Echipament drumetie

Thor

Membru Junior
Hello.

Am decis sa las lenea la o parte si sa ma inscriu la o scoala de munte. Cica facem drumetii si alte chestii interesante. E ocazia perfecta sa fac miscare outdoor si poate sa mai invat chestii noi.

Ma lovesc de o problema: echipamentul. Teoretic e vorba de drumetii de 1-2 zile in muntii din Romania, de acum pana prin Mai, deci si prin zapada. Noaptea se doarme in principiu in cabane, dar fiind grup mare e nevoie sa apelam la sacii de dormit. Cum pana acum nu am fost prea interesat de domeniu, dotarea din punct de vedere al echipamentului e precara.

Am citit postul asta, am bagat o geana prin Decathlon si m-am ales cu un softshell, o bluza de corp cu maneca lunga, o pereche de colanti si niste manusi. Geaca de ski am de anul trecut. Si bocanci am.

In principiu mai am nevoie de:
- (supra-)pantaloni - cei de la costumul de ski sunt putin cam scurti.
- rucsac
- sac de dormit.

Imi puteti recomanda ceva modele (pe net am gasit o gramada de sfaturi pentru sacii de dormit, dar mai rau m-au bagat in ceata)? Eventual si niste magazine in Bucuresti cu produse specifice.
 
Last edited by a moderator:
Drumetiile nu sunt ciclism si echipamentul nu se potriveste aproape deloc. Pe bicicleta faci un efort mai intens si transpiri de mori in hainele de drumetie, iar daca mergi cu haine de ciclism in drumetie o sa iti fie frig. Colanti in drumetie? Risti sa se dea vreun tip urat si barbos la tine :lol:

Iti trebuie bocanci - vezi topicul respectiv. Pentru luna mai pe munte e nevoie de bocanci, nu merge decat la noroc in ghete de hiking (diferenta e ca ultimele sunt mai subtiri, mai usoare si ceva mai comode). Apoi sosete groase de bumbac, nu o sa transpiri ca sa ai nevoie de sintetice (fix pe dos ca la ciclism). In rest poti folosi haine aproape normale, geaca groasa gen polar si pantaloni normali peste care tragi unii anti-vant sau indispensabili si overpants, dupa chef. Overpants eu am vreo 3 perechi, 2 impermeabile si una doar para-vant, pentru drumetii o recomand pe ultima, in nici un caz cei de la Decathlon pentru ciclism pentru ca sunt cam subtiri si cred ca se rup instant la orice abraziune.

Sac de dormit: vezi ce plaja de temperaturi vrei, prea exista saci universali, daca il folosesti in cabana orice sac de 10 grade e OK sau chiar un pic calduros.
Rucsac: au mai fost niste discutii pe tema asta si erau interesante, cred ca gasesti acolo recomandari.
 
În primul rând ar trebui să-ți zică ei ce echipament îți trebuie, că de-aia e școală :).

Bluza de corp e bună, vara e suficientă pentru mers normal până pe la 14 grade, cu un softshell deasupra dacă e ceață/vânt/5 grade. Iarna dacă nu e foarte frig mai pui un polar (sau softshell-ul, depinde de care e) + geacă de ski și e ok. Dacă e foarte frig sau viscol ar fi bun încă un strat. E util să mai ai o bluză de corp la tine, chiar dacă e sintetică și se usucă repede, softshell-ul nu rezistă întotdeauna la o ploaie serioasă.

Pentru iarnă eu prefer suprapantaloni ușori (fâș + peliculă respirantă), pentru că poți face "transferul" ușor când nu mai ești în zăpadă (nu poți sta în cabană/interior cu pantalonii de ski, îți fierb toate alea, iar să cari 2 perechi de pantaloni e prea complicat). Aceiași suprapantaloni îi iau vara pentru ploaie.

Despre șosete - depinde de om, eu transpir mult la picioare și iarna când merg pe drum drept, așa că prefer ceva gros dar nu din bumbac.

