conexiune nu va face fericit pe nimeni, nici un OEM (cine bagă componente PCI-E 4x cu consum de peste 6W bucata pentru ceva inutil când ai 1 Gbps pentru o fracțiune din cost și consum?), nici pentru fabricanții de plăci de bază (cu ce justifici costul suplimentar când în practică nu va fi nici o diferență de performanță?), nici pentru utilizatorul final (cât va costa un switch 10 Gbps și ce faci cu el?).

Iar dacă nu ai o nevoie arzătoare (nu, nu de-asta) și un preț de implementare suficient de mic de ce să faci mass-deployment? Dacă nu ai mass-adoption numai standard nu mai este, în zilele noastre numerele decid standardele de facto.
 
Last edited by a moderator:

CrHomozom

Membru Senior
Joined
Oct 16, 2003
Messages
298
Daca actualele cabluri/prize Cat6 vor permite pe termen mediu-lung dublarea normei Gigabit, eu ma declar multumit. Totul e sa nu gauresc naibii peretii din 2 în 2 ani. :biggrin:
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Standardul 10GBASE-T spune că ai nevoie de cablu Cat 6A, altfel ești limitat la 55 m lungimea traseului (cablu, legături, patch cord). Celelalte opțiuni 10Gbps pe cupru folosesc alte tipuri de cablu, alt număr de fire și/sau conectori. Deci, rămâne de vâzut dacă o să meargă și rămâne de văzut dacă folosește la ceva.
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,008
Fiindcă nu e doar o sârmă, ci mai multe. Când e vorba de atâţia megaherţi, ţii cont şi de inducţie, de capacitate, cross-talk şi alte caracteristici ale mediului fizic care produc un efect sau altul asupra acestui tip de comunicaţie. Poate să conteze inclusiv lungimea pe care ai desfăcut perechile de fire ca să le bagi în priză. CAT5e e în conformitate cu cerinţele Gigabit Ethernet.
Eu te inteleg ce spui dar in acelasi timp multe din normativele standardului sunt facute ca sa acoperi 101% (pardon 99.7%) sansele ca ceva sa mearga prost. E un fel de drobul de sare. S-a dovedit in practica faptul ca nu trebuie sa tii "copilul in bolul antispetic" ca sa nu moara. Ei cresc bine mersi si cu mucii la nas si ****ul la **r. Asa si cu bitii prin cupru, se pare ca sunt destul de rezistenti.

Iar faza cu prize de 100Mbps care nu sunt capabile de 1Gbps doar pentru ca de 10 ani nu a fost nimeni in stare sa faca direct prize capabile de 1Gbps suna cam asa "s-a demonstrat ca sunt mai performante lopetile cu cap rotunjit decat cele cu cap drept iar costul de productie este mai mare cu doar 0.000000001 $$ in schimb noi suntem suficienti de idioti sa nu producem decat lopeti cu cap drept".

Sa mi se scuze tonul putin acid.
 

CrHomozom

Membru Senior
Joined
Oct 16, 2003
Messages
298
Când tragi o tura de citit experiente de useri care si-au bagat ethernet Gigabit si "nu merge cum trebe, domn'le", te întorci oarecum complesit de frecventa problemelor si un pic paranoid la adresa respectarii detaliilor.

Apoi, nu zice nimeni sa-ti vinzi masina ca sa ai prize Cat6 în loc de Cat5e, în fond e vorba de bani de înghetata, asa ca de ce sa faci pe rebelul ?


Aaaa sa vedeti ce distractie a fost cu sertizarea cablurilor. La primul cablu am avut impresia ca mersul pe Luna a fost o mica joaca. Apoi, pe la al zecelea cablu, totul mergea brici, cu ochii închisi, cu o mâna surfam pe net, mâncam, cu cealalata sertizam pe banda.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,182
Da, asta cu cablurile îmi aduce aminte de un vecin: "Băăă, m-a pus naiba să bag CAT7 prin toţi pereţii, o zi întreagă am sertizat la 4 prize!"
 
Top Bottom