Discutii generale despre carcase

Râdeți voi dar backup serios tot pe optic îl scrii (și în alte 2 locații, cloud + whatever). Din păcate însă discurile BR de arhivare sunt acum tot discuri Bluray normale (cele de arhivare aveau un substrat mai special) pentru că-i mai ieftin și cresc profit margins. Pentru arhivare filme și muzică, etc tot discurile originale (luate la super oferte) sunt cea mai bună alegere.

Și da, o unitate optică modernă citește tot ce mișcă, chiar și zgâriat/distrus (cu bun simț) mai bine decât unitățile vechi, dar mno, nostalgia is a heck of a drug. Eu momentan ajut un amic să-și mute date vechi de pe discuri/floppies pe USB, dar este doar un pas intermediar, alea probabil or să meargă în cloud ca backup pentru că stickurile USB sunt și mai unreliable decât HDDurile pe termen lung (ai optic >>> HDD >>> flash pentru arhivare). Problema este cu dischetele 3.5'' care nu merg ok pe Windows 10 cu floppy USB și trebuie să folosesc un sistem antic cu PIII (un Dell Optiplex luat de la puterfixer acum mulți ani, uitat prin pod pe la ai mei :D) care le citește foarte bine (cu Windows XP).
 
Reminder - discurile pierd din magnetizare în timp, trebuie periodic să citești și să rescrii datele 1:1 pe disc ca să se împrospăteze intensitatea magnetizării. E ceva utilitar de Windows pentru asta, e freeware vechi de 10+ ani, dacă mi-aș aminti și cum îi zice...
Era vreunul din cele de aici?



Am multe hard-disk-uri pe care ar trebui să fac operația aceasta.
 
Am discuri pe care nu am facut operatia asta niciodata si cred ca nu au mai fost conectate de poate si 10 ani. Noroc ca nu contin nimic important si personal, arhive stupide cu filme trase la calitate infecta pe vremuri. Cel mai probabil o parte din filme le-as considera acum mizerii iar pe alta parte nu am timp sa vad filme actuale, ce sa mai revad filme din trecut. Am o rata de un film pe luna aproape. Noroc cu deplasarile, atunci mai apuc unul la 2-3 zile.

Ce am observat in schimb, sunt parti din PCB ce se vor oxida, se inegresc partile expuse la aer. Cu o guma de sters se rezolva problema. Si am observcat si ca uneori cu acel oxid, discurile se comporta dubios, chiar daca nu pare as faca vreun scurt.
 
Back
Top