Sac de dormit pentru cabană: găsește unul mic. Cam orice sac merge pentru cabană, că n-o să ajungi la temperaturi cu minus, și oricum nu dormi dezbrăcat. Să nu fie de -20 de grade că n-ai unde îl folosi în cabană (mă rog, depinde, nu mai știu cine povestea de pe-aici că n-a avut loc la prici la Mălăești și a dormit într-un fel de pod fără ușă - în cazul ăsta și vara o să apreciezi un sac de -20). Să-ți iei și doape de urechi, foarte utile la dormitul la prici, poți da de câte unii care după o zi de efort sforăie de se cutremură cabana. Dacă n-ai dormit până acum la cabană, să nu confunzi cu "pensiune pe vârful muntelui". De obicei îți trebuie lanternă și curaj să te duci la closet noaptea :).

Să nu uiți parazăpezile. Utile și vara dacă porți pantaloni scurți (ca mine) ca să nu aduni toată flora și fauna în bocanci.

Rucsac: dacă știi ce să împachetezi, pentru 2 zile la cabană îți ajunge un rucsac de 25 de litri, dar probabil o să vrei unul mare pentru orice drumeție (stilul: într-unul mare încape și ce încape în unul mic, invers nu). Ce contează e să fie comod, să aibă prindere de centură comodă și stabilă, să aibă curelele de umeri groase și fără asperități. În turele de o zi eu mă duc cu rucsacul foto (avantaj mare: padding-ul de protecție izolează termic, stă apa rece până seara).

Topicul de rucsac (din păcate cam scurt)
Topicul de bocanci (lung și cu de toate)
 
Last edited by a moderator:
Am notat observatiile voastre. O sa ii bat la cap si pe instructori, sa ne zica ce avem nevoie. Multumesc.
 
Faci asa: sac de dormit ajungilak de 700 grame, -2-3 grade, saltea de 400 grame 2/3 de corp tot ajungilak, bivuac de maxim 400 grame. Rucsac pt cabana ceva ieftin orice chestie cat mai usoara si fara 700 de kingi. Recomand o singura marca: Deuter, astia este mama tata si bunicii la rucsaci. Am 4 de la ei si sunt mirifici.

Te duci la magazinul Himalaya cu lista asta si zici ca te-a trimis Levis. Vreo 800 de lei mai sarac+rucsacul, dar cu 1500 de grame dormi noaptea pe munte. Alte info and so on pm me.
 
Mersi pentru informatii.

Am facut unele cumparaturi intre timp:
- supra-pantalon Alpin, albastru inchis (parca e alt material fata de cei rosii). Fata de avioanele de la Himalaya, care nu prea erau pe marimea mea si costau de la 550Ron in sus, astia vin ok. Sunt destul de grosi, am mers la -3-4 grade, zapada de 10-20cm, fara probleme. Sunt impermeabili si destul de rezistenti - am luat o tranta pe pietris si nu au patit nimic.
- rucsac - Husky Sulphur 70l - pare destul de ok, in tura de 2 zile l-am folosit la mai putin de jumatate din capacitate (fara cort, sac de dormit). Pare decent pana acum, are o tona de chingi pe care probabil nu o sa le folosesc niciodata.
- parazapezi - Milo Creek

Pe lista de achizitii urmeaza bocancii. Cei vechi nu au rezistat prea bine in ultima tura pe zapada. Desi ii dadusem cu spray pentru impermeabilizare, s-au udat. Pentru ca nu au apucat sa se usuce peste noapte in cabana, a doua zi au inghetat bocna.
 
Last edited:
O întrebare legată de spray-ul de impermeabilizare la bocanci, poate ştie cineva: cum e faţă de ceară? Am folosit doar ceară până acum. Ca downside la ceară: durează ceva aplicarea.
 
N-am folosit niciodată ceară, deci comparativ nu pot spune. La spray e destul de simplă aplicarea - dai peste tot în câteva minute și apoi lași 12 ore. Efectul e imediat și eficient. Ce nu știu este cât e de rezistent în timp acest strat față de alt fel de tratament. Între timp am luat și niște detergenți speciali pentru întreținerea echipamentelor de iarnă care sper să îmbunătățească rezistența la apă.

Din păcate nu prea am ocazii să fac teste ca lumea. Bocancii impermeabilizați cu spray au ținut foarte bine multe săptămâni, dar despre pantaloni n-am apucat să-mi fac o impresie de durabilitate că i-am pus la spălat, impermeabilizat și de-atunci nu i-am mai folosit.
 
Nimic nu se compara cu membranele semi-permeabile.
Detergentii de care vorbesti sint de obicei lichizi si facuti in asa fel incit sa nu dauneze membranelor de care vorbeam mai sus.
 
Am folosit spray la bocancii mei si ceara la ai prietenei (Bontimes de piele).

Ceara dureaza mai mult la aplicare (aplicat cu mana, insistat la cusaturi, lasat peste noapte, lustruit, aplicat inca o data, lasat cateva ore la uscat, iar lustruit). Mi se pare ca ceara e ceva mai buna, dar ambele perechi s-au udat in interior dupa 6-7h de mers prin zapada.
 
Acu dadui si eu de thread. Iaca ce recomand eu (daca se mai apuca vreunul sa intrebe): Imbracaminte in straturi.
Corp:
tricou sau bluza de corp material sintetic (20-30 lei la Decathlon sau TCM)
polar (fleece) 100 (30-x00 lei tot acolo)
polar (cu fermoar) gros (60-x00 lei, inclusiv prin Carrefour)
geaca subtire cu gluga (anti-vant/waterproof/repellant) una buna e pe la 300 lei, gasiti si ~200 la Decathlon
Picioare:
colanti (70-100 lei) din material sintetic/lana (x00lei) la Decathlon
pantaloni fas (inclusiv unii de vara) - 100+ lei
Incaltari:
sosete de treking (30-50 lei)
ghete sau bocanci aderenti.
parazapezi
Cap: cagula/fular/fes cu captuseala de polar sau basca/palarie/esarfa, musai ochelari (depinde de sezon)

Daca nu e zapada cu crusta niste ghete de trail-run sunt suficiente (am dat 200 lei pe okazii pe Salomon XA Pro 3D Ultra GTX). Daca e rost de muntzareala strasnica, apoi musai de 3 sezoane (folosesc de 3 ani Scarpa Nepal - nici urma de slabire ~ 100E la reduceri).
 
Depinde cit va permiteti financiar.
Outlast-ul e un material care pastreaza temperatura corpului. Porii se deschid la caldura si se inchid la frig. Costa "numai" 100 euro colantii si 100 bluza de corp.
Daaar .... cind viata depinde de asta, e un cost mic. Proprie experienta, am purtat numai asta 2 saptamini in Tibet, pe sub costumul de piele de moto. Nu trebuie sa mentionez conditiile de acolo, ca se stiu foarte bine, dar la sfarsit nici macar nu avea miros.
 
Saptamana trecuta am petrecut-o pe schiuri cu un echipament incropit in fuga, dar am avut surprize:
- pantaloni normali si peste ei pantaloni impermeabili de ciclism; au fost impecabili la -1...-8 grade
- bocanci moto Icon Superduty - daca tot ii aveam i-al luat cu mine; singura problema a fost ca sunt scurti si ocazional a mai intrat zapada pe sus; Icon Patrol Waterproof sunt pe lista de cumparaturi moto, o sa ii probez iarna viitoare, dar sunt mai lungi
- sosete "normale" din Decathlon, cu alea lungi de munte imi era cald
- un tricou de 9 lei din Deca (am o duzina, la banii astia sunt foarte bune), o bluza de trening si o geaca polar uzuala, cu guler mai inalt si fara gluga
- windstopper Simpatex Vanucci (moto)
- pe vreo 2 coborari cagula moto subtire de 1-2 euro
- fes uzual
- manusi moto din piele & Simpatex Vanucci

Mi-a fost bine cam peste tot, cald in zona gatului (de la windstopper) si spate (de la rucsac, aveam in el doar 0.5l de apa si o trusa medicala moto). Am avut ceva probleme cu ochelarii de vedere care inghetau bocna in ceata (se depunea un strat de gheata pe ambele parti in 500 de metri si deveneau opaci), in rest a fost o placere.

ipman, linkies pentru chestiile outlast? Si o poveste despre Tibet in threadul de calatorii?
 
Adi, articolele 20958105 si 20958202 de la Louis. Acum sint 50% reduse, e un pret excelent la 29.95 bucata fata de cit am dat eu.
Povestea ... ma straduiesc, greu cu timpul.
 
Alegeti lana pentru straturi daca mergeti in ceva gen expeditie si daca transpirati rau si mirositor.Eu port la bicla pentro o zi sau la munte pentru o zi tricouri spandex type dar daca stau mai multe zile iau cu mine doar lana de 100-150 gr/mp.
Apropo, pentru mers pe munte nu recomand sub nici o forma polarul, il recomand doar pentru stat.
Pentru mers iesi mult mai bine cu 2-3 bluze subtiri decat un polar de 100/150, datorita capacitatii lor de a se usca mult mai repede si de a face mai multe combinatii si datorita spatiului mult mai mic pe care il ocupa.
 
True, dacă te îmbraci stil „ceapă”, cu mai multe straturi subțiri, le poți combina după cum e nevoie; dacă ai doar unul gros, stil „on/off”, e cam nașpa. Dar polare există pe mai multe grosimi, io am vreo 3. La Decathlon sunt cel puțin două grosimi diferite: polarul pentru drumeție e mai subțirel, cel pentru vânătoare și pescuit e foarte gros.
 
Polarul cel ai subtire e de 100.De 300 esti ca ciobanu mioritic.plus ca ele nu se prea impacheteaza.
eu am o geaca cu holofibra de la Ajungilak care e usor de compresat ca un sac de puf de cuin 900
 
Eu unul folosesc la drumetii niste bocanci din Decathlon de 3 sezoane, nu-s cine stie ce, iar ca sosete niste K2 din coolmax. Restul echipamentului este luat de la un magazin SH din Bulgaria. In general folosest 3 straturi de imbracaminte.

Direct pe corp folosesc dupa caz un base-layer din fleece sau un tricou sport sintetic, depinde cat de cald este afara. Ca middle layer o bluza fleece, nu Polartec dar de calitate, tot sh. Si in cazul asta am mai groase sau mai subtiri, obligatoriu cu fermoar pana jos. Unele din ele le port si la serviciu, arata ca o bluza normala, doar ca la serviciu port pe corp tricou de bumbac si camasi normale, blugi, etc. La exterior am niste jachete, in general sint foarte subtiri sau windstoppere, cu fermoare de aerisire.

Echipamentul asta il folosesc si cand mai fac ture cu bicicleta sau rolele iarna sau pe patinoar. Este destul de versatil cam intre 5 si -5 C ca zona de confort. Cand faci miscare iarna inamicul nr 1 este transpiratia, pentru ca dupa aceea stai pe loc si ingheti instantaneu. Chiar si imbracat prea subtire, daca te mentii uscat ai o senzatie de confort mult mai placuta decat imbracat prea gros si transpirat.

Intotdeauna port colanti pe sub blugi la sporturi gen patinaj sau la drumetiile cu bicicleta. La munte folosesc o pereche de pantaloni de snowboard tot sh, fara nimic pe sub ei, sint pantaloni grosi insa cu fermoare pentru ventilatie. Daca imi tin picioarele calde ma simt bine si in rest. Cand temperatura scade sub 5 grade, chiar si cand merg la serviciu pun pe sub blugi o pereche de colanti. Daca fac asta ma simt mult mai bine decat daca as merge doar in blugi si imbracat gros in sus.

Banuiesc ca punctul slab la mine il reprezinta jachetele, deoarece sint sh si nu am prea multa incredere in ele pe vreme ploioasa. Turele mele la munte nu depasesc 2 zile, adica o noapte dormita la cabana, mai mult nu prea agreez. Deci practic merg doar cand e frumos afara, si asta se intampla doar de cateva ori pe iarna, neaparat sa fie zapada. La fel si cu bicla, stau in raza a 50 km de casa. Am si o jacheta de ploaie impermeabila, insa e ca o punga, nu e respirabila. La patinaj nu prea se pune problema sa fie urat afara, si chiar daca te prinde ploaia esti in oras, te adapostesti.

Pentru necesitatile mele de oras si sport in conditii atmosferice bune echipamentul sh este foarte ok. In plus a fost foarte ieftin, o bluza fleece costa cam 10-20 de lei, o jacheta, windstopper sau pantalonii de ski 20-30 de lei. Turele mele la munte le pot numara pe degetele unei singure maini, si de skiat de-abia am invatat anul acesta, adica m-am urcat doar o data pe skiuri si am invatat doar sa cobor usor si sa virez lent stand in plug.
 
Back
Top